ساعدنیوز
ساعدنیوز

سیاست همسایگی دولت شهید رئیسی جواب داد

  یکشنبه، 06 خرداد 1403 ID  کد خبر 390079
سیاست همسایگی دولت شهید رئیسی جواب داد
ساعدنیوز: دو تن از کارشناسان روابط بین‌الملل می‌گویند: شرکت سران کشورهای مختلف در مراسم ادای احترام به پیکرهای شهید جمهور و وزیرامورخارجه فقید، نشان داد که گسترش روابط با همسایگان و نگاه به شرق که اولویت سیاست خارجی شهید جمهور، آیت‌الله رئیسی بود موفقیت آمیز بوده و سیاست همسایگی دولت سیزدهم به بار نشسته است.

به گزارش پایگاه خبری ساعدنیوز به نقل از ایرنا، روز یکشنبه 30 اردیبهشت ماه، آیت‌الله رئیسی در سفری استانی به آذربایجان شرقی برای حضور در مراسم افتتاح سد مرزی قیزقلعه‌سی همراه با همتای آذربایجانی خود به شمال این استان در نزدیکی مرز همسایه شمال غربی کشورمان سفر کرده بود که در بازگشت به تبریز، بالگرد حامل رئیس جمهور، وزیر امور خارجه، امام جمعه تبریز، استاندار آذربایجان شرقی، تیم محافظت و خدمه پرواز دچار سانحه شد و سقوط کرد. در اثر این سانحه، همه مسافران این پرواز به شهادت رسیدند و آخرین برگ از سفرهای استانی آیت الله رئیسی، با شهادت وی در راه خدمت به وطن رقم خورد.

بیش از 60 هیأت عالی‌رتبه خارجی در مراسم بزرگداشت شهادت رئیس جمهور و وزیر خارجه ایران در تهران شرکت کردند که بیش از 10 هیات در سطح سران، حدود 20 هیات در سطح وزیر و مابقی در سطوح مختلف نظیر روسای پارلمان، فرستادگان ویژه بودند.

در گفت وگو در این زمینه با محمد رضا دهشیری استاد روابط بین الملل دانشکده وزارت امورخارجه و حسن بهشتی پور کارشناس مسائل سیاسی به گفت و گو نشستیم که در ادامه آن را می‌خوانیم.

چرا سانحه هلی کوپتر رییس جمهور توسط مقامات ارشد جهان مورد پیگیری قرار گرفت؟

بهشتی پور: دولت همچنان ادامه دارد. یعنی با شهادت آیت الله رییسی دولت آقای رییسی به پایان نرسیده و فکر می‌کنم این مسیر حداقل تا انتخاب رییس جمهور آینده ادامه پیدا خواهد کرد. اگر چه ایشان دکترین خاص و یا نظریه خاصی در سیاست خارجی مطرح نکرد اما مهمترین بحثی که داشت نگاه به شرق بود.

وزیر خارجه امیرعبداللیهان این امر را اینگونه تبیین کرده بود که به این مفهوم است که ما اولویت را باید در برقراری ارتباط با کشورهای آسیایی قرار دهیم و این به معنای این نیست که با کشورهای آفریقایی یا آمریکای لاتین ارتباط برقرار نکنیم بلکه سیاست نگاه به شرق یعنی اولویت دادن به برقراری ارتباط بیشتر با آسیا.این بعد اول سیاست خارجی این دولت بود که به نظرم اجرا شد و ادامه پیدا خواهد کرد.
نکته دوم بحث گسترش روابط با همسایگان بود که مهمترین آن رسیدن به توافق با عربستان سعودی قابل توجه است. این موضوع معضلی بود که توسط برخی نابخرد ایجاد شده بود. در بعد سیاست خارجی موفقیت بسیاری کسب کردند. البته ما با کشورهای همسایه دیگر مانند جمهوری آذربایجان هم تنش داشتیم که برطرف شد و یا حداقل کاهش پیدا کرد.

