ساعدنیوز
ساعدنیوز

"توافق اشکالی ندارد"؛ از تعمیق روابط ایران و آژانس تا مذاکرات جدید با آمریکا بر سر برجام

  دوشنبه، 22 خرداد 1402 ID  کد خبر 343796
"توافق اشکالی ندارد"؛ از تعمیق روابط ایران و آژانس تا مذاکرات جدید با آمریکا بر سر برجام
ساعدنیوز: حسن بهشتی پور در مصاحبه ای اختصاصی با خبرنگار ما در واکنش به سخنرانی مهم رهبری در جمع دانشمندان هسته ای کشور گفت: تأکید رهبری بر حرمت ساختن بمب اتم و ادامه همکاری ها با آژانس اهمیت بسیار بالایی دارد.

به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز، حسن بهشتی پور تحلیلگر مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار ما و در تشریح ماهیت جمله کلیدی "توافق اشکال ندارد" در سخنرانی مهم رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با دست اندرکاران صنعت هسته ای کشور گفت: به نظرم ایشان از "توافق" دو منظور دارند. یکی توافق با آژانس است. که ایشان تأکید بر ادامه همکاری با آژانس در چارچوب پادمان کردند. وقتی صحبت از همکاری با آژانس در روزهای اخیر مطرح شد، برخی در کشور از امتیاز دادن ایران به آژانس، نصب دوربین های جدید انتقاد کردند و جنجال به راه انداختند. من خوشحالم که رهبری از ادامه همکاری با آژانس صحبت کردند و این خدمت بزرگی به کشور است. واقعیت این است که آژانس بین المللی انرژی اتمی تنها نهاد بین المللی ناظر به فعالیت های هسته ای کشورهای دنیا است. این که آقای گروسی در مقام مدیر کل آژانس خارج از چارچوب مسائل فنی، و حقوقی خارج می شود و اظهار نظرهای سیاسی درباره برنامه هسته ای ایران می کند، این نقد به شخص آقای گروسی وارد است و به هیچ وجه به اعتبار و اهمیت آژانس در زمینه نظارت بر فعالیت های هسته ای کشورها لطمه ای وارد نمی کند.

دکتر حسن بهشتی پور کارشناس مسائل بین الملل

بهشتی پور با اشاره به رسالت آژانس بین المللی انرژی اتمی در زمینه نظارت بر فعالیت های صلح آمیز هسته ای کشورها افزود: رهبری بر ادامه همکاری با آژانس تاکید کردند و یک شرط مهم برای این همکاری گذاشتند. همکاری با آژانس باید در چارچوب پادمان صورت بگیرد. پادمان همان ترتیبات اجرایی ان پی تی است. آژانس برای اجرای ان پی تی با هر کشوری که پیمان ان پی تی را پذیرفته است توافقاتی را به صورت جداگانه برای نظارت بر برنامه های هسته ای آن کشور امضاء می کند. که در بسیاری موارد، محتوای این توافقات هم تفاوتی ندارد. ایران در سال 1352 در زمان رژیم سابق، این سند را امضاء کرده است و بعد از انقلاب نیز، کشور به تعهدات خود پایبند مانده و امروز هم رهبری مجوز ادامه همکاری ها با آژانس در چارچوب پادمان هسته ای را دادند.

این استاد روابط بین الملل در ادامه گفت: به نظرم حرف رهبری مبنی بر این که "توافق اشکال ندارد" وجه دومی هم دارد و آن صدور مجوز برای ادامه مذاکرات با طرف غربی بر سر احیای برجام است. حالا دولت فعلی دوست ندارد اسم مذاکرات برجامی را روی این مذاکرات بگذارد و از مذاکرات برای رفع تحریم سخن می گوید، اشکالی ندارد ولی به هر صورت هدف رسیدن به یک توافق با طرف آمریکایی و غرب درباره برجام است. البته رهبری یک شرط هم برای این مذاکرات گذاشتند و آن حفظ زیرساخت های هسته ای کشور است. ما باید ببینیم منظور ایشان از زیرساخت های هسته ای چیست؟ این موضوع باید برای افکار عمومی تشریح شود.

این تحلیلگر مسائل برجام در تشریح مقصود رهبری از زیرساخت های هسته ای کشور گفت: منظور رهبری از حفظ زیرساخت های هسته ای کشور این است که مثلاً تعداد سانتریفیوژهایی که امروز در کشور وجود دارد، باید حفظ شود هرچند ممکن است طبق توافق با طرف غربی، این سانتریفیوژها خاموش شود یا غیرفعال باشد به هر صورت باید از این سانتریفیوژها حفاظت شود. ذخایر اورانیوم موجود در کشور باید حفظ شود. طبق گزارش آژانس در ایران حدود 104 کیلوگرم اورانیوم غنی شده 60 درصد وجود دارد، 400 کیلوگرم اورانیوم غنی شده 20 درصد و 3 هزار کیلوگرم اورانیوم 5 درصد وجود دارد. این ذخایر باید حفظ شود، یا به صورت کیک زرد یا به صورت تبادل یا هر شکل دیگری که ممکن است. علاوه بر این ها، زیرساخت هایی مثل سایت فردو، نطنز، یو سی اف اصفهان، کارخانه تولید آب سنگین اراک، راکتور هسته ای اراک اینها نیز باید به هر شکلی حفظ شود. البته ممکن است طبق توافق، محدودیت هایی را برای فعالیت این سایت ها لحاظ شود که بستگی به کم و کیف توافق طرفین دارد. اصل صحبت رهبری، تأکید بر حفظ تمام این زیرساخت ها است.

بهشتی پور در پاسخ به سؤال خبرنگار ما درباره واکنش غربی ها به سخنان مهم رهبری گفت: رهبری فرمودند که ما دنبال سلاح هسته ای نیستیم. این منطق بسیار مهمی است که بارها ایشان به این موضوع تأکید کردند و طرح دوباره این مسأله از سوی ایشان در این مقطع اهمیت حیاتی دارد. متأسفانه در داخل کشور هستند کسانی که درباره خروج از ان پی تی یا ساخت بمب اتم صحبت می کنند ولیکن رهبری به روشنی اعلام کردند که ما به دنبال بمب هسته ای به عنوان یک سلاح کشتار جمعی نیستیم. چون که اسلام هیچ مجوزی برای تولید سلاح کشتار دسته جمعی نداده است. البته بحث بازدارندگی سلاح هسته ای هم مطرح است که این یک بحث دانشگاهی است. برخی مخالف این ایده هستند و معتقدند سلاح هسته ای برای ایران بازدارندگی نمی آورد برخی هم مدافع این ایده اند. هستند کسانی هم که معتقدند که همین که در آستانه تولید سلاح هسته ای قرار بگیریم این خودش بازدارندگی به همراه دارد چرا که هر موقع اراده کنیم می توانیم این سلاح را بسازیم.

بهشتی پور تصریح کرد: فتوای رهبری می گوید که ساخت بمب اتم مجاز نیست. این برای غربی ها بسیار مهم است. البته رهبری در سخنانشان علاوه بر تأکید دوباره بر حرمت ساخت سلاح هسته ای از لحاظ فقهی مسأله ای را هم برای افکار عمومی در خصوص مناقشه هسته ای ایران و غرب توضیح دادند. گفتند که حتی دستگاه های اطلاعاتی خود غربی ها و آمریکایی ها یک بار در سال 2003، یک بار در سال 2007 و. یک بار هم همین اواخر تأکید کردند که ایران از سال 2003 به این سو هیچ تلاشی برای ساخت سلاح هسته ای نداشته است. خود غربی ها تأئید می کنند که حداقل از 2003 به این سو هیچ نوع فعالیت غیر صلح آمیز در کار نبوده است. ولی به تعبیر رهبری، علیرغم این گزارش های خودشان ، رسانه های غربی با طرح ادعاهایی در تلاش هستند تا بر ایران فشار بیاورند. تحلیل رهبری این است که آمریکایی ها و غربی ها در واقع مخالف برنامه هسته ای ایران نیستند ، بلکه مخالف تولید و گسترش علم در ایران هستند. ایشان بر این عقیده هستند که توسعه صنعت هسته ای در کشور به توسعه علوم و رشته های دانشگاهی کمک کرده است. برای تبیین این صحبت باید گفت دانش هسته ای یک دانش چند وجهی است یعنی شما برای پیشرفت در فناوری هسته ای در سایر علوم ضروری برای کشور مانند شیمی، شیمی فیزیک، الکترونیک، و دهها رشته دیگر نیز پیشرفت خواهید داشت. چنانچه درسه دهه گذشته ایران در تمام این عرصه های علمی رشد و در مواردی جهش قابل توجه ای داشته است. برای نمونه سانتریفیوژی که در دقیقه 60 هزار دور می چرخد باید با کامپیوتر هدایت شود و طبیعتاً این موضوع بر اساس پیشرفت علم در کشور علوم الکترونیکی و علوم مرتبط رایانه میسر است. رهبری معتقدند که سازمان انرژی اتمی این مسائل را باید برای افکار عمومی روشن کند بطوریکه مردم متوجه بشوند انرژی هسته ای تنها به تولید برق محدود نیست و چگونه به توسعه علم و اقتصاد کشور کمک می کند.

بهشتی پور در ادامه و در پاسخ به سؤالی درباره تأثیر انتخابات آمریکا بر روند گفتگوهای ایران و آمریکا بر سر احیای برجام گفت: این مسأله ای که درباره تأثیر منفی انتخابات آمریکا بر روند مذاکرات و ترس بایدن از شکست در انتخابات بعد از توافق با ایران به نظرم وجهی ندارد. افکار عمومی آمریکا اساساً توجهی به ایران و مسائل مختلف مرتبط با ایران ندارد. رأی دهندگان آمریکایی نگران نرخ تورم، رشد اقتصادی و اقتصاد ایالت های مختاف آمریکا هستند تا مسائل هسته ای ایران. البته سیاست خارجی دولت آمریکا آن زمانی برای رأی دهندگان مهم می شود که مثلاً یک جنگی رخ دهد و اقتصاد آمریکا و طبیعتاً زندگی آمریکایی ها با مشکل مواجه شود. انتخابات آمریکا از آبان ماه امسال شروع می شود و تا آبان ماه سال بعد ادامه دارد. 17 ماه تا انتخابات آمریکا زمان وجود دارد. از نوامبر 2023 تا نوامبر 2024. دست بایدن باز خواهد بود و اگر بخواهد می تواند با ایران به توافق برسد.

این تحلیلگر مسائل خارجی افزود: البته صهیونیست ها و لابی های صهیونیستی که در رسانه ها و بانک های آمریکایی نفوذ دارند، تلاش خواهند کرد تا فضاسازی کنند چون اسرائیل و صهیونیسم با هر نوع توافقی میان ایران و آمریکا مخالف است مگر این که پیشتر توافقی با اسرائیل صورت گرفته باشد. به نظرم آمریکایی ها بیشتر معطل گرفتن امتیازات بیشتر از ایران هستند یعنی تلاش می کنند تا با تعلل که در روند مذاکرات صورت می گیرد، ایران را راضی به برجام پلاس کنند. این که آیا در قبال امتیازاتی که می خواهند بگیرند چه امتیازاتی به ایران خواهند داد یا نه، بسیار مهم است . این که موضع ایران در قبال درخواست های آمریکا چیست؟ اینها همگی بستگی به آن مذاکرات مخفیانه ای هست که می گویند در جریان است. البته رسانه ها گمانه زنی هایی را درباره مذاکرات میان ایران و آمریکا می کنند و البته تکذیب هایی هم وجود دارد. ما نه به آن تأئیدها می توانیم اعتنا کنیم نه به این تکذیب ها. به نظرم آثار و نتایج این مذاکرات می تواند مبنای خوبی برای قضاوت درباره کم و کیف تحولات در مذاکرات ایران و آمریکا در آینده باشد. همچنانکه بطور قطع نمی دانم اساساً مذاکراتی در جریان است ، یا نه صرفاً یک نوع فضاسازی برای مدیریت هیجانات بازار در کشور است؟


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (2 نظر) نگاهی به عکس شناسنامه بازیگران و سلبریتی های مشهور سینمای ایران+عکس/ از شیلا خداداد و شهاب حسینی تا بهرام رادان و مرتضی پاشایی (1 نظر) کنایه سنگین جمهوری اسلامی به قالیباف: با فقط 6 درصد آراء حوزه انتخابیه رئیس مجلس شده است! (1 نظر) ذکر امروز با ناصر رفیعی برای "افزایش روزی" / توصیه پیامبر به دخترش فاطمه (س)؛ بگو یا رب العالمین... (1 نظر) خبر بسیار امیدبخش یک دیپلمات معروف درباره توافق قریب الوقوع ایران با دولت ترامپ در روزنامه دولت (1 نظر) رئیس دفتر آیت الله خامنه ای: اگر قدرت نظامی نداشتیم تا الان ما را خورده بودند (1 نظر) قاب ایران قدیم/ 3 تصویر خاطره‌انگیز از دختران شیک پوش بالاشهری در دهه 70 (1 نظر) (تصاویر) عاقبت شوم بشار اسد بعد از فرار به روسیه: لنگه کفش در دهان رهبر سابق شام (1 نظر) حسن خمینی: خدا نکند پرچم بیفتد! آنگاه رفقای دیروز هم سنگ می‌زنند (1 نظر) نگاه های معنادار دختر پزشکیان بعد از شنیدن جملات امروز پدرش: تصور می‌کنم اگر همسرم بود شاید فرزندانم بهتر تربیت می‌شدند+ویدیو (1 نظر) تصاویر دیده نشده از جنجالی‌ترین خواهر محمدرضا پهلوی با لباس عروس ابریشمی در روز خاکسپاری پدرش در ایران/ خاندانی که حتی حاضر به حفظ حرمت پدرشان هم نبودند (1 نظر) سلفی یلدایی عبدالله روا، مجری برنامه ویدیوچک با خواهرزاده بانمکش/ چقدر شبیه همدیگه هستن+عکس (1 نظر) برای اشک‌های پزشکیان! (1 نظر) اجرای بی نظیر آهنگ مادر توسط آرون افشار برای مامانای آسمونی +فیلم/ بگو باران ببارد... (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات /مار، موش، قورباغه آسیایی
تیتر امروز   
سوژه جذاب امشب/ دو خواهر بهم چسبیده که با یک مرد ازدواج کردند + عکس شوهر
استعداد این بازیکن در پست غیر تخصصی اش امروز او را به بهترین بازیکن دربی خوزستان تبدیل کرد!
جدول زمانبندی قطعی برق امروز جمعه 7 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک
سلامتی بازیکنان تیم پرسپولیس در خطر است!
فال ابجد روزانه جمعه 7 دی 1403 / خرداد ماهی ها خطر در کمین است پشیمان میشوی
فال انبیاء روزانه جمعه 7 دی 1403 / مهر ماهی مراقب باشید ممکن است سختی در پیش داشته باشید
نیروهای سپاه پاسداران در فرودگاه‌ها؛ چرا این تصمیم گرفته شد؟
فال قهوه با نشان روز جمعه 7 دی ماه 1403/ اردیبهشتیا بیشتر مراقب آدمهای دور و بر باشن
فال شمع روزانه جمعه 7 دی ماه 1403/ فروردینی‌ها نگران پول از دست رفته نباشن
فال روزانه امروز جمعه 7 دی ماه 1403/ بهمن ماهی‌های عزیز هرچه زودتر به خودتون بیاین!
فال حافظ با تفسیر روز جمعه 7 دی 1403+فیلم / دی ماهی ها هوشیار باشید و به دیگران تکیه نکنید
اسم زیبای بارانا انتخاب همسر لُری علیرضا بیرانوند برای تک دخترشان/ ستاره تیم ملی هیچ دخالتی نکرد!
پشت پرده افشا شده به بیراهه کشاندن گاریدو / بادامکی شهامت داشته باشد و شفاف‌سازی کند!
گام دوم رفع فیلترینگ رسانه ای شد: این دو شبکه اجتماعی معروف آزاد می شود
داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر
منتخب روز   
رونمایی افسانه پاکرو از عکس برادرزاده اش/ گذر زمان چه بر سرش آورده؟ جدول زمانبندی قطعی برق امروز جمعه 7 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک عکسی که ثابت می کند نیما فلاح و سحر ولدبیگی عاشق ترین زن و شوهر سینمای ایران هستند/ این شکلی به پای هم پیر بشید نوستالژی روز/ تیتراژ جذاب کارتون خاطره‌انگیز بچه‌های دهه60 و 70؛ «کاراگاه گجت»/ آخرشم نفهمیدیم کی پشت اون صندلی نشسته 🤣 داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر (ویدئو) مستند حیات وحش/مادر تو هر شکلی مادره/ فداکاری‌های عاشقانه گورِخر شجاع برای نجات کُره‌اش از چنگال شیر بی‌رحم! قاب ایران قدیم/ از بابانوئل در دبیرستان دخترانه سال 78 تا استایل دانشجویان دانشکده هنر سال 70 این املت خوردن داره/ راز خوشمزگی املت قهوه‌خانه‌ای استقبال ویژه و منحصربفرد از مسعود پزشکیان با رقص محلی و جمله آذری که به مذاق رئیس‌جمهور خوش آمد+ویدیو 7 کتاب موفق و پرفروش که قبل از ازدواج حتما باید بخوانید جنجال برانگیزترین درخت کریسمس در آلمان / 5 میلیون دلار فقط برای درخت؟! + تصاویر 10 غذای سنتی کریسمس در کشورهای مختلف جهان