تهیه کشک خانگی در منزل کار بسیار ساده ای بوده شما می توانید با ۱ کیلو ماست ۱۰۰ گرم کشک خشک شده داشته باشید. کشک خانگی بسیار سالم و مقوی بوده و برعکس چیزی که فکر می کنید می توانید کشک را خیلی سریع تهیه کنید.از خواص کشک می توان به کاهش گرسنگی، جلوگیری از پوکی استخوان، درمان آفتاب سوختگی اشاره کرد همچنین برای زنان باردار بسیار مفید است. مهم ترین نکته تهیه کشک استفاده از ماست محلی بوده تا به نتیجه خوبی برسید. از کشک ها می توانید داخل غذا ها و آش های خود استفاده کنید و مهم ترین آن سالم بودن آن است و در خانه تهیه می شود.
مواد لازم برای کشک خانگی با ماست
- ماست: ۱ کیلوگرم (ترجیحا ترش)
- آب: ۱ لیتر (۴ و ۱/۲ لیوان دسته دار فرانسوی)
- نمک: به میزان لازم
طرز تهیه کشک خانگی با ماست
اگر ماست ترش ندارید، بهتر است دو یا سه روز آن را خارج یخچال قرار دهید تا ترش شود. بهتر است از ماست های محلی استفاده کنید. ماست را با آب مخلوط کنید. نمک را اضافه کنید. در این مرحله زیاد نمک اضافه نکنید، چون احتمال شور شدن آن وجود دارد. مخلوط را در بطری بریزد و در آن را ببندید. بطری را تکان دهید و هم بزنید. بعد از اینکه کاملا یکدست شدند، یک قابلمه با اندازه مناسب را روی حرارت قرار دهید. مخلوط را در قابلمه بریزید و بجوشانید. ۱۰ دقیقه برای جوشیدن کافی ست.
وقتی دوغ به دست آمده جوش آمد، بریده خواهد شد. یک دستمال تمیز نخی بردارید و دوغ بریده شده را در آن بریزید و آن را به جایی آویزان کنید. زیر کیسه پارچه ای را یک ظرف قرار دهید تا آب آن هدر نرود. حدود ۸ یا ۹ ساعت طول می کشد که دوغ، آب خود را از دست بدهد. بعد از اینکه آب دوغ خارج شد، کشک را از کیسه بیرون بیاورید. نمک آن را بچشید. اگر نمک آن کم بود، در این مرحله اضافه کنید.
به اندازه یک گردو از مایه به دست آمده را بردارید و به شکل گلوله در آورید. می توانید کشک ها را به شکل استوانه ای و لوله ای هم درست کنید. کشک ها را در جایی قرار دهید که از همه طرف، هوا در جریان باشد، مثلا داخل یک سبد بگذارید و از سطح زمین کمی فاصله دهید. هر از گاهی، آن ها را بچرخانید تا زودتر خشک شوند. بعد از خشک شدن، آن ها را در ظرف در دار بگذارید. اگر کمی مرطوب تر برمی دارید، بهتر است آن ها را در یخچال قرار دهید تا کپک نزنند.
طرز تهیه کشک خانگی مایع
مایه کشک را بعد از اینکه آب آن خارج شد، با کمی آب تصفیه شده و نمک در مخلوط کن بریزید و بزنید تا به غلظت دلخواهتان برسد. مدت زمان ماندگاری کشک ماریع در یخچال ۳ روز و در فریزر ۳ ماه است. می توانید کشک ها را در قالب یخ بریزید و تا به شکل دلخواهتان دربیاید.
فوت و فن های طرز تهیه کشک خانگی
- هنگامی که کیسه را آویزان کرده اید، برای خالی شدن آب، به آن فشار نیاورید. اجازه دهید به آرامی آب اضافی آن بدون دخالت شما خارج شود.
- می توانید سبزی خشک معطر دلخواه مثل آویشن، مرزه یا پودر موسیر را هم در این مرحله به کشک اضافه کنید.
- اگر کشکتان زیادی خشک شده بود، ۲ یا ۳ قاشق از آبی که از ماست خارج شده است، به کشک اضافه کنید.
- اگر بعد از ریختن دوغ در ظرف متوجه شدید که ماستتان کره زیادی دارد، یک قالب کوچک یخ را در آن بیندازید. کره ها دور یخ جمع می شوند. کره ها را جدا کنید و سپس قابلمه را روی حرارت قرار دهید.
- یکی دیگر از راه های جدا کردن کره از دوغ، این است که مخلوط ماست و آب (دوغ) را در بطری بریزید و به هم بزنید. در این حالت کره در قسمت ابتدایی بطری جمع می شود. بهتر است همه کره را جدا نکنید، چون باعث از هم پاشیدن کشک می شود.
- اگر کره دوغتان کم بود، از کمی آرد استفاده کنید تا کشک ها خودشان را بگیرند. بد نیست بدانید که هر چقدر دوغتان چرب تر باشد، کشکتان پس از خشک شدن، تیره تر خواهد شد.
- اگر از همان ابتدا ماست تان ترش نیست و می خواهید ماست را در جایی قرار دهید که تخمیر و ترش شود، در ظرف را کاملا نبندید تا نترکد.
- آبی را که از کیسه خارج شده است، می توانید به قره قروت تبدیل کنید.
- در طرز تهیه کشک بادمجان، آش رشته، کشک کدو و سایر انواع غذا با کشک از هر دو انواع کشک می توانید استفاده کنید.
موارد منع مصرف کشک
کشک ماده ی نفاخی است و افرادی که از بیماری های گوارشی رنج می برند بهتر است به صورت محدود و همراه با نعناع یا زیره مورد استفاده قرار دهند.کشک باعث سفت شدن روده ها می شود و افرادی که به بیماری یبوست مبتلا هستند باید آن را با احتیاط مورد استفاده قرار دهند.کشک یکی از فراورده های شیر است که نسبت به شیر دارای ارزش غذایی بالاتری است و پروتئین بالایی دارد. کشک علاوه بر پروتئین حاوی کلسیم، ویتامین B. ۲ و ویتامین A. است، ولی از آنجا که کلسیم و ویتامین B. ۲ محلول در آب هستند، در مرحله ی آبگیری کشک مقدار این مواد کاهش می یابد.
همچنین از آنجا که ویتامین A. محلول در چربی است، در مرحله ی چربی گیری کشک مقدار ویتامین A. نیز کم می شود و آنچه به مقدار زیاد در کشک باقی می ماند پروتئین خواهد بود؛ بنابراین افرادی که در سن رشد بوده و سوخت و ساز بالایی داشته یا سیستم ایمنی ضعیفی را دارا هستند بهتر است از این ماده غذایی استفاده کنند.
متخصصان تغذیه به همه ی گروه های سنی، توصیه می کنند که لبنیات را به میزان حداقل سه واحد در روز مصرف کنند. از آنجا که یک لیوان کشک با غلظت متوسط یک واحد لبنیات به حساب می آید و حاوی ۶۵-۵۵ کیلوکالری انرژی است، بهتر است در رژیم غذایی هفتگی قرار گیرد.