برای خانم هایی که به تازگی مادر شده اند انجام برخی چکاپ ها بعد از زایمان ضروری است. بعد از هفته ششم پس از زایمان باید چکاپ صورت گیرد تا از ریکاوری مناسب مادر پس از زایمان اطمینان حاصل شود.شما حتی در صورتی که احساس سلامتی داشته باشید باز هم باید مراقبت های بعد از زایمان را در نظر داشته باشید. انجام این چکاپ بخش مهمی از مراقبت های بعد از زایمان را تشکیل می دهد.پس از زایمان مادران عزیز باید برای چکاپ وضعیت خود در زمانهای مشخصی یه پزشک مربوطه مراجعه نمایند این زمانها عبارتند از:
ویزیت اول : ۷ تا ۱۰ روز بعد از زایمان جهت کنترل خون ریزی و بخیه ها، چک دارو ها، آموزش بستن شکم بند
ویزیت دوم :۴۰ تا ۴۵ روز بعد از زایمان جهت نمونه گیری پاپ اسمیر، چک مجدد بخیه ها، بررسی داروهای مادر
در صورت داشتن علائم زیر در زمانهای خارج از ویزیت، هر چه سریعتر به دکتر خود مراجعه نمایید:
- افزایش درجه حرارت و بروز تب و لرز
- افزایش میزان خونریزی
- تغییر میزان درد، میزان و بوی ترشحات واژینال
- سردرد و تاری دید
- تهوع و استفراغ
- درد شدید شکم
- علائم قلبی – ریوی(تنگی نفس ،تپش قلب و درد قفسه سینه)
- درد و تورم اندام تحتانی
- مشکل در دفع ادرار و مدفوع
- احتقان پستان، ماستیت و آبسه پستان
- مشکلات روحی و علائم افسردگی
اهمیت چکاپ هفته ششم بعد از زایمان چیست؟
چکاپ هفته ششم بعد از زایمان به پزشک اجازه می دهد تا بتواند میزان ریکاوری بدن شما را از لحاظ جسمی و احساسی بعد از زایمان بسنجد. همچنین این چکاپ بعد از زایمان سزارین نیز اکیدا توصیه می گردد و می تواند دردهای بعد از زایمان را مورد بررسی قرار دهد و از مشکلات پیشگیری کند.پزشک همچنین در این شرایط می تواند نوزاد شما را نیز ببیند. یکی دیگر از جنبه های مهم این چکاپ، این است که در آن می توان در مورد راه های جلوگیری از بارداری بعد از زایمان صحبت کرد.
- معاینه پس از زایمان را به این جهت انجام می دهند تا مطمئن شوند که زایمان بدون مشکل بوده است.
- مراقبت های پس از زایمان بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه اغلب مادران در معرض خطر و عارضه های جدی پس از زایمان قرار دارند.
- طی بارداری زمانی را برای مراجعه با پزشک معالج خود در نظر بگیرید.
- حداکثر تا ۱۲ هفته پس از زایمان یک چکاپ کامل توسط پزشک خود داشته باشید.
- اگر دچار عارضه های ناشی از بارداری شده اید یا بیماری مزمن دارید، قطعا بیش از سایر افراد باید به متخصص زنان مراجعه کنید.
در این ملاقات پزشک در مورد چه چیزهایی صحبت می کند؟
این پروسه برای هر پزشک با دیگری متفاوت است اما بحث اصلی در این ویزیت ها شامل موارد زیر می باشد:
1. بررسی وضعیت عمومی
پزشک وزن و فشار خون شما را چک می کند و همچنین از شما در مورد احساستان در چند هفته اول بعد از زایمان سوال می پرسد و سپس در مورد سختی های دوارن زایمان و بعد از آن با شما صحبت می کند.
2. آزمایش خون
پزشک به شما توصیه می کند که برای بررسی مشکلاتی مثل کم خونی، آزمایش خون بدهید. زیرا در زایمان خون زیادی را از دست داده اید و همچنین آزمایش قند خون نیز در صورت ابتلا به دیابت را از شما می گیرد.همچنین در مورد ریسک های استفاده از داروهای مختلف مثل داروهای مخصوص فشار خون بالا و دیابت نوع 2 بسته به وضعیت پزشکی شما در اواخر بارداری صحبت می کند و از طرفی به شما یاد می دهد که چگونه یک سبک زندگی سالم را در پیش بگیرید تا بتوانید خطرات مربوط به جسم و سلامتی را در این دوران به حداقل برسانید.
3. بررسی بخیه ها
اگر سزارین کرده باشید یا زایمان شما طبیعی بوده باشد، قطعا جای بخیه دارید که پزشک برای بررسی زخم، آن را چک می کند.
4. آزمایش رحم
پزشک همچنین علائم مربوط به عفونت مثل سوزش رحمی و مشکلات و ناراحتی های شکمی، بی اختیاری ادرار، درد، خونریزی و ترشحات را در شما بررسی می کند. یک آزمایش درونی از رحم نیز می تواند میزان توده عضلانی واژن را به پزشک نشان دهد و همچنین ممکن است که بعد از 12 هفته از شما آزمایش مربوط به دهانه رحم را نیز بگیرد.
5. آزمایش پستان
پزشک همچنین هرگونه علائمی از درد سینه یا پستان و یا غده های بسته شیر را مورد بررسی قرار می دهد. اگر زائده هایی موجب مسدود شدن شیر شده باشند، قسمتی از سینه قرمز می شود و علائمی شبیه به بدن درد و تب را در شما به وجود می آورد.
6. شیردهی
پزشک همچنین در مورد شیردهی و مشکلاتی که با آن مواجه هستید، از شما سوال می پرسد.
7. وضعیت ذهنی
پزشک در این چکاپ در مورد چگونگی کنار آمدن شما با جایگاه جدیدتان به عنوان مادر سوال می پرسد و علائم افسردگی مثل اضطراب، استرس و آشفتگی خواب را در شما مورد بررسی قرار می دهد.
8. کنترل بارداری
پزشک در مورد راه های مختلف برای جلوگیری از بارداری در این دوران با شما صحبت می کند. اگر قصد استفاده از دیافراگم را داشته باشید، در این مورد به شما توضیح می دهد. دیافراگم یک وسیله سیلیکونی است که داخل آن با مواد ژلی و یا کرمی پر شده که آن را داخل واژن قرار می دهند. پزشک می تواند آن را در این جلسه از چکاپ داخل واژن بگذارد و به شما یاد دهد که چگونه از آن استفاده کنید.
9. بررسی نیاز به مراقبت
این مورد برای کسانی است که سقط داشته اند که در این شرایط نیاز به بستری مجدد در آن ها بررسی می شود.
10. تزریقات ایمن سازی
پزشک همچنین به شما پیشنهاد می دهد که واکسن های مورد نیاز مثل آبله مرغان، آنفولانزا،کزاز، سیاه سرفه، سرخچه و دیفتری را در این دوران استفاده کنید . البته اگر قبل از بارداری نزده باشید.
11. معاینه واژن
در این معاینه ، هرگونه کبودی ، پارگی ، کوفتگی ، خراش و زخم در واژن بررسی می شود