ساعدنیوز
ساعدنیوز

تاثیر استرس امتحانات بر سلامت روان

  دوشنبه، 24 شهریور 1399   زمان مطالعه 6 دقیقه
تاثیر استرس امتحانات بر سلامت روان
این گزارش توصیه می کند که استفاده از آزمونهای ورودی به عنوان یک معیار پذیرش باید متوقف شده و پیشنهاد می کند که از رویکردهای درازمدت مانند میانگین نمرات سه ساله پایانی استفاده شده و فشار وارده به معلمان و دانش آموزان را کاهش داد.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، با فرا رسیدن ایام امتحانات، دلهره دانشجویان هم شروع می شود. آنان در هر سن و سال و مقطعی که باشند بازهم چون نگرانی های مختلف مربوط به درس خواندن در ذهن شان شکل می گیرد، دچار اضطراب و ترس از امتحان می شوند که البته بخشی از این اضطراب و نگرانی به درس نخواندن های در طول ترم و طی کردن "ره چند ماهه در چند روز" اختصاص دارد تا جایی که می بینیم برخی از دانشجویان در شب ها و روزهای امتحان با خودشان عهد می کنند که دیگر درس خواندن هایشان را برای پایان ترم نگذارند!

استرس و اضطراب در افراد معمولاً با علائمی همچون اضطراب، عصبی شدن، آرام و قرار نداشتن، احساس خستگی، سرگیجه، افزایش ضربان قلب، بی حالی، تنگی نفس، تعریق، لرزش، بیخوابی، دلهره، دلشوره، بی اشتهایی و سردرد دیده می شود، افزایش استرس حتی می تواند افت حافظه را نیز به همراه داشته باشد و شابد این موضوع بتواند به عنوان دلیل اصلی کنترل استرس در شب های امتحان مطرح شود؛ چراکه افت حافظه در روزهای امتحان نتیجه مطلوبی دربرنخواهد داشت.

ارزیابی وضعیت استرس بچه های مدرسه ای که متاثر از امتحانات و جو مدرسه ایجاد می شود، همواره یکی از سوژه های متداول تحقیق برای محققان این حیطه بوده است. نتایج زیر حاصل یکی از تحقیقات نشریه گاردین است که تاثیرات مخرب استرس امتحانات را بر سلامت روان دانش آموزان نشان می دهد.

طی این مطالعه ۸ نفر از هر ۱۰ نفر بچه های مدرسه می گویند که ترس از شکست در آزمون ها و ناکامی در کسب موفقیت تحصیلی و استرس برای آنها منجر به افزایش مشکلات روانی و تاثیرات مخرب بر سلامت روان به خصوص در ایام امتحانات شده است.

در نظرسنجی از دانش آموزان مدارس ابتدایی که در امتحانات شرکت کرده بودند، به نوعی در اکثر موارد، ترس و اضطراب در طول زمان امتحان و برخی از ناراحتی ها و حملات هراس، دیده شده بود.

بیش از ۸ نفر از هر ۱۰ کودک (۸۲ درصد) از بچه های مدارس ابتدایی که در این نظرسنجی شرکت داشتند، در طول دوره امتحانات، افزایش مشکلات روانی را در میان دانش آموزان ابتدایی گزارش کردند و حتی یک کودک گفته است که تمام مژه هایش به علت استرس ریخته است.

البته این نظرسنجی بیشتر با هدف ارزیابی تاثیر امتحانات ورودی و کلیدی بر روی بچه ها انجام شده است. در راستای انجام اقدامات مسئولیت پذیرانه در مدرسه، نتایج این هشدار را می دهد که این مکانیسم ارزیابی باعث تضعیف آموزش و یادگیری در مدارس ابتدایی می شود.

همچنین بر سلامتی هر دوی دانش آموز و معلم تأثیر می گذارد که به طور جدی سبک های سنتی ارزیابی و امتحانات را به چالش می کشد.

در حالی که بسیاری از کودکان نیز تحت تاثیر این مسائل نیستند، اما بررسی ۱۲۰۰ دانش آموز از سوی یک مرکز پشتیبانی نشان داد که در کل استرس، اضطراب و حملات هراس در بیش از سه چهارم (۷۸%) بچه های سال اول و دوم مدرسه دیده شده است. در مورد بچه های بزرگتر نیز این آمار مشابه است و از سال ۲۰۱۴ ترس از شکست تحصیلی (۷۶%) و افسردگی (۵۵%) در میان دانش آموزان دیده شده است.

