شیرینی نخودچی یکی از انواع شیرینی های خوشمزه و پر طرفدار ایرانی است که اصالت آن متعلق به شهر قزوین می باشد که همانطور که از نامش مشخص است ماده اصلی تشکیل دهنده آن آرد نخودچی می باشد. این شیرینی خوشمزه بیشتر برای عید نوروز تهیه می شود. اگر دوست دارید شیرینی نخودچی خوبی داشته باشید می توانید آرد نخودچی را خودتان در منزل تهیه کنید.
شیرینی نخودچی یا نان نخودچی یک شیرینی ساده ولی خاطره انگیز در خانواده های ایرانی است و معمولا در ایام عید، مهمانی ها و مجالس یکی از ابزار های پذیرایی از مهمانان است. شیرینی نخودچی از آرد نخودچی، پودر قند و هل تشکیل می شود و به دلیل سبک و کم حجم بودن، محبوبیت بسیار زیادی دارد به طوری که مخالفان سرسخت شیرینی هم نمی توانند به راحتی از کنار آن عبور کنند! البته شما می توانید با توجه به ذائقه و سلیقه خود، پودر شکلات یا زنجبیل به شیرینی نخودچی اضافه کنید. در ضمن در این شیرینی از آرد نخودچی استفاده می شود و به همین دلیل شیرینی نخودچی بدون گلوتن است. برای تهیه این شیرینی سنتی نیازی به مراجعه به قنادی ندارید. ما به شما یک دستور آسان و سریع برای تهیه شیرینی نخودچی در طعم های متنوع و دلخواه ارائه می دهیم. پس با ما همراه باشید.
مواد لازم شیرینی نخودچی
- پودر قند ۱۰۰ گرم
- روغن جامد ۱۰۰ گرم
- آرد نخودچی ۲۰۰ گرم
- وانیل ¼ قاشق چایخوری
- زعفران دم کرده به اندازه کافی (دلخواه)
- هل سبز نصف قاشق مرباخوری
طرز تهیه شیرینی نخودچی
مرحله اول: مخلوط کردن روغن و پودر قند
برای تهیه شیرینی نخودچی خانگی ابتدا پودر قند را الک می کنیم و در ظرفی می ریزیم و روغن جامد را به آن اضافه می کنیم و خوب مخلوط می کنیم و ورز می دهیم تا ظاهرش شبیه به خامه شود و بعد آرد نخودچی را کم کم اضافه می کنیم.
مرحله دوم: استراحت خمیر نخودی
در ادامه مواد را ورز می دهیم تا مواد منسجم شوند و خمیر از شکننده بودن در بیاید. همین طور که در حال ورز دادن خمیر هستیم هل را به همراه وانیل و زعفران به آن اضافه می کنیم. خمیر که خوب ورز داده شد داخل یک پلاستیک قرار می دهیم و بین ۶ تا ۲۴ ساعت در یخچال می گذاریم تا خوب استراحت کند.
مرحله سوم: کاتر زدن شیرینی نخودچی خانگی و بازاری
سپس فر را روشن می کنیم تا گرم شود و خمیر را روی تخته آشپزخانه و یا یک سطح صاف قرار می دهیم و با وردنه روی خمیر می کشیم تا صاف و یکدست شود. قالب هایی که می خواهیم با آن ها شیرینی را قالب بزنیم را روی خمیر امتحان می کنیم به دلیل آنکه ضخامت خمیر باید به اندازه قالب ها باشد و اگر مشاهده کردیم که ضخامت خمیر بیشتر است با وردنه مجددا روی خمیر می کشیم تا بازتر شود و به ضخامت مورد نظرمان برسد.تمام خمیر را قالب می زنیم و سینی فر را بیرون می آوریم.
مرحله چهارم: پخت شیرینی نخودچی بازاری
سپس کف آن کاغذ روغنی قرار می دهیم و شیرینی های قالب زده را در سینی می چینیم و (اگر تمایل داشتید برای زیبایی بیشتر شیرینی ها روی آن ها کمی خلال پسته بگذارید) در قسمت وسط فر قرار می دهیم و روی ۱۷۰ درجه سانتیگراد فر را می گذاریم
تا به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه شیرینی های شما پخته شوند. البته باید دقت کنید که این زمان قطعی نیست و باید مداوم به شیرینی ها سر بزنید تا نسوزند. در آخر زمانیکه شیرینی نخودچی ها آماده شدند سینی را از فر بیرون می آوریم و صبر می کنیم تا کاملا سرد شوند ، زیرا زمانی که شیرینی ها داغ هستند بسیار شکننده و ترد هستند و با کوچکترین لمسی خرد می شوند و در نتیجه ظاهرشان خراب می شود. پس از سرد شدن شیرینی ها آنها را در ظرف مورد نظر بچینید و نوش جان کنید.
شیرینی نخودچی
- خیلی اهمیت دارد که ضخامت همه شیرینی ها به یک اندازه باشد؛ وگرنه احتمال سوختن برخی از آن ها وجود دارد.
- برای تهیه این شیرینی نیازی به آب کردن روغن جامد نیست و با انجام این کار، شیرینی خیلی زود وامی رود.
- پودر قند و آرد نخودچی را حتما الک کنید.
- این شیرینی پف نمی کند و به همین دلیل ابعاد و شکل آن قبل و بعد از پخت یکسان است؛ بنابراین، در صورتی که شیرینی فرم خود را از دست داد، مقدار مواد اولیه را درست اندازه نگرفته اید یا مراحل کار را به درستی انجام نداده اید.
- اگر قالب شیرینی نخودچی ندارید، می توانید از خمیر آن به اندازه یک فندق بردارید و در دست گلوله کنید.
- در صورتی که هنگام قالب زدن، قالب به شیرینی می چسبید، هر بار قالب را در مقداری آرد یا پودر قند بزنید، آن را تکان دهید و سپس خمیر را قالب بزنید.
- برای تزیین شیرینی می توانید قبل از اینکه آن را در فر بگذارید، روی آن پودر پسته بریزید یا یک خلال پسته فرو کنید. با زعفران غلیظ نیز امکان تزیین روی شیرینی وجود دارد، به این ترتیب که با یک خلال دندان در زعفران فرو کنید و آن را وسط شیرینی بزنید تا یک نقطه نارنجی رنگ در وسط آن درست شود.
- در صورتی که خمیر شیرینی بیش از اندازه شل بود، آرد نخودچی بیشتری به آن اضافه کنید و دوباره ورز دهید. روغن زیاد می تواند باعث شل شدن خمیر شود.
- برای خوش رنگ شدن شیرینی یک قاشق زعفران غلیظ در همان ابتدا به روغن جامد و پودر قند اضافه کنید.
- موقع قالب زدن نباید قالب را سریع بکشید؛ زیرا این کار می تواند به خراب شدن شکل شیرینی بینجامد.