تست نوار قلب جنین، معمولا در هفته بیست و هشت بارداری انجام می شود، و تستی بسیار ساده می باشد، و در حدود بیست دقیقه طول می کشد. این تست قبل از این زمان انجام نخواهد شد، زیرا جنین به اندازه ای تکامل نیافته که نسبت به این تست واکنش نشان دهد. در این تست، ضربان قلب جنین و انقباضات مورد بررسی قرار می گیرد. در صورتی که در حین تست، کودک تکان نخورد، جای نگرانی وجود ندارد، زیرا به احتمال زیاد، نوزاد خواب می باشد.
دلایل انجام تست نوار قلب جنین
در صورتی که جنین به دلیل مشکلات جفت و یا بند ناف، اکسیژن کافی دریافت نکند تست نوار قلب جنین از سوی پزشک تجویز می شود و همچنین تحت شرایط که عبارتند از :
- در صورتی که مادر احساس کند که جنین تکان نمی خورد و یا فعالیت کمتری دارد
- زمان زایمان گذشته باشد
- مادری مبتلا به مشکل پزشکی باشد که بر روی جنین نیز تاثیر می گذارد، مانند دیابت نوع ۱ و یا فشار خون بالا در دوران بارداری
- سابقه بیماری مادر در زایمان های قبلی
هدف اصلی تست نوار قلب جنین، بررسی ضربان قلب جنین می باشد. در یک نوزاد سالم، ضربان قلب با حرکت افزایش می یابد، و زمان استراحت به حالت طبیعی و نرمال بر می گردد. از آنجایی که نوزاد هنگام تکان خوردن به اکسیژن نیاز دارد، این تست میزان اکسیژن رسانی به نوزاد را نیز بررسی می کند. در صورتی که اکسیژن رسانی به جنین کم باشد، نوزاد واکنش های طبیعی را از خود نشان نخواهد داد.
تست نوار قلب جنین چطور انجام می شود؟
- توصیه می شود قبل از تست غذا بخورید تا تحرک جنین بیشتر شود. اگر چه هیچ شواهد خاصی وجود ندارد که این روش اثر دارد، اما ضرری هم ندارد. دستشویی پیش از انجام تست نیز ایده خوبی است چون ممکن است یک ساعت در حالت دراز کشیده باشید.
- در این تست، باید به پهلوی چپ دراز بکشید. تکنسین دو دستگاه به شکم شما وصل میکند: یکی ضربان قلب و حرکات جنین را بررسی می کند؛ دیگری انقباضات رحم را بررسی می کند. تکنسین به ضربان قلب گوش می کند و ضربان قلب نشان داده شده بر روی صفحه نمایش بر روی کاغذ ثبت می شود.
- اگر کودک شما در حال حرکت نباشد احتمالا خواب است. ممکن است از شما بخواهند مقداری آب، آب میوه، یا نوشابه بخورید تا جنین شروع به حرکت کند. در برخی از موارد، از شما می خواهد با حرکت جنین دکمه ای را فشار دهید. این آزمون معمولا 20 تا 60 دقیقه طول می کشد.