به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، سزارین نوعی عمل تولد جنین به صورت غیر طبیعی است و از طریق برش شکافی بر روی شکم مادر زده می شود جنین از رحم خارج می گردد و این عمل به دلیل جلوگیری از بروز بیماری و یا اینکه ممکن است زایمان طبیعی تهدیدی برای سلامتی مادر و فرزند محسوب شود، انجام می شود. با توجه به درخواست های بسیار زیاد مادران ایرانی برای انجام این نوع از زایمان دارند پزشک متخصص زنان و زایمان شرایط و وضعیت مادر را مورد ارزیابی قرار می دهد و سپس تصمیمات لازمه را در این باره اتخاذ می کند. مادران توجه داشته باشند که با علم و آگاهی بر این نوع از زایمان را انجام دهند، زمانی از مراحل زایمان سزارین بدانید و در خصوص آن تحقیق و مطالعه داشته باشید می توانید عملی موفقیت آمیز را پشت سر بگذارید.
البته که ممکن است این عمل به صورت اورژانسی و پیش بینی نشده در صورت پارگی کیسه آب انجام شود.
عمل سزارین چگونه انجام می شود؟
در مورد مراحل عمل سزارین باید گفت که این نوع زایمان به 4 مرحله تقسیم می شود:
- بیهوشی : بیهوشی در عمل سزارین به دو صورت بیهوشی موضعی و بیهوشی عمومی انجام می شود. اگر بیمار موافقت خود را اعلام کند، متخصص زنان و زایمان با بی حسی منطقه جراحی، کودک را به دنیا می آورد. بی حسی موضعی در زایمان سزارین به صورت اپیدورال و اسپینال با تزریق در نزدیکی ستون فقرات صورت می گیرد. در بی حسی موضعی مادر بیدار است اما در ناحیه شکم و پاها بی حس است. اگر مادر موافق بیهوشی موضعی نباشد، بیهوشی به صورت کامل انجام می شود که می تواند خطرات بیشتری برای مادر و نوزاد داشته باشد. داروهایی که در این نوع بیهوشی به کار می رود می تواند بر نوزاد تاثیر نامناسب بگذارد.
- برش پوست: در مرحله دوم برش پوست آغاز می شود. متخصص زنان بر اساس تشخیص خود برش افقی یا عمودی را انتخاب می کنند. این برش در فاصله 2.5 سانتی متر مانده به خط رویش موی شرمگاه ایجاد می شود. معمولاً جراح برش را به صورت افقی انجام می دهد اما اگر جنین در شرایط نامناسبی قرار داشته باشد، برای دسترسی سریعتر به رحم از برش عمودی استفاده می شود.
- برش رحم : در مرحله سوم، برای بیرون آوردن جنین، برشی به صورت عمومی یا افقی، بر حسب اندازه جنین، موقعیت جفت یا وجود فیبروم روی رحم ایجاد می شود. سپس جنین از رحم خارج می شود. جفت نیز در همین مرحله از رحم بیرون آورده می شود.
- بخیه: در مرحله آخر ،برش ایجاد شده به کمک بخیه بر روی پوست شکم بسته می شود. بخیه های مورد استفاده از نوع بخیه های جذبی است.
بعد از تولد نوزاد، مادر به اتاق ریکاوری می رود و بعد از آن که تاثیر داروی بیهوشی از بین رفت، مادر شروع به راه رفتن و مصرف مایعات می کند.
مدت زمان عمل سزارین چقدر است؟
مدت زمان عمل سزارین از زمان ورود به اتاق عمل تا به دنیا آمدن نوزاد بین 10 تا 15 دقیقه است.
چه زمانی عمل سزارین انجام می شود؟
عمل زایمان سزارین به طور کلی به دو دلیل انجام می شود:
- در برخی از موارد زنان به دلیل ترسی که از انجام زایمان طبیعی دارند به این روش اقبال نشان می دهند و از بهترین متخصص زنان و زایمان می خواهند که برای زایمان این روش را به کار بندند.
- در پاره ای از موارد به دلیل شرایط خاصی که مادران باردار یا جنین دارد متخصص تشخیص می دهد که حتما باید روش سزارین بکارگرفته شود. برای مثال بیماری مادر یا جنین یا شرایط فیزیکی جنین.
در چه شرایطی عمل سزارین ضروری است؟
گاهی در برخی از موارد، متخصص زنان و زایمان تشخیص می دهد که زایمان طبیعی امکان پذیر نیست و باید زایمان به صورت سزارین انجام بگیرد. این شرایط عبارتند از:
- مادر در زایمان یا زایمان های قبلی سزارین کرده باشد؛
- زمانی که متخصص متوجه شود که جنین در رحم مدفوع کرده است؛
- مشکل جفت سر راهی
- وجود مشکل عروق سر راهی
- بیرون زدن بند ناف جنین از رحم مادر
- سندروم دیسترس جنینی در بعد از هفته 24 بارداری
- ابتلا به تبخال تناسلی
- دیستوشی زایمان
- ابتلای مادر به دیابت
- جنین با وزن بیش از 4.5 کیلوگرم
- اختلالات رحمی مادر (مانند رحم دو شاخ)
- مادران مبتلا به بیماری های آمیزشی از جمله ایدز
مزایای زایمان سزارین
واقعیتی که وجود دارد این است که این شیوه تولد جنین همانطور که در بخش قبلی ذکر شد در مواردی برای زنان ضروری می شود و تولد جنین از کانال طبیعی امکان پذیر نخواهند بود یا اگر زایمان طبیعی انجام شود می تواند موجب بروز خطر برای سلامت جنین با مادر شود.
بنابراین مهم ترین مزیتی که روش زایمان سزارین دارد این است که بهترین روش جایگزین برای زایمان طبیعی در مواردی است که جان مادر و جنین در خطر است.
عوارض زایمان سزارین
- در کنار تمامی مزیت هایی که روش زایمان دارد، می تواند موجب بروز عارضه هایی باشد که از میان آن ها می توان به عفونت در زنان اشاره کرد. زنانی که به شیوه زایمان سزارین کودک خود را متولد کرده اند احتمال اینکه با عفونت های واژینال و رحمی روبرو شوند بسیار زیاد است، به خصوص اگر زایمان نزد متخصص زنان و زایمان خوب انجام نشود.
- دوره بهبودی بعد از زایمان سزارین طولانی تر است. از این رو مدت زمان بیشتری را برای استراحت باید زمان بگذارند.
- در زایمان سزارین میزان خونریزی بیشتر خواهد بود از این روز زنانی که زایمان سزارین داشته اند حتما باید مراقبت های تغذیه ای بیشتری داشته باشند تا خون از دست رفته موجب ضعف بدنی و سایر مشکلات بدنی دیگر نباشد.