قطعا بارها شنیده ایم که افرد باهوش و دانا هر چقدر که میدانند باز هم به دنبال کسب علم هستند و هیچ گاه از این شرایط خسته نمیشوند و همواره در پی آموختن هستند و ترجیح میدهند علوم خود را گسترش داده و به سوی کسب بی نهایت حرکت کنند، در صورتی که در نادان برعکس است.برای آشنایی با ضرب المثل دانا هم داند و هم پرسد، نادان نداند و نپرسد در ادامه با ساعدنیوز همراه باشید.
فرد نادان ممکن است مسئلهای را آموخته باشد، اما به تدریج ترجیح میدهد که مدام از آن استفاده کند و برای او نهادینه شده است که کسی بیشتر از او نمیداند و او داناترین در این زمینه است، حتی ترجیح نمیدهد که اطلاعات خود را بروزرسانی کند و از علم خود در جهتی درست استفاده کند.
ضمن این که باید بدانیم وقتی فردی دانا است مدام به دانستههای خود شک کرده و در پی این است که بیشتر بدست آورده و برای این کار خود را دانا نمیداند و چه بسا روی اعتماد به نفس او نیز تاثیرات منفی داشته باشد و باعث شود او به هر چه که تاکنون به عنوان علم بدست آورده است شک کند.
ضرب المثل دانا هم داند و هم پرسد نادان نداند و نپرسد نیز دقیقا به همین مضمون اشاره دارد، این که بسیاری از افراد وقتی میدانند باز بیش از همه کنجکاو هستند و میپرسند، اما نادان به همان چند خط و چند روز که تجربه کوتاهی کسب کرده است بسنده میکند.
انسانها مدام خود را با یکدیگر مقایسه میکنند و هر کسی سعی میکند علم خود را به رخ دیگران کشیده که این مسئله به خوبی خود بد نیست، زمانی منفی است که فرد اشتباهات مختلف خود را گردن نگرفته و از آنها فرار کند و سعی کند خود را دانای بی اشتباه نشان دهد و در صورتی که هیچ انسانی نمیتواند این گونه باشد.
یعنی فرد دانا همیشه به دنبال کسب علم است و خود را بی نیاز از دانستن و یاد گرفتن چیزهای جدید نمی داند. درحالیکه شخص نادان فکر می کند همه چیز را می داند و به همان اندک دانسته هایی هم که دارد مطمئن است!
انسان هر چقدر عاقل و خردمند می شود به این مطلب پی می برد که ” هیچ نمی داند” !چرا که علم و دانش هیچ گاه تمامی ندارد و علوم مختلفی در این جهان وجود دارد که ما از آن بی خبریم یا هنوز کسب نکرده ایم.
یکی از راه های کسب علم، سوال پرسیدن است. انسان وقتی از شخص داناتری سوال می پرسد، گره های ذهنی اش باز شده و ابهاماتش رفع می شود و اگر مطلبی را اشتباه فهمیده باشد با جوابی که می گیرد، اصلاح می شود. اما اگر سوال نمی پرسید و بی تفاوت بود، چه زمانی از این جهل و غفلت می توانست خارج شود؟! همچنان توهم می کرد که دانسته های من درست است!
شخص نادان تا شیرینی علم و دانش را نچشد شاید به آن سمت قدم بر ندارد و همیشه خود را بی نیاز از دانستن مطالب جدید بداند!
پرسیدن عیب نیست، ندانستن عیب است؛ یعنی سوال پرسیدن از مسائلی که مسیر درست را به شخص نشان می دهد مهم است. وگرنه کسی جاهل باشد و خجالت بکشد که سوال بپرسد به ضرر خودش تمام می شود.
(هر سوالی هم ضروری نیست! حواستان باشد! مثل کسانی که از حضرت علی علیه السلام می پرسیدند بگو تعداد موهای سر ما چقدر است!! این سوال پرسیدن عین جهالت است!)
همراهان عزیز ساعدنیوز ، زبان فارسی یکی از غنی ترین زبان های جهان است که در آن ضرب المثل های بیشماری وجود دارد. برای آگاهی بیشتر درباره این ضرب المثل ها با بخش ضرب المثل ساعدنیوز همراه باشید.
بی صبرانه منتظر نظرات مفید و ارزشمندتان درباره این ضرب المثل جذاب هستیم.