به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، در دوران بارداری و تا حدود هفته چهلم آن جفت وظیفه دفع مواد زائد را از بدن جنین بر عهده دارد. در این مدت دستگاه گوارش جنین از لایه زایای اندودرم تشکیل شده و تا پایان دوران جنینی به رشد و نمو خود ادامه می دهد. به همین سبب معمولا تا حوالی هفته 40 تا 42، دفع مواد زاید توسط روده ها انجام نخواهد شد. اما هرقدر زمان از موعد مقرر زایمان بگذرد، احتمال مدفوع کردن جنین در شکم مادر افزایش می یابد که پدیده ای بسیار خطرناک محسوب می شود. در این مطلب برای شما شرح خواهیم داد که علت مدفوع کردن جنین در شکم مادر و نیز علائم مدفوع کردن جنین در شکم مادر چیست.
عمل دفع و مدفوع کردن جنین در رحم
در طی ماه های زیادی که جنین تان در رحم تان رشد می کند آنها مواد مغذی را دریافت و مواد زائد را دفع خواهند کرد. اما در اکثر موارد این مواد زائد به صورت مدفوع نیستند. زمانی که جنین برای اولین بار مدفوع می کند ماده ای به نام مکونیوم دفع می کند. این اتفاق معمولا بعد از تولد رخ می دهد اما گاهی اوقات تقریبا بلافاصله بعد از تولد اتفاق می افتد. مکونیوم یک مدفوع تیره متمایل به سبز و شبیه به قیر است. اگر کودک تان از شیر مادر تغذیه می کند احتمالا برای چند روز بعد از تولد دیدن مکونیوم ادامه خواهد داشت. جنین شما مواد زائد را کمی قبل از تولد در روده خود تولید می کند. با این حال، در بعضی از موارد درحالی که جنین شما هنوز در رحم تان است مکونیوم تولید می کند که می تواند باعث مشکلاتی شود. بعد این مواد زائد می توانند در مایعات آمنیوتیک جمع شوند.
چه اتفاقی برای مواد زائد رخ می دهد؟
جنین ها در رحم مادر برای دریافت مواد مغذی و همینطور دفع مواد زائدی که تولید می کنند به کمک نیاز دارند. جفت شما مسئول انجام تمامی این کارها که اتفاق می افتد می باشد. جفت از سلول هایی ساخته شده است که برای واکنش های بارداری تشکیل شده اند. در نهایت جفت از طریق بند ناف به جنین متصل می شود که به عنوان رگ حیاتی جنین تان محسوب می شود چون ناف راهی برای انتقال مواد مغذی و اکسیژن به آنها می باشد. همچنین جنین شما از طریق جفت مواد زائدی که تولید کرده را دفع می کند که شما از بدن خودتان آنها را خارج می کنید. بنابراین تا آخر 9 ماهگی در اطراف رحم یعنی همان جنین تان هیچ مدفوع یا مواد زائدی وجود ندارد. جفت بعد از زایمان خارج می شود.
اگر جنین قبل از تولد مکونیوم دفع کند چه اتفاقی می افتد؟
در حالی که رخ دادن این اتفاق عرف نیست اما این امکان وجود دارد که جنین قبل از تولد مکونیوم دفع کند. این اتفاق منجر به بروز مشکلی به نام سندرم آسپیراسیون مکونیوم (MAS) می شود. این سندرم زمانی رخ می دهد که جنین به صورت تصادفی مکونیوم وارد شده در مایع آمنیوتیک آلوده را تنفس کند .MAS یک مشکل جدی اما قابل درمان است که در حدود 13 درصد از تولدهای زنده رخ می دهد. وجود مکونیوم در مایع آمنیوتیک می تواند باعث بروز مشکل شود چون این ذرات می توانند راه هوایی جنین را مسدود کنند و مانع رسیدن اکسیژن به آنها شوند. اگر نوزاد شما در زمان تولد نتواند بطور طبیعی تنفس کند ممکن است پزشک شما قادر به شناسایی MAS باشد. متخصصان بهداشت می توانند در زمان تولد برای رفع این نوع استرس های دستگاه تنفسی کارهایی انجام بدهند. برای کمک به دفع مایعات آمنیوتیک که از مکونیوم پر شده اند مجرای تنفسی نوزاد شما را ساکشن (مکش) خواهد شد. در بعضی موارد ممکن است مکمل اکسیژن نیاز باشد. MAS بدون درمان رها شده می تواند منجر به پنومونی (نوعی عفونت ریه) شود.
علت بروز MAS چیست؟
برای مشکل MAS عوامل خطر زیادی وجود دارد. سندرم دیسترس جنینی یکی از دلایل شناخته شده بروز آن است. اگر مشکلی با جفت یا بند ناف وجود داشته باشد ممکن است جنین شما اکسیژن یا خون رسانی کافی دریافت نکند و این امر می تواند باعث دیسترس (پریشانی و اضطراب جنین) و دفع مکونیوم شود. همچنین MAS (سندرم آسپیرسیون مکونیوم) در نوزادانی که در دوره یا تقریبا بعد از هفته های 37 و 42 به دنیا آمده اند شایع تر است، البته برای نوزادان زودرس این طور نیست. اگرچه دفع مدفوع جنین در رحم مادر به معنی بروز MAS نخواهد بود اما هنوز هم این اتفاق مشکل مهمی است که باید مراقب آن باشید.
