آزمون GRE آزمونی است که میزان مهارت GRE شما را می سنجد. بله، میزان مهارت GRE! در بخش وربال تمرکز بیشتر روی دامنه لغت بوده که در نسخه Revised GRE از میزان تمرکز روی دامنه لغت کم شده و مهارت های درک مطلب پر رنگ تر از قدیم شده اند. در بخش رایتینگ آزمون GRE هم که فقط مهارت نگارش شما (آن هم بیشتر مهارت استدلال و منطق و …) سنجیده می شود. خوب، به این می توان گفت ارزیابی زبان انگلیسی؟! نه به هیچ وجه! در بخش کوانت سوال های ریاضیات در حد دبیرستان ایران هستند. حتی برای یک دانش آموز دبیرستان در رشته ریاضی فیزیک یا علوم تجربی، بدون دیدن حتی یک سری نمونه سوال، بسیاری از سوال های بخش کوانت آزمون GRE بسیار ساده و برخی از آنها کمی دشوار و فقط تعداد اندکی از آنها حقیقتاً دشوار خواهند بود.
البته اگر همین فرد یک دور فرمول های رایج در آزمون GRE را مرور کند و با انواع سوال ها آشنا شود، بیش از ۹۰ درصد سوال ها به طرز مضحکی برایش ساده خواهند بود. خوب فرض کنید شما دانشجوی مهندسی کامپیوتر هستید و می خواهید در برای مقطع فوق لیسانس در آمریکا پذیرش بگیرید. واقعاً برای شما این سوال های ریاضیات بخش کوآنت آزمون GRE می توانند تست هوش محسوب شوند؟ صد در صد نه!
آزمون GRE :
وضعیت دانشجویان ایرانی در آزمون GRE
به آماری که خود ETS (برگزار کننده آزمون GRE) برای نمره شهروندان کشورهای مختلف بین ۱ آگوست ۲۰۱۱ (تاریخی که Revised GRE جایگزین نسخه قدیمی آزمون GRE شد) و ۳۰ ژوئن ۲۰۱۲ منتشر کرده دقت کنید. در اینجا ۶ کشور را برای مقایسه آورده ام.
خوب، همانطور که می بینید میانگین نمره بخش وربال آزمون GRE ایرانی ها ۱۴۱٫۳ و همین نمره برای هندی ها ۱۴۴٫۷ و برای چینی ها ۱۴۵٫۹ است. این یعنی بطور میانگین دانشجویان ایرانی نسب به دانشجویان هندی و چینی (که در دانشجویان غیر انگلیسی به آوردن نمره های بالا در این آزمون معروفند) در بخش وربال آزمون GRE در حدود ۵ نمره کمتر می گیرند. این پنج نمره در مقیاس جی آر ای قدیم معادل ۱۰۰ نمره از ۸۰۰ نمره است. هر چند این اختلاف به خودی خود بسیار قابل توجه است، اما میانگین نمی تواند معیار خوبی برای سنجش باشد.
با در نظر گرفتن انحراف از معیار، نمره ایرانی ها در آزمون GRE اغلب بین ۱۳۵٫۵ و ۱۴۷٫۱ قرار دارد. همین مقدار برای هندی ها بین ۱۳۶٫۷ و ۱۵۲٫۷ و برای چینی ها بین ۱۳۹٫۳ و ۱۵۶٫۵ متغیر است. یعنی حداقل می توان گفت اغلب بین بالاترین نمره دانشجویان ایرانی و دانشجویان هندی و چینی بیش از ۵٫۵ نمره اختلاف وجود دارد. همین نشان می دهد دانشجویان ایرانی در وربال مشکل دارند.
شاید جالب باشد به نمره آمریکایی ها هم نگاهی بیاندازید. همانطور که می بینید میانگین نمره وربال آمریکایی ها ۱۵۲٫۹ است و نمره رایتینگ آزمون GRE آنها هم میانگینی در حدود ۴ دارد. پس صرفاً انگلیسی زبان بودن نمی تواند تضمین کننده نمره ای عالی در آزمون GRE باشد. با توجه به اینکه طبق انحراف از معیار داده شده نمره رایتینگ GRE آمریکایی ها اغلب بین ۳٫۱ و ۴٫۷ متغیر است، مطمئناً یک دانشجوی آمریکایی در صورتی که بتواند نمره ای بالای ۵ در بخش رایتینگ بگیرد نه تنها در پوست خودش، بلکه در پوست هیچکس دیگری هم نمی گنجد!
در بخش کوانت که در مجموع وضع دانشجویان ایرانی خیلی هم خوب است و تجربه هم نشان داده مشکل اصلی دانشجویان ایرانی در بخش وربال (Verbal Section) و رایتینگ تحلیلی (Analytical Writing) آزمون GRE است.