کباب یکی از معروف ترین و محبوبترین غذاهای مورد علاقه ی مردم خاورمیانه و مخصوصا ایران است و منظور از آن گوشتی است که روی حرارت آتش یا ذغال کباب شده باشد. در فرهنگ غذای ایرانی غذاهای گوناگونی با گوشت گوسفند، مرغ و ماهی طبخ می شود. یکی از این غذاهای خوشمزه و پرطرفدار کباب است. کباب قدمتی به اندازه ی کشف آتش دارد. اگر بخواهیم نگاهی به تاریخچه ی این غذا بیندازیم باید به آغاز بشریت و زمانی که انسان های نخستین برای اولین بار آتش را کشف کردند و آموختند که چگونه می توانند گوشت حیواناتی را که شکار می کنند بر روی آتش کباب کنند رجوع کنیم. از طرفی مردم ایران که در ابتدا به دامپروی مشغول بودند قوت غالبشان گوشت قرمز به صورت کباب شده بوده. در طی سالیان متمادی و دور، به دلیل اقلیم خشک و نیمه خشک ایران و وجود مراتع محدود و فصلی، کوچ نشینی و دام پروری سبک اصلی زندگی در فلات ایران را تشکیل می داد. به طبع فراوانی گوشت گوسفند و بز نسبت به سایر مواد غذایی در میان عشایر باعث شد که گوشت و تولیدات دامی بیشتر از سایر مواد غذایی مصرف شود.
برای گروهی از مردم که به طور مداوم در حال سفر هستند، برای استراحت اتراق کرده و در میان چادرها آتش می افروختند، در دسترس ترین ماده ی غذایی گوشت است و ساده و سریع ترین شیوه ی طبخ گوشت، پخت مستقیم آن بر روی آتش است! درست به همین دلیل ساده کباب به یکی از آشناترین و محبوب ترین غذاهای ایرانی تبدیل شده و طی سالیان به تنوع و کیفیت امروزی رسیده است.
امروزه در اکثر کشورهای دنیا و به ویژه ایران انواع کباب در سایزها و طعم های مختلف طبخ می شود. تنوع بالای این غذا و طعم و آسان بودن شیوه ی تهیه ی آن علاقه مندان زیادی را به خود جذب کرده است. شهرت انواع کباب به قدری است که یکی از اولین غذاهایی هستند که گردشگران خارجی در زمان ورود به ایران حتماً آن را تست می کنند.
انواع کباب به دلیل لذیذ بودن و خوش خوراک بودن آن باعث شده تا به غذای مناسبی برای مهمانی ها و دورهمی ها تبدیل شود و در عزا و عروسی انتخاب اول میزبان و غذای اصلی گردش و سفر باشد.
کباب خلیج فارس غذای مخصوص جنوب کشور است که همانند کباب کوبیده تهیه می شود.کَباب یکی از معروف ترین و محبوبترین غذاهای مورد علاقه مردم خاورمیانه، به خصوص ایران و قفقاز است. در تهیه و پخت بیشتر کباب ها از گوشت قرمز بریده یا چرخ شده بره، گوسفند، گاو و یا گوساله استفاده می شود. همچنین در مراحل تهیه اکثر کباب ها از پیاز و ادویه جات استفاده زیادی می شود.و حتی گاه از سبزیجات تازه یا سبزیجات خشک معطر استفاده می شود. نوعی از آنچه در ایران با نام کباب چنجه نامیده می شود نیز در کشورهای غربی با نام شیش کباب شناخته شده و معروف است. همچنین آنچه در ایران با نام کباب کوبیده معروف است در قفقاز به نام کلی کباب یا در برخی نقاط به نام لوله کباب شناخته می شود.
از معروفترین انواع کباب های ایرانی می توان کنجه لاری،دنده کباب، کباب بناب، کباب چنجه، کباب ترش، کباب کوبیده، کباب برگ، کباب سلطانی، کباب دوش، جوجه کباب، جوجه کباب دورنگ، کباب چوبی، کباب ترخونی، کباب حسینی، جوجه کباب بوقلمون، کباب شیشلیک، کباب بختیاری و… را نام برد.
مواد لازم کباب خلیج فارس
- فلفل قرمز ۱ عدد
- پیاز سفید ۲ عدد
- جعفری ۱۰۰ گرم
- زرشک ۱۰۰ گرم
- گردو به اندازه کافی
- گوشت راسته گوسفند ۵۰۰ گرم
- نمک و فلفل سیاه به اندازه کافی
طرز تهیه کباب خلیج فارس
ابتدا زرشک را در مقداری آب می ریزیم و می گذاریم تا خیس بخورد ،سپس جعفری و فلفل را می شوییم و روی تخته آشپزخانه ریز ریز خرد می کنیم و کنار می گذاریم آنگاه پوست پیازها را می گیریم و می شوییم و با رنده ریز رنده می کنیم
سپس آب آن را خوب می گیریم. گوشت ( بهتر است چربی گوشت خیلی زیاد نباشد چون باعث ریختن گوشت از سیخ می شود ) را دو مرتبه چرخ می کنیم و در ادامه با پیاز مخلوط می کنیم سپس خوب ورز می دهیم تا یکدست شوند.
جعفری و فلفل خرد شده را به گوشت می افزاییم و زرشک را آبکشی می کنیم و به مواد اضافه می کنیم و خوب مخلوط می کنیم و گردو را آسیاب می کنیم و به مواد می افزاییم (می توانید حذف کنید)و خوب ورز می دهیم و روی مواد را سلفون می کشیم
و به مدت ۲ ساعت داخل یخچال قرار می دهیم . پس از آنکه مایه کباب را از یخچال خارج می کنیم مجددا آن را مخلوط می کنیم و ورز می دهیم و به سیخ می کشیم.کباب های آماده شده را روی منقل می چینیم و صبر می کنیم تا خودش را بگیرد
و رنگ آن کاملا تغییر کند سپس سیخ ها را می چرخانیم تا کباب ها یکدست پخته شوند. کباب های آماده شده را در نان می گذاریم و گوجه فرنگی و فلفل سبز نیز در کنار کباب ها به سیخ می کشیم و کبابی می کنیم و با نان این کباب خوش طعم را سرو کنید
سایر نکات
1)چربی گوشت شما نباید زیاد باشد چون باعث میشود مواد از سیخ بریزد.
2)این غذا در جنوب ایران بدون برنج سرو میشود.
3)اگر دوست دارید این غذا را در تابه بخ كنید
4)نیازی به سرخ كردن زرشك نیست آن را بشویید و پس از رد كردن از آبكش به مواد اضافه كنید.