سخنرانی آسانسوری چیست؟
تصور کنید همزمان با یک مدیر و یا مسئول جایی به طور همزمان سوار آسانسوری می شوید و فقط تا یک طبقه مشخص با او همراه هستید، شاید هم حتی دیگر او را نبینید! پس اگر نتوانید در آسانسور به خوبی از این فرصت استفاده کرده و بهترین بهره ممکن را ببرید، قطعاً بارها بابت این اتفاق حسرت خواهید خورد و بابت این فرصت از دست رفته خود را سرزنش خواهید کرد. اما اگر بتوانید در این مسیر کوتاهی که در آسانسور هستید به خوبی خود را به او بشناسانید و یا خواسته ای از او داشته باشید، ممکن است مسیر زندگی خود را رو به موفقیت و اتفاقات بزرگ عوض کنید! دلیل این که نام این نوع سخنرانی، سخنرانی آسانسوری است نیز همین است؛ یعنی شما در بسیاری از اوقات و مکان ها فرصت بسیار کوتاهی برای صحبت کردن با برخی افراد دارید و اگر در آن زمان کم بهره نبرید، برای همیشه آن را از دست داده اید، مانند همین مثال آسانسوری که برایتان زدم. پس شما باید ابتدا به خوبی مهارت های خوب صحبت کردن را یاد بگیرید و فن بیان خودتان را تقویت کنید و بعد با استفاده از تکنیک هایی که در این مقاله به شما گفته می شود، بتوانید یک سخنرانی یا بهتر است بگویم صحبت کردن به شیوه آسانسوری داشته باشید و به خواسته های خودتان در ارتباط با دیگران برسید.
معرفی آسانسوری چه کاربردی دارد؟
یک معرفی آسانسوری، چند کاربرد دارد. البته معرفی آسانسوری، یک ابزار ارتباطی است و به شما کمک خواهد کرد پیام خود را بیان کنید. ولی در عین حال ابزاری برای فروش هم میباشد و در کسب درآمد و بستن قراردادهایی که برای موفقیت به آنها نیاز دارید، به شما کمک خواهد کرد. البته با اینکه مهم است شما در نهایت قرارداد را ببندید، ولی اگر مخاطب درک نکند شما در مورد چه چیزی صحبت می کنید و چرا باید به حرفهای شما توجه کند، تلاش برای بستن قرارداد هیچ ارزشی ندارد. در نتیجه، معرفی آسانسوری نقش یک آغازگر را ایفا میکند، یک مقدمه ی اساسی و سطح بالا برای هر آنچه که شما می فروشید. یک معرفی آسانسوری، فقط ارائه ی اطلاعات کافی به مخاطبین است تا آنها آنچه را که شما در موردش صحبت می کنید درک نمایند و بخواهند در موردش بیشتر بدانند. در یک معرفی آسانسوری، اطلاعات زیادی به مخاطبین داده نمی شود، چون در این صورت آنها گیج شده و دیگر به شما توجه نمی کنند.
ساختار سخنرانی آسانسوری
سخنرانی آسانسوری ، معمولاً برای بازاریابان و فروشندگان بسیار موثرتر است. یعنی اگر این دسته از افراد به خوبی بتوانند این نوع سخنرانی را که من به آن مهارت می گویم یاد بگیرند، حتماً فروش بیشتری را تجربه خواهند کرد. به همین دلیل، ویکی پدیا ساختار سخنرانی آسانسوری را در 3 بخش بیان می کند:
- کسب و کار در چه زمینه ای فعالیت می کند و موضوع آن چیست؟
- چه افرادی به کسب و کار آن ها نیاز دارند؟
- چرا مخاطب به کسب و کار آن ها نیاز دارد؟
شما وقتی بتوانید هنگام صحبت کردن یا همان سخنرانی آسانسوری این مطالب را به خوبی به مخاطب توضیح دهید و کاری کنید که آن ها به خوبی به پاسخ این سوالات برسند، به احتمال زیاد موفق به متقاعد سازی آن ها می شوید و می توانید محصولتان را به آن ها بفروشید.
ویژگی های یک سخنرانی آسانسوری
قبل از این که بگویم دقیقاً باید در یک سخنرانی آسانسوری چه کار کنید و چطور خودتان را معرفی کنید، باید 3 ویژگی به شما بیان کنم که مکالمه آسانسوری شما در چارچوب همان ویژگی ها باشد و آن ها را حتماً در مکالمه خود رعایت کنید تا تأثیرگذاری بیشتری بر مخاطب خود داشته باشید. این ویژگی ها عبارتند از:
- خلاصه گویی
- شفافیت
- طبیعی بودن
1. خلاصه گویی
این ویژگی را پیش تر به خوبی توضیح دادم و گفتم که باید بین 30 ثانیه تا دو دقیقه صحبت خود را بیان کنید. طبیعتاً وقتی شما انقدر کم زمان دارید، باید به اختصار صحبت کنید و از پروگویی به شدت اجتناب کنید تا بتوانید تمامی صحبت های خود را بیان کنید.
2. شفافیت
دومین ویژگی مهم سخنرانی آسانسوری ، شفافیت است، یعنی برای مخاطب به خوبی مشخص باشد که درباره چه موضوعی صحبت می کنید؛ در غیر این صورت قطعاً صحبت هایتان به نتایج خوبی نخواهد رسید و طبیعتاً وقتی به طور کامل متوجه نشود که شما چه می گویید و چه خواسته ای از او دارید، پیشنهاد و خواسته شما را نخواهد پذیرفت.
