1- غار بلو گروتو (Blue Grotto) در جزیره کاپری ایتالیا
غار بلو گروتو در جزیره کاپری در جنوب ایتالیا قرار گرفته و یکی از جاذبه های گردشگری این جزیره و جزء مهمترین غارهای جهان می باشد. در حالی که ورودی اکثر غارها در خشکی است اما برای وارد شدن به بلو گروتو میبایست حتما از طریق دریا اقدام کنید. شهرت این غار به دلیل درخشش بی نظیر آب جریان داشته در داخل آن است. طول این غار ۶۰ متر و پهنای آن ۲۵ متر می باشد اما ورودی آن دهانه های کوچک به عرض ۲ متر با ارتفاعی کم بوده که در زمان ورود لازم است سر خود را پایین بیاورید، به همین دلیل تنها زمانی که دریا در حالت جزر باشد می توان از این غار دیدن نمود. این غار با ۲ حفره ای که در خود دارد نور خورشید را به درون آب وارد کرده و موجب درخششی رویایی می گردد.
غار بلوگروتو (Blue Grotto) یکی از پربازدیدترین نقاط ایتالیا است ولی دلایل بسیار زیادی غیر از این غار برای سفر به جزیره ی کاپری وجود دارد. این جزیره ی صخره ای شیب دار، در نزدیکی دریای آبی بیکران، با چشم اندازهای سرسبز کاج و گیاهان استوایی، منظرهای خیره کننده ایجاد کرده است که در سفر به ایتالیا نباید سفر به این منطقه را از دست بدهید. کاپری نام جزیره ای در ایتالیا است که سالها مقصد گردشگران ثروتمند بوده است. این جزیره فقط توسط قایق، قابل دسترسی می باشد. وقتی وارد این جزیره می شوید تصاویری خارق العاده از طبیعت را در آن خواهید یافت از قله های زیبای کوهها گرفته تا غارهای تیره و تاریک.
تماشای این غار یکی از بهترین تجربیات زندگی هر شخصی خواهد بود. چیزی که این غار را مشهور کرده است وجود آبهایی به رنگ آبی ماوراطبیعی است ، شاید چنین رنگی را هیچ کجا نیابید. آبهای درون این غار به طرز شگفت انگیزی آبی و زلال هستند. گفته می شود در زمانهای قدیم پادشاهان از این غار بعنوان یک حمام اختصاصی استفاده می کردند.
شاید به این فکر کنید که دلیل این رنگ آبی چه چیزی می تواند باشد. دلیل آن نور خورشید است که از طریق یک سوراخ به داخل نفوذ می کند و پس از انعکاسی که در آب و سنگ آهک سفید و ماسه های این غار ایجاد میکند این رنگ طبیعی زیبا را تشکیل می دهد. زمانیکه خورشید طلوع می کند و اشعه خورشید به این آبها می تابد، رنگ آنها آبی و آبی تر می شود. دیگر نیازی به فتوشاپ برای تغییر رنگها و تاکید به روی رنگی نیست چرا که این طبیعت زیبا خود تمام فیلتر ها را روی خود اعمال کرده است!
روزانه گردشگران متعددی از غار آبی بازدید می کنند و این زیبایی جادویی را مشاهده می کنند. اگر پیش از ورود به این غار چشمان خود را ببندید قطعا پس از باز کردن فکر می کنید وارد یک داستان افسانه ای شده اید. بازدیدکنندگان فقط می توانند از طریق قایق به این غار بروند آن هم زمانیکه سطح آب پایین است و آب دریا در آرامش کامل به سر می برد. شنا کردن نیز در این آبها ممنوع است هم به دلایل امنیتی هم جهت حفاظت از این طبیعت زیبا.
