کنجکاوی و ذوق نویسندگی از مهم ترین ویژگی های یک خبرنگار می باشد که بسیار برجسته هستند چرا که تهیه خبر در ابتدا به کنجکاوی خبرنگار ودر مرحله دوم مهارت وی در امر نگارش را می طلبد هر چند علاوه بر این ها خبرنگاری ویزگی هی دیگری را نیز می طلبد که در ادامه توضیح خواهیم داد.در مجموع می توان ویژگی های زیر را برای یک خبرنگار برشمرد:
کنجکاو:
این حس خبرنگار را بر می انگیزد تا به دانستن حقایق بیشتر اشتیاق داشته باشد یک خبرنگار نسبت به سایر افراد از کنجکاویی بالایی برخوردار است و می تواند با هدایت درست این ویژگی به خبر های ناب دست پیدا کند. مسائلی که بنظر سایر افراد ساده می آید برای یک خبرنگار سوالات زیادی به وجود می اورد ودرکل حس کنجکاوی اورا به جلو سوق می دهد. کنجکاوی باعث کشف زاویای پنهان رویداد ها می شود و شما را به سمت ماجرا ها سوق می دهد.
ذوق واستعداد:
از ویژگی مهم دیگر خبرنگاران ذوق و استعدادآن ها در امر خبرنگاری است آن ها از این شغل لذت می برند و به صورت ذاتی در مهارت های لازم برای این حرفه بدون آموزش های قبلی استعداد دارند مثلا شم خبری دارند یعنی به سرعت می توانند خبر های معتبر را از راه های مناسب به دست آورند.ذوق واستعداد یکی از ویزگی های لازم برای ورد شما به این حرفه می باشد چرا که نبود استعداد وعلاقه پیمودن مسیر شغلی را برایتان در هر حرفه ای باشید سخت می کند.ذوق داشتن به امر خبرنگاری باعث می شود شما ماجراجوئی کنید از کشف خبر لذت ببرید وخسته نشوید و همچنین این امر باعث ایجاد علاقه در شما خواهد شد در نتیجه رویداد های گذشتهرا به خوبی بهذهنتان خواهید سپرد و می توانید با درک اتصالات بین رویداد ها تحلیل های واقعی از رویداد ها ارائه دهید.
سرعت:
عملکرد سریع در خبرنگاری بسیار حائز اهمیت می باشد چرا که آن ها برای آماده سازی خبر در تلویزیون و... وقت بسیار کمی دارند و همچنین آنان باید به سرعت تصمیم گیری کنند و سرعت در یادداشت برداری داشته باشند وهمچنین به علت رقابت در رسانه های خبری ارائه سریع تر خبر از ارزش بالایی برخوردار است چراکه جدید بودن خبر یکی از ازش های خبری هفت گانه محسوب می شود. ونیاز مخاطبان برای دسترسی هرچه سریع تر به خبرها امر سرعت در اطلاع رسانی را بسیار مهم می کند.
توجه به واقعیت ها:
رویداد ها را مبتنی برآنچه که هست نشان دهند یعنی توصیف صادق ودرست از رویداد که یکی از مفایم اصلی خبر که صحت می باشد بر این ویژگی خبرنگار دلالت دارد که شخص باید در این امر با آگاهی از تله های روانشناسی که اغلب افراد دیدگاه های خود را مبتنی بر واقعیت می پندارند نه آنچه که واقعا صحت دارد.این ویژگی خبرنگار را بر آن مب دارد تا بی طرفی خود را در رابطه با خبر حفظ نماید و در خبر همه ی دیدگاه های مخالف و مولفق مثبت یا منفی بیان می شود خبرنگار حق تصرف و دخیل کردن عقاید خود را در خبر ندارد.
مهارت ارتباطی قوی:
مهارت ارتباطی به توانمندی خبرنگار در انتقال اطلاعات وتاثیر کارآمدآن بر روی افراد اشاره دارد این توانمندی باعث ره یافتن به موفقیت های خبرنگاری می شود مهارت ارتباطی شامل نوع صحبت کردن گوش دادن ارائه مطالب به صورت موثر و آگاهی به زبان بدن واستفاده مناسب از این زبان، می باشد که موفقیت خبرنگاران را دو چندان می کند. دارا بودن لحن بیان متناسب با رویداد، و صدای واضح .این ویژگی بعلت اینکه بیشتر خبر ها نشات گرفته از یک عنصر انسانی می باشد و ما در تهیه ی خبر اصولا در ارتباط با انسان ها هستیم باید مهارت ارتباطی بسیار بالائی داشته باشیم.
