ساعدنیوز
ساعدنیوز

ویژگی های رابطه های سمی و ناسالم

  یکشنبه، 02 آذر 1399   زمان مطالعه 13 دقیقه
ویژگی های رابطه های سمی و ناسالم
واضح ترین و جدی ترین نشانه این نوع رابطه وجود هر گونه خشونت، سوءاستفاده و بدرفتاری است که باید هر چه سریع تر به آن پرداخته شود. اما در بسیاری از موارد، نشانه های این نوع رابطه بسیار ظریف تر از این هستند.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، روابط مان هرگز یک شبه به پایان نمی رسد. همواره در رابطه های مان از قبل نشانه هایی وجود دارد که براساس آنها می توانیم تنش های احساسی آینده را پیشگویی کنیم و بدانیم که آیا رابطه ی ما دچار مشکل شده است یا خیر؟

این نشانه های هشدار، نشانم دهنده مشکلات بالقوه رابطه های مان بوده است و نشان دهنده ی چهار مرحله تنش در رابطه های مان می باشد.
به طور طبیعی همه ما بین این مرحله ها درحال جابجایی هستیم، وقتی آموزش ندیده باشیم که چگونه از بروز آنها جلوگیری کنیم، این چهار مرحله باعث مرگ و از بین رفتن رابطه های مان می شود.

نشانه های رابطه ناسالم چیست؟

واضح ترین و جدی ترین نشانه این نوع رابطه وجود هر گونه خشونت، سوءاستفاده و بدرفتاری است که باید هر چه سریع تر به آن پرداخته شود. اما در بسیاری از موارد، نشانه های این نوع رابطه بسیار ظریف تر از این هستند.

اولین و ساده ترین نشانه، ناراحتی مداوم است. اگر در رابطه شما احساس لذت و شادی وجود ندارد و دائما احساس غم، ناراحتی و اضطراب دارید، و به زوج های شاد حسرت می خورید، در یک رابطه سمی قرار دارید.

تغییر منفی در سلامت روان، شخصیت و عزت نفس نیز نشانه های خطر هستند. این تغییرات می تواند شامل اختلالات روانی قابل تشخیص مانند افسردگی، اضطراب، اختلالات خوردن و از این قبیل باشد تا احساس ناراحتی و اضطراب دائمی به خصوص در کنار فرد مورد نظر.

در رابطه تان نیز چیزهای زیادی تغییر کرده است. از انجام کارها بدون وجود همسرتان احساس بدی دارید، زیرا فکر می کنید همیشه باید در کنار او باشید. خودتان را وقف او کرده اید و دیگر خودتان نیستید.

به علاوه، نظر خانواده و دوستان نیز باید مهم شمرده شود، به خصوص که معمولا فردی که در یک رابطه سمی قرار دارد، خود آخرین نفری است که متوجه آن می شود.

انواع رابطه سمی:

فرد سمی به نحوی رفتار می کند که یک دلیل بیشتر ندارد: او باید همه چیز را در کنترل داشته باشد و در رابطه قدرت مطلق از آن اوست. تقسیم قدرت در این نوع رابطه هیچ جایی ندارد.

با در نظر گرفتن این مورد، در ادامه چند نوع از رفتارهای مخرب در همسران سمی را بررسی می کنیم. این موارد تنها چند مدل از رفتارهای رایج هستند و یک رابطه سمی می تواند اشکال زیادی داشته باشد.

نکته:

در طول متن، از کسی که در معرض رفتارهای سمی قرار گرفته است، تحت عنوان قربانی یاد می شود. اما در واقعیت، این افراد قربانی نیستند، حداقل از این نظر که مانند یک قربانی آنقدر بیچاره نیستند که نتوانند کاری برای رهایی خود از این رابطه انجام دهند.

تحقیرکننده:

این نوع فرد سمی دائماً شما را تحقیر و مسخره می کند.

در برابر او احساس می کنید عقاید، نظرات و خواسته هایتان احمقانه و مسخره هستند.

او برای مسخره کردن شما در جمع نیز تردید نمی کند. حتی با اینکه بارها از او خواسته اید که دست از تحقیرتان بردارد، به رفتارهایش ادامه می دهد و حتی شما را متهم می کند: «من فقط شوخی کردم، با تو نمیشه شوخی کرد؟

متاسفانه، اگر در طولانی مدت رفتارهای او را تحمل کنید، خودتان نیز به این نتیجه می رسید که نمی توانید تصمیم گیری کنید و کارهایتان احمقانه است. او عزت نفستان را به قدری می گیرد که احساس می کنید بدون او نمی توانید هیچ کاری انجام دهید.