همچنین موفقیت دیگر داشتن تعامل با افغانستان و دولت طالبان بود. این تعامل به نحوی مدیریت شد. در واقع هدف این بود که در کشور همسایه صرف نظر از اینکه چه دولتی بر آن حاکم است باید روابط خوبی داشت. مضاف بر اینکه این کشور پیوستگی فرهنگی و اشتراکات تاریخی بسیار با ما دارد و منافع مشترک گسترده دارد. از طرفی اگر چه با پاکستان هم تنشی ایجاد شد اما مدیریت شد. با ترکیه و عراق هم همچنین. یعنی خلاصه با مجموعه کشورهای همسایه رابطه مون نسبت به قبل گسترش پیدا کرد.

دهشیری: مشارکت گسترده مردم در تشییع جنازه و حمایت عامه مردم موجب شد که نظام سیاسی ایران در بین کشورهای جهان از جایگاه و اعتبار بالاتری برخوردار باشد. همچنین شرکت سران کشورهای مختلف در این مراسم نشان داد که سیاست همسایگی دولت سیزدهم با تلاش‌های صادقانه شهید دکتر امیرعبداللهیان به بار نشسته و از این نظر من معتقدم که تلاش بسیاری از کشورها برای برقراری مناسبات با ایران حاکی از جایگاه و مقبولیت بالای ایران هم در عرصه منطقه و هم در عرصه بین‌المللی است. بنابراین باید از این فضای جدید که در جامعه خودمان هم نوعی همبستگی و وفاق ملی ایجاد شده برای ارتقای پویایی سیاست خارجی بهره‌بری لازم را ببریم.

آیا شهادت رییس جمهور تاثیری جدی در سیاست خارجی ایران خواهد داشت؟

بهشتی پور: به نظر می‌آید این سیاست ادامه پیدا کند. این سیاستی نیست که قائم به شخص آقای رییسی و یا آقای امیر عبداللهیان باشد بلکه سیاست نظام جمهوری اسلامی ایران بوده، اما نکته مهم این است که این افراد با قوت و قدرت این خط مشی را اجرا می‌کردند. امیدوارم آقای محمد مخبر و آقای باقری همچنان با قوت و قدرت این سیاست را ادامه دهند.

50 روز هم به نظر من فرصت بسیار کمی است. زیرا این عزیزان درگیر مسایل اجرایی کشور و مسایل مربوط به انتخاب رییس جمهور آینده است. اکنون باید دید رییس جمهور آینده چه کار می‌کند و سیاستش چه خواهد بود. با این حال من فکر می‌کنم حداق تا دو ماه آینده کشور این سیاست را ادامه دهد و شاید شاهد تحول فوق العاده‌ای در منطقه و بین الملل نخواهیم بود. البته این امر را در مورد ایران ذکر کردم زیرا تحولات خاورمیانه قابل پیش‌بینی نیست.

یعنی به طور دائم این منطقه در حال غلیان و درگیر انواع و اقسام مسایل و مشکلات است و از این رو قابل پیش‌بینی نیست.

شاخص‌ترین ویژگی‌های شهید دکتر رییسی به عنوان یک دولتمرد و سیاستمدار چه بود؟

دهشیری: ایشان فردی صادق و مردمی بود. همانطور که مقام معظم رهبری فرمود، آقای رییسی مجاهد خستگی ناپذیری بود که پیوسته فعالیت‌های مردمی خود را ادامه می‌داد و در راه خدمت از هیچ کوششی فروگذار نمی‌کرد. بنابراین، ویژگی عمده ایشان تلاش خستگی‌ناپذیر برای تحقق آرمان‌های انقلاب و ارتقای منافع ملی و تلاش برای خدمت به جامعه بود.

