مواد آرایشی و عوارض آن
مصرف برخی لوازم آرایشی بسیار شایع است؛ مثلا رژلب طرفداران زیادی دارد. رژ لبها، حتی آنهایی که تولیدشده برندهای معتبر هستند، معمولا سرب دارند و آلودگی به سرب در درازمدت باعث اختلالهای رفتاری، افزایش پرخاشگری و كاهش بهره هوشی میشود. خستگی زودرس و كم خونیهای مزمن نیز با این موضوع در ارتباط است و در خانمهای باردار بر سلامت جنین اثر میگذارد. محصولات سفیدكننده پوست، مخصوصا در انواع تقلبی، حاوی كولوبتازول هستند كه یک كورتون قوی است و غیر از عوارض موضعی مثل برجسته شدن عروق و تورم پوست، عامل كم كاری غده فوق كلیه، چاقی و پوكی استخوان هم هست. ریملها از دیگر لوازم آرایشی پرمصرف اند كه عارضه اصلی آنها ریزش مژه است. پایه ریمل آب و روغن است و محیط مناسبی برای رشد میكروبها، انگل و آمیبهاست و میتواند باعث عفونتهای چشمی، التهاب، قرمزی و آسیب به پلك شود.
خمیردندانها، شامپوها و ژلها نیز حاوی اترسولفات هستند كه ترکیبی حساسیت زاست و بهبود زخم را به تاخیر میاندازد و باعث بروز آب مروارید میشود. لاك ناخن نیز فتالات دارد كه سمی است و روی كبد، كلیه و ریه اثر منفی میگذارد و استفاده از آن برای كودكان اصلا توصیه نمیشود.
مواد سمی که بخش عمده مضرات لوازم آرایش هستند
فتالات
این ماده شیمیایی به عنوان ماده ای که سیستم غدد درون ریز را مختل می کند، شناخته شده است. این ماده معمولاً در رایحه های مصنوعی، مواد براق کننده و انواع لوازم آرایشی دیگر یافت می شود. عوامل خطرناک مرتبط با فتالات عبارت اند از بلوغ زودرس دختران، سرطان پستان در زنان مسن و تضعیف استروژن در سیستم های کشت سلولی.
تری کلوسان
این ماده شیمیایی معمولاً در دئودورانت ها، صابون های ضد باکتری و خمیر دندان یافت می شود. هدفش این است که از کپک و قارچ جلوگیری کند. این ماده بر سیستم های هورمون بدن، به خصوص تیروئید که مسئول تنظیم متابولیسم بدن است، تأثیر می گذارد. این ماده شیمیایی همچنین می تواند رشد طبیعی سینه ها را متوقف کند.
دی اکسان
این ماده به نام پلی اتیلن گلیکول هم شناخته می شود. این ماده به سختی در برچسب های لوازم آرایشی یافت می شود، اما در واقع در بسیاری از آنها وجود دارد. این ماده از نفت مشتق می شود و در محصولاتی مانند محصولات شوینده حمام کودکان، شامپو، مواد شوینده بدن و سایر محصولاتی که کف تولید می کنند، استفاده می شود. این ماده توسط آژانس بین المللی تحقیقات سرطان (IARC) و برنامه ملی سم شناسی (NTP) به عنوان ماده سرطان زا شناخته شده است.
پارابن
احتمالاً با این ماده آشنا هستید، به ویژه اگر از طرفداران محصولات طبیعی باشید و به دوری از مضرات لوازم آرایش اهمیت بدهید. این ماده شیمیایی معمولاً در پماد، لوسیون، کرم و دئودورانت یافت می شود. پارابن به راحتی توسط پوست جذب می شوند و با تومور پستانی مرتبط است.
اتیلن اکسید
در صنعت پزشکی، این ماده را برای استریل کردن تجهیزات جراحی استفاده می کنند. در صنعت تولید محصولات مراقبت شخصی، از اتیلن اکسید در محصولات شوینده بدن و شامپو به عنوان یک عامل کف کننده استفاده می شود. این ترکیب به عنوان ماده سرطان زا شناخته شده و با سرطان پستان مرتبط است.
بوتیلیتد هیدروکسی نازول BHA و بوتیلیتد روزتیولین BHT
این مواد در لوازم آرایش و مرطوب کننده ها به عنوان نگهدارنده استفاده می شود. احتمال می رود که این مواد می توانند باعث اختلال در سیستم غدد درون ریز و احتمالاً بروز سرطان شود. با این حال، اخیراً اثبات شده است که برای ماهی و دیگر انواع حیوانات مضر هستند.
1. بهترین توصیه این است كه از محصولات آرایشی در حد بسیار كم استفاده كنید. شاید در طول روز مصرف ضدآفتاب كفایت كند. بهتر است روزانه آ رایش نكنید و فقط در مهمانی ها آرایش كنید.
2. هنگام خرید به تبلیغات توجه نكنید. محصولات استاندارد بخرید و تا جای ممكن از محصولات آرایشی معطر و رنگی استفاده نكنید.
3. به تاریخ انقضا و كشور سازنده محصول توجه كنید. قبل از استفاده، ظاهر كرم یا محصول آرایشی را بررسی كنید. نباید آب و روغن از هم جدا شده باشد یا بوی نامطبوعی بدهد. لوازم آرایشی را تمیز نگه دارید و در محصولات آرایشی را محكم ببندند تا از آلودگی باكتریایی پیشگیری شود.
4. در اسرع وقت صورتتان را به طور كامل بشویید تا مواد آرایشی روی صورت باقی نماند. به جای عادت دادن پوست به مواد آرایشی پوستتان را با تغذیه سالم، خواب كافی، مدیریت استرس و دوری از آلودگی سالم نگه دارید.
5. گرچه محصولات آرایشی گیاهی بهترند اما نگهدارنده دارند و نباید خیلی به آنها تكیه كرد.
6. در دوران بارداری از مواد آرایشی استفاده نکنید. برای کودکان تنها از مواد بهداشتی مخصوص آنها استفاده کنید.
7. هرگز از چند محصول آرایشی همزمان استفاده نکنید. مثلا کرم بدن و صورت را یک روز نزنید. افزایش ناگهانی میزان ترکیب های سمی واقعا خطرناک است.