بازگشت پوپولیسم ترامپی به عرصه سیاست آمریکا شاید تا حدودی به لطف ضعف دولت حاکم بر این کشور در حال رخ دادن است. ترامپ اطمینان کامل دارد که در انتخابات 2024، او بایدن را شکست خواهد داد و در حال حاضر تمرکز خود را بر روی شکست دادن رقبای درون حزبی اش قرار داده است. ادعاهای جنجالی ترامپ در خصوص مسائل کلانی مانند جنگ اوکراین و تقابل نظامی احتمالی امریکا با چین، کمپین های میلیاردر آمریکایی را داغ تر از همیشه کرده است. ساعدنیوز در گفتگو با امیرعلی ابوالفتح به این موضوع پرداخته است:
به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز، امیرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا در گفتگویی اختصاصی با خبرنگار ساعدنیوز و در واکنش به آغاز کمپین انتخاباتی ترامپ گفت: به نظرم ترامپ کمپین انتخاباتی اش را چندان زود هم شروع نکرده است چون ما در سال 2023 قرار داریم و انتخابات درون حزبی از اواسط ژانویه 2024 آغاز خواهد شد و در این 12 ماه باید نامزدها خودشان را به رأی دهندگان معرفی کنند. جذب کمک های مالی به کمپین ها و مسائل پیرامونی باعث می شود که نامزدها از یک سال قبل اعلام آمادگی کنند. اما در مورد آقای ترامپ، این مسأله وجه دیگری هم دارد. دونالد ترامپ در کنار خیل زیادی از طرفدارانش، دشمنان قوی دارد و طبیعتاً با شروع زودهنگام کمپین انتخاباتی اش قصد دارد تا با جذب حمایت حداکثری، دشمنانش را خلع سلاح کند. خصوصاً او نگران پرونده سازی هایی است که ممکن است روند جذب آراء از سوی او را با مشکل مواجه و به همین خاطر در تلاش است حمایت حداکثری را جلب کند.
ابوالفتح با اشاره به حمله ترامپ به ران دیسنتیس فرماندار فلوریدا افزود: ما فقط بر اساس نظرسنجی ها می توانیم درباره روند کمپین های انتخاباتی در آمریکا و درصد شانس هر نامزد صحبت کنیم. طبق این نظرسنجی ها از حزب جمهوری خواه نفر اول، دونالد ترامپ است و نفر دوم ران دیسنتیس. و وقتی ترامپ، دیسنتیس را رقیب خود می داند، حمله به او طبیعی است.
این کارشناس مسائل آمریکا گفت: نه ترامپ نه دیسنتیس و نه هیچ کس دیگری نمی تواند به صورت صد در صدی اطمینان داشته باشد که حتماً او پیروز انتخابات خواهد بود. چه بسا افراد ناشناس و گمنامی بتوانند فردی در تراز دونالد ترامپ را از صحنه انتخابات خارج کنند. همه معادلات می تواند به سرعت تغییر یابد و از این جهت هیچ تضمینی برای هیچ یک از این افراد وجود ندارد. چنانکه جب بوش که پدرش رئیس جمهور و برادرش هم رئیس جمهور بوده است و از یک خانواده سرشناس پا به عرصه کارزار انتخاباتی گذاشت، خیلی زود عرصه را واگذار کرد و از صحنه خارج شد. هیچ کس در سال 2015 فکر نمی کرد که روزی ترامپ رئیس جمهور آمریکا شود ولی این اتفاق افتاد. از سوی دیگر، هنوز مشخص نیست که آیا دیسنتیس وارد کارزار خواهد شد یا نه؟ شاید فردی در میدان ظاهر شود که با وجود گمنامی حتی بتواند ترامپ را هم از صحنه خارج کند.
امیرعلی ابوالفتح درباره ادعای ترامپ مبنی بر توانایی حل مشکل اوکراین در کمتر از 24 ساعت گفت: خیلی نمی شود روی حرف های ترامپ حساب باز کرد. او شناخت بسیار اندکی از تحولات بین المللی دارد. ترامپ یک کارآفرین و سرمایه دار آمریکایی است که هیچگونه سابقه دیپلماتیک یا اداری را در کارنامه خود ندارد. او در زمان ریاست جمهوری اش از این نوع ادعاها کم نداشت. او می گفت که با گفتگو با رهبر کره شمالی می تواند خصومت واشنگتن و پیونگ یانگ را خیلی زود حل کند. حتی سه بار با کیم جونگ اون گفتگو کرد و به خاک کره شمالی سفر کرد. ولی اتفاقی نیفتاد. درباره پرونده هسته ای ایران نیز می گفت، من یک هفته ای با ایران توافق می کنم.
این کارشناس مسائل بین الملل افزود: دلیل طرح چنین دعاوی بی اساسی از سوی ترامپ، حساب باز کردن بر روی ناآگاهی بخشی از رأی دهندگان در امریکا است. این افراد اساساً دغدغه ای درباره این مسائل ندارند و نمی خواهند پیچیدگی مسائل را در نظر بگیرند. هیچ کس طبیعتاً نمی تواند مشکلات تلنبار شده دهه ها خصومت میان اوکراین و روسیه را یک شبه حل کند. در سال 2016 هم آقای ترامپ مدعی بود که همه مهاجرین را اخراج خواهد کرد و بین مکزیک و آمریکا دیوار خواهد کشید! واقعیت این است که حل یک شبه بحران اوکراین غیرممکن است چون حدود 20 تا 30 سال است که اختلافات روسیه با ناتو ادامه دارد و این کار شدنی نیست. این حرف ها به دلیل این زده می شود که خریدار دارد و ذهن ساده اندیش برخی نمی خواهد پیچیدگی های موجود در مسائل را پذیرا باشد.
** این مصاحبه توسط مهندس علیرضا شمس دبیر سرویس فرهنگی ساعدنیوز انجام شده است.