به گزارش پایگاه خبری ساعد نیوز به نقل از فارس ، «مهریه را کی داده کی گرفته؟» اگر بدانید همین ضرب المثل به ظاهر ساده و دوستانه باعث اختلاف چند خانواده شده و چه زوج هایی را از هم جدا کرده دیگر از آن استفاده نخواهید کرد. اصلا گرفتن مهریه حق زن است اما تعداد بالایش نه! متاسفانه این روزها باور غلطی در بین جوانان ایجاد شده که هرچه تعداد سکه های مهریه بیشتر عشق و علاقه بیشتر اما اغلب این ازدواج ها سرانجام خوبی نداشتند. رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی هایشان بارها در رابطه با موضوع مهریه به جوانان تاکید کرده اند. آنچه در ادامه می خوانید برخی از توصیه های ایشان به جوانان درباره مهریه است.
سنت جاهلی
«کسانی که مهریه ی بالا برای خانمشان قرار می دهند، به جامعه ضرر می زنند. خیلی از دخترها توی خانه می مانند، خیلی از پسرها بی زن می مانند، به خاطر این که این چیزها وقتی در جامعه رسم شد، سنت و عادت شد، به جای «مَهرُ السّنّة»، به جای این که مهر پیغمبر (صلی الله علیه وآله) سنت باشد، وقتی مهر جاهلی سنت شد، اوضاع، اوضاع جاهلی خواهد شد.»
خطبه ی عقد ۱۳۷۷/۸/۱۱
مهریه سنگین و فخرفروشی !
«بعضی از خانواده های طرف عروس می گویند که ما مهریه ی آن قدر بالا نمی خواهیم ولی خانواده ی داماد برای پز دادن و تفاخر می گویند نه نمی شود! چند میلیون یا فلان قدر. خب اینها همه دوری از اسلام است. هیچ کس با مهریه ی بالا خوشبخت نشد. این هایی که خیال می کنند اگر مهریه نباشد ازدواج دخترشان متزلزل خواهد شد، این ها اشتباه می کنند. ازدواج اگر چنان چه با محبت بود، با وضعیت درست بود، بی مهریه هم متزلزل نمی شود. ولی اگر چنان چه بر مبنای خباثت و زرنگی و کلاهبرداری و فریب و این چیزها بود، مهریه هر چقدر هم که زیاد باشد، مرد بدجنس زورگو، کاری خواهد کرد که بتواند از زیر بار این مهریه هم فرار کند.»
خطبه ی عقد ۱۳۷۵/۹/۴
الگو گیری از اهل بیت
«مهریه ی سنگین مال دوران جاهلیت است. پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) آن را منسوخ کرد. پیامبر (صلی الله علیه وآله) از یک خانواده ی اعیانی است. خانواده ی پیغمبر (صلی الله علیه وآله)، تقریباً اعیانی ترین خانواده ی قریش بودند. خود ایشان هم که رئیس و رهبر این جامعه است. چه اشکالی داشت دختر به آن خوبی که بهترین دختران عالم است و خدای متعال او را «سیدة النّساء العالمین» قرار داد «مِن الاَوّلینَ و الآخِرین»، با بهترین پسرهای عالم که مولای متقیان است می خواهند ازدواج کنند، مهریه ی ایشان زیاد باشد؟ چرا ایشان آمدند و این مهریه ی کم را قرار دادند که اسمش «مَهرُ السُّنَّة» است.»
خطبه ی عقد ۱۳۷۴/۲/۲۸
ازدواج معامله نیست!
«در ازدواج، آنچه که اتفاق می افتد، یک حادثه و پیوند انسانی است، نه یک معامله ی پولی و مالی، اگرچه یک مالی هم در بین هست در شرع مقدّس اسلام، آن مال جنبه ی نمادین دارد. جنبه ی رمزی دارد. خرید و فروش و بده بستان نیست.
