تاثیر استرس امتحانات بر سلامت روان

  دوشنبه، 24 شهریور 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
تاثیر استرس امتحانات بر سلامت روان
این گزارش توصیه می کند که استفاده از آزمونهای ورودی به عنوان یک معیار پذیرش باید متوقف شده و پیشنهاد می کند که از رویکردهای درازمدت مانند میانگین نمرات سه ساله پایانی استفاده شده و فشار وارده به معلمان و دانش آموزان را کاهش داد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، با فرا رسیدن ایام امتحانات، دلهره دانشجویان هم شروع می شود. آنان در هر سن و سال و مقطعی که باشند بازهم چون نگرانی های مختلف مربوط به درس خواندن در ذهن شان شکل می گیرد، دچار اضطراب و ترس از امتحان می شوند که البته بخشی از این اضطراب و نگرانی به درس نخواندن های در طول ترم و طی کردن "ره چند ماهه در چند روز" اختصاص دارد تا جایی که می بینیم برخی از دانشجویان در شب ها و روزهای امتحان با خودشان عهد می کنند که دیگر درس خواندن هایشان را برای پایان ترم نگذارند!

استرس و اضطراب در افراد معمولاً با علائمی همچون اضطراب، عصبی شدن، آرام و قرار نداشتن، احساس خستگی، سرگیجه، افزایش ضربان قلب، بی حالی، تنگی نفس، تعریق، لرزش، بیخوابی، دلهره، دلشوره، بی اشتهایی و سردرد دیده می شود، افزایش استرس حتی می تواند افت حافظه را نیز به همراه داشته باشد و شابد این موضوع بتواند به عنوان دلیل اصلی کنترل استرس در شب های امتحان مطرح شود؛ چراکه افت حافظه در روزهای امتحان نتیجه مطلوبی دربرنخواهد داشت.

ارزیابی وضعیت استرس بچه های مدرسه ای که متاثر از امتحانات و جو مدرسه ایجاد می شود، همواره یکی از سوژه های متداول تحقیق برای محققان این حیطه بوده است. نتایج زیر حاصل یکی از تحقیقات نشریه گاردین است که تاثیرات مخرب استرس امتحانات را بر سلامت روان دانش آموزان نشان می دهد.

طی این مطالعه ۸ نفر از هر ۱۰ نفر بچه های مدرسه می گویند که ترس از شکست در آزمون ها و ناکامی در کسب موفقیت تحصیلی و استرس برای آنها منجر به افزایش مشکلات روانی و تاثیرات مخرب بر سلامت روان به خصوص در ایام امتحانات شده است.

در نظرسنجی از دانش آموزان مدارس ابتدایی که در امتحانات شرکت کرده بودند، به نوعی در اکثر موارد، ترس و اضطراب در طول زمان امتحان و برخی از ناراحتی ها و حملات هراس، دیده شده بود.

بیش از ۸ نفر از هر ۱۰ کودک (۸۲ درصد) از بچه های مدارس ابتدایی که در این نظرسنجی شرکت داشتند، در طول دوره امتحانات، افزایش مشکلات روانی را در میان دانش آموزان ابتدایی گزارش کردند و حتی یک کودک گفته است که تمام مژه هایش به علت استرس ریخته است.

البته این نظرسنجی بیشتر با هدف ارزیابی تاثیر امتحانات ورودی و کلیدی بر روی بچه ها انجام شده است. در راستای انجام اقدامات مسئولیت پذیرانه در مدرسه، نتایج این هشدار را می دهد که این مکانیسم ارزیابی باعث تضعیف آموزش و یادگیری در مدارس ابتدایی می شود.

همچنین بر سلامتی هر دوی دانش آموز و معلم تأثیر می گذارد که به طور جدی سبک های سنتی ارزیابی و امتحانات را به چالش می کشد.

