بیماری رفلاکس معده
ریفلاکس یک بیماری فیزیولوژیکی و مزمن گوارشی است که به برگشت غیر عادی محتویات معده (مواد اسیدی) به درون مری اطلاق می گردد که در شیرخواران بسیار شایع است. در شرایطی که برگشت این اسید بیش از حد باشد و تحت درمان قرار نگیرد می تواند در دراز مدت موجب آسیب جدی به مخاط مری شود. دلیل این بیماری بسته نشدن دریچه بین مری و معده است، در نتیجه اسید معده به سمت مری برمی گردد که همان «ترش کردن غذا» است. این اسید مری را تحریک می کند و سبب درد و سوزش سر دل می شود.
علائم رفلکس معده در نوزادان
خوب است به یاد داشته باشید که گرچه برخی از علائم ریفلاکس کودک قابل تشخیص است، اما این لزوما بیماری نیست که نیاز به دارو داشته باشد. با این وجود ، علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- نوزاد کمرش را قوس می دهد و سرش را برمی گرداند
- سرفه و آبریزش بینی بخصوص در هنگام خواب و غذا خوردن
- ترشح شیر در طول یا بعد از غذا چندین بار در روز
- عفونت های مکرر گوش
- امتناع از غذا خوردن
- علائم درد یا ناراحتی در هنگام غذا خوردن
- گریه و بی تابی کودک پس از شیر خوردن
- بیداری شبانه ی کودک
- حمله های متعدد سکسه و آروغ های مرطوب
- وزن نگرفتن کودک
- پیچ و تاب خوردن در هنگام تغذیه
بسیاری از مادران با علائمی هم چون گرفتگی بینی، حس سرما خوردگی دائمی، در نوزادان مواجه می شوند. سرفه های نوزاد به همراه حس کشیدگی در صورت نوزاد می باشد. نوزاد ممکن است به صورت پی در پی عطسه کند و این عامل خروج شیر از بینی او می باشد. همانطور که گفته شد این علائم همانند سرماخوردگی در نوزاد بروز می کنند و شما خس خس سینه در هنگام شیر خوردن را در نوزاد مشاهده می کنید. به همین دلیل ممکن است این علائم با سرخک اشتباه گرفته شوند و بچه تحت درمان دارویی برای بیماری سرخک قرار گیرد. نوزادان با این بیماری اغلب با دهان باز تنفس می کنند (بخصوص در هنگام خواب) سکسکه های طولانی و پی درپی یکی دیگر از علائم قابل مشاهده در این نوزادان می باشد.
این بیماری معمولا در 4 ماهگی به اوج خود می رسد و بین 12 تا 18 ماهگی خود به خود از بین می رود.
چگونه ریفلاکس کودک خود را تسکین دهیم؟
شما می توانید با ایجاد تغییرات کوچک در نحوه تغذیه کودک، به کاهش ریفلاکس کودک کمک کنید.
- بعد از شیر خوردن حتما آروغ کودک را بگیرید.
- به کودک خود وعده های غذایی کم اما چند بار در طول روز بدهید.
- در هنگام تغذیه سر کودک خود را بالا نگه دارید.
- کودک خود را پس از تغذیه برای مدت کمی به حالت ایستاده نگه دارید.
- با مشورت پزشک از شیرها و شیشه شیرهای آنتی رفلاکس برای کودک تهیه کنید.
- از تشک آنتی رفلاکس استفاده کنید.
اهمیت خرید تشک نوزادی آنتی رفلاکس
اگر هنگام شیردهی احساس لرزش در پشت قفسه ی سینه نوزاد شدید، که اغلب با برونشیت یا آسم اشتباه گرفته می شود (اگرچه به درستی درمان نمی شود ، می تواند به عنوان آسم مزمن باقی بماند). کودک شما به بیماری ریفلاکس معده و مری مبتلا است. اگر این بیماری را دیر متوجه شوید، و عدم توانایی در کنترل این بیماری منجر به آسیب به حنجره و نای توسط اسید برگشتی از معده خواهد شد. در این کودکان گلو درد دائمی می شود و این بیماری نیز یکی از دلایل عفونت های ریوی و ذات الریه در کودکان است. در برخی موارد، ریفلاکس ناشی از آلرژی و عدم تحمل مواد غذایی است.
در صورت بروز این علائم ، بهتر است رژیم غذایی کودک خود را کمتر تغییر دهید. اگر بلافاصله پس از تغذیه استفراغ کرد، دیگر از شیر دادن خودداری کنید و منتظر بمانید تا دفعه بعد دوباره به او شیر دهید. توصیه می شود کودک را 30 دقیقه پس از تغذیه به حالت ایستاده نگه دارید، سعی کنید کودک را کمتر از قبل روی شکم خود نگه دارید.
برای جلوگیری از بازگشت غذا به ریه های کودک می توانید از تشک نوزادی آنتی رفلاکس استفاده کنید که از عوارض جبران ناپذیری به فرزند دلبنده شما جلوگیری میکند. در ادامه ای مطلب باما همراه باشید تا بیشتر با این تشک های گارد دار نوزادی آشنا شویم.
