به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، روغن موتور به عنوان یک ترکیب چند منظوره، نقش بسیار مهم و اساسی در کارکرد مطمئن موتور خودرو ایفا می کند. اهمیت وجود روغن موتور به حدی است که جزء ملزومات هر خودروئی محسوب می گردد و بدون حضور روغن، عملاً امکان حرکت از اتومبیل سلب می گردد. همگام با تغییرات در طراحی موتور، سطح کارایی روغن های موتوری نیز ارتقاء می یابد.
بطور کلی، هر روغن موتور، حاصل ترکیب دو قسمت می باشد: روغن پایه و مواد افزودنی. روغن پایه که بر حسب نوع، بین ٨٠ تا ٩۵ درصد روغن موتور راتشکیل می دهد، غالباً از منابع معدنی یا نفت خام، تهیه می گردد. البته فرآیند تولید روغن پایه از نفت خام، پیچیده بوده در سالیان اخیر، روغنهای پایه سنتزی نیز حضور پر رنگتری یافته و برخی از تولید کنندگان روانکار، از ترکیبات سینتتیک بجای روغن پایه معدنی استفاده می نمایند. لازم به ذکر است به علت نوع و ساختار ترکیبات سنتزی، امکان تولید آنها در داخل کشور در حال حاضر وجود ندارد.
نقش روغن موتور خودرو چیست؟
ابتدا باید این را بدانید که نقش روغن موتور و استفاده از یک روغن خوب و مناسب به سلامتی موتور کمک کرده و با انجام بهینه ی وظایف خود باعث بهبود در عملکرد و کار کارکرد موتور خواهد شد.
یک روغن موتور خوب باید روانکاری مناسبی داشته و از نظر غلظت هم، اندازه باشد. یعنی نه خیلی غلیظ و نه خیلی رقیق باشد. روغن موتور خوب در اثر کارکرد درست و عملکرد صحیح به تدریج سیاه می شود.
این علامت نشان می دهد که روغن ناخالصی ها و دوده های موجود را به خود جذب کرده و کار خود را درستی انجام داده است.
برای اینکه متوجه روغن سوزی موتور خودرو شوید باید هر هزار کیلومتر روغن موتور را بازدید کرده و تقریباً هر ۱۰ هزار کیلومتر نسبت به تعویض آن اقدام کنید.
اما در شرایط آب و هوایی نامناسب مثلاً گرما و یا سرمای زیاد، شاید این مسافت به پنج هزار کیلومتر هم تقلیل یابد.
هم چنین عواملی مانند شرایط کار موتور، کیفیت احتراق سوخت، کیفیت فیلتر هوا، کیفیت فیلتر روغن، زمان ماندن روغن در کارتر، و عوامل دیگر برروی زمان تعویض روغن موتور تاثیرگذار خواهد بود.
روغن موتور چه وظیفه ای را در خودرو بر عهده دارد؟
وظایف و نقش روغن موتور خودرو عبارتند از:
- کاهش در سایش و فرسودگی قطعات موتور
- روانکاری در بین قطعات موتور
- تمیز نمودن قطعات موتور
- کمک به خنک کاری قطعات موتور
- کاهش اصطکاک بین قطعات موتور
روغن موتور در سه مدل
- الف) سنتتیک
- ب) نیمه سنتتیک
- پ) ماینرال
ساخته و عرضه می شود؛ که هر کدام خواص، فواید و معایب خود را دارند.
روغن موتور سنتتیک:
که با آخرین تکنولوژی ساخته می شود با استفاده از خواص هیدروکربن ها و با مقاومت بالا تولید می گردد. اما قیمت بسیار بالایی نیز دارد.
روغن موتور نیمه سنتتیک:
این روغن موتورها عملکرد بهتری نسبت به روغن های ماینرال و ضعیف تر از سنتتیک دارند و به همان نسبت قیمتشان از روغن ماینرال بیشتر و از روغن سنتتیک کمتر است و مدت زمان بیشتری کار می کنند و در بازه زمانی طولانی تر می توانید آنها را تعویض کنید.
روغن ماینرال:
ساخت این گونه روغن موتورها از نفت خام بوده و عملاً هیچ بهینه سازی و اصلاحی در ساختن آن ها ایجاد نمی شود و با نام دیگر ارگانیک هم شناخته می شوند. این روغن ها ارزانترین روغن موجود در بازار هستند که دوره و زمان تعویض آنها نیز کوتاه است.