وکالت کاری در مقابل وکالت دادگستری قرار دارد و به وکالت نامه ای گفته می شود که بابت امور اداری داده می شود و خارج از حوزه دادگستری است ، مثل وقتی که کسی به دیگری برای انجام امور بانکی وکالت می دهد . در واقع در وکالت کاری نیازی به اینکه کسی که به او وکالت داده شده است ، حتما وکیل دادگستری باشد و پروانه وکالت داشته است ، نیست . علاوه بر این در وکالت اداری وکیل حق نقل و انتقال اموال را ندارد و تنها می تواند به امور اداری ای که به او محول شده است ، بپردازد .
انواع وکالت کاری
میتوان وکالت کاری را از یک منظر به دو نوع تقسیم کرد:
- به موجب قوانینی خاص مانند قانون وکالت و قانون اسقلال کانون وکلای دادگستری، وکالت در دادگستری منوط به داشتن پروانه مخصوص وکالت گردید.
- وکالتهایی که شخص وکیل هر شخصی میتواند باشد.
- احکام این دو نوع وکالت (کاری و دادگستری) جز در مواردی که در قوانین مربوط به وکالت دادگستری استثنا شده، اصولاً یکسان است.
شرایط وکالت کاری
به طور کلی شرایط انعقاد وکالت نامه کاری و وکالت نامه دادگستری یکی است مگر اینکه قانون برای وکالت نامه دادگستری شرایط ویژه ای در نظر گرفته باشد . طبق قانون از جمله شرایط وکالت نامه کاری می توان به این اشاره کرد که موکل نمی تواند وکیل می تواند هر زمان که خواست بدون اینکه رضایت موکل را جلب کند از وکالت کاری انصراف دهد و موکل هم می تواند هر وقت خواست وکیل را بر کنار کند ؛ مگر اینکه وکالت صادر شده وکالت بلاعزل باشد ، یعنی وکالت کاری به گونه ای صادر شود که موکل تا پایان قرارداد ، حق برکنار کردن موکل را نداشته باشد .
آثار و مواد قانونی مرتب با وکالت کاری
طبق ماده ۶۷۸ قانون مدنی هم موکل می تواند وکیل را در هر زمان که بخواهد عزل کند و هم وکیل می تواند بدون نیاز به اراده طرف مقابل از وکالت استعفا دهد.زیرا که وکالت عقدی جایز محسوب میشود. بنابراین در صورتی که مایل باشیم در هر زمان که مایل باشیم اقدام به فسخ وکالت نماییم باید از انعقاد وکالت بلاعزل خودداری کنیم و در صورتی که مایل باشیم صرفا موکل حق فسخ داشته باشد و نه وکیل لازم است که وکالت ضمن عقد خارج لازم و به صورت بلاعزل منعقد شود.در این صورت با رضایت دو طرف در هر زمان می توان به وکالت خاتمه داد که این عمل اقاله یا تفاسخ نام دارد. ماده ۶۷۸ همچنین مقرر می دارد که وکالت در صورت فوت یا جنون یا سفه هر یک از وکیل و موکل خود به خود از بین می رود و منفسخ می شود. بنابراین حتی اگر وکالت بلاعزل نیز باشد، در صورت ایجاد هر یک از عوامل فوق، وکالت فسخ می شود. بدیهی است چنانچه معلوم شود هر یک از این عوامل در زمان انعقاد وکالت موجود بوده، عقد از ابتدا باطل خواهد بود. پایان یافتن موضوع و مورد وکالت را نیز باید بر عوامل خاتمه عقد وکالت افزود.
به هم زدن وکالت کاری
هم وکیل و هم موکل می توانند هر زمان که خواستند وکالت نامه کاری را که توافق کرده اند به هم بزنند به عبارتی وکالت کاری جایز الفسخ است یعنی جایز است هر یک از طرفین آن را به هم بزند. مگر آنکه به اصطلاح وکالت نامه بلاعزل باشد که اینجا نمی توان وکیل را عزل کرد اگر چه موکل می تواند استعفا بدهد. همچنین اگر یکی از طرفین فوت شود؛ قرارداد وکالت خود به خود از بین می رود و دیگر وکیل، نایب حساب نمی شود.
