آش ترش یکی از آش های معروف و فوق العاده خوشمزه ما ایرانی ها میباشد که بسیار مفید و دارای طعم بی نظیری است و معمولا اکثر ایرانی ها هنگامی که کسی از خویشان به سفر میرود از آش ترش همانند آش رشته به عنوان پشت پا استفاده میکنند و این آش همانند آش رشته بسیار خوشمزه است و مورد استقبال همه مردم و توریست ها میباشد. این غذا بسیار سالم است مخصوصا برای افرادی که چربی خون دارند به دلیل مزه ی ترش آن باعث کنترل چربی و کلسترول خون میشود و میزان ترشی آش بستگی به سلیقه شخصی دارد اگر کسی ترش دوست دارد میتواند سرکه زیاد کند و اگر کسی مزه ی ملس و نسبتا شیرین دوست داشته باشد میتواند مقداری کم شکر به آش اضافه کند. اغلب در شهرهای مختلف با روش های متفاوتی این آش را تهیه میکنند مثلا عده ای سبزی های بیشتر و متفاوت تری استفاده میکنند برخی حبوبات مختلف بیشتری استفاده میکنند. حبوبات موجود در این آش دارای خواص بسیار زیادی است و همینطور لبو که خواص بسیار زیادی دارد و برای بدن مفید است ما در اینجا طرز پخت این آش خوشمزه را به شما آموزش میدهیم.
مواد لازم آش ترش
- سیر ۶ عدد
- باقلا ۱ لیوان
- جغندر ۲ عدد
- لوبیا چیتی ۱ لیوان
- عدس سبز ۱ لیوان
- سبزی آش ۵۰۰ گرم
- برنج نیم دانه نصف لیوان
- رب انار و شکر به میزان کافی
- نمک و روغن مایع به میزان کافی
طرز تهیه آش ترش
برای تهیه آش ترش شمالی ابتدا لوبیا چیتی و باقلا را در کاسه های جداگانه قرار می دهیم و روی آن ها آب می ریزیم و به مدت ۶ ساعت می گذاریم تا خیس بخورند. در این مدت بهتر است برای از بین رفتن نفخ آن ها ۲ الی ۳ مرتبه آب آن ها را تعویض می کنیم.
سپس سبزی آش را پاک می کنیم و می شوییم و آبکش می کنیم و زمانیکه آب اضافه آن کاملا خارج شد روی تخته آشپزخانه ریز خرد می کنیم و بعد چغندر ها را پوست می گیریم و می شوییم و روی تخته ریز خرد می کنیم و کنار می گذاریم. سپس در قابلمه ای آب می ریزیم و باقلا و لوبیا چیتی را آبکش می کنیم و می شوییم و داخل قابلمه می ریزیم و چغندر خرد شده را نیز می افزاییم و قابلمه را روی حرارت ملایم می گذاریم تا حبوبات و چغندر خوب پخته شوند.
زمانیکه مواد داخل قابلمه پخته شدند برنج را می شوییم و به مواد آش اضافه می کنیم.کمی نمک به آش اضافه می کنیم و ۱۵ دقیقه بعد از اینکه برنج را اضافه کردیم سبزی خرد شده را نیز به مواد آش می افزاییم و درب قابلمه را تا آخرین مرحله نیم گذاریم چون باعث بد رنگ شدن سبزی ها می شود،پس صبر می کنیم تا آش خوب بپزد و جا بیافتد. تا پخت کامل آش زمان داریم تا باقی مواد را آماده کنیم پس سیر ها را پوست می گیریم و می شوییم و در تابه ای کمی روغن می ریزیم و سیرها را در روغن تفت می دهیم تا سبک شوند و بعد صبر می کنیم تا طلایی بشوند. سپس زمانی که احساس کردیم آش جا افتاده است کمی از آش را تست می کنیم اگر کاملا تمام مواد پخته شده بود چند قاشق شکر و رب انار و نصف سیرهای طلایی شده را داخل آش می ریزیم و ۱۵ دقیقه دیگر اجازه می دهیم تا مواد در آش طعم دهند.سپس آش ترش آماده شده را در کاسه ای می کشیم و با باقی سیر داغ ها روی آن را تزئین می کنیم.
نکات مهم پخت آش ترش شمالی
- گیلانی ها آش ترش را با ترب سفید و ماهی کولی میل می کنند.
- تبریزی ها این آش را با نام «آش آبغوره» درست می کنند و برای سبزی آش فقط از تره و جعفری به میزان مساوی استفاده می کنند. حبوبات آش ترش تبریزی فقط شامل لوبیا چشم بلبلی است.
- در شهر انزلی آش ترش، آش ویارانه زنان باردار است و به جای لوبیا چیتی از لوبیا سفید یا چشم بلبلی به عنوان حبوبات آن استفاده می کنند. برای ترشی آش هم معمولا آب نارنج تازه به آن اضافه می کنند.
- اردبیلی ها برای درست کردن آش ترش، علاوه بر لوبیا و باقالی از عدس و رب انار هم استفاده می کنند.
- همدانی ها برای تهیه آش ترش از مقداری قیصی و آلو خورشی هم استفاده می کنند و سبزی مورد استفاده آن ها چغندر، گشنیز، تره و جعفری است.
- زنجانی ها به آش ترش کمی رشته آشی، سیب زمینی خرد شده، هویج رنده شده، آلوچه ریز آشی، زردآلو خشک و جو پرک هم اضافه می کنند.