به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، تحقیقات و مطالعات انجام شده در مورد باروری مردان نشان می دهد که مقدار مایع منی بین ۳۰ تا ۳۵ سال بیشترین و بعد از ۳۵ سالگی کمترین میزان را دارد. همچنین این مطالعات نشان داده است که تحرک اسپرم با افزایش سن کاهش می یابد؛ تحرک اسپرم به معنی قابلیت و توانایی شنا کردن اسپرم است. تحرک اسپرم قبل از ۲۵ سالگی بیشترین میزان و پس از ۵۵ سالگی کمترین میزان را داراست. در حقیقت، مقایسۀ تعداد اسپرم های با قابلیت شنای خوب در مردان بین ۳۰ تا ۳۵ سال با مردان بالای ۵۵ سال، کاهش ۵۴ درصدی تحرک اسپرم را با افزایش سن نشان می دهد. همچنین پرهیز از رابطۀ جنسی می تواند کیفیت مایع منی را کاهش دهد و رابطۀ جنسی مکرر منجر به ایجاد اسپرم های سالم خواهد شد. عامل سن در باروری مرد، در کنار تأثیر این عامل در زنان نقش مهمی را در قابلیت باروری زوج ها ایفا می کند. زنان در محدودۀ سنی ۱۹ تا ۲۶ سال در مدت زمان تخمک گذاری، شانس ۵۰ درصدی برای بارداری دارند اما زنان در سن ۳۵ تا ۳۹، تنها ۲۹ درصد شانس دارند. با این حال، اگر زن در محدودۀ سنی ۳۵ تا ۳۹ سال و سن مرد ۵ سال یا بیشتر از او باشد، شانس بارداری به ۱۵ درصد کاهش پیدا می کند.
ضعیف شدن قدرت تحرک اسپرم ها با افزایش سن
قدرت تحرک اسپرم به این معناست که یک سلول اسپرم تا چه حد می تواند در داخل مایع منی شنا کند. پژوهش ها نشان می دهد که با توجه به سن، قدرت تحرک اسپرم تغییر می کند. در واقع تا پیش از رسیدن فرد به سن ۲۵ سالگی میزان حرکت اسپرم در بالاترین حد قرار داشته و پس از سن ۵۵ سالگی این قدرت در پایین ترین حد قرار می گیرد. به عبارتی هنگامی که میزان تحرک اسپرم ها را در افراد بین ۳۰ تا ۳۵ سال با مردان بالاتر از ۵۵ سال مقایسه می کنیم میزان حرکت اسپرم ۵۴ درصد کاهش پیداکرده است. براساس پژوهش ها تغییر در میزان حرکت اسپرم ارتباطی با پرهیز جنسی یا میزان فعالیت جنسی فرد ندارد.
افزایش ریسک مشکلات مرتبط با ژنتیک با افزایش سن آقایان
علاوه بر کاهش کیفیت مایع منی، افزایش سن همچنین می تواند تغییرات کیفی و ژنتیکی را در اسپرم مردان ایجاد کند. در یک پژوهش در دانشگاه برکلی محققان متوجه شدند که با توجه به افزایش سن در مردان احتمال ایجاد عیوب ژنتیکی در جنین نیز افزایش پیدا می کند. این عیوب ژنتیکی احتمالاً باعث نشانه های زیر خواهد شد.
- ناباروری
- افزایش احتمال سقط جنین
- افزایش خطر زایمان
- افزایش خطر برخی از نقایص هنگام تولد
نقایص هنگام تولد که با سن پدر ارتباط دارد
بر اساس تحقیقات انجام شده دانشمندان معتقدند که مردان مسن نه تنها در معرض خطر ناباروری هستند، بلکه ممکن است مشکلات ژنتیکی را به فرزندان خود منتقل کنند. به عبارتی ترکیبی از سن خانم ها و آقایان می تواند خطر نقص هنگام تولد را مشخص کند. برای مثال خطر ابتلای جنین به سندروم داون با افزایش سن خانم ها، افزایش می یابد.
در یک مطالعه بیش از ۳ هزار کودک مورد بررسی قرار گرفتند و نهایتاً محققان به این نتیجه رسیدند هنگامی که زن در سن ۳۵ سالگی و بالاتر قرار داشته باشد سن مردان برای ابتلای فرزندان به سندروم داون یا سلامت آن ها اهمیت بیشتری پیدا می کند و این امر به ویژه در مورد زنانی که در سن ۴۰ سال یا بالاتر قرار داشته باشند اهمیت پیدا خواهد کرد. همچنین پژوهش ها نشان داده است مردانی که در سنین بالاتر از ۶۰ سال صاحب فرزند می شوند، احتمال ابتلای فرزند به بیماری اسکیزوفرنی بالاتر خواهد رفت. بالا رفتن سن پدران احتمال وجود این بیماری ها را در کودکانشان افزایش خواهد داد.
- اختلال دوقطبی
- اسکیزوفرنی
- بیماری آکندروپلازی (نوعی کوتولگی)
- بیماری لوسمی
تغییرات ساختاری در اسپرم
به اعتقاد متخصصین، همان طور که افراد با افزایش سن قدرت عضلانی، انعطاف پذیری و استقامت خود را از دست می دهند اسپرم نیز، تمایل دارد که تناسب اندام خود را در طول چرخه زندگی از دست بدهد و این مسئله بر روی قدرت باروری مردان تأثیر خواهد گذاشت.
رابطه سن مردان با موفق بودن عمل (IVF)
تحقیقات اولیه نشان داده است که میزان موفقیت عمل (IVF) می تواند با افزایش سن در مردان دچار مشکلاتی شود. با این حال تحقیقات جدید نشان دهنده این است که با استفاده از فناوری (ICS) می توان بر همه معایب مربوط به سن غلبه کرد. (ICS)، درواقع به معنای تزریق سلول اسپرم به طور مستقیم به تخمک است و مخفف تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم می باشد.
در یک مطالعه که به بررسی بیش از ۲۵۰۰ مورد (IVF) که از روش (ICS) استفاده می کردند پرداخت؛ محققان دریافتند که سن مردان، تعداد جنین های باکیفیت بالا را کاهش می دهد اما به میزان حاملگی آسیب نمی رساند یا خطر زایمان زودرس یا ریزش بارداری را افزایش نمی دهد.