به گزارش سرویس سیاسی پایگاه خبری ساعدنیوز به نقل از شرق، ساعتی پیش از دیدار دونالد ترامپ با نخستوزیر اسرائیل، رئیسجمهوری آمریکا دستور اجرائی بازگشت کارزار فشار حداکثری علیه ایران را امضا کرد که به نظر میرسد این اقدام روی دیدار بیبی و ترامپ اثرگذار بوده و بهنوعی هم نشست خبری مشترک این دو مقام را تحتالشعاع قرار داده بود. بهخصوص آنکه طبق اخبار و گزارشهای واصله، چه پیش از سفر بنیامین نتانیاهو به آمریکا و چه بعد از دیدارها در واشنگتن، مشخص شد موضوع ایران یکی از کلیدیترین و محوریترین دستورکارهای دو طرف برای رایزنی پشت درهای بسته بوده است.
البته پس از پایان نشست پشت درهای بسته، شاهد سطحی از اختلاف نظر بین نخستوزیر اسرائیل و رئیسجمهور آمریکا بودیم. در همین زمینه، بنیامین نتانیاهو در نشست خبری مشترک با دونالد ترامپ، خروج او (ترامپ) از توافق هستهای با ایران را منطقی دانست. به ادعای واهی بیبی، «ما در مورد ایران کاملا با هم تفاهم داریم؛ کشوری که سعی در ترور ما داشت». البته ترامپ در کنفرانس خبری مشترک با نتانیاهو، لحن دیگری داشت و ضمن اعتراف به این نکته که «ایران در حال حاضر بسیار قدرتمند است»، از «علاقه خود به توافق با ایران» سخن گفت و مجددا عنوان کرد: «ایران نباید سلاح هستهای داشته باشد».
کلیددار جدید کاخ سفید سخنانش را اینگونه ادامه داد: «خطاب به ایران که با دقت گوش میدهد، میگویم که مایلم به توافقی عالی دست یابیم؛ توافقی که امکان ادامه زندگی و شکوفایی را برای شما فراهم کند. شما قطعا به شکوفایی خواهید رسید». به گفته ترامپ، «مردم ایران، مردمی شگفتانگیز، سختکوش، زیبا و حقیقتا گروهی باورنکردنی هستند. من آنها را بهخوبی میشناسم. دوستان زیادی از ایران دارم و بسیاری از دوستان آمریکایی من اصالتا ایرانی هستند و به ایران بسیار افتخار میکنند».
رئیسجمهور جدید آمریکا با ارجاعی به اقدام ضدایرانی خود تصریح کرد: «فقط برای اینکه بدانید، من از انجام این کار (امضای یادداشت فشار حداکثری) متنفر بودم و امیدوارم بتوانیم از تبدیل این وضعیت به یک فاجعه جلوگیری کنیم. نمیخواهم چنین اتفاقی بیفتد. من صمیمانه خواهان صلح هستم و امیدوارم که بتوانیم به این هدف برسیم». مستأجر تازه کاخ سفید باز هم به ادعای چندباره خود بازگشت که «ایران نباید سلاح هستهای داشته باشد و این مسئله بسیار واضح است». ترامپ ادامه داد: «من هیچ محدودیتی تعیین نمیکنم، اما یک چیز انکارنشدنی است؛ اینکه آنها نباید سلاح هستهای داشته باشند و اگر حتی فکر کنم که آنها به دنبال دستیابی به سلاح هستهای هستند، با وجود همه حرفهایی که زدم، فکر میکنم که عواقب بسیار بدی برایشان خواهد داشت». اما از طرف دیگر، او امیدوار بود «اگر ایرانیها بتوانند ما را متقاعد کنند که چنین قصدی ندارند -امیدوارم که بتوانند- این کار بسیار آسان است؛ در آن صورت، فکر میکنم آیندهای باورنکردنی در انتظارشان خواهد بود».
