شرکت مریخ واقع در خیابان سعدی تهران، به عنوان نماینده و وارد کننده رسمی محصولات مرسدس بنز در ایران، تقریبا همزمان با عرضه جهانی اولین نسل کلاس اس در سال ۱۳۵۱، این مدل را به کشورمان وارد کرد. این مدل که با کد W116 شناخته می شد، جایگزین نسل W108/109 بود که در ایران محبوبیت قابل توجهی داشت.به نظر بعضی از ماشین بازها و کارشناسان، مرسدس بنز کلاس S بهترین خودرو جهان است و علاوه بر این، یکی از پیشروترین و فناورترین ماشین ها در صنعت خودرو به شمار می آید. آپشن ها و امکاناتی که برای اولین بار در بنز بورگرمایستر (Burgermeister) استفاده می شود، بعدها در مدل های پایین تر و معمولی تر بنز نیز در دسترس رانندگان و سرنشینان قرار می گیرد. همین طور آپشن های ایمنی که این روزها در بیشتر اتومبیل ها وجود دارد، برای اولین بار با مرسدس بنز کلاس S به دنیای خودرو رسید.
نسل W116 در حالی در سال ۱۹۷۲ معرفی شد که نسل قبلی آن یعنی W108/109 و مدل ۶۰۰ توانسته بودند انتظارات از یک مرسدس بنز لوکس را تا حد زیادی بالا ببرند. در این نسل مرسدس بنز با تمرکزی قابل توجه روی کیفیت سواری، هندلینگ، عملکرد فنی و ایمنی، جهشی قابل توجه برای کلاس S به ارمغان آورد. اولین بار ترمزهای ABS روی همین نسل در سال ۱۹۷۸ عرضه شدند. W116 در سال ۱۹۷۴ به عنوان خودروی سال اروپا برگزیده شد. تولید این نسل تا سال ۱۹۸۰ ادامه یافت، هرچند جانشین آن یعنی نسل W126 در سال ۱۹۷۹ معرفی شده بود.
بنز W116
اولین نسل کلاس S در دو فرم سدان معمولی و کشیده عرضه شده است. مدل های مختلف W116 مجهز به پیشرانه های ۶ سیلندر بنزینی و دیزلی و ۸ سیلندر بنزینی بودند که در این بین با اختلاف خاص ترین نمونه، سری ۴۵۰SEL 6.9 است. این مدل به لطف پیشرانه ۶.۹ لیتری هشت سیلندر و سیستم تعلیق هیدروپنوماتیکش در زمان خود به روایتی برترین خودروهای لوکس جهان بود. به جز نمونه های دیزلی که تعداد نمونه های وارد شده آن به ایران تقریبا ناچیز است، از بقیه نمونه ها تعدادی وارد شده که خاص ترین ها قطعا همان ۴۵۰SEL 6.9 هایی هستند که اکثرا به سفارش گاراژ سلطنتی و یگان تشریفات وارد شدند.
علاوه بر این، تعدادی از ۴۵۰SEL های ضد گلوله نیز در اختیار گاراژ سلطنتی بود که با رنگ آبی مشهور به درباری، شیشه عقب بدون لچکی و جای ایستادن گارد شناخته می شوند. تعدادی از W116 های وارد شده به ایران، نمونه های سفارش آمریکا هستند که از روی فرم خاص سپرهای بزرگ، چراغ های خطر و البته فرم کاسه چراغ های جلو قابل تشخیص هستند.همانند اسلافش، نسل W116 کلاس S نیز خودرویی نسبتاْ گرانقیمت برای ایرانیان بود و به همین دلیل بیشتر واردات شرکت مریخ معطوف به نمونه ۲۸۰S بود که همین دلیل در ایران این اتاق بیشتر با همین کد شناخته شده است. همین مدل نیز در آن زمان (میانه دهه ۵۰) چیزی بالغ بر ۲۰۰ هزار تومان قیمت داشت. بعد از پیروزی انقلاب و در دهه های شصت و هفتاد خورشیدی، بنز W116 هنوز مورد توجه بخشی از علاقمندان مرسدس بنز در جامعه بود و جایگاه خود به عنوان یک خودروی جادار و لوکس را حفظ کرد. البته باید به این نکته اشاره کرد که در سال های اولیه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، بازار W116 به خاطر ارتباط گسترده این مدل با خودروهای تشریفاتی و ثروتمندان دوره پهلوی، اندکی آشفته بود.
استارت مرسدس بنز کلاس S
بنز W116 نقطه آغاز این ماجرا است. اولین مدل رسمی مرسدس بنز کلاس S در سال ۱۹۷۲ عرضه شد و امکانات و تجهیزات جدید و نوینی را با خود به صنعت خودرو آورد. هر چند آپشن های بنز W116 در سومین دهه قرن بیست و یکم قدیمی و دموده شده، اما جالب است بدانید که ترمز ضدقفل چهار چرخ (ABS)، لنزهای چراغ راهنما و شیشه های جانبی مقاوم در برابر آلودگی با این مدل بنز معرفی شدند.یکی از ویژگی های خاص بنز W116 محل قرارگیری باک بنزین بود که کاملا درست و صحیح انتخاب شده بود. این قطعه مهم بالای اکسل عقب قرار داشت و در تصادفات و برخوردهای شدید از عقب ضربه نمی خورد و آسیب نمی دید.
از ورود اولین مرسدس بنز کلاس S به دنیای خودرو ۵۰ سال می گذرد و کمپانی آلمانی به تولید این خودرو سدان لوکس افتخار می کند. بنز W116 بنیانگذار مجموعه ای از خودروها با نام کلاس S شد که همچنان تولید می شوند و همچنان یکی از باکیفیت ترین و پیشروترین ماشین ها هستند.
