به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، در طول زایمان طبیعی، بچه از گردن رحم عبور می کند و از واژن خارج می شود. به این مسیر، کانال تولد یا زایمان هم گفته می شود. گذشتن نوزاد از گردن رحم و رسیدن آن به واژن، باعث کش آمدن و بزرگ شدن این ناحیه برای ایجاد سهولت در امر زایمان می شود و به بچه کمک می کند ساده تر به دنیا بیاید. گاهی کش آمدن واژن به اندازه ای نیست که بچه بتواند به راحتی متولد شود، به همین دلیل پوست بین واژن و مقعد (پرینیوم) به طور طبیعی پاره یا به وسیله پزشک کمی شکافته می شود تا امکان خروج سریع تر و ساده تر نوزاد فراهم شود. به این کار در اصطلاح پزشکی «اپیزیوتومی» می گویند. بعد از تولد نوزاد، پوست شکافته شده به وسیله پزشک یا ماما بخیه خواهد شد.
گاهی چند روز تا چند ماه طول می کشد تا این علایم بدون مداخله پزشک کامل از بین بروند. به خانم هایی که زایمان طبیعی داشته اند، توصیه می شود برای بهبود سریع تر وضع واژن خود، حتما با مشورت کنند تا بهترین راه توسط پزشک جراح زنان برایشان تجویز شود.
اگر زایمانِ واژینال دارید و پرنیوم پاره نمی شود:
بلافاصله بعد از زایمان می توانید انتظار درد و ناراحتی را داشته باشید. حتی اگر پرینیومِ شما در هنگامِ ورود نوزاد سالم بماند، این ناحیه همچنان منبسط و کبود شده می ماند.
اکثر زنان در این وضعیت حدود سه تا پنج هفته احساس ناراحتی و ناخوشایندی در واژینال دارند. (اگرچه می تواند بسته به نوع افراد متفاوت باشد). زمانی که سرفه یا عطسه می کنید، ممکن است درد بدتر شود و حتی ممکن است متوجه شوید که برای چند روز نشستن اذیت تان می کند – اما درد به مرور زمان از بین می رود.
اگر در حین زایمان، پرینیوم پاره نشود یا اپیزیتومی (جراحی و بریدن پرینیوم) نیاز باشد:
به علت پارگی یا انقباض (که معمولا نیاز به بخیه دارد) احساس درد و سوزش می کنید. بهبود زخم حدود هفت تا ده روز طول می کشد و ممکن است برای چند هفته آسیب پذیر باشد، بنابراین سعی کنید تا می توانید کارِ سنگین نکنید. اگر بخیه ها به راحتی بهبود پیدا کنند، باید انتظار داشته باشید که درد، طی شش هفته از بین برود. (اما دوباره می تواند بسته به آن کم و زیاد شود).
اگر سزارین باید انجام دهید:
اگرفشار زیادی وارد نکنید، نباید بعد از زایمان انتظاری از منبسط شدنِ واژن داشته باشید. اگر، با این حال، قبل از سزارین فشاری وارد کنید، نوزاد فشار زیادی بر پرینیوم، گردنه و تمام ناحیهِ واژن وارد می کند (همچنین پزشک شما متوجه می شود و پرینیوم را ماساژ می دهد تا به باز کردن مسیر کمک کند). بنابراین واژنِ شما ممکن است با فشارِ شما، منبسط شود – به خصوص اگر موفق به گرفتنِ بچه از سر شوید – و ممکن است کشش و ناراحتی های واژن را پس از زایمان تجربه کنید. اما اگر سرِ نوزاد نتواند از طریق ورودی واژن بیرون بیاید، منبسط شدن به حداقل باید برسد.
مهم نیست که زایمان چطور پیش می رود، پزشک به شما توصیه می کند تا شش هفته پس از زایمان به رابطه جنسی ادامه ندهید – هرچند ممکن است زودتر یا دیرتر از آن اجازه آن را بگیرید. همچنین تا زمانی که قرارِ شش هفته ای پس از زایمان تان با پزشک تمام شود و مشخص کند که کاملا بهبود یافته اید، باید از قرار دادن تامپون ( پنبه یا چیز دیگری که در مجرای بدن یا روی زخم قرار می دهند) خودداری کنید. انجامِ این کار قبل از بهبودیِ ناحیه واژن می تواند باعث عفونت شود.
