وزن گیری نوزاد در ماه های اولیه تولد از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا نشانه ای از سلامت جسمی نوزاد می باشد. احتمالا شما هم جزء مادرانی هستید که نگران وزن گیری نوزاد خود می باشید. بهتر است بدانید که تنها شما نیستید که نگرانی در این مورد دارید. تحقیقات اخیر نشان داده است که ۸۵٪ مادران از بابت وزن نوزاد خود نگران بوده و همیشه برای تغذیه سالم آن ها تلاش می کنند. در ادامه از اهمیت وزن گیری نوزادان و مواد غذایی که برای وزن گیری آن ها مناسب است، صحبت می کنیم.
وزن گیری نوزاد
وزن گیری در نوزادان، علاوه بر اینکه می تواند نشانه ای از سلامت جسمی آن ها باشد، می تواند علائم دیگری هم به والدین نشان دهد. برای مثال اگر سرعت وزن گیری در نوزاد متناسب نباشد، ممکن است به اختلال در رشد یا ناتوانی از افزایش وزن مبتلا شود. این اتفاق معمولا زمانی رخ می دهد که نوزاد خوب شیر نمی خورد و یا بدن او در جذب مواد مغذی و استفاده از آن، ناموفق است که این اتفاق می تواند ناشی از مشکلات تغذیه، گوارشی، بیماری های ارثی مانند فیبروزسیستیک و یا بیماری های دیگر باشد. بنابراین سعی کنید وزن گیری نوزادتان را جدی بگیرید و این کار را تحت نظر یک پزشک متخصص کنترل کنید.
وزن کودک و عوامل موثر بر آن
- چند هفته بارداری به طول می انجامد:نوزادانی که پیش از موعد به دنیا می آیند معمولاً کوچک تر هستند و نوزادانی که به موقع به دنیا می آیند ممکن است بزرگ تر باشند.
- سیگار کشیدن:مادران که سیگار می کشند معمولاً نوزادان کوچک تری دارند.
- دیابت حاملگی:دیابت در دوران بارداری می تواند به یک کودک بزرگ تر از متوسط منجر شود.
- وضعیت غذایی:تغذیه ضعیف در دوران بارداری می تواند به یک نوزاد کوچک تر منجر شود، در حالی که افزایش وزن اضافی می تواند منجر به یک نوزاد بزرگ تر شود.
- سابقه خانواده:بعضی نوزادان کوچک تر یا بزرگ تر به دنیا می آیند و ممکن است این در خانواده ی آنها مورثی باشد.
- جنسیت:به طور متوسط، نوزاد دختر نوزاد کمی کم وزن تر از پسران است.
- بارداری متعدد:یک نوزاد به احتمال زیاد دارای وزن زایمان بیشتری نسبت به خواهر و برادر متولد شده در دوران بارداری چندقلوها (دوقلوها, سه قلو و غیره) است.
چه زمانی باید نوزاد را وزن کنیم؟
دو هفته پس از تولد نوزاد دوباره شروع به وزن گیری می کند، به طوری که گفته می شود تا پایان ماه اول باید دوباره به وزن هنگام تولد خود برسد. در برخی موارد پزشک درخواست می کند که نوزاد هر هفته وزن شود. این نظارت دقیق به پدر و مادرانی که اطلاعات کافی ندارند و والدینی که به شدت بر روی نوزاد حساس هستند کمک می کند تا مطمئن شوند که آیا وزن گیری نوزاد طبیعی است یا خیر؟
چه زمانی در مورد وزن نوزاد باید نگران بود؟
در برخی موارد و معمولاً در اواین تجربه ی فرزند دار شدن، والدین بسیار مستعد نگران شدن هستند. از آنجا که نوزادان موجودات بسیار آسیب پذیری هستند، وزن کردن منظم آن ها ضروری است و نباید موجب نگرانی شود. یکی از شرایطی که نیاز به بررسی دقیق تر دارد آن است که نوزاد پس از 2 هفته بیشتر از 10 درصد از وزنش را از دست دهد، حداقل 3 یا 4 پوشک مرطوب در روز نداشته باشد، بنابراین خوب شیر نخورده و ادرار کمی دارد و در پایان یک ماهگی به وزن هنگام تولد نخواهد رسید.
نحوه وزن گیری نوزاد چگونه باید باشد؟
پس از وزن گیری نوزاد در ماه اول و بازگشت به وزن هنگام تولد، انتظار می رود که تا پایان 3 ماهگی روزانه 30 گرم و هر ماه تا پایان 6 ماهگی، دست کم نیم تا یک کیلو وزن اضافه کند. وزن بیشتر نوزادان در 5 یا 6 ماهگی به دو برابر وزن هنگام تولدشان تبدیل شده و این مقدار در پایان یک سالگی به سه برابر خواهد رسید. به یاد داشته باشید که این یک میانگین است و ممکن است که یک نوزاد به رغم سلامتی وزن گیری متفاوتی داشته باشد.
افزایش وزن کودک در سال اول
هر کودک متفاوت است، اما آنچه را که به طور کلی در 12 ماه اول زندگی می توانید انتظار داشته باشید این موارد هستند.
دو هفته اول:در طی چند روز اول زندگی، طببیعی است که نوزادان چه تغذیه با شیر مادر و چه با شیشه شیر که وزن کم کنند.یک نوزاد شیشه شیری ممکن است تا 5 درصد وزن بدن خود را از دست بدهد، و یک نوزاد با شیر مادر می تواند تا 10 درصد کاهش وزن داشته باشد. اما در عرض دو هفته، اغلب نوزادان می توانند وزنی که از دست داده اند را به دست آورند و به وزن اول خود باز گردند.
وزن گرفتن نوزاد در 1 ماهگی
نوزاد از زمان تولد تا 6 ماهگی باید هر هفته 141 تا 198 گرم وزن اضافه نمایند و درماه 2.54 سانتی متر در ماه رشد کنند. افزایش قد و وزن نوزادان مختلف با یکدیگر متفاوت است اما بطور کلی قد نوزادان در یک ماهگی باید بین 2.5 تا 3.8 سانتیمتر بلندتر شود و وزن نوزاد نیز حدود 900 گرم در این ماه افزایش خواهد داشت اما این میزان رشد ممکن است سریعتر و یا کندترباشد. بیشتر نوزادان حدود نیم کیلوگرم در طول ماه اضافه می کنند. در این سن، نوزادان به آن اندازه خواب آلود نیستند، شروع به داشتن یک الگوی تغذیه منظم می کنند، و در طول شیر دادن میک زدن های قوی تری دارند.
وزن گرفتن نوزاد در 2 ماهگی
وزن گرفتن نوزاد در 3 ماهگی
وزن گرفتن نوزاد در 4 ماهگی
وزن گرفتن نوزاد در 5 ماهگی
افزایش قد و وزن نوزادان مختلف با یکدیگر متفاوت است اما بطور کلی بهتر است وزن نوزاد 5 ماهه در حدود 5/ 7 کیلوگرم باشد.
وزن گرفتن نوزاد در 6 ماهگی
در 6 ماهگی، نوزاد شروع به رشدی در حدود 1.27 سانتی متر در ماه و وزن گیری 85 تا 141 گرم در هفته می کند. به طور متوسط, نوزادان حدود نیم کیلوگرم در هر ماه برای شش ماه اول اضافه می کنند. وزن متوسط در عرض شش ماه حدود 7.3 کیلوگرم برای دختران و 7.9 کیلوگرم برای پسران است.
وزن گرفتن نوزاد یک سال
بین شش ماهگی تا یک سالگی، افزایش وزن کم می شود. اکثر نوزادان وزن تولد خود را تا پنج تا شش ماهگی دو برابر می کنند و زمانی که یک ساله هستند، سه برابر می شود. در یک سالگی، میانگین وزن یک دختربچه در حدود 8.9 کیلوگرم است و پسران در حدود 9.6 کیلوگرم است.
اگر نگران وزن گیری نوزادتان هستید چه باید بکنید؟
اگر گمان می کنید فرزندتان دچار کم وزنی یا پروزنی شده است به پزشک مراجعه کنید. پزشک بوسیله جدول وزن گیری نوزاد و نیز با بردن وزن کودک روی نمودار می تواند متوجه مشکل شده و برنامه غذایی مناسب و تعداد دفعات شیردهی متناسب را تجویز کند.در صورتی که نوزاد دچار کم وزنی باشد و شیر کفایت نکند پزشک شیرخشک تجویز می کند تا به طور روزانه مقداری به نوزاد بدهید. اگر کودک با مکیدن مشکل داشته باشد باید نحوه شیردهی را تغییر داد یا با ماساژ فک و گونه اینکار را برای نوزاد آسان کرد. یکی از راه هایی که می توانید بفهمید آیا نوزاد به اندازه کافی شیر می نوشد تعداد پوشک های خیس و دفعات مدفوعش است.
نوزادان تازه متولد شده یکی دو پوشک در روز خیس می کنند و رنگ مدفوعشان سیاه است. نوزادان 4-5 روزه 6 تا 8 پوشک خیس دارند و در 24 ساعت چندین بار مدفوع زرد رنگ خواهند داشت. در یک تا دو ماهگی بین 4 تا 6 مرتبه پوشک خیس و 3 یا بیشتر مدفوع طبیعی است.اگر میزان مدفوع یا ادرار کم شد به معنی عدم دریافت کافی مواد غذایی است و اینکه نوزاد نیاز به شیرخشک دارد. نوزاد باید از نظر رفلاکس نیز بررسی شود. وعده های کم و آروغ گرفتن های مکرر می تواند به چنین نوزادانی کمک کند وزن گیری بهتری داشته باشند.