2- غار کروبرا (Krubera) در منطقه آبخازیا گرجستان
بر اساس اخرین رتبه بندی غارهای دنیا ،غار کروبرا در رتبه اول این جدول و در کشور ابخازیا که به تازگی از کشور روسیه جدا شده و استقلال خود را به دست آورده است قرار دارد . عمق این غار ۲۱۹۷ متر و طول افقی آن در حدود ۴۳۲/۱۳ متر میباشد که از لحاظ ساختار زمین شناسی در یک لایه لایمستون قرار دارد. غار ورونیا در زبان روسی به معنای غار کلاغ است ، دلیل این نامگذاری وجود کلاغ های بسیار در دهانه و چاه اول این غار میباشد که توسط غارشناسان شهر کیف اکراین و پس از پیمایش این غار در سال۱۹۸۰ به این نام معروف گردیده است. نام دوم این غار کروبرا است که در سال ۱۹۶۰ توسط غارشناسان گرجستان پس از اکتشاف دهانه و ارایه گزارش الکساندر کروبر به این نام خوانده شد.
غار کروبرا در سال ۲۰۰۱ زمانیکه غارنوردان انجمن غارنوردی اوکراین به عمق ۱۷۱۰- متری آن دست پیدا کردند به عمیق ترین غار دنیا تبدیل شد. تا قبل از آن عمیق ترین غار دنیا لامپراشتوفن (Lamprechtsofen) در کشور اتریش با ۱۶۳۲- متر عمق بود. در سال ۲۰۰۴ برای اولین بار در تاریخ غارنوردی دنیا، انجمن غارنوردی اوکراین توانست به عمقی بیش از ۲۰۰۰ متر در یک غار دست پیدا کند. آنها در این سال به عمق ۲۰۸۰- متری رسیدند. “جنادی ساموخین” غارنورد اوکراینی در سال ۲۰۰۷ با غواصی در انتهای غار به عمق ۲۱۹۱- متر و در سال ۲۰۱۲ به عمق ۲۱۹۷- متر یعنی عمیق ترین نقطه این غار رسید. تا کنون کروبرا تنها غار دنیاست که عمقی بیش از ۲۰۰۰ متر دارد. زمین شناسان با توجه به فشار لایه های بالایی زمین تخمین می زنند که عمیق ترین غارهای دنیا نمی توانند عمقی بیش از ۳۰۰۰ متر داشته باشند اما با این حال ممکن است غاری عمیق تر از کروبرا کشف شود.
غار کروبرا یکی از سخت ترین غارها برای پیمایش است و گذرگاه آن بیش از ۱۳ کیلومتر طول دارد. صخره های سنگ آهکی و سنگ های گدازه ای، tuff و دیگر مواد معدنی در این غار قابل مشاهده هستند. غارشناسان زیادی با تور خارجی از این غار بازدید کرده اند و علیرغم سختی پیمایش و خطرات آن، به خاطر دیواره های خارق العاده ی آن، پیمایش و حتی دیدن کروبرا برای بسیار از زمین شناسان و غارشناسان رویایی است. این غار تنها غاری است که تا کنون با عمق بیشتر از ۲۰۰۰ متر کشف شده و به نظر می رسد تا چند سال آینده هم همچنان این عنوان را حفظ کند؛ چرا که از نظر زمین شناسی به دلیل فشار لایه های بالایی زمین، بسیار بعید است که غاری با بیش از ۳۰۰۰ متر عمق وجود داشته باشد. تا قبل از اکتشاف غار کروبرا یعنی تا سال ۲۰۰۱، لامپراشتوفن (Lamprechtsofen) با ۱۶۳۲ متر عمق در اتریش به عنوان عمیق ترین غار در جهان مشهور بود.
3- غار اوردا (Ordinskaya) در پرم روسیه
غار اُردا , اوردا (Orda یا Ordinskaya) بزرگ ترین غار گچی زیر آب جهان است. حدود ۵ کیلومتر طول دارد که ۳۰۰ متر آن خشک و بقیه زیر آب است؛ و در کشور روسیه واقع شده است. این غار در نزدیکی شهر پرم (Perm) واقع شده، چیزی حدود ۶۰۰ کیلومتری شمال شرق کازان (قازان).