بداخلاق ها:

ما مراجعان زیادی داشته ایم که می گویند به خاظر عصبانیت و پرخاشگری همسرشان از بحث یا مخالفت کردن با او پرهیز می کنند.

کنترل گری با تهدید از روش های سنتی افراد در یک رابطه ناسالم است.

معمولا کسی نمی داند چه زمانی و چه چیزی آنها را خشمگین می کند و فرد دائما در ناامنی زندگی می کند.

معمولا، آنها این روی شخصیت خود را به ندرت در جامعه نشان می دهند و دیگران آنها را فردی خوش مشرب، دوست داشتنی و آرام می دانند.

اگر از آنها دلیل خشمشان را بپرسید، شما را متهم می کنند و می گویند تو کاری می کنی که من را دیوانه می کند.

این سلب مسئولیت از رفتارهای بد، عادت رایج در یک رابطه سمی است.

القاکننده گناه:

کنترل این رابطه با القای گناه به قربانی انجام می شود. وقتی کاری انجام می دهید که او دوست ندارد، به شما احساس گناه می دهد.

گاهی برای القای حس گناه به شما از کس دیگری استفاده می کند، برای مثال، پدرتان تماس می گیرد تا شما را به خاطر رفتارتان مواخذه کند.

وقتی کاری که او می خواهد را انجام دهید، حس گناه را از شما برمی دارد.

گاهی فرد با مثلا حمایت از تصمیماتتان، به طور موقت حس گناه را از شما دور می کند. برای مثال، تصمیم دارید به دانشگاه بروید. او نیز در ظاهر از شما دفاع می کند، اما هر روز با ظرافت به شما یادآوری می کند که در نبودتان چقدر بچه ها دلتنگتان می شوند یا این اواخر به او توجه کافی ندارید.

او به تدریج و با ظرافت، با القای حس گناه به چیزی که می خواهد می رسد.

افراطی ها:

اگر به او بگویید که از چیزی ناراحت یا خشمگین هستید، او به نحوی رفتار می کند که در نهایت می بینید که این شما هستید که در حال دلداری دادن به او هستید.

شاید حتی به خاطر گفتن این مورد که او را ناراحت کرده است، احساس خودخواهی کنید.

در این رابطه ناسالم هیچ وقت توجه و همراهی کافی را دریافت نمی کنید و همه چیز این رابطه یک سویه است.

وابسته ها:

هر چند عجیب است اما یکی از اشکال رابطه سمی این است که فرد سمی به قدری منفعل است که شما باید برای او تصمیم گیری کنید، از رستورانی که شام بخورید تا ماشینی که بخرید.

این باعث می شود که شما همیشه مسئول نتایج به بار آمده باشید و اگر حاصل خوبی نداشته باشد به خاطرش تنبیه خواهید شد.

بدین ترتیب همیشه نگران تصمیماتتان هستید و این فشار زیادی روی شما وارد می کند.

عدم تقبل مسئولیت کافی توسط یکی از طرفین در رابطه یکی از اشکال رایج رابطه ناسالم است که باید از آن دوری کنید.

مستقل ها:

«من اجازه نمی دهم کسی من را کنترل کند» شعار آنهاست.

آنها به ندرت به قول هایشان وفا می کنند. می گوید که با شما تماس می گیرد، بچه ها را برای گردش می برد و هزار چیز دیگر، اما به هیچ یک عمل نمی کند.

این نه تنها رفتارهای آنهاست که غیرقابل پیش بینی است، بلکه حتی نمی دانید به لحاظ عاطفی چه سهمی در زندگی آنان دارید.

دائما از آنها می پرسید که چه حسی به شما دارند، آیا جذابید و از این قیبل، اما پاسخشان به قدری مبهم است که همیشه سردرگم هستید.

پاسخی که همیشه دریافت می کنید چیزی شبیه به این است که «پس برای چه کنار تو زندگی می کنم؟ اگر احساسم تغییر کند خودم به تو می گویم!»

اضطرابی که در کنار آنان حس می کنید، به سلامت جسم و روان شما آسیب می زند.

سواستفاده گرها:

آنها معمولا در ابتدای رابطه بسیار جذاب، مودب و خوش مشرب هستند و بدین ترتیب هر چیزی را که بخواهند از شما می گیرند.

آنچه باعث سمی شدن رابطه می شود این است که هیچ وقت شما به اندازه کافی برای آنها کاری انجام نداده اید و اگر کسی را بیابند که کارهای بیشتری برایشان انجام دهد شما را ترک می کنند.

این افراد گاهی کارهای کوچکی برای شما انجام می دهند که البته هزینه چندانی هم ندارد. اما این هدیه نیست، بلکه تعهدی است که به گردن شما می افتد.