در حالی که بسیاری از کودکان نیز تحت تاثیر این مسائل نیستند، اما بررسی ۱۲۰۰ دانش آموز از سوی یک مرکز پشتیبانی نشان داد که در کل استرس، اضطراب و حملات هراس در بیش از سه چهارم (۷۸%) بچه های سال اول و دوم مدرسه دیده شده است. در مورد بچه های بزرگتر نیز این آمار مشابه است و از سال ۲۰۱۴ ترس از شکست تحصیلی (۷۶%) و افسردگی (۵۵%) در میان دانش آموزان دیده شده است.

کودکان خیلی بیشتر از این حیث آسیب می بینند زیرا توانایی مدیریت و غلبه بر تنش را ندارند. لذا ما باید حمایت بیشتری به ویژه در زمان امتحانات، از دانش آموزانمان داشته باشیم.

خیلی از دست اندرکاران معتقدند که اینگونه ما توانایی های کودک را به خاطر استرس از بین می بریم و همچنین به عزت نفس بسیاری از دانش آموزان آسیب وارد می کنیم.

سیستم ارزیابی فعلی فشار زیادی را روی کودکان وارد می کند که منجر به اضطراب و مشکلات در سلامت روانی آنها می شود.

معلمین کودکان سنین ۷ تا ۱۱ ساله نیز نسبت به سلامت روان بیش از چهار نفر از هر پنج نفر (۸۱%) از دانش آموزانشان ابراز نگرانی کرده اند.

بیش از دو سوم (۶۸%) معلم ها اعتقاد داشتند که ارزیابی به سبک امتحان تأثیر منفی بر سلامت روحی و روانی کودکان داشته است.

بیش از نه نفر از ۱۰ نفر (۹۴%) از کسانی که در این نظرسنجی شرکت کردند اظهار داشتند که سیستم فعلی آموزش، دانش آموزان را در معرض فشار زیادی قرار می دهد. با این حال بیش از یک چهارم (۲۷%) فکر می کردند که امتحانات بزرگترین عامل فشار بوده و تقریباً ۴ نفر از هر ۱۰ نفر معلم (حدود ۳۷%) رسانه های اجتماعی را بیشترین عامل فشار بر دانش آموزان دانسته اند.

این گزارش توصیه می کند که استفاده از آزمونهای ورودی به عنوان یک معیار پذیرش باید متوقف شده و پیشنهاد می کند که از رویکردهای درازمدت مانند میانگین نمرات سه ساله پایانی استفاده شده و فشار وارده به معلمان و دانش آموزان را کاهش داد.

نیل کارمایکل رئیس کمیته آموزش و پرورش انگلیس اظهار داشت که بسیاری از اثرات منفی ارزیابی در مدارس ابتدایی ناشی از استفاده از آزمون به جای سیستم خود ارزیابی است.

ضمن اینکه امتحان محور بودن و آثار بالقوه ناشی از آن منجر به برجسته شدن زبان و ریاضی و کمرنگ شدن سایر موضوعات مانند علوم تجربی، علوم انسانی و هنر شده است.

وی گفت: “درست است که ارزیابی عملکرد مدارس شاخصه ای برای رتبه بندی آنهاست، اما دولت باید به معلمان کمک کند تا در درازمدت بتوانند یک برنامه آموزشی گسترده، متعادل و مناسب برای کودکان مدارس ابتدایی ارائه دهند”.

این کمیته همچنین از اداره آموزش و پرورش انتقاد کرد که بیش از تربیت و پرورش بچه ها سعی می کنند آنها را با استرس و فشار زیاد صرفاً برای امتحانات و کنکورها آماده کنند.

به همین دلیل در اکثر کشورهای پیشرفته هم اکنون رویکردی برای جایگزینی سیستم های امتحان محور با سیستم های ارزیابی بلندمدت طراحی و اجرا شده است، زیرا به غیر از بحث استرس خیلی از کودکان نمی توانند توانمندی هایشان را در امتحان نشان دهند.