3. طبیعی بودن
منظور از طبیعی بودن این است که طوری صحبت کنید که مخاطب شما تصور کند در لحظه و به طور بداهه سخنرانی می کنید و اصلاً از قبل آماده نبودید. چرا که در این صورت تأثیر پذیری کمتری از شما خواهد داشت. پیشنهاد می کنم برای این کار از تکنیک های مقاله بداهه گویی کمک بگیرید و در زمان لازم از آن ها استفاده کنید.
ایده های الهام بخش برای شروع سخنرانی آسانسوری
سخنرانی آسانسوری یکی از بهترین ابزارها و روشها برای تاثیرگذاری و متقاعدسازی اولیه مخاطب است. شما باید طوری مطالب خودتان را بیان کنید که برای مخاطب جذاب باشد، در غیر این صورت به سراغتان نخواهد آمد. مطالبی که باید در این مکالمه بیان کنید عبارتند از:
1. با خودتان شروع کنید
با لبخند وارد شوید و بعد از سلام و احوال پرسی با شوق و اشتیاق یک سوال جالب توجه بپرسید. برای مخاطبتان توضیح دهید که چه می کنید و هویت حرفه ای شما چیست؟ شرکت و فعالیت های کاری خود را توصیف دهید و به شکل ترغیب کننده ای شور و هیجانتان را با بیان تجربیات کاری برای همکاری با فردی که رو به روی شما ایستاده است نشان دهید.
2. مهارت هایتان را توضیح دهید
این مرحله هم به نوعی ادامه مرحله قبل به شمار می آید و در راستای معرفی خود، باید مهارت هایتان را هم به طور کامل برای مخاطب شرح دهید تا او بداند دقیقاً با چه کسی طرف است.
3. چه چیزی را پیشنهاد می دهید؟
به عنوان یک برند یا حتی استارتاپی که تازه شروع به کار کرده است احتمالا باید توانسته باشید مشکلات یا گره ای را از پروژه ها باز کنید. مثلا اگر توسعه دهنده اپلیکیشن موبایل هستید سخن خود را به این شکل آغاز کنید: ما تا کنون مشکلات مربوط به نرخ حذف اپلیکیشن را با استفاده از پوش نوتیفیکیشن به 2 درصد رسانده ایم. سپس نام کمپانی یا مشتری خود را به زبان بیاورید و ابزارهایی که در این مسیر استفاده کرده اید را با مخاطب خود در میان بگذارید.
4. مخاطب را با طرح سؤال درگیر کنید
مخاطب خود را درگیر موضوع کنید. برای این کار پرسش هایی را با پایان باز (پرسش هایی که نمی توان با «بله» یا «خیر» به آنان پاسخ داد) تهیه کنید تا با استفاده از آن ها مخاطب را به گفت وگو. وارد کنید. مطمئن شوید که قادر به پاسخ گویی به تمام سؤالات مخاطب خود هستید.
5. وجه تمایز خود را با دیگران بیان کنید
به احتمال زیاد افراد دیگری هم هستند که مهارت های شما را دارند و یا کارهایی که شما انجام می دهید را انجام می دهند. حالا سوال اینجاست که مخاطب چرا باید به شما اعتماد کند و به سراغ افراد دیگر نرود؟ پس شما در این مرحله باید به طور کامل بگویید که چه تفاوتی با دیگران دارید و چرا از آن ها بهتر هستید تا مخاطب مشتاق به استفاده از خدمات و محصولات شما شود.
6. همه چیز را یک جا جمع کنید
بعد از تکمیل هریک از بخش های سخنرانی آسانسوری خود، همه را یک جا جمع کنید؛ سپس با صدای بلند آن ها را بخوانید و به کمک یک زمان سنج زمان موردنیاز را اندازه بگیرید؛ این زمان نباید بیش از ۲۰ تا ۳۰ ثانیه باشد؛ در غیر این صورت، ریسک از دست دادن توجه فرد و یک طرفه شدن مکالمه وجود دارد. پس از آن، سعی کنید هرچیز غیرضروری را حذف کنید. به یاد داشته باشید که ارائه ی شما باید سریع و جذاب باشد، پس هرچه کوتاه تر، بهتر.
نمونه ای از نطق سخنرانی آسانسوری
- سلام. من سیده مهسا علوی هستم و فعالیت من در حوزه فن بیان، اصول سخنوری، مهارت های زندگی و سایر موارد مشابه می باشد. همیشه به دنبال موقعیت مشابهی برای عرضه مهارت خود در این زمینه بوده ام تا به من فرصت آنالیز و تجزیه و تحلیل فنونی که تا کنون آموخته ام و کسب تجربه های بعدی را بدهد. ما با سازمان های زیادی برای آموزش 10 مهارت زندگی جهانی قرارداد بسته ایم. فکر نمی کنید وقت آن رسیده است که شما هم با برگزاری این دوره ها بهره وری کارمندان خود را افزایش دهید؟
- جورجینا هستم؛ کارشناس ارشد علوم کامپیوتر و نرم افزار. در طول دو سال گذشته دوره های زیادی را برای کارآموزی طی کرده ام و پیش از این در 4 کمپانی بازی سازی به توسعه بازی های واقعیت افزوده مشغول بوده ام شنیده ام شرکت شما در حال توسعه برنامه های کامپیوتری جدیدی مبتنی بر AR می باشد؛ ممکن است درباره پروژه های فعلی و افرادی که تا کنون با آن ها همکاری داشته اید توضیه مختصری بدهید؟
- مشکل مدیریت منابع انسانی که برای شرکت X پیش آمده است را شنیده اید؟ شما چه طور با این مشکل کنار آمده اید؟ نیرو جدیدی را استخدام کرده اید؟ قصد استخدام مجدد نیرو اسانی برای مدیریت منابع خود را ندارید؟
این نمونه ها و هر نمونه های مشابه دیگر استفاده از تکنیک سخنرانی آسانسوری را اثر بخش تر خواهند کرد.