مهریه هر چه کمتر باشد، به طبیعت ازدواج نزدیکتر است، چون طبیعت ازدواج معامله که نیست، خرید و فروش که نیست، اجاره دادن که نیست، زندگی دو انسان است. این ارتباطی به مسائل مالی ندارد. ولی شارع مقدس یک مهریه ای را معین کرده که باید یک چیزی باشد. اما نباید سنگین باشد. بایستی عادی باشد جوری باشد که همه بتوانند انجام دهند.»
خطبه ی عقد ۱۳۷۴/۵/۱۸
مهریه سنگین کمکی به استحکام پیوند زناشویی نمی کند
«گاهی اوقات مرد آنچنان است که زن هر چقدر هم مهریّه داشته باشد می گوید: مهرم حلال، جانم خلاص. مِهریّه که کسی را خوشبخت نمی کند... روش شرعی، انسانها را خوشبخت می کند.
محبّت هم به این چیزها بستگی ندارد. هر چقدر که پول در این طور مسائل کمتر باشد، عنصر مادّی بیرون بشود، عنصر انسانی تقویت می شود؛ محبّت بیشتر می شود.۲۶۲
بعضی خیال می کنند مهریّه ی سنگین به حفظ پیوند زناشویی کمک می کند. این خطاست. اشتباه است. اگر خدای ناکرده این زن و شوهر نااهل باشند، مهریّه ی سنگین هیچ معجزه ای نمی تواند بکند.
بعضیها می گویند ما مهریّه را سنگین می کنیم برای اینکه مانع طلاق بشویم. این خیلی خطای بزرگی است. هیچ مهریّه ی سنگینی مانع از طلاق نمی شود و نشده است. آن چیزی که مانع طلاق می شود، اخلاق و رفتار است. رعایت موازین اسلامی است.»
خطبه ی عقد ۱۳۷۵/۵/۱۱
چرا اصرار بر ۱۴ سکه؟
«اینکه می بینید ما گفتیم ۱۴ سکه بیشتر را عقد نمی کنیم، نه برای این است که چهارده سکه بیشتر اشکالی در ازدواج ایجاد می کند. خیر. چهارده هزار سکه هم باشد، ازدواج اشکالی ندارد. فرقی ندارد. برای این است که آن جنبه ی معنوی ازدواج، غلبه پیدا کند بر جنبه ی مادّی. مثل یک تجارت و معامله نباشد. داد و ستد مادّی نباشد. اگر تشریفات را کم کردید، جنبه ی معنوی تقویت خواهد شد.»
خطبه عقد ۷۲/۱۰/۲۶
مهریه ی بالا بی احترامی به دختر است
«اگر کسی برای دختر خود اهمیّت قائل است، یا دختری برای خود ارزش قائل است، راهش این نیست که بگوید باید مِهریه ی ما را زیاد کنید. مهریّه هر چقدر کمتر باشد، جنبه انسانی این پیوند بیشتر است.
هیچ پولی، هیچ ثروتی، معادل یک انسان نمی شود، نه هیچ مهریّه ای می تواند قیمت سرانگشت یک زنِ مسلمان باشد و نه هیچ درآمدی برای یک مرد یا زن می تواند معادل با شخصیّت او باشد. کسانی که مهریّه های دخترشان بالا می برند، اشتباه می کنند. این احترام نیست. این بی احترامی است. برای اینکه با بالا بردن مهریّه، شما جنس این معامله ی انسانی را، یعنی یکی از دو جنس معامله ی انسانی را – چون هر دو در مقابل هم هستند – تنزّل می دهید به حدّ یک کالا و یک متاع می گویید دختر من آنقدر می ارزد. نه آقا! دختر شما اصلاً با پول قابل مقایسه نیست...
این مهریّه یک سنت اسلامی و الهی است. برای این نیست که در مقابل این موجود شریفِ عزیزِ انسانی، انسان بخواهد یک چیزی بدهد.»
خطبه عقـد ۱۳۷۴/۵/۲۴