معرفی مجلات داخلی و خارجی
مجلات علمی در حالت کلی به دو دسته تقسیم می شوند که اصلی ترین وجه اختلاف و تمایز مابین آنها شناخته می شود. سه ایندکس کننده معتبر بین المللی یا خارجی در علوم مختلف وجود دارد که برای دانشجویان ایرانی شناخته شده می باشد و تمایل به ارائه مقاله در این ژورنالها را دارند. معروف ترین و معتبرترین پایگاهها عبارتند از:
isi(تامسون رویترز)
معتبر ترین پایگاه علمی بین المللی تامسون رویترز می باشد که ارائه مقاله در این نشریات بسیار حائز اهمیت و اعتبار می باشد. مقالاتی که در این نشریات ارائه می شوند باید از استاندارد بسیار بالایی برخوردار باشند و کیفیت محتوای علمی آنها بسیار بالا باشد. مجلات این مجموعه در یک دسته بندی با عنوان isi شناخته می شود که در عین برخورداری از کیفیت بسیار بالا فاقد ضریب تاثیر می باشند. اما دسته دیگر که با ضریب تاثیر شناخته می شوند مجلات jcr میباشند. مجلات این پایگاه هر سال به روز رسانی می شوند و از لحاظ سطح اعتبار علمی هر سال بررسی و کنترل میشوند تا در صورت تایید کیفیت دوباره جز ایندکس این مجموعه باشند. این مجلات در تمامی زمینه های تخصصی پذیرش مقاله دارند و محدودیتی در حوزه موضوعی ندارید.
pubmed
ژورنالهای تخصصی پابمد که صرفا متعلق به مقالات تخصصی گروه پزشکی و پیراپزشکی می باشد نیز جز معروفترین پایگاههای علمی می باشند. پاب مِد (PubMed) پایگاه داده آزاد (دیتابیس) مدلاین برای تمام رشته ای علوم پزشکی و زیست شناسی است. این دیتابیس بطور رایگان برای جهانیان قابل دسترس است. سختگیری زیادی برای پذیرش مقالات تخصصی در این نوع ژورنالها وجود دارد.
scopus
دومین پایگاه علمی معتبر در دنیا scopus می باشد که مقالات تخصصی حوزهه ای علمی را پذیرش می کند و اعتبار و کیفیت بسیار بالایی دارد. یکی از محصولات الزویر (Elsevier) است که استفاده از اطلاعات آن نیاز به اشتراک و پرداخت هزینه دارد.
و اما مجلات داخلی اعتبار ی کمتر از isi ندارند و بسیار پر طرفدار میباشند و با عنوان isc شناخته میشوند. که در سطح رقابت دومین رتبه را به خود اختصاص می دهند. در حالت کلی در ایران سه نوع مجله داریم که اعتبار و درجه علمی آنها از سوی یکی از سه ارگان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، و حوزه علمیه تعیین می شود. که هدف اصلی مقالات علمی پژوهشی می باشد که قابل تایید وزارت علوم و بهداشت می باشد.
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) یک سامانه اطلاع رسانی علمی است که در صدد تجزیه و تحلیل مجلات علمی کشورهای اسلامی بر اساس معیارهای علم سنجی معتبر اسلامی می باشد. این گروه از مجلات پس از تامسون و اسکوپوس، بعنوان سومین پایگاه استنادی برای سنجش عملکرد پژوهشی کشورها محسوب می شود.
تفاوت چاپ مقاله در ژورنالهای داخلی و خارجی
روشن است که ارائه مقاله در هر ژورنال قواعد و استانداردهای خاص خود را دارا می باشد که باید بر اساس دستور العمل ژورنال پیش بروید. از جمله تفاوت ها می توان به زمان داوری هزینه چاپ نحوه داوری و ... اشاره داشت که در هر ژورنال متفاوت می باشد. همچنین یک اصل مهم و معتبری که موجب ایجاد تمایز در بین ژورنالها می باشد پذیرش تضمینی مقالات می باشد. قبل از تصمیم گیری برای انتخاب ژورنال بهتر است وجه تشابه اختلافات آنرا بشناسید و سعی کنید بهترین ژورنال را انتخاب کنید که متناسب با سطح کیفی و علمی مقاله شما باشد.
اعتبار علمی
روشن است که در بین کلیه مجلات علمی مجلات jcr اعتبار بیشتری دارند. و بعد از ژورنالهای ایمپکت دار isi , isc جز ژورنالهای معتبر شناخته می شوند. اعتبار و امتیازی که از هر ژورنال حاصل میشود کاملا وابسته به اعتبار علمی ژورنال می باشد و در رتبه های بعدی نیز scopus و pubmed قرار دارند. دانشجو باید برحسب اعتبار مقاله خود هر یک از این ژورنالها را انتخاب کند.
امتیازات علمی
امتیازات علمی مقالات با هم تمایز دارد و این تمایز در کشور ما تنها به رتبه علمی مجلات محدود نمی شود و دانشجو باید بداند که می خواهد با استفاده از این امتیازات از دانشگاههای خارجی پذیرش بگیرد یا خیر چنانچه تمایل به مهاجرت داشته باشد باید ژورنالهای خارجی را برای پذیرش انتخاب کند اما چنانچه تمایل به مهاجرت نداشته باشد ژورنالهای داخلی isc اعتبار برابر با این ژورنالها را دارند. بنابراین اولین وجه تمایز بین ژورنالهای داخلی و خارجی در امتیازات علمی می باشد که تقریبا یکسان می باشند اما ژورنالهای داخلی در خارج از کشور اعتبار ندارند.
هزینه چاپ و زمان داوری
هزینه چاپ مقاله در ژورنالها متفاوت می باشد و این هزینه از طرف خود نشریه هر سال ارائه می گردد. زمان داوری نیز بسته به ژورنالها تفاوت دارد.
ردیف |
نوع مجله |
پروسه داوری |
تضمینی و غیر تضمینی بودن |
---|---|---|---|
1 |
خارجی یا بین المللی |
2-4 هفته |
تضمینی بجز JCR |
2 |
داخلی |
1-4 ماه |
غیر تضمینی |
با توجه به تفاوت ژورنالها اکنون می توانید تصمیم بگیرید که تمایل به چاپ مقاله در ژورنالهای داخلی یا خارجی دارید اما در مورد ساختار و چهارچوب مقالات:
برای همه مقالات قالب و ساختار استانداردی وجود دارد که همه نویسندگان باید از این قانون و چهارچوب پیروی کنند. این ترتیب نوشتاری بخش های مقاله برای تمامی ژورنالها یکسان می باشد اما تفاوت هایی که دارد در سطح کیفی محتوا می باشد. و البته تفاوت عمده دیگری که دارند در این مورد می باشد که مقالات داخلی لزوما نیاز به ترجمه ندارند و به صورت فارسی نیز می توان آنها را سابمیت کرد اما مقالات خارجی باید به صورت تضمینی و با کیفیت ترجمه شوند تا اعتبار و کیفیت کافی دارا باشند.
ساختار کلی مقاله به ترتیب زیر می باشد:
- عنوان
- چکیده
- کلمات کلیدی
- مقدمه
- مواد و روش ها
- نتایج بحث
- نتیجه گیری
- منابع
- پیوست
ممکن است در تعداد کلمات هر بخش برخی از تفاوت ها و اختلافات نیز وجود داشته باشد که در این صورت می بایست به دستور العمل هر ژورنال مراجعه فرمایید و اطلاعات دقیق در مورد نحوه نگارش هر بخش را به صورت دقیق مطالعه کنید و به مخاطب ارائه کنید.