کیوی یکی از میوه های خوشمزه و آبدار است، که سرشار از ویتامین C و آنتی اکسیدان می باشد و همچنین حاوی فیبر و مواد معدنی می باشد. کاهش استرس و علائم آسم، پیشگیری از ابتلا به سرطان، کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و … از جمله خواص کیوی به شمار می آید. بنابراین با گنجاندن میوه کیوی، ترشی کیوی، لواشک کیوی، مربای کیوی و کمپوت کیوی در برنامه غذایی می توان از فواید این میوه بهره برد. به همین منظور در ادامه، روش ساخت کمپوت کیوی را در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم.
طرز تهیه کمپوت کیوی
برای تهیه کمپوت کیوی می توان آن را به دو روش تهیه نمود.
روش اول
در این روش، درست کردن کمپوت کیوی بسیار آسان، اما مدت ماندگاری آن کم می باشد، به این صورت است که، ابتدا کیوی ها را پس از شستشو و پوست گرفتن آن ها، به قعطات دلخواه ریز کنید و یا به شکل حلقه مانند برش دهید. سپس داخل یک قابلمه، کمی شکر، مقداری آب و کیوی های خرد شده را بریزید و بر روی شعله گاز قرار دهید. پس از غلیظ شدن آب آن و پختن کیوی، کمپوت کیوی آماده شده را پس از سرد شدن داخل ظرف های شیشه ای درب بسته بریزد و در داخل یخچال نگهداری نمایید.
روش دوم
برای تهیه کمپوت خوش عطر کیوی به این روش، سعی کنید از کیوی بدون له شدگی و کاملا تازه استفاده کنید.
- کیوی ها را به خوبی بشویید، کاملا خشک کنید و پوست آن ها را بگیرید و در نهایت به اندازه دلخواه خرد کنید.
- کیوی های خرد شده را در یک ظرف شیشه ای در بسته قرار دهید.
- حال در یک قابلمه، آب ریخته و روی حرارت بگذارید تا به جوش آید.
- سپس شکر را به قابلمه خود اضافه کرده و بگذارید به خوبی شکر در آب حل شده و قوام بگیرد.
- در این مرحله زیر حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید محلول آب و شکر شما سرد شود.
- پس از سرد شدن کامل محلول شکر و آب، آن را داخل ظرف شیشه ای حاوی کیوی بریزید، تا کاملا شیشه از این محلول پر شود. سپس درب ظرف شیشه ای را ببندید.
- ظرف در بسته کمپوت را درون قابلمه بگذارید و مقداری آب سرد درون قابلمه بریزید. (میزان آب چند سانتی متر از درب ظرف شیشه ای شما پایین تر باشد.)
- قابلمه را روی حرارت گذاشته تا آب به جوش آید.
- پس از گذشت 10 دقیقه، حرارت را خاموش کرده و ظرف شیشه ای خود را از قابلمه خارج کنید و بگذارید کاملا سرد شود.
- کمپوت شما آماده است و می توانید آن را در کابینت و یخچال نگهداری کنید.
نکات قابل توجه در طرز تهیه کمپوت کیوی :
این نکات معمولا در دستورات طرز تهیه کمپوت کیوی ذکر نمیشود و بخشی از سلیقه ی آشپز و یا تجربه ی افراد میباشد که دانستن آنها خالی از لطف نیست.
- کشمش وکیوی مکمل های خوب، خوش طعم و بی نظیری هستند. به همین دلیل میتوانید در دقایق آخرِ پختن کمپوتتان، مقداری کشمشِ پاک کرده و شسته را نیز اضافه نمایید.
- اگر میخواهید برای بیماران دیابتی این کمپوت را تهیه نمایید حتما با مشورت پزشک و استفاده از شکر های رژیمی مانند شکر قهوه ای یا فروکتوز این کار را انجام دهید چرا که ماده ی غذایی کمپوت، سهم قند بسیاری دارد.
- میوه ها دارای ویتامین های مختلف هستند و برای اینکه ویتامین خود را حفظ نمایند، بهتر است خیلی خورد و ریز نشوند. هرچه قطعات شما بزرگتر بوده و کمتر از چاقو استفاده کنید، ارزش غذایی دسرِ شما بالاتر خواهد بود.
- قرار دادن میوه ها در معرض حرارت زیاد و بالا، موجب از دست رفتن انواع ویتامین ها و مواد معدنی آن میشود. نسبت به پختنِ بیش از اندازه ی کمپوت خود اصرار نکنید.
- در طرز تهیه ی کمپوت کیوی به هر یک از روش های ذکر شده، پس از حرارت، میوه رنگ خود را از دست داده و به سمت رنگ قهوه ای متمایل میشود. جهت جلوگیری از این تغییر رنگ که ظاهر کار شما را ناپسند میکند، میتوانید از کمی پوره ی کیوی استفاده کنید. به این ترتیب که همراه با افزودن میوه ها، پوره را نیز اضافه کنید تا رنگ خود را به میوه ها بدهند.
ارزش غذایی کیوی
کیوی منبعی بسیار غنی و سرشار از ویتامین C است و مقدار ویتامین C آن از پرتقال نیز بیشتر است. ویتامین ث موجود در کیوی، ۲ برابر پرتقال، ۶ برابر لیموترش و میزان مواد مغذی آن ۸ برابر سیب است. همچنین دانه های سیاه آن حاوی ویتامین D است. کیوی همچنین دارای ویتامین A ویتامین های B۱, B۳, B۲ و سایر ویتامین های گروه ب است.
کیوی از میوه های بسیار کم کالری است. در ۱۰۰ گرم کیوی ۴۷ کالری وجود دارد و از جهت میزان کالری هم ردیف زردآلو و نارنگی است. مقدار پتاسیم آن از موز بیشتر است. از میزان منیزیم بسیار بالایی برخوردار است و به همین خاطر نیز امکان ابتلا به بعضی از سرطان ها و بیماری های قلبی را کاهش می دهد.