به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، تسمه تایم یا تسمه تایمینگ ، درون موتور خودروهای احتراق داخلی قرار دارد و میل لنگ را به میل سوپاپ متصل می کند.
تسمه تایمینگ در موتورهای احتراق داخلی با اتصال میل لنگ و بادامک، وظیفه هماهنگ کردن چرخش آن ها را به عهده دارد، درنتیجه سوپاپ های موتور در هر یک دور گردش کامل میل لنگ، یک بار در زمان صحیح باز و بسته می شوند.
تسمه از لاستیک ساخته شده است.
رشته های فیبری در آن وجود دارد که آن را محکم تر میکند.
هم چنین تسمه با دندانه هایی پوشانده شده است تا از لغزش جلوگیری کند.
چطور تسمه تایم از تایم خارج می شود؟
پاره شدن، شل یا سفت بودن و آسیب دیدن دندانه های تسمه تایم از عوامل اصلی آسیب دیدن آن است.
حتماً می پرسید چه می شود که تسمه و دندانه های آن آسیب می ببیند؟! از مهمترین دلایل پارگی تسمه تایم یا تسمه تایمینگ وارد شدن فشار مضاعف به این قطعه است. دور موتور بالا در مدت زمان طولانی یا استفاده از دنده نامناسب در سربالایی را می توان از مواردی دانست که به خودرو فشار می آورند؛ البته در این مواقع نه تنها این قطعه بلکه سایر قطعات هم تحت فشار مضاعف قرار می گیرند. استفاده ناگهانی از دنده معکوس و جا به جا بودن دنده های تسمه تایم هنگام زمان گیری تایم نیز از دیگر عوامل مؤثر در پارگی این قطعه هستند.
به یاد داشته باشید که نصب اولیه تسمه تایمینگ اهمیت زیادی دارد. بی توجهی به علائم مخصوص نصب و جا انداختن نادرست آن معمولاً از عوامل پنهان آسیب دیدن تسمه تایم هاست. برای مثال بیش از اندازه سفت بستن تسمه باعث خراب شدن قطعه تسمه سفت کن و در نهایت پاره شدن آن می شود.
مورد بعدی بی توجهی به زمان تعویض این تسمه است. بعد از ۶۰۰۰۰ کیلومتر طی مسافت، زمان تعویض این قطعه مهم فرا رسیده است؛ حتی اگر خودرو هیچ مشکلی نداشته باشد؛ البته این عدد مخصوص تسمه تایم های معمولی از جنس لاستیک است. این بحث درباره خودروهایی که زنجیر تایم دارند کاملا متفاوت خواهد بود.
نکته مهم: رانندگان باید به دستورالعمل تولید کننده خودرو درباره تعویض این قطعه توجه ویژه داشته باشند. ممکن است یک خودرو قبل از این مسافت نیاز به تعویض آن داشته باشد.
علائم خرابی تسمه تایم چیست؟
قبل از هرچیز هنگام خرید و نصب تسمه تایم از سالم بودن آن اطمینان حاصل کنید. یک تسمه تایم سالم علاوه بر جنس مرغوبی که دارد، زاویه، تعداد و گام دندانه هایش هم استاندارد و اصولی است. بسیاری از تسمه تایم هایی که توسط شرکت های معتبر تولید می شوند؛ شامل کیت کامل بوده و ضمانت نامه دارند. توجه داشته باشید که تاریخ تولید این قطعه را حتما چک کنید.
ریپ زدن موتور، کاهش راندمان یا شتاب گرفتن غیرمنطقی: بروز این عوامل به شل بودن تسمه، تنظیم نبودن تایمینگ یا از بین رفتن دندانه های آن برمی گردد.
استارت ناقص موتور: تنظیم نبودن تسمه تایم باعث می شود خودروی شما به طور کامل استارت نخورد.
نشت روغن از جلوی خودرو: نشتی روغن از کاور تسمه تایم یکی از عوامل شل شدن این قطعه و نهایتاً خوردگی و پارگی آن است. (به همین دلیل باید در مورد روغن ریزی های خودرو بی تفاوت نباشید)
افزایش دود اگزوز: در موارد متعددی دیده شده که افزایش دود اگزوز مربوط به وجود ایراد در کارکرد تسمه تایم بوده است. زمانی که این تسمه دقیق کار نکند، موتور فشار بیشتری را متحمل می شود تا قطعات را به حرکت وادارد؛ در نتیجه دود بیشتری هم تولید خواهد شد.
شنیدن صدایی شبیه به صوت یا جیغ: شنیدن این صدا معمولاً از علائم دو لبه یا دو پوسته شدن و ترک خوردن تسمه تایم است.
دو لبه شدن یعنی یک رویه تسمه سالم و رویه ی دیگر آسیب دیده است.
دو پوسته شدن یعنی یکی از لایه ها به طور کامل از لایه دیگر جدا می شود.
عواقب تأخیر در تعویض تسمه تایم چیست؟
از آنجایی که کارکرد سوپاپ ها، میل لنگ و پیستون ها به تسمه تایم وابسته است، تعلل در تعویض این قطعه، خسارات جبران ناپذیری را به وجود خواهد آورد. کج شدن سوپاپ ها از بدترین اتفاق هایی است که می تواند در اثر پارگی تسمه تایم بیفتد. در چنین مواردی رفع مشکل در گرو کامل باز شدن سر سیلندر است. آسیب دیدن بادامک و دیواره سیلندر هم از نتایج فرسودگی و پارگی تسمه است.
البته با توجه به طراحی موتور در خودروهای مختلف، میزان آسیب وارده هم می تواند کمتر یا بیشتر باشد؛ مثلاً موتورهای حفاظت شده هنگام پارگی تسمه تایم، خلاص می شوند. در چنین حالتی قطعاً این موتور به اندازه سایر موتورها آسیب نمی بیند.
به خاطر داشته باشید که هنگام تعویض این قطعه بهتر است که تسمه سفت کن، پولی ها و پمپ آب (واتر پمپ) نیز تعویض گردد.