به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، وزن هنگام تولد یکی از عوامل تعیین کننده سلامت نوزادان است. یکی از سوال ها بعد از پرسیدن جنسیت نوزاد، این است که وزن وی چقدر است ؟ به همین دلیل حفظ سلامت نوزاد قبل از به دنیا آمدن و بعد از تولد او اهمیت زیادی دارد زیرا مصون ماندن نوزاد ازهرگونه بیماری در دوران جنینی و بعد از آن، از عوامل رشد جسمی مناسب او خواهد بود. وزن طبیعی نوزاد پسر در صورتی که به آخرین روزهای بارداری و به هفته سی و هشتم یا سی و نهم برسد بین 3000 تا 3400 گرم و وزن نوزاد دختر 3000 تا 3200 گرم است. سلامت نوزاد هنگام تولد علاوه بر وزن به قد و دور سر نیز بستگی دارد. معمولا قد نوزاد در بدو تولد 50 سانتی متر است که گاهی اوقات مشاهده می شود برخی نوزادان یک تا 2 سانتی متر بلندتر هستند. دور سر نوزاد نیز به طور طبیعی باید 35 سانتی متر باشد. وزن و دور سر طبیعی شاخص رشد طبیعی و سلامت نوزاد است. علاوه بر این، قسمت های مختلف بدن نیز باید به رشد طبیعی رسیده باشد و رشد مغزی نیز کامل شده باشد. از آن جا که نوزاد در هفته های آخر آهن جذب می کند و تعداد گلبول های سفید و قرمزش به حد طبیعی می رسد، در صورت تولد به موقع، کم خونی متوجهش نخواهد شد. بنابراین نوزادی که در هفته های سی و هشتم و سی و نهم به دنیا می آید، با رشد استخوانی و جمجمه مناسب نوزاد سالمی است.
نوزادان با وزن کم هنگام تولد
نوزادانی که وزنشان از ۲ کیلو و ۲۰۰ گرم کمتر است به این بچه ها کم وزن یا کوچک گفته می شود. دو کیلو و ۲۰۰ گرم وزن متعادلی برای نوزاد تازه متولد شده به حساب می آید، اما نوزادانی که وزنشان کمتر است نیز می توانند سلامت باشند. اگرچه، ممکن است یک سری مشکلات جدی نیز داشته باشند.
دلایل: نوزادان نارس اغلب جزء کودکان کم وزن هستند. چون یک نوزاد نارس زمان کمتری را در رحم مادر می گذراند، و زمان کافی ای برای رشد و نمو مناسب را ندارد به خصوص در هفته های آخر که نقش اساسی در وزن گرفتن نوزاد دارد. دلیل دیگری که باعث وزن کم نوزاد هنگام تولد می شود محدودیت رشد داخل رحمی است.
چگونه متوجه شویم که کودک دچار کم وزنی است؟
علاوه بر چک کردن وزن نوزاد، نشانه های دیگری وجود دارد که به شما کمک می کند تا بفهمید که کودکتان کم وزن است:
• نوزاد نسبتا از بچه های با وزن نرمال کوچکتر به نظر می رسد
• آن ها لاغر هستند و چربی بدنشان کم است
• سرشان در مقایسه با قسمت های دیگر بدنشان بزرگ تر است
مشکلات رایجی که کودکان کم وزن دچارش می شوند
نوزاد هایی با وزن کم هنگام تولد چون چربی بدنشان خیلی کم است به سختی گرم می شوند. همچنین برای وزن گرفتن یا مبارزه با عفونت ها مشکل دارند. در اینجا مشکلات دیگر را برایتان آورده ایم:
- مشکلات تنفسی
- مشکلات گوارشی
- سندرم مرگ ناگهانی نوزاد
- فلج مغزی
- تاخیر رشدی
اگر بچه ام بزرگ باشد باید نگران شوم؟
داشتن یک بچه بزرگ ممکن است هر دوی مادر و کودک را در معرض خطر قرار دهد. در برخی موارد، پزشک شما برای اجتناب از خطر دیستوشی(سخت زایی) شانه به شما سزارین را پیشنهاد می دهد. اگرچه نوزادانی که گونه های گوشتالو دارند به طور کلی بچه هایی بانمک و سلامت به نظر می رسند اما ممکن است مشکلات دیگری داشته باشند.
کودکانی که از مادرانی متولد می شوند که دیابت بارداری داشته اند ممکن است مدت بیشتری در بیمارستان نگه داشته شوند تا پزشکان سطح قند خون آن ها را نیز چک کند. همچنین ممکن است نیاز به تغذیه ی بیشتر و تزریق وریدی گلوکز در هنگام زایمان باشد تا سطح قند خون خیلی پایین نیاید.
نوزادان که هنگام تولد بزرگ هستند ممکن است مشکلات دیگری همانند جراحت های هنگام تولد، زردی، مشکلات سوخت وسازی، ناهنجاری های غیر طبیعی، بالا بودن سطح هموگلوبین، و مشکلات دیگری داشته باشند.
عواملی که باعث افزایش احتمال تولد نوزاد بزرگ می شود
عوامل متعددی می تواند منجر به تولد یک نوزاد بزرگ شود. در ادامه عواملی که باعث افزایش تولد نوزاد بزرگ می شود را برایتان آورده ایم:
• اضافه وزن مادر
• افزایش وزن بارداری
• نژاد مادر
• دیابت بارداری قبل یا حین بارداری
• بارداری که بیشتر از ۴۲ هفته نرمال طول بکشد
ممکن است بچه ها کوچک، بزرگ یا با اندازه معمولی دنیا بیایند. و با توجه به اطلاعات بالا، می دانیم که عوامل زیادی در وزن گرفتن کودک نقش دارد. کوچک بودن هنگام تولد به این معنا نیست که موقع بزرگ شدن لاغر باشند یا حتی وقتی بزرگتر می شوند بد خوراک شوند.
همچنین، نوزادان بزرگ هم ضرورتا نباید بچه هایی باشند که اضافه وزن داشته باشند. اگرچه، رعایت رژیم غذایی و مواد مغذی ای که می خورید و دنبال کردن توصیه های پزشک چیزهایی هستند که به شما کمک می کنند تا مطمئن شوید نوزادتان قبل و بعد از تولد صحیح و سلامت خواهد بود.