به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، تغییرات هورمونی در بارداری و افزایش هورمون پروژسترون باعث شل شدن عضلات روده و حرکت کند روده می شود و در نهایت فرآیند هضم غذا به صورت آهسته می گیرد. یبوست در بارداری یکی از مشکلات شایع بارداری است و تقریبا می توان گفت که سه چهارم زنان باردار یبوست و مشکلات و مسائل مربوط به روده را تجربه می کنند.
به غیر از تغییرات هورمونی، بعضی دیگر از علت های یبوست در بارداری شامل موارد زیر هستند:
- نوع تغذیه: محصولات تهیه شده از آرد تصفیه شده مثل پاستا و ماکارونی، نان سفید، شیرینی و کیک ها، به دلیل اینکه فاقد فیبر هستند، می توانند باعث یبوست در بارداری شوند.
- کم آبی بدن: اگر در دوران بارداری بدن شما دچار کم آبی شود حرکت روده ها کند می شوند و همین موضوع باعث یبوست خواهد شد.
- فشار رحم: در اواخر ماه های بارداری، رشد رحم می تواند باعث ایجاد فشار به روده ها شود و حرکت مدفوع در روده به سختی انجام می شود.
- مکمل های آهن: بعضی از ویتامین ها و مکمل های دوران بارداری مانند مکمل آهن باعث ایجاد یبوست در دوران بارداری می شود و در روند هضم غذا مشکل ایجاد می کند. مقداری از این آهن از جریان خون خارج می شود و بعضی هم به سمت روده می رود و در ترکیب با مواد باعت سفتی شکم و یبوست می شود.
برای اطمینان از مقدار مجاز ویتامین های مورد نیاز در بارداری حتما مواردی را که پزشک برای مراقبتهای دوران بارداری برایتان تجویز کرده است، رعایت کنید.
برای کاهش یبوست، روش ها و مجموعه ی کاملی از داروها وجود دارند، اما بارداری سبب محدود شدن راه حل ها خواهد شد.
برای رفع یبوست در بارداری روش های زیر را دنبال کنید
۱. رژیم پُرفیبر
رژیم غذایی پُرفیبر به درمان یبوست در بارداری کمک می کند. همچنین فیبر، آنتی اکسیدان ها و ویتامین های مورد نیاز زنان باردار را تأمین می کند. زنان باردار باید روزانه ۲۵ تا ۳۰ گرم فیبر مصرف کنند تا سلامتی آنها حفظ شود.
برای تأمین این میزان فیبر، می توانید با مقداری تمشک، سیب، موز، انجیر و توت فرنگی، سالاد میوه ی تازه درست کنید یا مقداری ذرت شیرین، کلم بروکلی و هویج را کباب کنید و یک غذای لذیذ برای خود تهیه کنید.
۲. تأمین رطوبت بدن
تأمین رطوبت بدن در دوران بارداری بسیار مهم است و تقریبا در زمان بارداری باید دوبرابر آب دریافت کنید. زنان باردار باید روزانه ۱۲ لیوان آب بنوشند. این کار کمک می کند تا روده نرم بماند و غذا به راحتی درون دستگاه گوارش حرکت کند.
۳. وعده های غذایی کوچک
سعی کنید وعده های غذایی روزانه خود را به ۵ یا ۶ وعده ی کوچک در طول روز تقسیم کنید. این کار به کاهش یبوست کمک می کند و سبب می شود تا معده بدون کارِ زیاد، بتواند غذا را هضم کند و غذا به راحتی از روده و کلون عبور کند. وعده های غذایی پُرحجم معده را پُر می کند و دستگاه گوارش به سختی می تواند روند هضم غذای مصرفی را انجام دهد.
۴. ورزش کردن
فواید ورزش را دست کم نگیرید. انجام حرکات منظم ورزشی می تواند به کاهش یبوست کمک کند. ورزش، روده ی شما را تحریک می کند. زنان باردار باید هفته ای سه بار و هر بار به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ورزش کنند.
گزینه های ورزشی نامحدود است. به عنوان مثال می توانید در مسیرهای موردعلاقه ی خود پیاده روی کنید، شنا کردن را در برنامه خود بگنجانید یا در یک بعدازظهرِ آرام حرکات یوگا مخصوص بارداری را انجام دهید.
درباره ی اینکه چه ورزشی برای شما و فرزندتان مناسب است، با پزشک خود مشورت کنید.
۵. مُسهِل (نرم کننده ی مدفوع)
درصورتی که روش های طبیعی مؤثر نباشد، در بعضی مواقع پزشک برای کمک به رفع یبوست در خانم های باردار، برای مدت زمان کوتاهی مسهل (نرم کننده ) مدفوع مانند کولاک (Colace) تجویز می کند (مصرف طولانی مدت این داروها می تواند سبب کمبود آب و تغییر تعادل الکترولیت بدن شود).
نرم کننده ی مدفوع به نرم شدن روده کمک می کند، بنابراین دفع راحت تر می شود. مصرف این مواد به خصوص در خانم هایی که به دلیل مصرف مکمل های غذایی آهن دچار یبوست می شوند، بسیار مفید است؛ معمولا پزشک این مُسهِل ها را به همراه قرص آهن تجویز می کند.