اگر روزی سرکشی کنید، هر کاری که تا به حال کرده اند را به چشمتان می آورند و به خاطر قدرنشناسیتان به شما حس گناه می دهند.

ماندن در این رابطه سمی مانند این است که برای یک شکلات چند میلیون پول بدهید. در واقع، از سرمایه گذاری خود چیزی عایدتان نمی شود.

پارانوئیدها:

این یکی واقعا خبر بدی است.

در ابتدای رابطه شاید جذب «غیرت» یا «حسادت» آنها شوید. اما به تدریج می فهمید که این چیزی بیشتر از غیرت است و به مالکیت بدل شده است.

با گذشت زمان، فرد هر روز شکاک تر و کنترل گرتر می شود.

حتی کیلومتر شمار خودرو را چک می کند تا مطمئن شود جای دیگری غیر از محل کار یا دانشگاه نرفته اید. تمام روابط شما با دوستان و حتی خانواده قطع می شود.

او خود را مالک شما می داند.

همسرم گاهی بداخلاق و کنترل گر می شود، آیا من هم در یک رابطه ناسالم قرار دارم؟

به یاد داشته باشید که سمیت این افراد، به وضوح دارای درجاتی است.

ممکن است، گاهی و در فرم خفیف این رفتارها را در رابطه خود ببینید.

به کلمه کلیدی آن دقت کنید: گاهی!

در یک رابطه سمی، این نوع رفتارها یک روال طبیعی و همیشگی دارند. همه ما گاهی از همسر و دوست خود سوءاستفاده می کنیم و او را آزار می دهیم. همه ما گاهی نقش بیچاره را بازی می کنیم یا به دیگران حس گناه می دهیم.

هیچ یک از ما در رابطه خود ایده آل نیستیم.

آنچه باعث تمایز یک رابطه سمی می شود شدت این رفتارها و میزان تکرار آنهاست.

چرا افراد به شکل سمی رفتار می کنند و چرا قربانیان به رابطه سمی ادامه می دهند؟

پاسخ هر دو یکسان است: عزت نفس پایینی که ریشه در ناامنی های فرد دارد.

افراد سمی این طور رفتار می کنند، زیرا باور دارند که دوست داشتنی نیستند و کسی نمی تواند از ته دل خواسته های آنان را برآورده اند.

همسران آنها نیز با این افراد سمی می مانند زیرا باور دارند که دوست داشتنی نیستند و هیچ کس حاضر نیست نیازهای آنان را برآورده کند.

برای خلاصی از رابطه سمی چه باید کرد؟

بسیاری از مراجعان به این امید به ما مراجعه می کنند که با چوب جادویمان، همه چیز را حل کنیم. بدتر از آنها، گروهی هستند که فقط برای دریافت همدردی و شنیدن اینکه «بله، چقدر همسرتان آدم بدی است» به ما مراجعه می کنند.

هر چند این به آنها احساس راحتی و آرامش می دهد، اما فراموش نکنید که موقت است.

مشکل آنجاست که با وجود برخی راه ها برای ترمیم رابطه یا تغییر رفتار فرد سمی، اما بسیاری از مراجعان در انجام این راهکارها تردید دارند، چراکه می ترسند فرد سمی آنها را ترک کند!

اینجاست که شاهد یک تناقض هستیم:

اگر می خواهید رابطه تان با همسر سمی را بهتر کنید، باید در صورت عدم تغییر حاضر به ترک رابطه باشید.

اگر نمی خواهید این کار را انجام دهید، قدرت محدودی خواهید داشت.

همسر سمی بالاخره خواهد فهمید که فارغ از هر کاری که انجام دهد، شما هیچ وقت این رابطه را ترک نخواهید کرد. پس منتظر باشید تا همه چیز خیلی بدتر شود.

پس قبل از آنکه از ما راهکاری برای حل مشکل رابطه سمی داشته باشید، از خود بپرسید که آیا اعتماد به نفس و عزت نفس کافی برای شناخت این را دارم که چه چیزی در رابطه درست یا غلط است و چه زمانی باید از این رابطه خلاص شوم؟

اگر چنین چیزی را در خود سراغ ندارید، به شدت توصیه می کنیم که قبل از تلاش برای ترمیم رابطه، اول برای خودشناسی، بازسازی شخصیت و درمان فردی به یک مشاور یا روانشناس مراجعه کنید.

برای خلاصی از رابطه سمی چه باید کرد؟

دو خبر برایتان داریم:

خبر بد این است که نمی توانید همسرتان را تغییر دهید.