بسیاری از غارهای عجیب دنیا، از زیر آب ها نشأت گرفته اند. غار اوردا که در روسیه واقع شده، نمونه بارزی از این واقعیت است. این غار عظیم بزرگ ترین غار گچی دنیا نیز شناخته می شود. هر چند که تنها غار زیر آبی طولانی دنیا نیست. آب های این غار در زمره خالص ترین آب هایی هستند که تا کنون دیده اید. آب این غارها به قدری شفاف است که شناگران می توانند تا ارتفاع 150 پا روی آب به راحتی شنا کنند. با این حال اوردا احتمالا آن غاری نیست که شما بخواهید وقت زیادی را در آن بگذرانید. دمای آب به شدت پایین است و توده های گچی که غار را تشکیل می دهند، به سادگی شکسته و می توانند منجر به مرگ شناگران و غواصان شوند.
شهر پـِرم در غرب کوه های اورال قرار دارد و به همین دلیل جزو بخش اروپایی روسیه محسوب می شود. طبق یک افسانه محلی، در غار بانوی غار اُردا زندگی می کند که نگهبان و محافظ مهمانان این غار است. در سال ۲۰۰۸، غار اوردا در فهرست میراث جهانی یونسکو جای گرفت.
4- غار اشکوتسیان (Škocjan) در تریست اسلوونی
غار عظیم اشکوتسیان (Škocjan Caves) که در فاصله دو ساعتی لیوبلیانا جزو شگفتی های اروپا محسوب می شود و در فهرست میراث جهانی یونسکو هم ثبت شده.یک غار حفاظت شده در اسلوونی که تنها دو مایل طول دارد، اما سالانه گردشگران و بازدید کنندگان زیادی را به سوی خود جذب می کند. در این غار رودی با نام رود رکا (Reka) وجود دارد که تا عمق ۲۱ کیلومتری زمین رفته و دره ای به وجود آورده که طولانی ترین و عمیق ترین تالاب زیر زمینی اروپا نام گرفته است. در سال ۱۹۸۶ این غار به عنوان میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
یک رودخانه در طول میلیون ها سال دره ای بسیار بزرگ زیر زمین ایجاد کرده که به گراند کانیون اروپا مشهور شده. این غار-دره زیر زمینی کیلومترها ادامه داره و فقط بخش کوچکی از آن برای بازدید گردشگرها باز است.ارتفاع غار هم حدودا صد متر است. تمام طول مسیر باید همراه راهنما بود. گردشگرهای زیادی اینجا کشته شدند و به همین دلیل عکس برداری را کلا ممنوع کردند. ورودی غار نسبتا گران است.
در یک کنفرانس جهانی در رامسر این غار جزو مجموعه های آبی خاص ثبت شده است و به همین دلیل اسم رامسر دوست داشتنی در ورودی غار وجود دارد.
5- غار یخی ایسریسن ولت (Eisriesenwelt Ice ) در ورفرن، اتریش
غار آیس ریزن وِلت یکی از غارهای یخی شگفت انگیز می باشد. غار های یخی بخشی از شگفتی های طبیعت هستند که در زیر یخچال های طبیعی پنهان شده اند. غار آیس ریزن وِلت اتریش با ۴۲ کیلومتر طول بزرگ ترین غار جهان است. غار آیس ریزن وِلت بخش های هیجان انگیزی دارد که به شدت محبوب گردشگران است. ضمنا مسیر سفر از سالزبورگ به سمت این غار بسیار خوش منظر است. از آنجا که غار آیس ریزن وِلت یکی از محبوب ترین غار های جهان است مسیر رسیدن به آن بسیار راحت و دسترسی پذیر است. درهای غار آیس ریزن وِلت از اول ماه می تا ۲۶ اکتبر به روی بازدیدکنندگان باز است.