پایان یافتن وکالت کاری
اگر شما برای انجام کاری، به شخصی وکالت کاری داده اید باید بدانید به چه شکل هایی می توانید در صورت پشیمانی و یا هر دلیلی دیگر آن را به هم بزنید و فسخ کنید. مهم تر از همه اشاره کردیم شما هر زمانی می توانید وکالت را فسخ کنید و از این طریق به عمر آن پایان دهید و برای این کار هم دلیل و بهانه لازم ندارید. برای نحوه فسخ و اعمال آن با مشاوران موسسه احقوقی اراز فرتاک رتباط بگیرید. نکته بعد وقتی است که آن کاری که برای آن وکالت داده اید؛ چه توسط شما چه توسط وکیل انجام شده باشد؛ حال در اینجا اعتبار آن وکالت نامه خود به خود از بین می رود . مورد دیگر هم که اشاره شد فوت شدن یا مجنون شدن یکی از طرفین است که وکالت پایان می گیرد و دیگر اعتباری ندارد.
نحوه تنظیم وکالت کاری
طبق قانون وکالت با توافق حتی شفاهی طرفین هم انجام می شود اما برای اثبات وجود آن در عرف و بین مردم مکتوب می شود و ممکن هم هست این وکالت نامه به صورت رسمی باشد تا خدشه ای از جهت اثبات به آن بار نشود. برای مثال اگر برای ملک خود به شخصی دیگر وکالت می دهید؛ باید در متن آن صریحاً و دقیقا اختیارات وی را و حدود آن را درج کنید تا اگر پا را فراتر از آن نهاد بتوانید در دادگاه، حرفی برای گفتن داشته باشید. به همین جهت است که توصیه می کنیم بدون آگاهی قبلی و مشورت با متخصصان حقوقی وکالت نامه ای که ریسک دارد را امضا نکنید بهتر است از طریق اینترنت به صورت آنلاین و یا تلفنی و حضوری متن وکالت نامه را با وکلای این حوزه هماهنگ کنید تا ایشان به طور کامل شما را راهنمایی کنند.مدارک موردنیاز جهت تنظیم وکالت نامه محضری عبارتند از:
کارت ملی و شناسنامه و کپی مدارک وکیل و موکل. برای خرید و فروش خودرو یا ملکی که وکالت داده شده است، سند و مدارکی که نشان دهنده مالکیت موکل است. به طور کلی هر حقی که از سوی موکل به وکیل داده می شود باید مدارک و اسناد مبنی بر داشتن آن حق توسط موکل، ارائه داده شود.