شناخت:
خبرنگار باید دارای شناخت از مخاطب، جامعه و جهان پیرامون خود و از همه مهم تر شناخت از رسانه ای که برای آن کار می کند باشد، یک خبرنگار باید ازاهداف، خط مشی رسانه، محدودیت ها و ظرفیت های رسانه ای که برای آن کار می کند اطلاع داشته باشد، شناخت از رسانه وقدرت آن یکی از ویژگی های خبرنگاران می باشد چرا که آن ها به خوبی می دانند رسانه تا چه سطحی وچه اندازه ای بر جامعه تاثیر گذار است و شناخت خوبی از قدرت خبر دارند.
مهارت در خبر نویسی و تنظیم خبر:
خبرنگاران در خبر نویسی و ارائه ان بسیار حرفه ای وزیرک عمل می کنند آنان کاملا به مفاهیم وعناصر خبری آشنایی دارند و ارزش های خبری را تشخیص می دهند وبه خوبی می دانند کدام سبک خبر نویسی برای چه نوع خبری کاربرد دارد و از چه شگرد هایی برای ارائه جذاب تر خبر و جلب توجه باید استفاده نمایند.لازمه خبرنگار شدن داشتن استعداد نویسندگی واستفاده به جا و مناسب از کلمات که آن نیز خود مستلزم داشتن دایره لغات وسیع می باشد شما برای دست یافتن به امر خبر نویسی ابتدا باید ادبیات نوشتن خود را تقویت کنید تا بتوانید ساده وروان مطالب را طوری که برای همه افراد قابل درک باشد بیان کنید. ساده نویسی یک مهارت ممتاز است که که در عین سادگی جامع و اصولی نوشته می شود.و همچنین مهارت در سوژه یابی یکی دیگر از مهارت های خبرنگاران می باشد که باید دارای ذهنی پویا و خلاق باشند تا سوژه مناسب وجالب که دارای اهمیت خبری می باشد را پیدا نمایند.
اطلاعات گسترده:
اطلاعات بخش مهمی از ویژگی ها وتوانمندی های یک خبرنگار را تشکیل می دهد آنان به دلیل داشتن طیف وسیعی از اطلاعات می توانند به عمق خبر نفوذ کنند وبینش خاصی بر روی خبر داشته باشند حتی در برخی موارد که خبرنگار برای تهیه ی گزارش به همایش، سمینار ویا اجلاس اعزام شده به دلیل نداشتن اطلاعات در زمینه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، ورزشی و... مطالب بیان شده از سوی مصاحبه شونده را به خوبی درک نمی کند در نتیجه نمی تواند سوالات جدید که برای مخاطب در حین مصاحبه پیش آمده را طرح کند ونیاز مخاطب را پاسخگو باشد در نتیجه خبر ارائه شده دارای استاندارد های خبری نبود واطلاعات لازم را نمی رساند برای فائق آمدن بر این مشکل خبرنگاران بایدمطالعات خوبی در همه ی حوزه ا داشته باشند واز مسائل روز آگاه باشند.
خبرگذاری ها:
یک خبرنگار به درستی تفاوت میان رسانه مطبوعات و خبرگذاری ها را می داند و اینکه این مجموعه چه تاثیراتی بر جامعه دارند وچه سهمی از تحولات جامعه متعلق به ان ها است را به خوبی درک کرده اند وبه همین دلیل انان غول های بزرگ صنعت خبرگذاری را به خوبی می شناسند وبا نحوه کار و ویژگی های هرکدام واهداف آنان آشنایی دارند. موفقیت بزرگترین خبرگذاری ها به سند خود آن ها حاصل تلاش خبرنگاران می باشد. شناخت خبرگذاری ها بزرگ وعلل موفقیت آنان باعث می شود تا خبرنگاران به عمق اهمیت کار خود پی ببرند وبیش از بیش به حرفه ی خود احترام بگذارند.
فی البداهه گوئی:
متن از قبل آماده شده برای اراده خبر کمک بسیاری در پخش موفقیت آمیز خبر را دارد ولی این نوع سبک به اندازه فی البداهه گوئی اثر ندارد چرا که در فی البداهه گوئی خبرنگار از متن اصلی جدا شده و از خود چیزی می گوید که باعث راحت تر بودن خبرنگار با مخاطب را دارد و این خبر را در نزد مخاطب پذیرفتنی تر وقابل اعتماد تر می کند و مخاطب حس هذات پنداری بیشتری با خبرنگار می کند. فی البداهه گوئی یک مهارت است که اثر تمرین و تسلط بر فنون خبر نویسی و مهارت های ارتباطی قوی و تجربه فراوان و تسلط به زاویای مختلف خبر و همچنین داشتن اطلاعات وسیع در رابطه با موضوع خبر به دست می آید.