به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، امروزه افسردگی یکی از بیماری های شایع در تمام جوامع و کشورهای دنیا محسوب می شود و بسیاری از زنان و مردان با این اختلال روانپزشکی مواجه هستند. فرد افسرده دیگر چندان نمی تواند از زندگی اش لذت ببرد و دائم در تشویش و اندوه است و همین مسئله موجب می شود اطرافیانش را نیز ناراحت کند.
امروزه اختلال افسردگی در روابط زناشویی نیز تاثیر بدی گذاشته، به طوری که بسیاری از زن و شوهرها دیگر نمی توانند رابطه زناشویی گذشته را با یکدیگر داشته باشند و از بودن کنار یکدیگر لذت ببرند.
یک گروه از داروهای بسیار رایج ضد افسردگی، داروهای مهار کننده اختصاصی بازجذب سروتونین است. این داروها ممکن است سبب کاهش میل جنسی در آقایان و خانم ها شود و انزال را نیز در آقایان به تاخیر بیندازد. البته همه بیماران افسرده دچار چنین عوارضی نمی شوند و بسیاری از آنها با بهبود افسردگی، افزایش میل جنسی را نیز تجربه می کنند.
یکی از ساده ترین راه ها تغییر دوز مصرف داروست
بیشتر آقایان گوگل را باز می کنند، عبارت “اختلال عملکرد جنسی” را سرچ می کنند و بلافاصله در مورد مشکل خود نتیجه گیری می کنند.
حقیقت این است که مشکلات پزشکی زیادی وجود دارند که می توانند منجر به اختلال عملکرد جنسی شوند. افسردگی، اختلالات اضطرابی و سوءمصرف مواد تنها چند نمونه از آنها هستند. افرادی هستند که اختلال عملکرد جنسی آنها با مصرف داروهای ضد افسردگی بهبود یافته است. چراکه اختلال عملکرد جنسی، یکی از علائم افسردگی شدید است.
قبل از هر چیز سعی کنید با مشورت پزشک مشکل خود را شناسایی کنید. از هرگونه تغییر یا توقف در مصرف دارو جدا خودداری کنید. چراکه این کار به مشکلات بزرگتری منجر می شود. گاهی اوقات اختلال عملکرد جنسی، به مرور زمان و با سازگار شدن بدن با دارو برطرف می شود. تنها کار لازم مشورت با پزشک برای یافتن راه سازگار شدن بدن با داروست.
احتمال دارد پزشک:
- دوز دارو را کم کند. یا
- تعداد دفعات مصرف دارو را کاهش دهد. یا
- نحوه مصرف دارو را تغییر دهد.
بعضی داروها از بقیه پرخطرتر هستند
دو دسته از داروهای ضد افسردگی هستند که بالاترین ریسک بروز اختلال عملکرد جنسی را دارند:
دسته اول مهار کننده های بازجذب سروتونین (SSRIs):
- سیتالوپرام
- اس سیتالوپرام
- فلوکستین
- فلوواکسامین
- پاروکستین (با نام تجاری پاکسیل)
- سرترالین (با نام تجاری زولوفت)
از این میان پاکسیل به عنوان مشکل سازترین دارو شناخته شده است. در واقع این دارو یکی از گزینه های درمان برای کسانی است که مشکل انزال زودرس دارند. پاکسیل به طولانی تر کردن زمان رابطه جنسی کمک می کند.
دسته دوم مهار کننده های بازجذب سروتونین – نوراپی نفرین (SNRIs):
- دس ونلافاکسین
- دولوکستین
- لوومیلناسیپران
- ونلافاکسین (با نام تجاری افکسور)
ویلازودون و وورتيوکستین داروهای ضد افسردگی جدیدتری هستند که نسبت به داروهای سنتی، از جمله SSRIs و SNRIs تاثیر بسیار کمی روی اختلال عملکرد جنسی می گذارند. بوپروپیون و میرتازاپین هم عوارض کمی بر عملکرد جنسی دارند.
مصرف آرام بخش هم بی تاثیر نیست
اختلال عملکرد جنسی به دنبال مصرف بنزودیازپین ها که برای اضطراب مصرف می شوند هم گزارش شده است.
در مورد اینکه چه تعداد مرد تحت تاثیر این عارضه قرار گرفته اند، یا احتمال وقوع این عارضه چقدر است، اطلاعات کمی در دسترس است. داروهای این خانواده معمولا نعوظ را تحت تاثیر قرار می دهند.
لازم به ذکر است این نوع داروها فقط برای یک مدت زمان کم (بین 2 تا 4 هفته) تجویز می شوند. همین مسئله احتمال بروز اختلال در عملکرد جنسی را به حداقل می رساند.
تغییر یا افزودن یک داروی جدید هم موثر است
یک راه این است که از پزشک بخواهید داروی شما را با نوع مشابه آن جایگزین کند. در مورد SSRIs، تمام داروهای این دسته باعث اختلال عملکرد جنسی می شوند. هیچیک از آنها خطر خیلی کمتری ندارد. گرچه به نظر می رسد اس سیتالوپرام و فلوکستین نسبت به دیگر داروهای این خانواده کم خطرتر هستند.
از نظر اختلال عملکرد جنسی، بوپروپیون کمترین عارضه را ایجاد می کند. این دارو سروتونین را که باعث اختلال جنسی می شود، درگیر نمی کند. بنابراین به خودی خود، خطری برای عملکرد جنسی ندارد. اما روی افسردگی یا اضطراب برخی افراد بی تاثیر است.
ممکن است مشکلات جنسی بعد از قطع مصرف دارو هم ادامه داشته باشند
مشکلات جنسی بعضی مردان بعد از قطع مصرف داروهای ضد افسردگی باز هم ادامه دارد. حتی ممکن است دچار مشکلاتی از جمله انزال زودرس شوند.
هنوز مشخص نیست چند درصد مردان دچار این مشکل هستند. با این حال، این مسئله آسیب دائمی نیست و احتمالا به مرور زمان به حالت اولیه برمی گردد.