در عین حال این نکات را رعایت کنید تا درد پس از زایمان را از بین ببرید.
آیا واژن شما پس از زایمان هم مثل قبل خواهد بود؟
سوالِ قاطعانه هر زنی که می خواهد بداند، این است که (واژنِ من پس از زایمان هم مثل قبل خواهد شد؟). گرچه این، چیزی که دقیقا می خواهید بشنوید نیست، اما جواب این است که: نه کاملا، اما احتمالِ زیادی هم وجود دارد، زیرا واژن فقط قابلیت ارتجاعی شدن نیست که دارد بلکه توانایی منقبض شدن هم دارد.
با این وجود یک متخصص زنان یا ماما می تواند با انجام یک معاینه به شما بگوید که زایمانِ واژینال داشته اید اما شما هیچ گونه تفاوتی احساس نکنید. بسته به این که ورودی واژن چقدر منبسط شده و کشش یافته باشد، با صرف زمانِ کافی و تمرینات برای کفِ لگن، ممکن است به حالتی نزدیک به ساختار اصلی اش برگردد.
آیا همسرتان متوجه می شود؟ مگر اینکه یک آسیب جدی در زایمان را تجربه کرده باشید ( مانند پارگی درجه سه یا چهارِ واژن بیرونی)، اگر تفاوتی وجود داشته باشد، همسرتان بیشتر از یکی تفاوت ها را متوجه نمی شود. در واقع، برخی از زوجین متوجه می شوند که داشتنِ یک فرزند باعث نزدیکی بیشتر آنها به یکدیگر می شود حتی از رابطه جنسی شان لذت بیشتری می برند.
بهترین راه که می توانید برای دوباره به جای خود بازگشتنِ واژن تان پس از زایمان انجام دهید، تمریناتِ ورزشی برای لگن (کِگِل) در دوران بارداری است تا بتوانید عضلات آن منطقه را سفت نگه دارید. ممکن است از ایجاد پارگی در طی زایمان نیز جلوگیری کند. همچنین این به عضلات کمک میکند تا پس از زایمان راحت تر سفت شوند. ماساژ پرنیل هم یک ماه قبل از زمانِ مشخص شده می تواند کمک کند.
هنگامی که زایمان انجام شد، حرکاتِ کگل را در زمانی که بهتر شدید دوباره شروع کنید – این بهترین راه برای دوباره بدست آوردن واژن به شکل و اندازه ی قبل از زایمان است. حرکاتِ کگل، ماهیچه های کفِ لگن را تقویت می کند، به بی اختیاری ادرار پس از زایمان کمک میکند ( مشکلی در برخی زنان پس از زایمان است) و رابطه جنسی را لذت بخش تر می کند. (هنگامی که پزشک تان به شما اجازه دهد).
برای به دست آوردن نتیجه ی بهتر، حرکات کگل را سه بار در روز، هر بار پنج دقیقه در دوران بارداری و پس از زایمان انجام دهید. اگر بیش از حد سخت به نظر می رسد، هر زمان که وقت آن را دارید، انجام دهید – مانند زمانی که نشسته اید و به نوزادتان شیر می دهید، ایمیل هایتان را چک می کنید و سر میز نشسته اید. این تلاش برای خودِ شما ارزش خواهد داشت.
اگر می خواهید این را کمی پیشرفته تر انجام دهید، ممکن است بخواهید دستگاه های ورزشی دوچرخه ای را امتحان کنید، دستگاه هایی که برای انجام حرکات کگل کمک می کنند، اما قبل از گرفتن و استفاده کردنِ دستگاه ها، با پزشک تان مشورت کنید.
مهم نیست که چه اقداماتی انجام می دهید، مطمئن باشید که واژن شما برای زایمان ساخته شده است و به مرور زمان به حالت اولیه خود باز می گردد.