به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، واکسن ها به طورکلی به سه دسته تقسیم می شود که شامل واکسن های حاوی ویروس زنده، واکسن های حاوی ویروس کشته شده و واکسن های حاوی توکسوئید ها یعنی پروتئین هایی با ساختار شیمیایی تغییر یافته، بی خطر و استخراج شده از باکتری هاست.
از میان این انواع واکسن ها، زنان باردار نباید واکسن های ویروس زنده مانند واکسن سرخک، اوریون، سرخجه و آبله مرغان را تزریق کنند، زیرا این واکسن ها می تواند خطراتی را برای جنین به وجود بیاورد. اما تزریق واکسن های حاصل از ویروس کشته شده مانند واکسن آنفلوانزا و واکسن توأم کزاز، دیفتری در دوران بارداری بی خطر است. با این وجود قبل از زدن هر واکسنی حتماً با پزشک متخصص زنان یا مامای خود مشورت کنید.
کزاز مربوط به مادر
کزاز یک باکتری تهدیدکننده ی زندگی است که عامل آن باکتری کلوستریدیوم تتانی می باشد که باکتری سمی معمولی است.باکتری کزاز به راحتی از یک زخم باز وارد بدن می شود. هر زخمی، از یک خراش کوچک گرفته تا زخم های عمیق مثل گاز گرفتگی توسط حیوانات، سوختگی و بریدگی عمیق به این باکتری کمک می کند وارد پوست شود.
هنگامیکه باکتری وارد پوست می شود سمی در رگ های خونی تولید می کند که به نام تتانوسپاسمین شناخته می شود که به سیستم عصبی بدن حمله می کند و اگر به موقع درمان نشود منجر به مرگ شخص می شود.
کزاز مربوط به نوزادان
کزاز نوزادان بیماری بسیار کشنده ای است که بر اغلب نوزادان تاثیر می گذارد و معمولا از طریق استفاده از ابزارهای استریل نشده و گرما ندیده هنگام برش بند ناف به نوزاد منتقل می شود. نوزادان خیلی راحت به این بیماری مبتلا می شوند چون هنوز سیستم ایمنی بدنشان کامل شکل نگرفته است و حتی از طریق مادر نیز سیستم ایمنی دریافت نمی کنند. بنابراین خیلی مهم است که مادران باردار حتما واکسن کزاز بزنند.
تزریق واکسن کزاز حین بارداری
اکثر کشورها استاندارد جهانی واکسن کزاز را برای حفظ ایمنی و مراقب از سلامت مادران دنبال می کنند.زنانی که یک سقط خطرناک داشته اند و آن هایی که مستعد گرفتن کزاز هستند باید واکسن TT (کزاز ) را تزریق کنند تا از ریسک گرفتن این بیماری پیشگیری کنند. هم چنین مهم است که این واکسن در مناطق روستایی هم توزیع شود چون اکثر زایمان ها در شرایط غیر بهداشتی انجام می شود.
قبل از توزیع واکسن شیشه کوچک دارو را به شدت تکان دهید که با مایع به خوبی مخلوط شود. حتما باید تکان داده شود تا مطمئن شوید که شیشه دارو زمانی که در سرما بوده و بعد گرم شده آسیب ندیده باشد. واکسن هایی که قبلا یخ زده اند را نباید استفاده کرد.
برنامه توزیع واکسن کزاز
در قسمت زیر برنامه ای برای واکسن زنان باردار که توسط کنگره ی مامایی آمریکا توصیه شده است وجود دارد. ایمن بودن بدن شما بعد از مشاهده ی گزارش پزشکی تان مشخص می شود.
اگر زن باردار قبلا هیچ واکسنی دریافت نکرده باشد یا مشخص نباشد که سابقه ی واکسن زدن های قبلی اش چگونه است دو دوز قبل از زایمان بچه و یک دوز بعدا به او داده خواهد شد.اگر زن باردار یکی از ۴ تا دوز واکسن کزاز را زودتر دریافت کند دوزهای بعدی ، قبل از زایمان به او داده می شود.
اگر زن باردار مدرکی از زدن واکسن های کزاز در دوران طفولیت بچگی بزرگسالی نشان دهد تزریق های بعدی اش طبق جدول دوم خواهد بود.برای مراقبت کامل در بارداری آخرین دوز واکسن باید دو هفته قبل از زایمان زده شود.مقدار دوز تزریق شده بر روی کارت سلامت شخصی فرد ثبت می شود که هر زنی باید آن را با خود همراه داشته باشد.
اگر این بارداری اولین بارداری شماست مراقب سلامت شما در حین بارداری دو دوز از واکسن کزاز به شما تزریق خواهد کرد.اولین دوز در سه ماهه سوم و حدود هفت ماهگی تزریق می شود.دوز بعدی حدود چهار هفته بعد از دوز اول تزریق خواهد شد.
سازمان جهانی بهداشت توصیه می کند که سومین دوز حدود ۶ ماه بعد از دوز دوم تزریق شود. این مقدار از واکسن برای ۵ سال از شما مراقبت می کند. تعدادکمی از پزشکان ترجیح می دهند که هر سه دوز را ۲۸ هفتگی تزریق کنند. در حالیکه بعضی ها ترجیح می دهند که زمانی که تمامی آزمایش های مشخص شد در سه ماهه اول تزریق شود.
توصیه های بارداری دوم
مراقب سلامت شما واکسن هایی که در گذشته تزریق کرده اید را بررسی می کند و با توجه به آن مقداری که لازم است به شما خواهد داد.اگر دوباره باردار هستید و فاصله بارداری تان از بارداری اول دو سال است و در بارداری قبلی دو دوز واکسن دریافت کرده بودید فقط یک دوز به شما تزریق خواهد شد.اگر دوباره باردار هستید و فاصله بارداری تان با بارداری قبلی خیلی زیاد است برنامه واکسن تان فرق خواهد کرد.
پزشکتان با توجه به مقدار جدول برایتان واکسن می زند.اگر بعد از زدن هر کدام از واکسن های کزاز مشکلی برایتان ایجاد شد نیازی نیست که واکسن بعدی را بزنید. چون واکسن در حال ساختن آنتی بادی هایی است که بدن شما را در برابر هر عفونتی محافظت می کند. بهتر است اگر هر مشکلی به وجود آمد با پزشک خود صحبت کنید.
واکسن کزاز برای بچه ها واقعا نیاز است چون آنتی بادی های را از مادر به نوزاد انتقال می دهد اما مهم است که زایمان در شرایط کاملا بهداشتی صورت گیرد تا از بیماری کزاز چه از سمت مادر چه در دوران نوزادی جلوگیری شوداگر هر مشکلی بود برای صحبت با پزشک اصلا تردید نکنید. همیشه سالم و هشیار باشید. فراموش نکنید که نظرات خود را با ما در میان بگذارید.