گرد و خاک چه بلایی سر فرش می آورد؟
با افزایش گرد و خاک روی فرش و جارو نشدن آن، به مرور کنه ها و باکتری ها درون فیبر فرش رشد می کنند. دیگر آن زمان جارو کردن فایده ای ندارد و حتی بیشتر هم ضرر می زند. چون دیگر آن موقع بافت های پوسیده و خراب شده از درون فرش بیرون کشیده می شوند و به آن آسیب می زنند. این موضوع وقتی به چشم می آید که دیگر دیر شده و کیسه جارو برقی پر از الیاف پوسیده از فرش شده است. فرش دستباف در نزدیکی محل گرد و خاک قرار نگیرد تا با جارو کردن مداوم، به فرش آسیب نرسد.
نظافت مرتب فرش ها آن قدر به آن آسیب نمی زنند. مسئله اصلی این است که فرش نباید به حال خودش رها بشود و هر زمان که خودمان خواستیم جارو بکشیم.
نکات مهم در اصول جارو کردن فرش
فرش ها یکی از مهم ترین اقلام موجود در هرخانه ای هستند که نگه داری و حفاظت از آنها اساس و اصول مخصوص به خود را دارند که یکی از آنها اصول جارو کردن فرش و نکات مهمی که باید هنگام جارو کردن فرش آنها را رعایت کنیم می باشد.
جهت جارو کردن
این موضوع که از مهمترین اصول جارو کردن فرش حساب می شود باید ابتدا خواب فرش یا همان جهت بافت را پیدا کرده و درهمان جهت جارو کرد چون جارو کردن فرش در خلاف جهت باعث آسیب پرزهای فرش می شود.
برای پیدا کردن جهت موافق خواب فرش کافی است به آرامی روی فرش دست بکشید در آن جهتی که حرکت دست شما راحتتر است همان جهت خواب فرش می باشد.بنابراین شما باید در همین جهت جارو بزنید اما اگر نگران تمیز نشدن فرش هستین می توانید در جهت عرض فرش نیز جارو کنید برای مثال اگر خواب فرش شما از شمال به جنوب باشد شما میتونید از شرق به غرب نیز جارو کنید.
اولین بار جارو کردن
مورد بعدی که باید به آن دقت شود هنگامی است که فرش نو را برای اولین بار می خواهید جارو کنید.اصول جارو کردن فرش نو به گونه ای است که بار اول تمام پرزهای فرش نو جارو شده و پرزی روی ان نماند. برای این کار بهتر است از نوع مناسب جارو برای هر فرش استفاده کنید مثلا برای فرش های پشمی جاروهای مکنده مناسب و جاروهای برسی نامناسب می باشد.
تعداد دفعات جارو کردن
از دیگر اصول جارو کردن فرش باید به تعداد جارو کردن ها در هر هفته اشاره کرد.در حالت نرمال نمی توان عدد ثابتی برای این موضوع مشخص کرد مگر بر حسب شرایط و سبک زندگی برای مثال اگر در خانه ای فرزند کوچک وجود دارد دفعات بیشتری نسبت به خانه های بدون فرزند کوچک جارو کردن اتفاق می افتد و همچنین موقعیت فرش در خانه نیز این عامل را تحریک می کند مثلا اگر در اتاق کم رفت و آمدی باشد تعداد دفعات کمتری جارو میشود . برای خانه هایی با تعداد افراد بالا و وجود حیوان خانگی در آنها باید به طور مکرر و مداوم و مناسب جارو کشی صورت گیرد. مثلا در هفته دوبار یا سه بار در هفته. با این کار آلرژن های موجود در گرد و خاک و موهای حیوانات را از فرش ها از بین میبرید و به پاکیزگی و تمیزی فرش ها بهتر کمک می کنید
جاروی مناسب انتخاب کنید
جاروهای مختلفی در بازار وجود دارند – از جاروهای برقی گرفته تا شارژی و .... همه ی جاروها یکسان ساخته نشده اند پس باید جارویی را انتخاب کنید که مناسب فرش شما باشد. اگر فرش جدیدی می خواهید بخرید از فروشنده درباره ی مراقبت های خاص پیشنهادی برای فرش جدید سؤال کنید.