آشنایی با انواع تشک نوزاد
تشک ها معمولاً انواع مختلفی برای کودکان دارند. تشک های موجود در بازار به دو تشک کف یا ابر، تشک فنری، تشک طبی فنری و تشک طبی و بعضا آلی تقسیم می شوند. همچنین می توانید با هزینه کم تشک کوچک و محکم در اولین ماه زندگی برای کودک خود بدوزید. اما تشک های کودک می توانند شامل موارد زیر باشند:
تشک اصولی و استاندارد
تشک اسفنجی با ابر ساخته شده است. تشک ابری خوب سنگین تر است و با فشار دادن سریع به جای خود برمی گردد. تشک های فنری نیز تشک های مناسبی هستند که در ساختار داخلی خود از سیستم تعلیق استفاده می کنند. این تشک ها معمولاً نرم یا از نظر پزشکی نرم هستند که فنر آنها به دو مدل فنر متصل و فنر جداگانه تقسیم می شود.
تشک های ارگانیک نیز تشک های پشمی با ساختار فنری و تشک های لاتکس هستند که بیشتر به تشک های فوم شباهت دارند. برخی از تشک های کودکان اغلب برای مقاومت در برابر رطوبت با وینیل لمینت پوشانده می شوند ، اما اگر تشکی که خریداری می کنید از این ویژگی برخوردار نیست ، برای محافظت از تشک بهتر است یک پد ضد آب خریداری کنید.
تشک های غیر استاندارد
غیر از موارد گفته شده در بالا به عنوان تشک های مناسب، انواع تشک های بادی، مواج، آبی یا تشک مموری فوم برای نوزاد مناسب نیست، زیرا این گونه تشک ها غیر از داشتن هزینه اضافی و غیرضروی، احتمال وجود خطراتی از لحاظ ایمنی مثل خفگی نوزاد و سندرم ناگهانی مرگ نوزاد را خواهند داشت.
ویژگی های تشک یا بالش آنتی رفلاکس نوزاد
تشک آنتی رفلاکس کودک را باید سر صبر بخرید تا بتواند تاثیر مناسب خود را بگذارد. در خرید تشک ضد رفلاکس، به این موارد توجه کنید:
- سایز تشک: اندازه تشک ضد رفلاکس کودک باید با تخت او تناسب داشته باشد و از هر طرف ۴ سانتی متر فاصله داشته باشد.
- کیفیت تشک: بهتر است از مارک های معتبر تشک ضد رفلاکس نوزاد را بخرید؛ تا هم ارگونومی اش مناسب باشد؛ هم ایمنی لازم را به کودک شما بدهد.
- درجه تشک: تشک ضد رفلاکس کودک باید قابلیت تنظیم درجه را داشته باشد؛ بهترین زاویه این تشک ها عبارتند از:
- تشک آنتی رفلاکس ۲۰ درجه
- تشک آنتی رفلاکس ۳۰ درجه
- سفتی و نرمی تشک: بیشتر پدرمادرها ذهنیت درستی درباره راحتی تشک فرزندشان ندارند؛ به خاطر این که کودک شیرخوار نمی تواند بگوید که تشکش راحت است یا خیر. برای این که بدانید تشک آنتی رفلاکس کودک راحت است یا خیر؛ دست خودتان را روی آن فشار دهید؛ این تشک نباید خیلی نرم یا خیلی سفت باشد تا به ستون فقرات بچه آسیب وارد شود.
- جنس تشک: یکی از مهم ترین ویژگی های تشک ضد رفلاکس نوزاد، جنس داخل آن است؛ این که ظاهر تشک، دل شما را ببرد، کافی نیست؛ همان مواد داخل تشک هستند که آن را مرغوب یا بی کیفیت می سازند. فیلر داخل تشک معمولا از این ۳ جنس است:
- فوم
- اسفنجی
- فنری
تشک فومی باید تراکم کافی داشته باشد؛ تا با تغییر دما و در طول استفاده، حالت آن تغییر نکند. در غیر این صورت باعث گرفتگی عضلات کودک می شود؛ در نهایت هم او را بیشتر ناراحت می کند.
- ضد حساسیت: هنگام خرید تشک آنتی رفلاکس کودک و نوزاد، توجه کنید که جنس رویه تشک، از مواد ضد باکتری و ضد حساسیت باشد.
- ارتفاع تشک: یک تشک ضد رفلاکس نوزاد ارتفاعی بین ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر دارد؛ سایر تشک هایی که ارتفاع بلندی تری دارند؛ ممکن است سبب لیز خوردن فرزندتان شوند و باید حتما کمربند داشته باشند.
- طراحی تشک: این که تشک ضد رفلاکس کودک، فقط پهن باشد و زاویه دار ملاک نیست؛ طراحی تشک آنتی رفلاکس باید اصولی و مطابق ارگونومی بدن کودک باشد؛ به این ترتیب هنگامی که فرزندتان را روی آن گذاشته اید و به کارهای خودتان مشغول هستید؛ کودک دچار خفگی نشود.
- گارانتی محصول: با تمام مواردی که گفتیم گاهی ممکن است به دلایل نامعلوم تشک آنتی رفلاکس کودک، دچار مشکلاتی شود؛ بنابراین بهتر است از مارک هایی خریدتان را انجام دهید که ضمانت نامه معتبر و کاربردی به شما می دهند. ضمانتی که حداقل ۱ سال زمان دارد.