رب ازگیل یکی از پر مصرف ترین چاشنی های غذایی در سراسر جهان است که هم به عنوان طعم دهنده و هم به عنوان رنگ دهنده به انواع غذاها مورد استفاده قرار می گیرد. رب گوجه فرنگی در آشپزی ایرانی هم از جایگاه ویژه ای برخوردار است و از رب گوجه فرنگی به عنوان چاشنی در اکثر غذاهای سنتی و اصیل ایرانی ( مثل خورش قیمه ، آبگوشت و … ) استفاده می شود. برای مشاهده آموزش کامل و مرحله به مرحله طرز تهیه رب ازگیل در ادامه با ساعد نیوز همراه باشید.
طرز تهیه رب ازگیل
- در اسبوکلا به رب کاندس (کاندس تِرشی) می گویند. طرز پخت رُبِ کاندِس بسیار شبیه به پخت رُبِ انار است با کمی تفاوت جزئی به دلیل تفاوت نوع میوه و محصول نهایی.
- برای جلوگیری از پوسیدن ازگیل وحشی بر روی درخت، معمولاً آن را زودتر برداشت کرده و در محلی مناسب مانند پشت بام ، یا انبار خنک، به دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری می کنند تا کاملا برسد.
- پس از آن که کاندِس ها رسید (پخته شد)، آن را شسته و آب پز می کنند.
- کاندس های آب پز شده را به همراه آب به درون کیسه ای با سوراخ های نرم می ریزنند و آن را می چلانند تا محتوای داخل میوه (گوشته ی میوه) از آن خارج و همراه آب از روزن های کیسه خارج شود.
- پس از آب گرفتن کاندس های رسیده ی آب پز شده ، آب و عصاره ی آن را روی آتش می جوشانند تا غلیظ شود.
- حاصل کار رب تقریباً غلیظی است که مزه ترش و شیرین و رنگ قهوه ای دارد.
نکات تهیه رب ازگیل وحشی
- نباید میوه ی کاندِس آنقدر در انبار بماند که فاسد شود . فساد بر روی طعم ، کیفیت و ماندگاری رب تاثیر منفی می گذارد.
- برای چلاندن میوه ی آب پز شده از پارچه هایی با روزن های نرم (در محلی مدخال) استفاده شود تا فقط گوشته ی کاندِس عبور کند . عبور عناصر غیر از گوشته باعث کز یا تلخ شدن رب می شود.
- مثل تهیه رب انار در هنگام آب پز کردن و یا غلیظ کردن رب باید مراقب باشیم دیگ ته نگیرد.
- از رب ازگیل در خورش ها،آش ترش گیلانی، ماهی و مخلوط با رب انار در تهیه فسنجان استفاده می کنند.
خواص شگفت انگیز ازگیل
ازگیل یکی از گیاهان خانواده رز می باشد و از نظر گیاه شناسی گیاهی مابین گلابی و زالزالک است. ازگیل ابتدا به رنگ سفید است و با رسیده شدن به رنگ قهوه ای در می آید. این گیاه که در جنوب شرقی اروپا و جنوب غربی آسیا یافت می شود، به سرعت فاسد می گردد و سرشار از پکتین می باشد.به همین علت برای تهیه انواع ژله، مارمالاد و مربا مناسب می باشد. درخت ازگیل برگ هایی به رنگ زرد و قرمز دارد و چوب این درخت خاصیت منحصر به فردی دارد و غیرقابل شکستن است.
هر 100 گرم از میوه ازگیل دارای 43 کالری، انرژی می باشد.100 گرم از میوه ازگیل همچنین، 5/0 میلی گرم روی، 5/0 میلی گرم منگنز، 2/7 میلی گرم آهن، 39 میلی گرم فسفر، 55 میلی گرم منیزیم، 73 میلی گرم کلسیم و 792 میلی گرم پتاسیم دارد.این ارقام نشان می دهد که ازگیل سرشار از مواد معدنی می باشد. همچنین ازگیل فاقد هرگونه چربی اشباع و کلسترول است و در آن 75 درصد آب و 21 نوع اسید چرب مانند استئاریک اسید، پالمتیک اسید، لینولئیک اسید و اولئیک اسید وجود دارد.همچنین سرشار از ویتامین C، ویتامین A، ویتامین B1 و ویتامین B2 می باشد.
اصلی ترین کاربرد ازگیل برای برطرف کردن مشکلات کلیوی می باشد؛ زیرا آب مولکولی فراوانی دارد و بدن را سم زدایی می کند. در نتیجه به عنوان همکاری برای کلیه ها معرفی می شود.مصرف مداوم ازگیل دفع ادرار را تسهیل می نماید و سنگ های کلیوی را از بین می برد. برای از بین بردن سنگ های کلیوی علاوه بر میوه ازگیل، از جوشانده برگ ازگیل، نیز می توان استفاده نمود.
ازگیل یکی از میوه هایی است که سرشار از پتاسیم می باشد. به همین علت برای افرادی که مبتلا به فشارخون بالا می باشند، مناسب است.بسیاری از مطالعات نشان می دهد که افراد مبتلا به فشارخون بالا، باید مصرف مواد غذایی سرشار از سدیم را کاهش دهند و در عوض مصرف مواد غذایی سرشار از پتاسیم، منیزیم و کلسیم را افزایش دهند.از این رو مصرف میوه هایی که سرشار از پتاسیم می باشند مانند موز، گوجه فرنگی، زرشک، ریواس، ازگیل و … برای این افراد بسیار مناسب می باشد.