زودگیر کننده بتن چیست؟
زود گیر کننده ها به نام ماده افزودنی فوق روان کننده، افزودنی مایع بر پایه پلی نفتالین سولفونات است که در فرمولاسیون آن از تسریع کننده های شیمیایی استفاده شده است فوق روان کننده زودگیر بتن علاوه بر ایجاد روانی در بتن و کاهش میزان آب بتن، باعث تسریع در گیرش بتن و افزایش مقاومت های اولیه و نهایی در زمان کوتاه شده و بعلاوه اثرات منفی تاخیر گیرش را در دمای کم جبران می نماید. فوق روان کننده زودگیر برای بتن ریزی در شرایط آب و هوای سرد مناسب است. فوق روان کننده زودگیر با به حداقل رساندن مقدار آب در بتن، باعث افزایش سریع تر رسیدن به مقاومت اولیه بتن می شود علاوه بر آن رطوبت کمتری برای یخ زدن در بتن وجود خواهد داشت.مواد افزودنی زودگیر کننده (Accelerating Admixtures) برای افزایش سرعت هیدراسیون (گیرش) و سرعت کسب مقاومت بتن در هنگام گیرش در بتن استفاده می شوند. سرعت کسب مقاومت بتن با روش های دیگری هم می تواند افزایش یابد: 1) استفاده از سیمان پرتلند نوع سوم یا سیمان HE (سیمان با مقاومت اولیه بالا High early strength cement). 2) پایین آوردن نسبت آب به سیمان با اضافه کردن 60 تا 120 کیلوگرم سیمان به ازای هر متر مربع بتن 3) استفاده از افزودنی های کاهنده ی آب 4) انجام عمل آوری در محیطی با دمای بالا. در استانداردها و آیین نامه ها از افزودنی های زودگیر کننده ی بتن با نام افزودنی نوع C یاد می شود.
مزیت های استفاده از زودگیر بتن
- افزایش سرعت بتن ریزی
- کم شدن زمان پرداخت نهایی بتن
- استفاده سریع تر از سازه های بتونی
- صرفه جویی در نیروهای انسانی و ماشین آلات
- تسریع در باز کردن قالب و بارگذاری بیشتر سازه ها
- کم شدن زمان نگهداری و محافظت بتن از سرما و یخبندان
- بیشتر شدن مقاومت بتن در مدت ۳ روز تا ۳۵% مقاومت نهائی
- کمتر شدن زمان گیرش و رسیدن به مقاومت اولیه بتن در کمترین زمان
- بیشتر شدن مقاومت فشاری ۱ روزه ۴۰ درصد و۷ روزه ۱۰ درصد بیشتر از نمونه
موارد مصرفی زودگیر بتن
- بتن ريزي در هواي سرد
- ترميم بتن اماكن در حال بهره برداري
- بتن ريزي هاي سريع داخل شهر و در زمان كار
خاصیت و اثرات زودگیر بتن
- افزودنی زودگیر بتن باعث تافزایش سرعدر زمان گیرش بتن می شود.
- مصرف افزودنی زودگیر بتن در بتن تا حدود بالای ۸۰ درصد نفوذناپذیری بتن را مرتفع می کند.
- افزودنی زودگیر بتن مانع از نفوذ یون کلر و سایر یون های مخرب شیمیایی به داخل بتن خواهد شد.
- متریال مور مصرف در فرمولاسیون تولید افزودنی بتن زودگیر با انواع سیمان پرتلند سازگار می باشند.
- استفاده از افزودنی زودگیر بتن سبب کاهش نسبت آب به سیمان در حدود ۱۰ الی ۱۵ درصد می گردد.
- استفاده از افزودنی زودگیر بتن امکان کاهش ۱۰ تا ۱۵ درصدی سیمان مصرفی را برای بتن ایجاد خواهد کرد.
- اضافه کردن مکمل زودگیر بتن باعث افزایش روانی و افزایش اسلامپ و در نتیجه افزایش کارایی بیشتر بتن می شود.
- با توجه به مواد زودگیرکننده موجود در ترکیب افزودنی زودگیر بتن حصول مقاومت فشاری زودرس تر امکان پذیر خواهد بود.
- با افزودن مکمل زودگیر بتن به بتن می توان به جای استفاده از سیمان تیپ ۵ از سیمان تیپ ۲ در طرح اختلاط بتن استفاده کرد.
- مقاومت نهایی بتن توانمند شده به کمک افزودنی زودگیر بتن بتن ۲۰ الی ۵۰ درصد نسبت به بتن شاهد افزایش مقاومت خواهد داشت.
- استفاده افزودنی زودگیر بتن در طرح اختلاط بتن سبب سهولت در پمپاژ و کم شدن استهلاک ایجاد شده در تجهیزات بتن ریزی می گردد.
دلایل استفاده از زودگیر کننده بتن (تندگیر کننده بتن)
معمولا مکانیسم های زودگیر کننده بتن به این شکل عمل می کنند که با اضافه کردن موادی به صورت مایع، پودر بتن زودگیر و یا اسپری به بتن و یا حل آنها در آب، به طور موقت واکنش های هیدراتاسیون سیمان را افزایش می دهد و این عمل باعث می شود دوره گیرش اولیه بتن سریع تر انجام شود. مقدار مدت گیرش بتن ، به ترکیب نوع زودگیر کننده بتن و نوع سیمان مصرفی بستگی خواهد داشت. همانطوری که می دانید از گذشته تا به امروز از روش های مختلفی برای افزایش زمان گیرش بتن استفاده شده است. با این حال، ساده ترین و مطمئن ترین تکنیک ، استفاده از زود گیر کننده بتن مانند ضد یخ ها می باشد. این روش نه تنها ایمن ترین روش برای این کار است بلکه نتایج حاصله از آن بسیار خوب بوده و زمان زیادی را برای بتن ریزی به خصوص بتن ریزی های حجیم در شرایط سخت در اختیار ما قرار می دهد و باعث می شود که زمان گیرش بتن زودتر اعمال شود. تندگیر کننده بتن (تسریع کننده ها) بسته به ترکیبات شیمیایی که دارند، ممکن است در هنگام بتن ریزی عملکرد متفاوتی از خود نشان دهند، اما انتظار می رود عملکرد کلی چنین موادی تسریع واکنش آلومینات های سیمان باشد. مهمترین دلایل استفاده از زودگیر کننده بتن در عملیات ساخت و ساز این است که بتواند حداقل زمان گیرش اولیه بتن را افزایش دهد تا در شرایطی مانند سرمای زیر صفر درجه هیچ آسیبی به سازه اصلی و بتن وارد نشود. یکی از انواع زودگیرکننده بتن که به آنها فوق روان کننده زودگیر بتن گفته می شود، نوعی افزودنی مایع بر پایه پلی نفتالین سولفونات است. این ماده شیمیایی باعث کاهش میزان آب بتن و تسریع گیرش بتن می گردد.