ترامپ میگوید «توافق صلح هستهای با ایران که اجازه رشد مسالمتآمیز به تهران میدهد»، ترجیح اوست و «گزارشهایی که میگویند ایالات متحده با همکاری اسرائیل قصد دارد ایران را نابود کند، بسیار اغراقآمیز هستند». رئیسجمهور آمریکا تأکید کرد: «من بهمراتب یک توافق صلح هستهای معتبر را ترجیح میدهم؛ توافقی که به ایران اجازه دهد بهطور مسالمتآمیز رشد و پیشرفت کند». رئیس قوه مجریه ایالات متحده به صراحت عنوان کرد: «ما باید فورا کار بر روی آن را آغاز کنیم و زمانی که این توافق امضا و تکمیل شد، یک جشن بزرگ در خاورمیانه برگزار کنیم».
این اختلافنظرها بین نخستوزیر اسرائیل و رئیسجمهور آمریکا از نگاه تحلیلگری مانند صادق زیباکلام هم دور نماند و در گفتوگو با «شرق» معتقد است: «با توجه به همین مواضع متناقض نتانیاهو و ترامپ در قبال ایران، نمیتوان دیدار و نشست مشترک خبری این دو را مشخصا با هدف تقابل علیه جمهوری اسلامی ایران در نظر گرفت». ضمن آنکه این استاد دانشگاه با ارجاعی به گفتهها و مواضع نتانیاهو و ترامپ در نشست خبری خاطرنشان میکند: «نخستوزیر اسرائیل تنها اشاره کوچک و گذرایی به ایران داشت» و به گفته او، «دونالد ترامپ هم با ادبیاتی مثبت، به دنبال تکرار چندباره جمله کلیدی خود برای اعلام آمادگی در جهت آغاز مذاکره با ایران بود».
لذا زیباکلام چنین تصور میکند که «دونالد ترامپ اساسا به دنبال جنگ، درگیری و تنش با ایران نیست». البته این چهره سیاسی برداشت دیگری از مواضع دونالد ترامپ استخراج کرده و اذعان دارد: «با این سخنان ترامپ و نیز اقدام او درخصوص امضای دستور اجرائی برای بازگشت کمپین فشار حداکثری، اکنون توپ در زمین ایران است» و به زعم این فعال سیاسی، «حال تصمیم با تهران است که میخواهد چه واکنشی در برابر گفتهها و اقدامات ترامپ داشته باشد؛ آیا آنگونه که عارف گفته است، دیدار و مذاکرهای بین پزشکیان و ترامپ روی نخواهد داد یا آنکه شاهد آغاز مذاکرات خواهیم بود؟».
از زاویهای دیگر، صادق زیباکلام به «ناگفتههای» دونالد ترامپ ورود کرده و به «شرق» چنین میگوید: «همین که رئیسجمهور آمریکا، چه در زمان امضای دستور اجرائی برای احیای کمپین فشار حداکثری و چه در نشست خبری با نتانیاهو، اشارهای به تلاش در جهت براندازی و تغییر نظام در ایران نکرده و حمایتی از اپوزیسیون جمهوری اسلامی ایران هم نداشته، حکایت از آن دارد که در این مقطع، دونالد ترامپ سر ستیز و رویارویی تمامعیار با تهران را ندارد». به اعتقاد این تحلیلگر، «رئیسجمهور آمریکا حتی بدون اشاره به توان موشکی، پهپادی و نفوذ منطقهای یا موضوع مذاکرات جامع، صرفا بر عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای اشاره داشت» که به گفته این استاد دانشگاه «مورد قبول تهران است و مقامات هم بارها گفتهاند که جمهوری اسلامی ایران به دنبال ساخت سلاح هستهای نیست». از اینرو، این فعال سیاسی ارزیابی امیدوارانه و مثبتی دارد که هرچه زودتر بستر برای آغاز مذاکرات فراهم شود.