زندگی در عصر تشخیص چهره چه رنگ و بویی دارد؟

  پنجشنبه، 09 شهریور 1402   زمان مطالعه 6 دقیقه
زندگی در عصر تشخیص چهره چه رنگ و بویی دارد؟
چهره انسان را می توان یک شاهکار هنری دانست. تنوع اعجاب آور خصوصیات ظاهری در این بخش از بدن به قدری است که تمیز دادن چهره بیش از هفت میلیارد جمعیت کره زمین از یکدیگر را ممکن می کند و البته که این امر نقشی کلیدی در شکل گیری جوامع پیشرفته امروزی دارد. در ادامه ساعدنیوز نقش تشخیص چهره در عصر حاضر را بررسی خواهد کرد.

توانایی چهره در ارسال سیگنال های احساسی هم به همین شکل بوده و از همین تنوع برخوردار است؛ حال این سیگنال ها میخواهد حرکات ناخواسته چهره باشند یا خنده های مصنوعی. مردم سراسر دنیا بخش اعظمی از ساعات بیداری شان را، حال در هر نقطه ای که باشند، صرف چهره خوانی می کنند تا به جذابیت ها، خصومت یا نیرنگ شخص مقابل به خود پی ببرند. جالب آنکه در کنار این مساله مردم زمان زیادی را نیز صرف پنهان کردن احساسات خود می کنند.

اما در این میان تکنولوژی نیز با سرعتی سرسام آور در حال حرکت است تا بتواند چهره انسان را بخواند و به علائم موجود در آن پی ببرد. در آمریکا از این فناوری عموما در کلیساها استفاده می شود تا شمار حاضران در مراسم دینی را پایش کند؛ در بریتانا بیشتر خرده فروشان برای تشخیص سارقان به آن متوسل می شوند. مقامات چینی هم برای شناسایی راننده های متختلف این تکنولوژی را به خدمت می گیرند و حتی برای صدور اجازه ورود توریست ها به اماکن گردشگری یا پرداخت وجوه از آن بهره می گیرند.

 عصر تشخیص چهره

آیفون جدید اپل نیز بناست که از آن برای قفل گشایی نمایشگر هوم خود استفاده نماید. البته تردیدی نیست که در مقایسه با مهارت های انسان این گونه موارد مصرف شاید چندان هم قابل توجه به نظر نیایند. البته برخی ابداعات بشر نظیر پرواز یا اینترنت قطعا در نوع خود تحول آفرین بوده اند، با این همه تکنولوژی تشخیص چهره ظاهرا تنها امکان رمزگذاری ساده تر این ابداعات را پیش رویمان قرار داده.

چهره ها منحصربفرد هستند اما یک جنبه عمومی هم دارند؛ به همین خاطر تکنولوژی در وهله نخست ورود به حریم آنچه خصوصی در نظر گرفته می شود را ندارد. با این حال اما امکان ضبط، ذخیره سازی و تحلیل تصاویر چهره افراد آن هم با کمترین هزینه و بالاترین سرعت و البته در مقیاس های بزرگ وعده روزی را می دهد که در آن شاهد تغییرات اساسی در حریم خصوصی، اعتماد و عدالت خواهیم بود.

خط مقدم

با حریم خصوصی شروع کنیم. تفاوت عمده میان چهره ها و دیگر داده های بیومتریک نظیر اثرانگشت آن است که از مسافت دور هم قابل استفاده هستند. در واقع هر کسی که موبایل داشته باشد می تواند با گرفتن تنها یک عکس از برنامه های تشخیص چهره استفاده نماید.

FindFace اپلیکیشنی روسی است که تصاویر مربوط به بیگانه ها را با تصاویر موجود در شبکه اجتماعی VKontakte مقایسه می کند و میتواند با دقت 70 درصدی افراد را شناسایی کند.

 عصر تشخیص چهره

دولت چین نیز از دیگر موجودیت هایی است که تصاویر چهره مربوط به شهروندانش را نگهداری می کند؛ تصاویر نیمی از بزرگسالان آمریکایی هم در دیتابیس هایی نگهداری می شوند که برای پلیس فدرال قابل دسترس و استفاده هستند. حالا سازمان های مجری قانون نیز به همین واسطه سلاحی قدرتمند دارند که امکان دنبال نمودن مجرمین را برایشان فراهم می کند. اما همه اینها هزینه های سنگین و البته بالقوه ای برای شهروندان دارد.

