مدت قرارداد چیست؟
مدت قرارداد در واقع همان محدوده زمانی است که باید موضوع قرارداد در آن انجام شود، بنابراین در تمام قراردادها تعیین مدت مهم می باشد. منظور از مدت قرارداد ، دوره زمانی مشخصی است که پس از اتمام آن دیگر قرارداد از بین خواهد رفت. در نتجه قرارداد از درجه اعتبار ساقط خواهد شد. مانند تعیین مدت در عقد اجاره یا وکالت. مثلاً در عقد اجاره معمولاً بعد از پایان یکسال، قرارداد پایان می یابد. و مستاجر باید ملک را تخلیه نماید. یا در عقد وکالت اگر مدت وکالت شش ماه باشد به محض اتمام مدت، عقد وکالت خاتمه می یابد.
زمان اجرای تعهدات چیست؟
مدت تعهد یا اجل تعهد یعنی تعیین زمان و سررسید ایفای تعهد شخص متعهد در قرارداد است همچون تعیین مدت زمان تعهد فروشنده به تحویل کالا. منظور از زمان اجرای تعهدات ، دوره ای است که متعهد فرصت دارد تا تعهد را در آن بازه زمانی انجام دهد. و در صورت عدم انجام تعهد، مرتکب تخلف می شود. و اصولاً طلبکار می تواند علاوه بر الزام متعهد به اجرای تعهد خسارت تاخیر نیز مطالبه نماید. به عنوان مثال اگر برای تعهد فروشنده به تحویل کالا سه ماه مهلت تعیین شود اتمام مدت اصولاً تاثیری در اصل قرارداد ندارد. لذا تعهد فروشنده باقی است.
آثار حقوقی مدت و زمان قرارداد
تفکیک تعیین مدت برای اصل قرارداد و تعیین مدت برای اجرای تعهدات ناشی از آن دارای آثار عملی مهمی است. به عنوان مثال فرض کنید در قرارداد مشارکت در ساخت مدت قرارداد دو سال قید شود. (و منظور طرفین واقعاً تعیین مدت برای اصل عقد باشد نه تعیین مهلت اجرای تعهد ناشی از عقد). در این صورت قرارداد پس از دو سال منتفی می شود. چنانچه سازنده هنوز ملک را تکمیل نکرده باشد الزام وی به تکمیل بنا ممکن نیست. زیرا مبنای تعهد وی قراردادی بوده است که دیگر وجود ندارد. و مالک ناچار است صرفاً از سازنده خسارت عدم انجام تعهد دریافت کند. در حالی که اگر مدت دو سال برای اجرای تعهدات سازنده تعیین گردد. پس از انقضای دو سال مالک می تواند سازنده را به تکمیل بنا ملزم کند. و تا زمان تکمیل بنا از سازنده خسارت تاخیر دریافت کند.

تفاوت بین مدت قرارداد و مدت اجرای تعهدات
مدت قرارداد : در قراردادهای که در آن مدت قید شده مثل قرارداد جعاله مدت دار –یا وکالت مدت دار..عملا بعد از انقضای مدت ،آن قرارداد از بین می رود و لکن مدت اجرای تعهدات در قرارداد، بدین معنی می باشد که. مدتی است که در قرارداد ها برای اجرای تعهد، در نظر گرفته می شود و در صورت عدم انجام تعهد در موعد مقرر، منتهی به مطالبه خسارات می شود برای اخذجواز تخریب و نوسازی از شهرداری، نیز یک زمان معین ، در نظر بگیرید چرا که با توجه به عدم تعیین مدت اخذ جواز در قرارداد ، امکان دارد، سازنده یا مالک( اگر اخذ جواز به عهده مالک باشد ) تا زمان انتهای مدت پروژه ،اقدامی برای اخذ جواز ننماید .
الزام به انجام تعهد قراردادی
در کلیه قراردادهای حقوقی، همواره مجموعه ای از تعهدات وجود دارد که هر یک از طرفین قرارداد، ملزم و متعهد به اجرای آن می باشند. اگر هر یک از طرفین قرارداد در موعد تعیین شده، از انجام تعهدات خود استنکاف ورزد، طرف دیگر می تواند از دادگاه، الزام او به ایفای (انجام) تعهد را بخواهد. دعوای الزام به انجام تعهد، یک عنوان کلی است و شامل هرگونه تعهدی می تواند باشد بطور مثال تعهدات ناشی از قرارداد های ملکی مثل تحویل ملک، ساخت ملک و … .
در دعوای الزام به انجام تعهد، کسی که باید در مورد او تعهدی انجام شود و از انجام تعهد سود می برد (متعهد له)، خواهان دعواست و کسی که می بایست موضوع تعهد را انجام دهد، خوانده دعوا است. در این دعوا، اگر موضوع انجام تعهد مربوط به ملک باشد، دادگاه صالح، دادگاه محل وقوع ملک است در غیر اینصورت دادگاه محل اقامت خوانده، صالح به رسیدگی است.
امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .