گاهی مدیران بخش استخدام با افراد بالاتر از ۵۰ سال طوری رفتار می کنند که انگار به کار تسلط ندارند و مهارت ها و افکارشان قدیمی شده و آن قدر به روز نیستند که بتوانند با شرایط جدید محیط کار کنار بیایند. این تبعیض باعث می شود که افراد بالاتر از ۵۰ سال کمتر از جوانان شانس پیداکردن حرفه ای جدید را داشته باشند. البته با به کارگیری برخی نکات و استراتژی ها می توانید از پس این کار برآیید. در این مقاله، مهم ترین نکات پیدا کردن شغل بعد از ۵۰ سالگی را مطرح کرده ایم.
1. تاکید به تجربه های کاری
به تجربه های کاری خود تأکید کنید. برای پیدا کردن شغل بعد از ۵۰ سالگی هرگز به سن خود نگاه منفی نداشته باشید و آن را مزیت بدانید. حتی این مسئله را هنگام مصاحبه با مدیر استخدام مطرح کنید. در واقع شما در طول سال ها تجربه های کاری خوبی کسب کرده اید که می توانید تمام آنها را در رزومه خود بنویسید یا موقع مصاحبه مطرح کنید. در رزومه تان تمام کارها و پروژه هایی را که انجام داده اید فهرست کنید و مقابل مدیر استخدام بگذارید.
۲. عدم بزرگنمایی توانایی ها
بیش از حد لازم واجد شرایط به نظر نرسید. اگر دنبال موقعیتی خاص در شرکتی هستید، مراقب باشید توانایی ها و مهارت هایتان بیش از حد لازم به نظر نیاید. اگر صلاحیت تان بیش از حد لازم باشد، ممکن است مدیر استخدام تصور کند بابت این مهارت ها حقوق بالایی می خواهید یا حتی ممکن است نگران شود که به راهنمایی ها و خواسته های بخش مدیریت (که احتمال دارد تجربه کمتری از شما داشته باشد) توجه نکنید. همچنین موقع نوشتن رزومه یا مصاحبه کاری به مدیر استخدام یادآور شوید که در گذشته با افرادی همکاری کرده اید که سوابق کاری متفاوتی داشته اند و حتی برخی تازه کار بوده اند و به آنها اجازه داده اید که در کارشان روش های جدیدی را امتحان کنند.
۳. فعال بودن
همیشه فعال بمانید. برای پیدا کردن شغل بعد از ۵۰ سالگی، با شرکت در کنفرانس ها، سمینارها یا دوره های آموزشی، اطلاعات و دانش خود را به روز نگه دارید و در حرفه تان همچنان فعال بمانید، حتی اگر در جایی مشغول به کار نیستید. بعدها می توانید در رزومه های کاری خود از این دوره های آموزشی و سمینارها نام ببرید. این گونه فعالیت ها به مدیران نشان می دهند که مشتاق یادگیری و پیشرفت در حرفه تان هستید و در عمل به آنها می گویید اشتیاق به یادگیری با افزایش سن در شما کم نشده است.
۴. آشنایی با فناوری های مدرن
نشان دهید که از فناوری های مدرن سر درمی آورید. هنگام نوشتن رزومه یا مصاحبه کاری از اصطلاحات و عبارت های به روز و همچنین نرم افزارها و برنامه های کامپیوتری جدید استفاده کنید و به دیگران نشان دهید که همچنان با فناوری های روز سروکار دارید. هرگز هنگام مصاحبه از برنامه ها یا سیستم های کامپیوتری که شرکت ها دیگر از آنها استفاده نمی کنند نام نبرید و در عوض روی آن دسته از مهارت ها و برنامه های کامپیوتری متمرکز شوید که شرکت مدنظرتان با آنها سروکار دارد.
۵. مراجعه به سایت های کاریابی
برای یافتن شغل به سایت های کاریابی مراجعه کنید. این سایت ها بهترین جا برای یافتن شغل و البته کارمندان مستعدند. اگر دنبال حرفه ای مناسب هستید، می توانید در این پلتفرم ها رزومه ای بی نقص بگذارید با عکسی که به تازگی از خود گرفته اید. در ضمن بهتر است سایتی برای خودتان درست کنید، مثلا فقط برای معرفی خود و کارهایتان، یا در یکی از شبکه های اجتماعی حساب کاربری داشته باشید و در رزومه خود به آن لینک بدهید. یادتان باشد باید در رزومه محل زندگی و شغلی را که تجربه اش را دارید هم ذکر کنید. برخی از سایت های کاریابی امکان ارتباط مدیران با متقاضیان کار را فراهم کرده اند. بنابراین یادتان باشد این بخش را هم فعال کنید تا در صورت لزوم کارفرما بتواند با شما تماس بگیرد.
۶. حضور پررنگ در فضای مجازی
در فضای مجازی حضوری پررنگ داشته باشید. بیشتر کارفرمایان با استفاده از شبکه های اجتماعی مانند لینکدین و دیگر ابزارهای آنلاین دنبال افراد مستعد می گردند. بنابراین اگر می خواهید همچنان در حرفه خود فعال بمانید و در شرکتی مناسب کار پیدا کنید، فضای مجازی را فراموش نکنید. شبکه های اجتماعی مکانی عالی برای معرفی خود و تجربه هایتان هستند. برای پیدا کردن شغل بعد از ۵۰ سالگی، هنگام استفاده از فضای مجازی، از به روزترین فناوری های اینترنتی استفاده کنید و هرگز نرم افزارهای ازمدافتاده مانند یاهو را به کار نبرید. ایمیل های خود را با استفاده از جیمیل یا اوت لوک بسازید.
۷. عدم اشاره مستقیم به سن
در رزومه مستقیم به سنتان اشاره نکنید. موقع نوشتن رزومه، بیشتر روی تجربه های کاری خود متمرکز شوید و تمام شاخص های مهمی را که سنتان را مشخص می کنند، مانند تاریخ فارغ التحصیلی از دانشگاه، حذف کنید و فقط موقع مصاحبه و گفت وگوی حضوری سنتان را بگویید. متأسفانه برخی از افراد به محض دیدن سن متقاضی، حتی رزومه او را نمی خوانند و بین او و متقاضیان جوان تبعیض قائل می شوند.
۸. شناسایی شرکت و مدیر استخدام
شرکت و مدیر استخدام آن را بشناسید. پیش از ارائه تقاضای کار، با کمک موتورهای جست وجو مانند گوگل شرکت مدنظرتان را بررسی کنید و در صورت امکان مدیر استخدام آن شرکت را بشناسید. این آگاهی کمک می کند که روز مصاحبه بهتر عمل کنید. می توانید پیش از حضور در شرکت، مصاحبه خود را بر اساس اهداف آن شرکت تنظیم کنید.
۹. داشتن مصاحبه عالی
مصاحبه ای فراموش نشدنی داشته باشید. هنگام مصاحبه به مدیر استخدام نشان دهید که سال ها تجربه کاری تان چقدر می تواند برای آنها مفید باشد. موقع گفت وگو درباره اهداف شرکت و موانع سر راهشان بپرسید و با نکات یا راه حل های احتمالی به آنها نشان دهید که اگر در تیم کاری آنها باشید، چه کارهایی از دست تان برمی آید. برای پیدا کردن شغل بعد از ۵۰ سالگی، نشان دهید که از همکاری با دیگران لذت می برید و دوست دارید تجربه ها و دانش خود را با همکاران جوان به اشتراک بگذارید. در عین حال مدیر استخدام را مطمئن کنید که دوست دارید مهارت های جدیدی بیاموزید و از روش های جدید برای پیشبرد حرفه تان استفاده کنید.
۱۰. تمرین کردن قبل از مصاحبه
پیش از مصاحبه، چند بار تمرین کنید. می توانید پیش از رفتن به شرکت مدنظرتان برای مصاحبه، به چند شرکت دیگر بروید که واقعا متقاضی همکاری با آنها نیستید و تمرین مصاحبه کنید. این طوری با ایجاد شرایط واقعی می توانید تمرین کنید. اگر چنین کاری ممکن نیست، می توانید با یکی از دوستانتان یا کسی که جوان تر از شماست مصاحبه ای ساختگی ترتیب بدهید و تمرین کنید. با این روش می توانید امیدوار باشید که به خوبی از پس مصاحبه برمی آیید.
۱۱. تماس با مدیر استخدام
با مدیر استخدام تماس بگیرید. اگر برای گرفتن زمان مصاحبه دچار مشکل شده اید، بدون نگرانی مستقیم با کارفرما تماس بگیرید. گاهی این کار باعث می شود درخواست تان را جدی بگیرند و رزومه تان را بخوانند. معمولا شماره تماس مدیران شرکت ها را می توانید در بخش «تماس با ما» در سایتشان بیابید.
۱۲. داشتن ظاهر آراسته
ظاهری آراسته داشته باشید. متأسفانه مردم عادت دارند که بر اساس ظاهر شما را قضاوت کنند. حتی وقتی آنلاین در مصاحبه ای شرکت می کنید هم باید ظاهرتان کاملا آراسته باشد. اگر به ظاهرتان توجه نکنید، ممکن است مدیر استخدام با دیدن ظاهرتان، تجربه ها و استعداد هایتان را جدی نگیرد. همیشه غذای سالم مصرف کنید و از ورزش غافل نشوید تا بدنتان قوی بماند و پرانرژی و باروحیه باشید و بتوانید با تبعیض های سنی مبارزه کنید.
۱۳. انعطاف پذیر بودن در مورد حقوق
درباره حقوق انعطاف پذیر باشید. اگر به دنبال پیدا کردن شغل بعد از ۵۰ سالگی هستید، منعطف نبودن درباره حقوق اشتباه رایجی است که متقاضیان مسن تر نباید مرتکبش شوند. در واقع بیشتر این افراد وقتی با پیشنهاد حقوقی کمتر از کار قبلی خود مواجه می شوند، آن را توهین آمیز تلقی می کنند. اما کارفرمایان معمولا افرادی را که تقاضای حقوق بالا دارند از فهرست داوطلبان شغل حذف می کنند. بنابراین موقع مذاکره برای حقوق، تقاضای متعادلی داشته باشید. می توانید درباره مزایای دیگری که ممکن است آن حرفه برایتان داشته باشد مذاکره کنید. وقتی مدتی از استخدامتان بگذرد، بهتر می توانید درباره حقوق بالاتر صحبت کنید.
۱۴. انتخاب هوشمندانه کارفرما
کارفرمایتان را هوشمندانه انتخاب کنید. اگر تمام مهارت ها و تجربه های دنیا را هم داشته باشید اما به اشتباه شرکتی را انتخاب کنید که فرهنگ کاری آن مناسب شما نیست، حتی در صورت استخدام هم در آنجا دوام نخواهید آورد. بهتر است در شرکتی مشغول به کار شوید که مشتاق رشد و برای پیشرفت دنبال کارکنان باتجربه هستند. این گونه شرکت ها چندان نگران سن وسال کارمندان خود نیستند و بیشتر به تجربه های خوب و عالی آنها توجه می کنند.
۱۵. گشتن شغل در شرکت های کوچک
دنبال شغلی در شرکت های کوچک باشید. استخدام در کسب وکارهای کوچک تر برای افراد بالای ۵۰ سال آسان تر از استخدام در شرکت های بزرگ است. رقابت در این شرکت ها معمولا کمتر از شرکت های بزرگ است و راحت تر می توانید شغلی در آنها پیدا کنید.
۱۶. دنبال شغل ایده ال نباشید
در انتظار شغلی ایده ال نباشید. تلاش برای کسب موقعیت مدیریتی، شغلی رویایی و دست نیافتنی یا حتی شغلی مانند شغل گذشته تان، مانع از رسیدن به شغل هایی می شود که در آینده ممکن است مناسبتان باشند. به مجموعه مهارت هایتان به گونه ای بنگرید که می توانید از آنها در حرفه ای دیگر یا حتی حوزه کاری دیگر استفاده کنید. برخی از افراد با فرایند تغییر شغل سخت کنار می آیند، اما فراموش نکنید که در هر کاری همیشه می توانید از تجربه و مهارت هایتان استفاده کنید.
۱۷. در جریان گذاشتن دوستان
برای پیدا کردن شغل بعد از ۵۰ سالگی، به دوستان و آشنایان خود اطلاع دهید که دنبال کار هستید تا اگر از فرصتی شغلی آگاهی داشتند، آن را با شما در میان بگذارند. در ضمن، می توانید شماره تماس خود را در شبکه های اجتماعی مانند لینکدین و حتی فیس بوک بگذارید تا اگر کارفرمایی به تجربه فردی مانند شما نیاز داشت با شما تماس بگیرد.
۱۸. کمک گرفتن
اگر برای پیداکردن شغل مشکل دارید و حتی نمی دانید باید از کجا شروع کنید، قبل از اینکه موضوع طاقت فرسا شود، از افرادی کمک بگیرید که می توانند شما را راهنمایی کنند. البته می توانید از طریق سایت های اینترنتی یا کلاس های آنلاین مهارت های جدیدی بیاموزید یا در کلاس هایی شرکت کنید که به شما یاد می دهند برای یافتن شغل مدنظرتان چه کارهایی باید انجام دهید.
۱۹. تغییر شغل دهید
اگر به نقطه ای از زندگی تان رسیده اید که احساس می کنید می خواهید کار دیگری را تجربه کنید، خب به فکر تغییر شغلتان باشید. برخی از افراد پس از بازنشستگی دوست دارند سراغ حرفه ای دیگر بروند. بنا بر بررسی ها مشخص شده است حدود ۴۰درصد افراد بالای ۵۰ سال بعد از این سن شغل خود را تغییر می دهند. بنابراین اگر نتوانستید در حرفه خود کاری بیابید، می توانید شغل متفاوتی را امتحان کنید.
۲۰. مثبت اندیشی
یافتن شغل برای همه افراد در هر سنی که باشند مشکل است و اگر مجبور شدید برای یافتن شغل مناسب وقت زیادی بگذارید، تصور نکنید به دلیل سنتان است. مثبت فکر کنید و روی افزایش مهارت هایتان متمرکز شوید و شبکه های ارتباطی خود را گسترش دهید. مسلما پس از مدتی صبر و تلاش می توانید به هدفتان برسید.