چهره تنها یک برچسب اسم نیست. این عضو از بدن اطلاعات دیگری را نیز در خود نهفته دارد که ماشین ها توانایی خوانش آنها را دارند. البته در اینجا باید اشاره کنیم که خوانش اطلاعات موجود در چهره صرفا هم پیامدهای بدی ندارد. برای مثال برخی شرکت ها با استفاده از تکنولوژی تشخیص چهره اقدام به شناسایی زودهنگام بیماری های نادر ژنتیکی از جمله سندروم Hajdu-Cheney (نوعی اختلال نادر مادرزادی که بافت های همبند را تحت تاثیر قرار می دهد و در نهایت باعث پوکی استخوان می شود) می کنند.

سیستم هایی که احساسات را اندازه می گیرند هم می توانند حس تجربه محدود سیگنال های اجتماعی را در مبتلایان به اوتیسم ایجاد کنند اما همانطور که گفته شد تکنولوژی با تهدیدهایی هم همراه است.

برای مثال احتمال می رود که به لطف فناوری اشکال کمتر خشونت آمیز تبعیض به امری رایج بدل شوند؛ همین حالا کارفرمایان براساس تعصبات خود افراد را برای تصدی مشاغل بر می گزینند اما تکنولوژی تشخیص چهره می تواند این امر را عادی تر نماید و امکانی را در اختیار شرکت ها قرار دهد که کلیه متقاضیان را براساس علائم هوشی یا اخلاقی شان فیلتر کنند.

 عصر تشخیص چهره

اماکن عمومی از جمله ورزشگاه ها نیز ممکن است مجبور شوند که برای حفاظت از افراد چهره تمامی اشخاصی که در آنها حضور می یابند را اسکن کنند، در حالی که با در نظر داشتن ماهیت یادگیری ماشینی تمامی سیستم های تشخیص چهره به صورت غیرقابل اجتناب با احتمالات سرو کار دارند. علاوه بر این چنین سیستم هایی ممکن است که نوعی تعصب یا غرض ورزی نسبت به افراد غیرسفیدپوست داشته باشند زیرا الگوریتم ها با استفاده از داده های افراد عمدتا سفید پوست تهیه شده اند و متاسفانه این دست تعصبات نیز در ارزیابی های خودکار مورد استفاده توسط نهادهای قضایی به شدت دیده می شود.

در انتها، ثبت مداوم اطلاعات چهره و گجت هایی که دیتای کامپیوتری شده را روی جهان واقعی به کار می برند می توانند بافت تعاملات اجتماعی را هم دستخوش تغییر نمایند.

به بیان دیگر وانمود کردن زندگی روزمره را برای خیلی ها راحت می کند؛ اگر همسرتان بتواند تک تک سیگنال های ناخواسته شما نظیر خمیازه را ببیند و مدیرتان تمامی غرزدن های بی دلیل تان را بشناسد آنگاه ازدواج ها و روابط کاری واقعی تر خواهند بود اما همخوانی کمتری با یکدیگر خواهند داشت.

بنابراین مبنای تعاملات اجتماعی ممکن است تغییر کند و از مجموعه تعهداتی که برپایه اعتماد ایجاد شده به محاسباتی بدل شود که مجموعه ای از خطرات و پاداش ها را از اطلاعات تولیدی توسط کامپیوتر در رابطه با چهره یک فرد ارائه می کند. در این صورت روابط عاطفی انسان ها نیز شکلی منطقی و البته معامله گونه به خود می گیرند.

عصر تکنولوژی

در جوامع، قانون موازنه لازم میان خوب و بد را برقرار کند؛ بر همین اساس قانونگذاران اروپایی مجموعه قوانینی را وضع کرده اند که به موجب آن اطلاعات بیومتریک که دربرگیرنده تصویر چهره یک فرد هم می شود به دارنده آن تعلق دارند و استفاده از آن منوط به دریافت رضایت از فرد است. قوانینی هم که در قاره سبز برای جلوگیری از تبعیض وضع شده اند می توانند در مورد کارفرمایی که تصاویر متقاضیان کار را تحلیل می کند پیاده سازی شوند.

ممکن است در ادامه لازم شود شرکت های ارائه دهنده سیستم های تشخیص چهره اطلاعاتی را جهت انجام بازرسی های بیشتر به نهادهای مربوطه ارائه کنند و از این طریق ثابت کنند که سیستم هایشان عمدا به صورت تعصبی رفتار نمی کنند. از آنطرف شرکت هایی هم که از این سیستم ها استفاده می کنند باید در برابر اقداماتشان مسئول شناخته شوند.

اما حتی وضع این قوانین هم نمی تواند مسیر حرکت را دستخوش تغییر نماید. به لطف پوشیدنی های هوشمند دوربین ها روز به روز بیشتر می شوند. همین حالا هم تلاش هایی در جهت فراگیرتر نمودن تکنولوژی تشخیص چهره در حال انجام است که از پیاده سازی آن روی عینک های آفتابی گرفته تا صنعت آرایش را شامل می گردد؛ براساس تحقیقی که توسط دانشگاه کمبریج انجام شده هوش مصنوعی می تواند ساختارهای چهره افراد را بازسازی کند و به همین خاطر گوگل از بیم کاربردهای منفی این تکنولوژی به آن پشت کرده است.

سخن پایانی

بنابراین البته در این میان شرکت های دیگر موضعی نسبتا ملایم تر نسبت به این فناوری اتخاذ کرده اند و برای نمونه آمازون و مایکروسافت هر دو تلاش دارند که از سرویس های ابری شان برای ارائه این خدمت به کاربران استفاده نمایند و برخی شرکت ها از جمله فیسبوک نیز حسابی ویژه روی آن باز کرده اند، هرچند که روشن است دولت ها نمی خواهند از مزایای این فناوری بی نصیب بمانند. تغییر در راه است و باید منتظر پیشرفت هایی شگرف در این رابطه باشیم. همچنین برای مشاهده ی مطالب مرتبط دیگر میتوانید به بخش آموزش ساعدنیوز مراجعه نمایید. از همراهی شما بسیار سپاسگزارم.