متن وکالتنامه کاری جامع
مشخصات موكل
نام و نام خانوادگي . . . . . . . . . . .. فرزند . . . . . . . دارنده شناسنامه شماره. . . . . . . . . . . . . . . . صادره . . .... تاريخ تولد / / ١٣ محل تولد . . . . . . . . شغل . . . . . . . . به نشاني: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
مشخصات وكيل
نام و نام خانوادگي . . . . . . . . . . .. فرزند . . . . . . . دارنده شناسنامه شماره. . . . . . . . . . . . . . . . صادره . . .... تاريخ تولد / / ١٣ محل تولد . . . . . . . . شغل . . . . . . . . به نشاني: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
مورد وکالت
رسيدگي به کليه امور اداري هر چه و از هر نوع و تحت هر اسم و عنوان که باشد و مراجعه به کليه ادارات و سازمانهاي دولتي و خصوصي اعم از وزارت جهاد سازندگي سازمان مراتع و جنگلها و اراضي باير منابع طبيعي دارائي شهرداري ثبت اسناد و املاک شرکتهاي آب و برق و گاز و مخابرات و اداره امور ارتباطات سيار و بانکها و دفاتر اسناد رسمي، سازمان ملي زمين و مسکن و سازمان امور اراضي، مجمع امور صنفي و اتحاديه صنوف، سازمان تامين اجتماعي، اداره کل ماليات بر ارث و اراضي باير مجتمع هاي قضائي و انتظامي و شعب بازپرسي و دادسراها ، دادگاههاي عمومي و انقلاب و کلانتريها و اداره راهنمائي و رانندگي و شماره گذاري (کليه مناطق) ، ستاد اجرائي فرمان امام (ره) ،بنياد جانبازان بنياد شهيد و ساير مراجع قانوني از طرف و تنظيم اسناد تعهد و گواهي امضاء با هر الزامي که باشد و رتق و فتق و حل و فصل و اجرا و انجام امور اداري و مالي و تقاضا و دريافت کليه مفاصا حسابها و مجوزها و پاسخ هاي استعلاميه اعم از پايان کار، عدم خلاف، استعلام ثبت اسناد مالکيت اعم ازاصل و المثني و صورت مجالس تفکيکي و اصلاحي انحصار وراثت و گواهي ماليات برارث وغيره و سايرکارهاي حقوقي و صدور اجرائيه نسبت به هر موضوع که بخواهد و تعقيب جريانات اجرا تا حصول نتيجه و پرداخت ديون و وصول مطالبات و طرح و اقامه دعوي حقوقي و کيفري عليه اشخاص حقيقي و حقوقي و تقديم عرض حال و تعقيب دعاوي و شرکت در دادگاههاي اختصاصي و کمسيونهاي حق اختلاف در شهرداري و يا دارائي ودادگاهها و غيره در جميع مراحل از نخستين تا فرجام وهمچنين دفاع از طرف و احقاق حق و حفظ حقوق و جوابگوئي به دعاوي اشخاص در تمامي مراحل و حضور در کليه جلسات مراجع و محاکم و کميسيونها و اعتراض به احکام و آراء صادره و تقاضاي رسيدگي قانوني و طي کليه مراحل مندرج در مواد 35و36 آئين دادرسي مدني و اقدام دررفع هرنوع موانع و مشکلات و ايراداتي که احتمالاَ دراثناء جريان عمليات اجرائي و اداري و محاکمات و ساير امور پيش آيد با حق تعيين داور و حکم و مصدق و کارشناس و تعيين و عزل وکيل و ادعاي جعل نسبت به سند طرف و استرداد سند و تعيين جاعل و دعاوي خسارات و استرداد دعوا و تقاضاي جلب شخص ثالث و دفاع از دعاوي و دعوي متقابل و تقاضاي توقيف و تامين و صدور اجرائيه نسبت به احکام و اراصادره و اخذ محکوم به و صلح وسازش و رفع خصومت در هر امري که لازم باشد و پيش آيد و اقدام در خلع يد و تخليه املاک از يد متجاوزين و متصرفين و مستاجرين و انجام ساير تشريفات لازمه عمل وکالت .
حدود اختيارات : وکيل نامبرده در بالا با حق توکيل به غير ولوکراراً و مع الواسطه عزل و نصب وکلاي انتخابي در انجام دادن تمامي تشريفات قانوني مورد وکالت از طرف اختيار تام داشته و امضاء و اقدامات نامبرده بمنزله امضاء و اقدامات نافذ و معتبر است به اقرار در ضمن عقد خارج لازم عدم عزل وكيل و يا ضم امين و يا وكيل ديگر تا انجام مورد وكالت شرط گرديد.
امیدوارم از محتوای مسائل حقوقی نهایت استفاده را برده باشید و برای کسانی که دچار مشکل حقوقی هستند، میتوانید ارسال نمایید. همچنین برای مشاهده ی مطالب پر محتوای دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم .