به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،تسمه تایمینگ یک قطعه پلاستیکی و ارزان قیمت در موتور خودرو است که اگر دچار عیب و ایرادی شود، بسیاری از قطعات مهم ماشین را در معرض آسیب قرار می گیرند؛ به عبارتی پاره شدن این قطعه ارزان قیمت منجر به خرابی قطعات گران قیمت در موتور ماشین شده و خسارات زیادی به بار می آورد. بنابراین در نظر داشته باشید که به طور مرتب تسمه موتور اتومبیل خود را چک کنید تا ایرادی نداشته باشد همچنین هرگز با ماشینی رانندگی نکنید که تسمه تایم (timing belt) آن در معرض پارگی است.
باید توجه داشت به جز مواقعی که تسمه واقعا فرسوده و قدیمی شده است، در موارد دیگر ممکن است خود تسمه سالم باشد و تنها میزان کشش آن به هم خورده باشد. در بیشتر موارد ممکن است تسمه به خاطر شل بودن پولی یا کشش کم یا زیاد در اثر تماس تسمه با قاب آن پاره شود.
مراحل تعویض تسمه تایم
مرحله اول
پیش از هر چیز به صدای موتور گوش دهید. کشش کم یا زیاد تسمه تایم معمولا با سر و صدا همراه است. این سر و صدا می تواند به صورت جیغ یا تق تق باشد که از زیر قاب تسمه تایم شنیده می شود. اگر تسمه شل شده باشد، ممکن است هنگام حرکت با دور موتور بالا یا بار زیاد دچار مشکلاتی شویم. اگر میزان کشش تسمه تایم مناسب نباشد، زمان بندی سوپاپ ها به هم می خورد و باعث پایین آمدن توان موتور و ریپ زدن می شود. حتی ممکن است موتور استارت نخورد.
مرحله دوم
اگر موتور روشن می شود، در سمتی از ماشین که پولی ها قرار دارند، بایستید و سعی کنید تشخیص دهید صدا از کدام قسمت به گوش می رسد. اگر صدا از قسمت جلوی موتور است، ایراد از اجزا موتور نیست و ممکن است به خاطر شل شدن تسمه تایم باشد.
مرحله سوم
اگر موتور روشن نمی شود و خودتان می خواهید عیب یابی تسمه تایم را انجام دهید، باید بعضی قسمت ها را باز کنید تا به قاب تسمه تایم دست یابید. سپس قاب تسمه تایم را بردارید و میزان شل بودن تسمه را چک کنید. البته باید کمی آزاد باشد، اما نه خیلی زیاد.
وقتی که قاب را برداشتید، میزان شل و سفت بودن پولی ها و تسمه را چک کنید. اگر قسمتی از آن شکسته شده باشد به راحتی قابل تشخیص خواهد بود.
مرحله پنجم
حالا که قاب را باز کرده اید، عاقلانه است که تسمه تایم و بلبرینگ های معیوب را تعویض کنید.
مرحله ششم
مطمئن شوید که تمام اجزا باز و تعویض شده را در جای صحیح خودش ببندید و کشش تسمه را تنظیم کنید.
علائم
علائم شل بودن تسمه تایم و تسمه دینام: اگر هنگام گاز دادن تسمه صدای سوت زدن بدهد، تسمه شل یا آلوده است. این حالت موجب تاثیر بر کارکرد سایر اجزا مانند هیدرولیک فرمان شده و در دراز مدت به پارگی تسمه می انجامد.
اگر تسمه به میزان کافی سفت شده باشد، هنگام گاز دادن دیگر صدای سوت از آن شنیده نمی شود.