این غار در شهر ورفن کشور اتریش قرار دارد، همانطور که از تصاویر این غار پیداست، جنس آن سنگ، آهک و یخ است. بر اساس بررسی پژوهشگران چیزی حدود ۱۰۰ میلیون سال پیش غار توسط رودخانه ای به وجود آمده است. با گذر زمان سنگ ها توسط آب فرسایش یافتند و شکاف هایی در آنها به وجود آمد و به ندرت ساخت عظیم ترین غار یخی جهان رقم زده شد.
اما شاید سئوال شما هم این باشد که چگونه درون غار یخ می زند؟ در فصل سرما زمانی که جریان هوای داخل کوه گرم می شود، جریان هوای سرد به داخل کوه وارد میشود تا دما را به مرز یخ زدگی برساند. با آمدن بهار، برف ها ذوب می شوند و آب از شکاف سنگ ها به مناطق سرد غار و قسمتهای عمیق آن می رسد و همانجا شروع به یخ زدن می کند، با گذشتن این پروسه در نهایت اشکال بسیار دیدنی در این غار به وجود میآید.
غار Eisriesenwelt حدود ۴۲ کیلیومتر طول دارد، اما بازدید کنندگان تنها اجازه ورود تا یک کیلومتری این غار را دارند. اگر روزی عازم اتریش شدید و از این غار دیدن کردید لباس گرم بپوشید، چرا که مخصوصا در زمستان بادهای سرد به داخل غار می وزند و برف درون غار بیشتر منجمد می کنند. فصل گرما تاثیر زیادی روی این غار ندارد، کافیست در تابستان یک باد خنک بوزد تا یخ ها منجمد شوند و دیگر ذوب نشوند.
6- غار آلتامیرا (Altamira) اسپانیا
غاری در شمال اسپانیا، که نخستین نقاشی های غاریِ دوران پارینه سنگی بر دیواره های آن یافت شده است. ورودی این غار در ۱۸۶۹، برحسب اتفاق کشف شد؛ و ده سال بعد در ۱۸۷۹، گروه جست وجو در فاصلۀ ۳۰متریِ ورودی آن، به جایی رسید که در آن پیکره های واقع نمای حیواناتی همچون گاو کوهان دار، گوزن، و اسب بر دیواره ها و سقف غار نقاشی شده بود. این نقاشی ها با رنگ های متنوع کشیده شده اند، و در خلق آن ها از ناهمواری ها و برجستگی های صخره به خوبی استفاده شده است. قدمت نقاشی های رنگی این غار را حدود ۱۲هزار پ م تخمین زده اند.
نقاشی های غار آلتامیرا برخی از بهترین نقاشی های غار محافظت شده در دنیا هستند. این اثر هنری در نیمه ی دوم قرن نوزدهم توسط Marcelino Sanz de Sautuola کشف شد و گفته می شود که قدمتی بین 14000 تا 18500 سال دارد. جامعه ی هنری آنچنان تحت تاثیر جزئیات پیچیده و رنگ های زنده ی این نقاشی ها قرار گرفتند که آنها را به جعلی بودن متهم نمودند. و از Marcelino Sanz de Sautuola برای تشخیص اصل بودن آن ها کمک گرفت.در سال 1902 در نهایت اصلیت و اعتبار این نقاشی ها به رسمیت شناخته شد. تصاویری از زغال چوب، گل ها، اسب ها و گاومیش ها که نقاشی های دستی در غار آلتامیرا می باشند به عنوان بهترین نقاشی های دیواری ماقبل تاریخ در غارها شناخته می شوند.