آیا جنین ها در رحم مادر ادرار می کنند؟
در حالی که جنین ها در اغلب موارد تا زمان تولد مدفوع را نگه می دارند، اما تقریبا دفع کننده ادرار فعالی هستند. در حقیقت، عمل ادرار کردن جنین تان بین هفته های 13 و 16 بارداری به جنب و جوش درمی آید، یعنی زمانی که کلیه های آنها بطور کامل تشکیل می شود. اما اصلا درباره دفع هر نوع ماده زائد از طریق جفت تان نگران نباشید، چون جفت بطور طبیعی به حذف بعضی از این مواد زائد کمک می کند. مقداری از ادرار در مایع آمنیوتیک باقی خواهد ماند اما این اتفاق برای شما مانند مکونیوم خطرناک محسوب نمی شود.
از کجا بفهمیم جنین در شکم مدفوع کرده است؟
متاسفانه مدفوع کردن جنین در شکم مادر عارضه بسیار خطرناکی است که معمولا فقط توسط پزشک متخصص قابل تشخیص خواهد بود. اما از جمله علائم مدفوع کردن جنین در رحم می توان به تغییر رنگ مایع آمنیوتیک اشاره کرد. وقتی مایع آمنیوتیک (آب دور جنین) به مدفوع جنینی آغشته می شود، رنگی متمایل به سبز پیدا خواهد کرد. به همین سبب اگر به هر دلیلی کیسه آب شما دچار پارگی و یا نشتی شده است، به شما توصیه می کنیم که به رنگ مایع خروجی توجه داشته باشید، اگر رنگ آن کدر و متمایل به سبز است، حتما هرچه سریع تر با متخصص زنان مشورت کنید.
علائم مدفوع كردن جنين (سندرم استنشاق مکونیوم) چیست؟
استرس تنفسی بارزترین علائم مدفوع کردن جنین در شکم مادر است. برخی از نوزادان ممکن است به تندی تنفس کنند یا در حین تنفس خرخر کنند. در صورت مسدود شدن مجاری هوایی نوزاد توسط مکونیوم، ممکن است تنفس برخی از آنان قطع شود. از دیگر علائم مدفوع كردن جنين در شکم مادر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کبود شدن رنگ پوست
- سستی
- فشار خون پایین
حقایقی دیگر درباره جنین ها در رحم مادر
احتمالا شما سوالات بیشتری درباره رشد و گسترش جنین تان در درون رحم دارید (البته به غیر از موارد مهم در مورد مدفوع کردن).
حقایق جالب درباره رشد جنین
در ادامه چند حقیقت مهم وجود دارد که احتمالا والدین می خواهند درباره رشد جنین های خود آنها را بدانند.
- جفت یک منبع مهم تغذیه و دفع کننده مواد زائد است که دقیقا همراه با جنین از هفته اول تا 8 بارداری تشکیل می شود.
- سر جنین شما از هفته 7 ام بارداری شروع به رشد می کند. همچنین ممکن است زمانی که شبکیه های چشم و سوراخ های بینی تشکیل می شوند کمی دچار افسردگی شود.
- جنین شما تا هفته 18 ام بارداری تمامی ارگان های اصلی اش را خواهد داشت.
- جنین ها از هفته 11 ام شروع به تشکیل دستگاه تناسلی خارجی می کنند. بقیه ارگان ها داخلی آنها هنوز در حال شکل گیری هستند، از این رو جنین تان هنوز قادر به دفع ادرار نخواهد بود.
- در حالی که مکیدن شست اغلب در جنین های بزرگ تر قابل مشاهده است اما ممکن است جنین های کوچک تر از هفته 17 هم شروع به مکیدن انگشت شست شان کنند. ممکن است حتی در یکی از نوبت های سونوگرافی تان این عادت دلپذیر او را ببینید.
- جنین تان تا هفته 20ام رشد کامل ناخن های انگشت شان را خواهد داشت.
- همچنین جنین شما از هفته 20 ام رشد موهای سرش شروع خواهند شد. رشد موهای سر جنین شما از هفته 20ام شروع خواهد شد، اما هنوز برای اولین کوتاهی مدل مو برنامه ریزی نکنید. بعضی از نوزادان بدون مو روی سرشان بدنیا می آیند.
- جنین می تواند از هفته 25ام بارداری دیدن داخل رحم را شروع کند. همچنین ممکن است آنها تفاوت در نور و تاریکی را هم احساس کنند.
- آواز خواندن و صحبت کردن با جنین تان مهم است، چون حس شنوایی آنها تا هفته 28 ام کامل رشد می کند.