بعضی از والدین تاثیر نگرانی های فرزندانشان را در قالب اختلال هایی مانند سندرم نرمی مفاصل (HSD) گزارش کرده اند. HSD با اضطراب و خستگی مزمن مرتبط است و افزایش فشار روانی آن را تشدید می کند.

سوزانا بلمی یکی از مشاوران آموزشی در شرق انگلستان گفت: ” سرگرم کنندگی و خلاقیت نیز در این نوع آموزش از بین رفته است و در حال حاضر لازم است که یک برنامه جامع آموزشی دانش محور تدوین شود”.

در حالی که فشارها و عوامل تنش زا در کودکان امروز گسترده بوده و محدود به مشکلات مربوط به مدارس نیست، نقش تحقیق در این زمینه پررنگ تر از هر زمان دیگری است.

عوارض و تاثیرات مخرب استرس امتحانات

به طور خلاصه عوارض جانبی امتحانات را بر اساس اظهارات معلمان و دانش آموزان می توان اینگونه بیان کرد:۱۰

  • ریختن مژه ها به دلیل استرس
  • افت فشار در طول امتحان
  • بی خوابی
  • اضطراب
  • ترس از شکست علمی و تحصیلی
  • عزت نفس پایین
  • افسردگی

دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
پربازدید شدن نمای بیرونیِ منزل شخصی رهبر معظم انقلاب+عکس/ نمایی سیمانی با آیفونی قدیمی و درب خانه ای ساده و بدون زرق و برق (551 نظر) رهبر معظم انقلاب خطاب به پدر عروسشان: تمام زندگی ما غیر از کتابهایم، یک وانت لوازم کهنه است پولی برای خرید خانه پسرم ندارم /صداقت و ساده زیستی رهبری ... (517 نظر) همسر رهبر معظم انقلاب: ما در خانه‌مان دکوراسیون به معنای متداول آن،فرش و پرده‌های قیمتی و مبلمان نداریم (354 نظر) تدارکات ساده رهبر معظم انقلاب برای پذیرایی کردن از مهمانانش+عکس/از قند و چای گرفته تا بشقاب کوچک از شیرینی نارگیلی برای کسانی که قند دوست ندارند (132 نظر) نگاهی به نمای بیرونی و داخلی خانه آیت الله هاشمی رفسنجانی/ از درب و آیفون ساده تا مبلمان زیبا ولی معمولی پذیرایی+عکس (48 نظر) نوزاد بانمک و خوشگل المیرا شریفی مقدم مجری خوش اخلاق صداوسیما سر سفره ساده عید/ پروفیل یک مادر مهربون+عکس (33 نظر) شیلا خداداد: من یک پکیج نیستم همیشه آماده باشم با موهای رنگ شده و ناخن لاک زده+ویدئو/نچرال پسند بودن خانوم بازیگر... (26 نظر) خلاقیت پدر ایرانی در ثبت اولین عکس متفاوت از پسرش حماسه ساز+عکس/کل آتلیه های شهر زیر سوال رفت...🤣 (19 نظر) تصویری از خانه ابدی همسر جوان نسرین مرادی، فریده سریال نون خ/ روحش شاد و یادش گرامی (18 نظر) رخت عزای متفاوت فرزاد حسنی، داوود سریال قطب شمال در مراسم تشییع مادرش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (13 نظر) نگاهی به میز عزایِ ساده برادر جوان و مجرد مهدی یغمایی در خانه پدری اش که لحظاتی پیش خواننده داغدار منتشر کرد+عکس (12 نظر) نگاهی به چیدمان زیبای طاقچه خانه سید احمد خمینی با آینه سنتی، قرآن و گل های رز/ چه سلیقه هنری خاص و متفاوتی+عکس (11 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی برای اعلام موجودی کارت بانکی حماسه آفرید+ویدئو/هیتلر هم مغز اینو نداشت... (12 نظر) (عکس) انگشتر بسیار زیبای رهبر انقلاب با طرحی دلربا و چهره شاداب و پرانرژی ایشان در 85 سالگی / پیر ما اشرف مخلوقات است ... (10 نظر) تبریک تولد متفاوت نوه دختری امام (ره) به پسر سید حسن خمینی + عکس / رئیس جمهور آمریکا هم خرداد ماهی بود! (10 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