بیشتر جاروبرقی ها دارای یک برس چرخنده هستند که طراحی شده است تا گرد و خاک را از عمق مژه های فرش بیرون کشد. این قابلیت برای بسیاری از فرش ها مفید است اما می تواند به برخی سبک ها آسیب برساند. سبک های دارای بافت گره ای نباید با این برس ها تمیز شوند زیرا برس الیاف را شل کرده و باعث می شود گره های فرش موج دار دیده شوند.
بعلاوه اگر یک نخ از گره شل شده باشد ممکن است دور برس گیر کند و با نیروی چرخش برس چندین ردیف بیرون بیاید، در نتیجه در فرشتان خط خواهد افتاد. برای فرش هایی که از الیاف طبیعی ساخته شده اند، مانند پشم، نباید از این برس های گردان جاروها استفاده کرد.از سری های دیگر جارو نیز استفاده کنید چون بیشتر جارو ها برقی دارای سری های متفاوت برای جارو زدن مکان های ریز و یا دور از دسترس برای پارویی اصلی تعبیه شده اند برای مثال سری جارویی مبل و یا پرده و ... . سری های دیگر جارو های برقی برای فرش ها موکت های کناری و تیکه ای که هرگز نباید با پارویی اصلی جارو شوند و از جنس پشم و ابریشم هستند، مناسب است.
ارتفاع قابل تنظیم
یک جارو با قابلیت تنظیم ارتفاع ایده ی خوبی برای بیشتر فرش های مورد استفاده در خانه هاست. انواع مختلف فرش شاید نیاز به ارتفاع متفاوتی از جارو داشته باشند تا جریان هوا به خوبی حفظ شده و قدرت مکش خوب بماند. ارتفاع جارو را روی مقداری تنظیم کنید که تولیدکننده ی فرش برای آن نوع خاص پیشنهاد داده است.
تکنیک مناسب
قبل از جارو زدن نگاهی به اطراف خانه بیندازید و به دنبال چیزهایی روی فرش باشید که برای جارو بزرگ هستند، مثلاً تکه های کوچک اسباب بازی، سکه، گیره ی کاغذ و... این وسایل باید با دست برداشته شوند تا به طور اتفاق وارد جارو نشوند. با جارو شدن این چنین وسایلی باعث مکش نامناسب جارو و حتی آسیب رسیدن به آن خواهید شد.
جارو زدن صحیح فرش عاملی برای کاهش باکتری ها
آیا میدانید ارتباط بین اصول جارو کردن فرش و از بین رفتن باکتری ها چیست؟جارو کردن صحیح فرش علاوه بر تمیزی و مرتب دیده شدن باعث می شود که تمام حشرات ریز و باکتری ها که در میان پرزهای فرش جمع شده اند از بین برود.از بین رفتن باکتری ها علاوه بر سلامت فرش،سلامت شما را نیز تضمین می کند چون باکتری ها یکی از عوامل تخریب فرش می باشد.
عجله نکنید
اگر می خواهید جارو کشیدن شما به حد کافی مثمر ثمر واقع شود باید سری جارو برقی را به آرامی و بدون عجله روی فرش جلو و عقب ببرید،تنها در این صورت است که مکش جارو میتواند تمام ذرات گرد و غبار را از میان الیاف فرش جدا کرده و از آن خارج کند.هنگام استفاده از جارو برقی به هیچ وجه عجله نکنید زیرا که اصول جارو کردن فرش به ما می گوید که برس جارو برقی را به آرامی بر روی فرش حرکت بدید زیرا حرکت سریع برس بر روی فرش علاوه بر اینکه امکان دارد تمام ذرات ریز فرش را جمع نکند ممکن است به پرزهای فرش آسیب زده و فرش شما خراب شود.