بورانی کنگر یا کنگر ماست یکی از پیش غذاها و میان وعده های بسیار خوشمزه و سالم ایرانی است که می توانید با اضافه کردن موادی مانند سیر و گل سرخ آن را به صورت مجلسی تر برای مجالس و مهمانی های خود تهیه و سرو کنید.
با مقدار موادی که در این دستور آشپزی قرار گرفته است می توانید برای ۶ تا ۸ نفر بورانی کنگر تهیه کنید. در صورتی که می خواهید مقداری کمتر یا بیشتری بورانی کنگر تهیه کنید کافیست مقدار مواد را ضرب یا تقسیم کنید. با آموزش تهیه بورانی کنگر با ما همراه باشید.
مواد لازم برای کنگر ماست یا بورانی کنگر
- کنگر پاک شده :نیم کیلوگرم
- ماست:2 /1 و2 پیمانه
- سیر:1 بوته
- نمک و فلفل :به میزان لازم
- آب :2 /1 پیمانه
- گل سرخ :برای تزئین
طرز تهیه کنگر ماست یا بورانی کنگر
کنگرها را پس از شستن به صورت نوارهایی به طول 5 سانتی متر یا 2 بند انگشت خرد کنید.حبه های یک بوته سیر را با پوست از هم جدا کنید و داخل ظرف آب سرد بریزید و بگذارید چند ساعت خیس بخورد تا به راحتی پوست آنها از هم جدا شوند.سپس پوست سیرها را کنده و ریز رنده کنید.تابه گود را روی حرارت قرار دهید و مقداری روغن داخل آن بریزید تا داغ شود؛بعد کنگرهای خردشده را داخل روغن تفت دهید تا سرخ شوند، سپس سیرهای رنده شده را به همراه کمی نمک و فلفل به کنگرها اضافه کنید و تفت دهید. بعداز 3 تا 5 دقیقه آب را در تابه بریزید و در آن را بگذارید و اجازه بدهید تا کنگرها روی حرارت کم بپزند.بعد از پخته شدن کنگرها در تابه را بردارید تا آب اضافی آن بخار شود. در آخر ماست را اضافه کنید و بگذارید یک جوش ریز بزند. حرارت را خاموش کنید و وقتی که برانی کمی سرد شد، آن را با تزیین گل سرخ سرو کنید.
نکات مهم در مورد بورانی کنگر یا کنگر ماست
- بورانی کنگر یا کنگر ماست یک پیش غذا و یا شام مناسب برای شب های تابستان است.به دلیل رشد گیاه کنگر در فصل بهار و تابستان این غذا معمولا در این فصول تهیه می شود چون دسترسی به این گیاه در دو فصل دیگر سال تقریبا غیر ممکن است.
- این گیاه بیشتر در مناطق کوهستانی رشد می کند و یک گیاه خودرو می باشد که انسان در پرورش آن نقشی ندارد به همین دلیل در هر منطقه ای که تقریبا کوهستانی باشد و آب و هوای مرطوب و گرم داشته باشد این گیاه رشد می کند.این غذا در دو شهر شیراز و لرستان بسیار پرطرفدار است و در این مناطق بسیار تهیه می شود البته در شهرهای دیگر ایران نیز این غذا را استفاده می کنند ولی احتمالا طرز تهیه آنها با کمی تغییرات نیز برگرفته از این دو شهر است.
- کنگر دارای طبیعتی گرم و خشک است و به همین دلیل بیشتر با ماست مصرف می کنند البته از کنگر برای پخت خورش و پلو و حتی به صورت خام و در سالاد نیز استفاده می شود.
- در یونان و مصر باستان، این گیاه به دلیل نقش کمکی در هضم مواد غذایی مورد توجه قرار گرفت و در قرن ۱۶ میلادی در اروپا یکی از سبزیجات معروفی بود که توسط اشراف مصرف می شد. در طب سنتی اروپا، برگ های کنگر به عنوان ماده افزایش دهنده ادرار (دیورتیک) و محرک کلیه ها، محرک ترشح صفرا از کبد و انقباض کیسه صفرا مورد استفاده قرار می گرفت.
- این گیاه غنی از پتاسیم بوده، ولی از لحاظ انرژی محدود است.این گیاه برای آن دسته از افرادی که دارای طبع گرمی هستند توصیه می شود.به علاوه کنگر منبع غنی پتاسیم است.کنگر ضدعفونی کننده، غذاست و درضمن، مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش می شود.این گیاه در درمان یرقان، نارسایی کبد و کم خونی مؤثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت می کند.افرادی که ناراحتی های کلیوی و کبدی شدید دارند از مصرف برگ کنگر پرهیز کنند.