متن و جملات ادبی برای تسلیت ماه محرم / با بوی محرم الحرام تو حسین ایام عزا و غصه آغاز شود
نگاهی به رسم جالب هر شب خانواده رهبر معظم انقلاب
نسبت فامیلی ماهچهره خلیلی، خواهر مختار در سریال مختارنامه و پروین سلیمانی چه بود؟+عکس
«طلا خوری» خوراک لاکچری بازان ایرانی/ سرو بستنی، قهوه، آب و ترافل با طعم طلا | قیمت خوراکی‌های گران قیمت بچه پولدارها چقدر است؟
برآورد آمریکا و اسرائیل مداخله مستقیم ایران در جنگ با حزب الله است
راه‌های افزایش مشارکت مردم در انتخابات
شبی که رهبر معظم انقلاب حتی شام برای خوردن نداشتند! عروسی دختر آقا به صرف چند قلم میوه و شیرینی
قتل عام همزمان عروس و پدر ومادرش در شهر بابک کرمان / داماد خودش را هم کشت
از بی تفاوتی به طلاق تا عبور از خط قرمزهای عاطفی در سریال «در انتهای شب»
قوام جمهوری اسلامی در دست مردم است
جزئیات شرط معدل امتحانات نهایی و سوابق تحصیلی در کنکور
حملۀ پسری 14 ساله با چاقو به دانشگاه سیدنی
خرازی:از همه ابزارها برای حمایت از حزب‌‌الله استفاده می‌کنیم
پیش‌بینی جنجالی هوش مصنوعی؛ ترامپ دوباره به کاخ سفید باز می‌گردد!
از دومین مناظره طوفانی تا اجرای باشکوه علیرضا قربانی در تخت جمشید در حواشی داغ امروز چهارشنبه 13 تیر 1403
منتخب روز   
سکانسی از سریال پُرحاشیه این روزها؛ زمین خوردن ثریا در سریال در انتهای شب/ شما چه حِسی داشتین؟ تئوری رنگ قرمز ناگهانی در دکوراسیون منزل ؛ به دیزاین خونتون یه چیز قرمز اضافه کنین تا تاثیرشو ببینین (عکس) استایل کُت و شلواری محمود احمدی نژاد در خیابان/ ذکر گفتن آقای سیاست مدار در حال پیاده روی بازی های مادرانه مینا مختاری همسر بهرام رادان با پسر تُپُل و مُپلش/ چه شیطون شده جان کوچولو ویدئویی از خانه ابدی آیت الله آل هاشم و گریه های جگر سوز پدر روحانی شهید/ روحش شاد و یادش گرامی مجید واشقانی پرسپولیس را با خاک یکسان کرد/ افشاگری آقای بازیگر از تاکتیک پرسپولیس برای قهرمانی در حضور پورعلی گنجی افشاگری عادل فردوسی پور از گول مالیدن سر خواهر برادر کوچکترش/ از شما خیلی خیلی بعید بود!! شعری که استاد شهریار با خواندن آن اشک ریخت و تا آخر به صورت گریان ادامه داد/ طفل بودم دزدکی پیر و علیلم ساختند سکانس غَش آور از سریال 3 در 4 با هنرنمایی علی صادقی/ ایشون اول نمک بودن بعدا دست و پا در آوردن! زنی که قهرمان زلزله کاشمر شد! / این است زن شجاع ایرانی ... حضور حمید نوری در منزل حسین امیرعبداللهیان برای عرض تسلیت به خانواده ایشان و قدردانی از تلاشهای وزیر شهید برای آزادی وی+عکس