بنز W116، اولین کلاس S
بنز W116 از سال ۱۹۷۲ تا ۱۹۸۰ میلادی (۱۳۵۱ تا ۱۳۵۹ خورشیدی) روی خط تولید مرسدس بنز قرار داشت و با پیشرانه های مختلفی به بازارهای جهانی عرضه می شد. این پیشرانه ها شامل یک موتور ۲.۸ لیتری شش سیلندر، سه موتور ۳.۵ و ۴.۵ و ۶.۸ لیتری V8 و یک پیشرانه توربودیزل می شد.بنز W116 اولین خودرویی بود که زیر کاپوتش موتور توربودیزل داشت. اما حداکثر قدرت آن به ۱۲۱ اسب بخار می رسید که برای ماشینی با وزن بیشتر از ۱۸۰۰ کیلوگرم، چندان زیاد نیست.
بهترین مدل این خودرو، مرسدس بنز 450 SEL 6.9 بود. مدل های صادراتی به آمریکا، قدرت کمتری از نمونه های اروپایی داشتند. با این حال موتور V8 این مدل می توانست ۲۵۰ اسب بخار قدرت و ۴۸۸ نیوتن متر گشتاور تولید کند که آمار قابل قبولی برای یک ماشین در اوایل دهه ۱۹۷۰ میلادی (۱۳۵۰ خورشیدی) محسوب می شد.اما قیمت این خودرو خیلی بالا بود و با احتساب نرخ تورم در ۵۰ سال، مشتریان برای خرید این خودرو باید ۱۸۵ هزار دلار هزینه می کردند. با این حال طراحی ظاهری باشکوه، عملکرد عالی و کابین لوکس خریداران را ترغیب می کرد تا قیمت بالای بنز W116 بپردازند.
مرسدس بنز کلاس S در ایران
بنز W116، به عنوان اولین مرسدس بنز کلاس S رسمی همزمان با دیگر کشورهای جهان، در سال ۱۳۵۱ خورشیدی، توسط شرکت مریخ به دست مشتریان ایرانی رسید و جایگزین مدل محبوب W108/109 شد.بیشتر مدل های واردشده شامل بنز 280S است و تعدادی از خودروها نیز سفارش آمریکا است که می توان آنها را از روی سپر، چراغ خطر و فرم کاسه چراغ جلو از مدل های اروپایی تشخیص داد. هر دستگاه بنز W116 وارداتی شرکت مریخ، ۲۰۰ هزار تومان قیمت داشت که در دهه ۵۰ شمسی، پول زیادی بود.
مرسدس بنز W116، لوکس و پرطرفدار
بنز W116، به عنوان اولین مرسدس بنز کلاس S خودرو فوق العاده ای است. با وجود قیمت زیاد، در طول هشت سال ۴۷۳،۰۳۵ دستگاه از آن تولید شد و بعد جای خود را به مدل W126 داد.اولین مرسدس بنز کلاس S، یادگار دورانی است که نمایشگرهای لمسی یا آپشن های جورواجور، معیار لوکس بودن به شمار نمی آمدند، بلکه خودرو لوکس به ماشینی گفته می شد که راحت، باکیفیت و مقاوم باشد.
تعمیر و نگهداری مرسدس بنز W116
از نظر لوازم یدکی و تزئینی می توان گفت که بازار لوازم تزئینی این نسل از کلاس S وضعیت چندان خوبی ندارد و گرانی شدید قطعات تزئینی همانند زه ها، لاستیک دور شیشه، چراغ های جلو و عقب و جلوپنجره از جمله مهم ترین نقاط ضعف آن در کشورمان است.نمونه های شش سیلندر این مدل از نظر قطعات یدکی وضعیت بهتری دارند و دوام پیشرانه های مختلف ۶ و ۸ سیلندر آن بسیار مناسب و ستودنی است. با این حال نمونه مجهز به موتور ۶.۹ لیتری، از نظر پیچیدگی های فنی یک کابوس است و بازسازی و حتی نگهداری آن برای بسیاری تقریبا خارج از دسترس شمرده می شود. از نظر کیفیت سواری و هندلینگ، باید مدل W116 را یکی از برترین سدان های دهه ۷۰ میلادی دانست. نرمی سواری در سری ۴۵۰SEL 6.9 نیز در کلاس خود بی نظیر و تقریبا هم رده محصولات رولزرویس است.
پوسیدگی در صندوق و گلگیرهای عقب و همین طور سرگلگیرهای جلو را باید از شایع ترین مشکلات این مدل مرسدس بنز دانست. نفوذ آب از شیشه جلو و نهایتاً پوسیدگی کف پای جلو یکی دیگر از مشکلاتی است که باید به هنگام خرید به آن توجه کرد. در نهایت باید اشاره کرد که W116 نیز همانند بیشتر خودروهای کلاسیک نیمه لوکس و لوکس، بهتر است به صورت سالم و یا بازسازی شده خریداری شود و خرید نمونه اصطلاحاً «کاردار» به امید بازسازی در شرایط کنونی بازار ایران چندان منطقی نیست و توصیه نمی شود.
به طور خلاصه می توان نسل W116 مرسدس بنز کلاس S را خودرویی باصلابت، زیبا و در عین حال نوستالژیک دانست با وجود دغدغه هایی نظیر کمبود لوازم تزئینی، گزینه ای مناسب برای کسانی است که می خواهند کیفیت سواری مثال زدنی تقریبا مدرن مرسدس بنزهای دوران طلایی این برند را در قالب یک خودروی کلاسیک تجربه کنند. خودرویی که حتی خرید نمونه پایه ۲۸۰S آن می تواند یک تجربه شگفت انگیز باشد.