در بسیاری از خودروهای مدرن، آپشنی اضافه شده است که به Cruise Control یا سیستم کنترل سرعت یا سیستم ناوبری اتوماتیک معروف است. در این تکنولوژی، راننده سرعت دلخواه خود را به سیستم تعریف کرده و سپس کروز کنترل وظیفه ثابت نگه داشتن سرعت خودرو در شرایط مختلف (مانند سربالایی و سراشیبی) را به عهده میگیرد. استفاده از این سیستم، باعث می شود که از خستگی های ناشی از رانندگی در یک مسیر مستقیم و طولانی تا حد زیادی کاسته شود.
نحوه عملکرد کروز کنترل
با فشردن پدال گاز دریچه ی گاز پیشرانه باز می شود و سرعت افزایش می یابد. سیستم کروزکنترل نیز دقیقا به همین روش و با کنترل دریچه ی گاز سرعت خودرو را تنظیم می کند. تنها تفاوت این است که به جای فشردن پدال گاز، در سیستم کروزکنترل ازطریق عملگر (Actuator) متصل به دریچه ی گاز سرعت کنترل می شود. این عملگر با کنترل و محدودکردن میزان هوای ورودی به پیشرانه سرعت خودرو را در هر لحظه تنظیم می کند.

مزایای سیستم کروز کنترل
استفاده از کروزکنترل دارای مزایایی است که عبارتند از:
- جلوگیری از خستگی بیش از حد راننده ناشی از تمرکز برای نگه داشتن سرعت و افزایش امنیت
- امکان افزایش و کاهش دقیق سرعت خودرو تنها با استفاده از فشردن کلید
- آسایش و راحتی به ویژه در مسیرهای طولانی و خسته کننده
- امکان استفاده و تثبیت دقیق سرعت از ۳۵ کیلومتر به بالا
- امکان تثبیت سرعت خودرو بدون استفاده از پدال گاز در شرایط متفاوت
- کاهش مصرف سوخت در اثر کاهش نوسانات دریچه ی گاز
- قابلیت نصب این سیستم بدون هیچ گونه تغییر در سیستم مکانیکی و برقی خودرو
- قابلیت نصب این سیستم بدون هرگونه سوراخکاری و برش کاری بر روی خودرو در مدت زمانی کوتاه
- جلوگیری از تجاوز ناخواسته ی سرعت از محدوده ی سرعت مجاز
سیستم کروز در چه مواقعی غیر فعال میشود:
- فشار دادن پدال ترمز
- فشار دادن پدال کلاچ
- فشار دادن کلید یا خاموش کردن خودرو با استفاده از سوئیچ ۴
- افزایش سرعت خودرو تا ۱۵۰ درصد سرعت تنظیم شده
- کاهش سرعت خودرو تا ۷۵ درصد سرعت تنظیم شده
موقع استفاده از سیستم کروزکنترل عملکرد کلی خودرو را تحت کنترل داشته باشید. این سیستم برای استفاده در بزرگراه و آزاد راه های بزرگ و باز و مستقیم و جاده های کم ترافیک طراحی شده است.

پس از این سیستم در موارد زیر استفاده نکنید:
- جاده های پر پیچ و خم
- جاده های لغزنده یا خاکی
- جاده هایی با ترافیک سنگین
- مسیر هایی با شیب تند
- چون این سیستم، کنترلی بر روی ترمز ندارد، در شیب زیاد ممکن است سرعت خودرو از میزان تنظیم شده بالاتر برود. پس باید راننده در شیب زیاد با کمک پدال ترمز سرعت را در اختیار خود داشته باشد.
خودرو سازان اقدام به ساخت سیستم کروز کنترلی کرده اند که از مدل های قبلی بسیار پیشرفته تر و کامل تر باشد.در جدیدترین مدل های این سیستم خودرو می تواند به طور کامل پشت خودروی جلویی توقف کند، یا مثلا وقتی به چراغ قرمزمی رسد می تواند به طور خودکار توقف نماید.
یا هر زمان که خودروی جلویی اقدام به حرکت کند، خودروی مجهز به کروز هم به حرکت در می آید.
در مدلی از مرسدس بنز این فن آوری وجود دارد که از صفر تا حداکثر سرعتی که راننده مشخص کند، خودرو را در فاصله ی مطمئنی از خودروی جلویی نگه می دارد. که به این فن آوری در اصطلاح (Stop 8 Go Pilot)می گویند.
سیستم پیشرفته ی دیگری در مدل کروز، از دوربین های اپتیکال برای شناختن تابلوهای محدودیت سرعت استفاده کرده اند. که در یک نوع از اتومبیل بی ام و وجود دارد و به سیستم (Speed Limit Assist) معروف می باشد.
در این سیستم خودرو را طوری تنظیم می کنند که با محدوده ی سرعت مجاز مطابقت داشته باشد. این سیستم کروزکنترل به قدری در این تکنولوژی پیشرفت کرده است، که حتی خودرو علائم هشدار را که سر پیچ های تند، راننده را به کم کردن سرعت خودرو توصیه میکند، کاملا میشناسد و بر اساس همان تابلوی هشدار، سرعت را کم کرده و کاهش می دهد.