خبر خوب این است که می توانید خودتان را تغییر دهید که بدین ترتیب رفتارتان در قبال همسرتان تغییر می کند و در نتیجه به احتمال زیاد او نیز تصمیم می گیرد رفتارش را با شما تغییر دهد.

آنچه لازم است انجام دهید این است که با رفتار سمی آرام اما محکم مقابله کنید.

این کار در ابتدا با شناسایی رفتار سمی در همسرتان شروع می شود، سپس باید به او بگویید که این رفتار دیگر قابل قبول نیست و رفتارهای بهتری را پیشنهاد دهید که موثرتر هستند. ساده است نه؟

ساده است، اما به شرطی که به این باور رسیده باشید که لیاقت آن را دارید که با شما با احترام، همدلی و محبت رفتار شود، در غیر این صورت این رابطه را ترک خواهید کرد.

وقتی برای اولین بار اقدام به مقابله با رابطه سمی می کنید، همسرتان رفتارهای کنترل گر و ناسالمش را تشدید خواهد کرد.

باید بتوانید هر کاری که انجام می دهد را مدیریت کنید.

آرام و محکم باشید و صرفا درخواستتان را برای دریافت رفتار بهتر تکرار کنید.

اگر همسرتان حاضر به تغییر نشد، قطع رابطه به مدت یک ماه را در نظر بگیرید.

سپس، با او حرف بزنید و خواسته هایتان را تکرار کنید و به او بگویید که با وجود این رفتارهای سمی در این رابطه نخواهید ماند.

اگر همسرتان باز هم در برابر تغییر مقاومت کرد، ختم رابطه شاید راه حل نهایی باشد.

چنانچه قول داد تغییر کند، اما باز هم رفتارهایش را از سر گرفت، یک بار دیگر این چرخه را از سر بگیرید.

تلاش هایتان برای تغییر این رابطه زمانی نتیجه می دهد که واقعا آماده ترک رابطه باشید.

پس از قطع کردن رابطه سمی این نکات را فراموش نکنید:

اندوه تان را بپذیرید:

هر قدر هم رابطه شما آزاردهنده بوده باشد، ناراحتی برای وقت و عشقی که در این رابطه خرج کرده اید طبیعی است.

احساستان را بپذیرید و آن را سرکوب نکنید. به خودتان یادآوری کنید که چاره ای ندارید که از این دوره عبور کنید.

اندوه را به عنوان بخشی از این تجربه بپذیرید و به خودتان فرصت بدهید تا جراحت های روانتان بهبود یابد.

واقع بین باشید:

ناراحتی ممکن است شما را به نقطه ای سوق دهد که دوباره سراغ رابطه سمی قبلی بروید و آن را از سر بگیرید.

خاصیت عشق این است عقل را از کار می اندازد.

اگر واقعا می خواهید از دست رابطه ناسالم خلاص شوید باید دست از گول زدن خودتان بردارید و نسبت به او واقع بین باشید.

چنانچه دوباره به فکر بازگشت به رابطه افتاده اید، در این مورد با یکی از اعضای خانواده، دوستی که با او خیلی صمیمی هستید یا حتی مشاور صحبت کنید. او می تواند به شما در تصمیم گیری بر اساس منطق و عقل کمک کند.

حواستان را پرت کنید:

برای رهایی از درد و اندوه کارهای جدیدی را که امتحان کنید که همیشه دوست داشتید، اما زمان و امکانش را نداشتید. با دوستانتان به تفریح بروید.

مدام دلیل سمی بودن رابطه را با خود مرور کنید.

خودتان را دوست داشته باشید:

در اکثر روابط این پایین بودن عزت نفس شما بوده است که باعث سمی شدن رابطه شده و به فرد مورد نظر این امکان را داده است که از شما سوءاستفاده کند.

مهم ترین اصل این است که پس از تمام شدن رابطه سمی، ایرادهای شخصیتتان را رفع کنید.

دوست داشتن و احترام به خود را تمرین کنید.

هر روز به خودتان یادآوری کنید که قدر عشق را می دانید و در مقابل حق دارید که دوست داشته شوید و رابطه ای سالم داشته باشید.

تقصیر شما نیست، ببخشید:

هر چیزی که در گذشته روی داده است، متعلق به گذشته است. خودتان را به خاطر آن سرزنش نکنید.

در حال حاضر تنها کاری که می توانید انجام دهید این است که به جلو حرکت کنید و از گذشته تان درس بگیرید.

خودتان و همسرتان/دوستتان را ببخشید. تمام اتفاقات بد را ببخشید. نسبت به رفتار پیشین او دلسوز باشید، او را درک کنید و بدانید که همه ممکن است اشتباه کنند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (506 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (203 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (68 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (51 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