در اینجا جا دارد که به شخص خود شهید دکتر امیرعبداللهیان هم اشاره کنم. ایشان هم نقش بسیار سازنده‌ای در دولت شهید رییسی داشتند. در واقع، به عنوان یک دیپلمات انقلابی، وزیر خارجه مجاهد و فعال نقش بسیار سازنده‌ای در دولت آقای رییسی داشتنند. ایشان اولین وزیر خارجه شهید در تاریخ ایران است و فردی است که در دوران ایشان موفقیت‌های راهبردی و بلند مدتی برای منافع ایران روی داد.
ایشان در زمره دیپلمات‌هایی بود که توانسته بود تمامی مراتب پیشرفت را در درون وزارت خارجه به تدریج طی کند و همچنین توانست در دوران وزارت بین دو طیف نیروهای بروکراتیک و حرفه‌ای تعادل، انسجام، هماهنگی و هم افزایی برقرار کند.بنابراین نقش دکتر امیر عبداللهیان در ارتقای سیاست خارجی شایسته تامل است.
امیرعبداللهیان توانست نقاط زرینی را در تاریخ ایران رقم بزند. به ویژه پیوستن ایران به بریکس و شانگهای و تلاش برای توسعه سیاست همسایگی و توسعه روابط منطقه‌ای به ویژه با اهدای مناسبات دیپلماتیک با عربستان و در عین حال حمایت از محور مقاومت نقاط زرین در دوران از این دست هستند.

افق همکاری‌ها و مناسبات ایران با کشورهای منطقه و جهان چگونه خواهد بود؟

بهشتی پور: به دو مساله باید توجه کرد. وزیر امورخارجه و یا رییس جمهور ایران اگر هر کسی بود، این حادثه ارزش خبری داشت و مطمنا در دنیا با واکنش گسترده رو به رو می‌شد زیرا ایران موقعیت ژئوپلتیک مهمی دارد. در واقع جایگاه ایران برای کشورهای دیگر اهمیت دارد، این جایگاه از زمان صفویه اهمیت داشته تا قاجار و پهلوی. یعنی ایران جای مهمی در عرصه مبادلات قدرت در دنیا و جهان بود و به همین دلیل است که قدرت‌های مهم به کار ما کار دارند. یعنی اگر ما کاری به آنها نداشته باشیم، آنها با ما کار دارند.
وقتی رییس جمهور کشوری که از این موقعیت ژئوپلتیک برخوردار است، جانش را از دست می‌دهد، این اتفاق ارزش خبری مهمی در دنیا پیدا می‌کند و یا با انعکاس گسترده در سطح جهان رو به رو می‌شود. اگر آقای رییسی هم نبود برای هر فرد همین امر صورت می‌گرفت. وقتی در شورای امنیت سازمان ملل سه کشور درخواست یک دقیقه سکوت می‌کنند ، برای جایگاه ایران است و نه شخص رییس جمهور.
این به این دلیل نیست که من به شخص رییس جمهور توجهی ندارم، یا کم می‌کنم بلکه می‌گویم مهم جایگاه ایران است و برای این جایگاه ژئوپلتیک، رییس جمهور هر کس که باشد چون تاثیرگذار و تعیین کننده است و به ویژه وقتی حادثه‌ای برایش ایجاد شود یعنی به صورت طبیعی فوت نشده باشد، با انعکاس خبری گسترده در دنیا رو به رو می‌شود. این امر در مورد رییس جمهور کشور دیگر که چندان جایگاه مهمی در دنیا و منطقه ندارد، طبیعتا فرق می‌کند. باز تاکید می‌کنم که ذکر این نکته به معنای عدم درنظر گرفتن شخصیت این دو بزرگوار نیست.

دهشیری: به نظر من با توجه به حمایتی که جامعه از دولتمردان سیاسی خود نشان داد، هم انتخابات ریاست جمهوری پرشوری خواهیم داشت و هم اینکه کشورهای قدرتمند بین‌المللی پی بردند که پیوند وثیق و ناگسستنی بین دولت و ملت ایران وجود دارد و از این نظر شهادت بزرگواران شهید دکتر رییسی و شهید دکتر امیرعبداللهیان نشان داد مسیر کشور در جهت پیوند بیشتر ملت و دولت است و از این رو به نظر می رسد جایگاه و اعتبار بین‌المللی ایران ارتقا پیدا خواهد کرد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (498 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (191 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (46 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (41 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
ویدئو| معماری شگفت‌انگیز هخامنشی‌ها؛ شیرهای خشمگین یا خندان؟ راز چهره‌های دوگانه مجسمه‌های سنگی تخت‌جمشید
قلعه قجرها چگونه روسپی‌خانه شد؟/ پایان سبز یک داستان سیاه و غم‌انگیز
منتخب روز   
هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود