به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، به طور کلی وظایف والدین وخانواده رادر فرایند کمک به دانش آموز در زمان امتحانات می توان به 3دسته کلی تقسیم کرد:
نگرش مطلوب به امتحان
1 - به عنوان والدین سعی کنیم برای این سؤال که امتحان از نظر ما چه اهمیتی دارد؟ پاسخ یافته و رفتار مناسبی داشته باشیم. بر این اساس چنانچه طرز برخورد ما با فرزندمان در مورد امتحان به عنوان امری برای شناخت میزان یادگیری مطالب و رفع نواقص آن باشد، مشکلی نیست. اما درصورتی که تأکید خاصی داشته باشیم و فرزند خود را مورد خطاب قرار داده و در مورد امتحان به او هشدار دهیم، موجبات ترس و اضطراب از امتحان را در وی فراهم آورده ایم.
2 - امتحان را در نظر دانش آموز بیش از حد بزرگ جلوه ندهیم، بلکه از امتحان به عنوان راهی برای تعیین سطح یادگیری و رفع مشکلات درسی، سخن بگوییم. در این صورت دانش آموز امتحان را به عنوان عامل مثبت در تحصیل می شناسد، نه عامل منفی که هدف آن مچ گیری اوست.
3 - اهداف امتحان را برای فرزند خود بازگو کرده، به روشنی مفهوم امتحان را به او تفهیم کنیم تا در نهایت به دلیل یادگیری مطلب درسی، مطالعه و فعالیت کند، نه برای امتحان و کسب نمره. به عبارت دیگر از راه طبیعی علاقه به یادگرفتن را در وی ایجاد کنیم نه با ترساندن از امتحان.
4 - توجه داشته باشیم که میزان و سطح یادگیری مطالب درسی توسط فرزندمان، دارای اهمیت است نه نمرات بالای او در امتحان. چه بسا فرزندانی که نمرات بالایی در امتحانات آورده اند اما مطالب درسی را پس از گذشت چند روز فراموش کرده اند و چه بسیار دانش آموزانی که در امتحان نمره بالایی نیاورده اند ولی مقدار قابل توجهی از مطالب درسی را به خوبی آموخته و آن را به طور عملی تجربه کرده اند.
5 - فرزندان خود را از نظر نمره های امتحانی با دوستان و همسالان و فرزندان بستگان و همسایگان مقایسه نکنیم. چه، این مقایسه موجب ایجاد ذهنیت منفی در او نسبت به امتحان شده، به تدریج اعتماد به نفس او را نیز از بین می برد.
6 - قبل از امتحان با دادن وعده هایی نظیر: اگر در این امتحان فلان نمره را بگیری، فلان جایزه را برایت تهیه می کنم فرزند خود را تحت فشار و اضطراب درونی قرار ندهیم بلکه همیشه این طور اظهار کنیم که تو سعی و تلاش خود را بکن تا بتوانی مطالب را خوب یاد بگیری.
7 - در مورد امتحان طوری با فرزند خود رفتار کنیم که او بتواند نظریات و نگرانی های خود را در مورد آن آشکارا بیان کند، حتی اگر شکست خورده باشد. در چنین وضعیتی لازم است علت ها را شناسایی کرده، او را راهنمایی کنیم تا از طریق برنامه ریزی مناسب، ضعف های خود را شناسایی کند و با برطرف کردن آنها بر میزان یادگیری خود بیفزاید.
8 - توجه داشته باشیم، فرزندی که نمره خوبی در امتحان کسب نکرده از نظر شخصیتی فرد بدی نیست بلکه فعالیت او در زمینه فلان درس و امتحان در حد نمره ای است که به دست آورده است.
برنامه ریزی و اداره خانواده
1 - لازم است در امور خانواده برنامه ریزی کنیم تا هرچیزی به جای خود، در وقت مقرر و متناسب با وضعیت فرزند و امکانات موجود در خانه رعایت شود. برای مثال لازم است دانش آموزان در هنگام امتحانات بیشتر از غذاهایی استفاده کنند که مقوی، کم حجم و سهل الهضم باشند. تفریح فرزندان، برنامه رفتن به میهمانی یا میهمانی دادن، خواب و استراحت کافی و منظم به میزان حداقل 8 تا 10 ساعت در هر شبانه روز، به خصوص شب های امتحان نیز باید مورد توجه قرار بگیرد.
2 - توجه داشته باشیم که خود فرزندان نیز دغدغه و نگرانی امتحان را همانند والدین و حتی بیشتر از آنان دارند، بنابراین ضروری است به جای تذکر و سرزنش، روحیه آنها را تقویت کنیم.
3 - همیشه و در هر حال، به خصوص در هنگام امتحانات، فضای خانه را آرام نگه داریم، از جروبحث های مختلف تحت هر عنوان پرهیز کنیم و در حد امکانات، محل مناسبی برای مطالعه فرزند خود مهیا کنیم.
راهنمایی قبل از امتحان
1 - فرزندان را راهنمایی کنیم تا برای مطالعه خود برنامه منظمی تهیه کنند و مطالب درسی را به طور مستمر در طول سال تحصیلی بیاموزند، زیرا مطالبی را که باید در طول چند ماه آموخته شود، نمی توان یک باره در شب امتحان آموخت. علاوه بر آن خستگی بیش از اندازه نیز عارض دانش آموز می شود. بنابراین توصیه می کنیم که به طور مداوم، مطالعه روزانه داشته باشند و در روز تعطیل آخر هفته نیز مطالب قبلی را مرور کنند. به زبان دیگر، میزان آماده شدن برای امتحان از هنگام تدریس اولین درس شروع می شود، نه شب امتحان.
2 - از فرزندان خود بخواهیم مطالب درسی را تا حدامکان به زبان خود بیان کنند نه به زبان کتاب و عین جملات کتاب، بنابراین هنگامی که از آنان درس می پرسیم تأکید کنیم که به همین روش پاسخ دهند.
3 - از فرزندان بخواهیم که از متن درس چند سؤال مطرح کنند و حدس بزنند که کدام یک می تواند سؤال خوبی برای امتحان باشد. در این مورد سعی کنند دلیل خود را بیان کنند.
4 - آنها را توجه دهیم که درصورت امکان مطالب درسی را با دوستان هم کلاسی خود به بحث بگذارند. لازمه بحث کردن آن است که درس را بخوانند، سپس فکر کرده و نظر و جواب خود را تنظیم و ارائه کنند. این امر به نظم فکری آنها کمک می کند.
5 - در روزهای امتحان، به خصوص اگر امتحان در ساعت اول ورود به مدرسه انجام می گیرد، کمی زودتر از وقت معمول از خانه حرکت کنند تا به موقع به جلسه امتحان برسند.