کودکان خیلی بیشتر از این حیث آسیب می بینند زیرا توانایی مدیریت و غلبه بر تنش را ندارند. لذا ما باید حمایت بیشتری به ویژه در زمان امتحانات، از دانش آموزانمان داشته باشیم.

خیلی از دست اندرکاران معتقدند که اینگونه ما توانایی های کودک را به خاطر استرس از بین می بریم و همچنین به عزت نفس بسیاری از دانش آموزان آسیب وارد می کنیم.

سیستم ارزیابی فعلی فشار زیادی را روی کودکان وارد می کند که منجر به اضطراب و مشکلات در سلامت روانی آنها می شود.

معلمین کودکان سنین ۷ تا ۱۱ ساله نیز نسبت به سلامت روان بیش از چهار نفر از هر پنج نفر (۸۱%) از دانش آموزانشان ابراز نگرانی کرده اند.

بیش از دو سوم (۶۸%) معلم ها اعتقاد داشتند که ارزیابی به سبک امتحان تأثیر منفی بر سلامت روحی و روانی کودکان داشته است.

بیش از نه نفر از ۱۰ نفر (۹۴%) از کسانی که در این نظرسنجی شرکت کردند اظهار داشتند که سیستم فعلی آموزش، دانش آموزان را در معرض فشار زیادی قرار می دهد. با این حال بیش از یک چهارم (۲۷%) فکر می کردند که امتحانات بزرگترین عامل فشار بوده و تقریباً ۴ نفر از هر ۱۰ نفر معلم (حدود ۳۷%) رسانه های اجتماعی را بیشترین عامل فشار بر دانش آموزان دانسته اند.

این گزارش توصیه می کند که استفاده از آزمونهای ورودی به عنوان یک معیار پذیرش باید متوقف شده و پیشنهاد می کند که از رویکردهای درازمدت مانند میانگین نمرات سه ساله پایانی استفاده شده و فشار وارده به معلمان و دانش آموزان را کاهش داد.

نیل کارمایکل رئیس کمیته آموزش و پرورش انگلیس اظهار داشت که بسیاری از اثرات منفی ارزیابی در مدارس ابتدایی ناشی از استفاده از آزمون به جای سیستم خود ارزیابی است.

ضمن اینکه امتحان محور بودن و آثار بالقوه ناشی از آن منجر به برجسته شدن زبان و ریاضی و کمرنگ شدن سایر موضوعات مانند علوم تجربی، علوم انسانی و هنر شده است.

وی گفت: “درست است که ارزیابی عملکرد مدارس شاخصه ای برای رتبه بندی آنهاست، اما دولت باید به معلمان کمک کند تا در درازمدت بتوانند یک برنامه آموزشی گسترده، متعادل و مناسب برای کودکان مدارس ابتدایی ارائه دهند”.

این کمیته همچنین از اداره آموزش و پرورش انتقاد کرد که بیش از تربیت و پرورش بچه ها سعی می کنند آنها را با استرس و فشار زیاد صرفاً برای امتحانات و کنکورها آماده کنند.

به همین دلیل در اکثر کشورهای پیشرفته هم اکنون رویکردی برای جایگزینی سیستم های امتحان محور با سیستم های ارزیابی بلندمدت طراحی و اجرا شده است، زیرا به غیر از بحث استرس خیلی از کودکان نمی توانند توانمندی هایشان را در امتحان نشان دهند.

بعضی از والدین تاثیر نگرانی های فرزندانشان را در قالب اختلال هایی مانند سندرم نرمی مفاصل (HSD) گزارش کرده اند. HSD با اضطراب و خستگی مزمن مرتبط است و افزایش فشار روانی آن را تشدید می کند.

سوزانا بلمی یکی از مشاوران آموزشی در شرق انگلستان گفت: ” سرگرم کنندگی و خلاقیت نیز در این نوع آموزش از بین رفته است و در حال حاضر لازم است که یک برنامه جامع آموزشی دانش محور تدوین شود”.

در حالی که فشارها و عوامل تنش زا در کودکان امروز گسترده بوده و محدود به مشکلات مربوط به مدارس نیست، نقش تحقیق در این زمینه پررنگ تر از هر زمان دیگری است.

عوارض و تاثیرات مخرب استرس امتحانات

به طور خلاصه عوارض جانبی امتحانات را بر اساس اظهارات معلمان و دانش آموزان می توان اینگونه بیان کرد:۱۰

  • ریختن مژه ها به دلیل استرس
  • افت فشار در طول امتحان
  • بی خوابی
  • اضطراب
  • ترس از شکست علمی و تحصیلی
  • عزت نفس پایین
  • افسردگی
دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (509 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (205 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (69 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (55 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