نقاش یا احتمالا نقاشان، تصویر ۲۵ گاو رنگی را در دوره ای بر دیوارهای آلتامیرا حک کردند که عصر سنگی آغاز شده بود و انسان ها اهلی کردن حیوانات را در دستور کار خود قرار داده بودند. این خود یکی از مشخصات تاریخی بارز این تصاویر است که حتی پابلو پیکاسو نقاش مشهور نیز از آن الهام گرفته است. گاوهای این مجموعه که با گل اخرا رنگ آمیزی شده و جلوه ای منحصربه فرد از رنگ قرمز دارند، امروزه به یکی از نمادهای مهم شهر تاریخی سانتاندر بدل شده اند. این نقاشی ها جزو یکی از پرطرفدارترین جاذبه های گردشگری اسپانیا هستند؛ هرچند که دسترسی گردشگران به غار آلتامیرا همیشه با محدودیت های خاصی همراه بوده و حتی هم اکنون نیز تنها بخش های بسیار محدودی از آن به روی گردشگران باز است. نحوه کشف گاوهای آلتامیرا نیز در نوع خود جالب است. شاید باید دختر ۱۲ ساله سائوتولای باستان شناس را کاشف گاوهای آلتامیرا دانست؛ چرا که اگر بازیگوشی وی در دخمه های غار نبود، ممکن نبود توجه پدرش به سمت این دخمه کم ارتفاع و متروک جلب شود، اما فریادهای ماریا سائوتولا سکوت گاومیش های کوهان دار رنگارنگ آلتامیرا را که احتمالا از عصر سنگی خاموش مانده بودند، درهم شکست.
7- غار یخی واتنایوکول(Vatnajokull) در ایسلند
به عنوان بزرگترین یخچال اروپا، مواجهه با غارهای یخی در یخچال واتنایوکول امری عادی به شمار می رود. در برخی نقاط ضخامات یخ به 1000 متر می رسد وجود دیوارهای یخی خیلی بلند در آن می تواند بیانگر عمر طولانی آنها باشد. غارهای یخی بسیاری در پشت این دیواره های بلند وجود دارند که هنوز غیر قابل دسترس بوده و انتظار کشف شدن را می کشند.
توجه کنید که ورودی این غارها می تواند بزرگ یا بسیار کوچک باشد اما به محض اینکه قدم در آنها بگذارید، مسحور زیبایی هایشان خواهید شد. یکی از زیباترین نمودهای آن، رنگ خارق العاده ی یخ است که همه چیز را در دریایی آبی رنگ غرق می کند. این رنگ به دلیل نبود نور خورشید و همچنین هوا در یخ است. در کنار دیوارهای مواج غار یخی واتنایوکول می توانید موفق به دیدن مجسمه ها و ستون های یخی زیبایی شوید.
ورودی غارهای واتنایوکول با هم متفاوت است برخی آنها ورودی های بزرگ و برخی ورودی های خیلی کوچک دارند، در هر صورت هر فردی با پا نهادن به غارهای یخی محو تماشای آنها می شود و زیبایی بیش از حد آن هر بیننده ای را مجذوب خواهد کرد. از برجسته ترین زیبایی های این غارهای یخی می توان به رنگ عجیب و شگفت انگیز یخ ها اشاره کرد که گویا در دریایی آبی رنگ غرق شده اید. رنگ زیبای یخ ها به خاطر نبود نور خورشید و نبود هوا در یخ ها ایجاد شده است. از دیگر شگفتی های این ناحیه ستون ها و مجسمه های است که در کنارهای دیوارهای موج دار یخی واتنایوکول شکل گرفته اند که بیننده را محو زیبایی های خود خواهند کرد. با قدم گذاشتن در این غارها گویی یکی از شخصیت های انیمیشن فروزان تبدیل شده اید.
به دلیل سایز خیلی بزرگ پارک ملی واتنایوکول، دادن زمان دقیق سواره تا این محل سخت است، اما از ریکیاویک حدود 350 کیلومتر فاصله دارد. لازم است بدانید که طی کردن این مسافت در زمستان بین 5-7 ساعت از وقت شما را می گیرد. غارهای یخی بخشی از یخچال های قطبی هستند و هیچ گاه نباید تنها به آنها وارد شد. بهترین گزینه برای ورود به این غارها به کمک راهنمای محلی است. غارهای یخی ایسلند مشکوک به از هم پاشیدن بوده و از نظر ایمنی به صورتی بسیار دقیق تحت نظر هستند. این غارهای یخی در زمستان ها بهترین مکانی هستند که می توانید زیبایی رام نشده ی طبیعت ایسلند را در آنها نظاره گر باشید.