  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
سلن اردم کیه؟ ما خودمون شهربانو منصوریان داریم؛ باور ندارید؟ تصاویر جدید ‌شیرزن قهرمان رو ببینید! +ویدئو (173 نظر) 17 اُمین سال تولد امیررضا فرامرزی پسر بچه شیطون سریال « از سرنوشت یک »/ این همه تغییر چهره بعد از 5 سال خیلی جالبه (125 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز برق کار آبادانی، برای نجات مردم از گرما حماسه آفرید/ لقب فرشته زمینی برازنده شماست! (79 نظر) خلاقیت خنده دار چوپان خوش ذوق با طراحی صندلی چرخ دار برای الاغ حماسه آفرید +عکس/هنر نزد ایرانیان است و بس (72 نظر) نگاهی به جشن تولد رسول خادم در کنار کودکان بی سرپرست / کتاب گینس ، ثبت کن نام پهلوان مان را که رکورد مردانگی را شکست 👏 (65 نظر) نگاهی به سبک چیدمان مدرن رستوران علی دایی در کامرانیه تهران / از صندلی های بنفش و گیاهان تا سقف شیشه ای و پرده های ساده +عکس (54 نظر) آماده کردن غذای شبِ "جان" پسر بهرام رادان توسط مامان منظم و با سلیقه‌اش+عکس/ مادر نمونه شمایی مینا خانوم😍 (50 نظر) صحبت های خنده دار آقای قرائتی: دختره بهم میگه شما آخوندا به دو تا مو و فوکول ما گیر ندید منم بهش گفتم اگه منم عماممو دو سانت جلوتر بذارم توام به من گیر میدی +ویدئو😂👌 (41 نظر) حضور رهبر معظم انقلاب در تخت جمشید شیراز، نماد شکوه و عظمت ایران باستان (38 نظر) الهام چرخنده: همکارانم در سینما 10 سال من را بلاک کرده بودند+ویدیو (37 نظر) رونمایی از همزاد و بدل ترکیه‌ای حدیث میرامینی، روشنک سریال دلنوازان/ یکی از یکی معروف‌تر و هنرمندتر+عکس (36 نظر) مادر شوهر جوان آیسان آقاخانی +عکس / رضا گلزار چه مامان مهربونی داره😍 (35 نظر) چیدمان دکور عزای قاجاری ستاره اسکندری برای پدرش در منزل شخصیشان+عکس/تزئینی زیبا با شمعدونی های شاه عباسی و رومیزی ترمه و قاب عکس (35 نظر) خلاقیت بی نظیر راننده شمالی برای همسر باردارش حماسه آفرید+فیلم/ هنر نزد ایرانیان است و بس... (34 نظر) قدرت نمایی جعفر غفارنژاد رقیب مازندرانی هادی چوپان وسط دریای خزر +فیلم/ غول بابلسری حجم حیرت آور ماهیچه هایش را به رخ کشید (31 نظر)
تیتر امروز   
تسهیلات ویژۀ دانشگاه تهران برای دانشجویان استعداد برتر
نتایج نهایی پذیرفته‌شدگان آزمون اختصاصی دانشجو‌معلم دانشگاه فرهنگیان اعلام شد
ویدیو/ مسجد حنانه؛ جایگاهی مقدس در راه نجف به کوفه که زمینش میزبان سرهای بریدۀ شهدای کربلا بود/ روایاتی از معجزات منسوب به مسجد حنانه را ببینید
تصاویری از تختۀ بازی مکشوفه از بهشت گمشدۀ جیرفت/ تمدنی 1000 ساله که در گورستانی مدفون شده بود
ویدیو/ چوب جادوی هوش مصنوعی بر سر مجسمۀ عظیم‌الجثۀ ابوالهول/ چهرۀ واقعی فرعون افسانه‌ای مصر با میکاپ غلیظ و ریش بلند دیدن دارد
(ویدئو) شگفتی‌های مهندسی باستانی هند؛ چاه‌های پله‌دار گوجارات و معبد کایلاسا، شاهکارهایی فراموش شده
خطای دید/ بینایی خودتان را آزمایش کنید! ببری در جنگل کمین کرده است، او را در عرض 6 ثانیه پیدا کنید
ویدیو/ شاهکاری حیرت‌انگیز در موزۀ آرمیتاژ روسیه/ ساعت طلای "طاووس و خروس" هدیه‌ای عاشقانه به «کاترین کبیر»
کشف یک مجسمۀ کوچک 8 هزارساله با «دهان» متفاوت
ویدیو/ تعمیرات خانه‌ای در ترکیه منجر به کشفی باستانی شد/ "درینکویو" شهری باستانی در اعماق زمین یا پناهگاهی برای مردمان وحشت‌زده
(ویدئو) اتاق جان کوئینسی آدامز، در ساختمان کنگرۀ آمریکا چرا به شکل بیضی ساخته شد؟/ تأثیر علم فیزیک و نقاط آکوستیک بیضی در معماری خاص این بنا
(ویدئو) اَبَرماه در کویر ورزنه؛ جادوی آسمان و هنر عکاسی در یک قاب
ویدیو/ داستان انگلیسی «بهار و بازدید از کارخانۀ آب» با زیرنویس فارسی چسبیده
(ویدئو) تخت جمشید یا پارسه؟ استاد عبدالمجید ارفعی اسرار نام‌گذاری این شاهکار باستانی را تحلیل می‌کند
خطای دید/ حتی افرادی با ضریب هوشی بالا نمی‌توانند در 8 ثانیه "موشی" را که در "آشپزخانه" مشغول دزدیدن خوراکی است، پیدا کنند
منتخب روز   
خاطره خنده دار مهران مدیری : تو خیابون شریعتی تهران ایست بازرسی نگهت میداره میگه برگرد دست و بذار روی ماشینت شروع میکنه به گشتن میگه این چیه میگم سوئیچمه یکم پایین تر این چیه میگم اینم زانومه نگاهی به چیدمان ساده اتاق کار شخصی هاشمی رفسنجانی +فیلم/ از نقشه ایران با نمایی از خلیج فارس تا تخت خواب و کامپیوتر شخصی خاطره خنده دار مهران مدیری : میگه رفتم کلاس زبان استاد گفت هِلو منم گفتم سلام علیکم گفت زهرمارو سلام حق نداری یه کلمه فارسی حرف بزنی+ویدئو افتادن عینک از دست سیدعباس عراقچی در مجلس همانا و شکار این لحظه توسط عکاس دوربین به دست همانا+عکس شعر خوانی شاعر یزدی در محضر آیت الله خامنه ای و خنده های از ته دل رهبر انقلاب / شاعر : همه را شکل یار می بینم ، پیرزن را نگار می بینم همسر شهید مجبور به فروش روکش دندان شد+ عکس در 27 مرداد سالروز تولد آیت الله آل هاشم؛ یادی کنیم از بوسه پدر امام جمعه شهید بر مزار پسرش+ عکس/ روحش شاد و یادش تا ابد گرامی خاطره خنده دار شهاب حسینی : میگه وقتی رِنوی طوسی اردکان 11 رو کنار ماشین لاکچری رضا گلزار پارک کردم برای خودش کُمدی کلاسیکی بود +ویدئو تئاتر دیدن آقای روحانی با تی شرت آبی و بدون عبا و عمامه به همراه دختر و نوه‌اش+عکس واکنش معنادار و عجیب پسر مسعود پزشکیان به استعفای ظریف + عکس یکی از غمگین ترین سکانس های شهرزاد/ مرگ جمشید خان