ساعدنیوز
ساعدنیوز

آشنایی با آرامگاه تاریخی شیخ صفی الدین اردبیلی

  پنجشنبه، 14 مهر 1401   زمان مطالعه 11 دقیقه
آشنایی با آرامگاه تاریخی شیخ صفی الدین اردبیلی
آرامگاه شیخ صفی‌الدین اردبیلی یکی از مکان‌های تاریخی و باستانی شهر اردبیل در شمال باختری ایران و از آثار ثبت‌شدهٔ ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو است.

آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی در واقع، مجموعه ای از آرامگاه های مشایخ، بزرگان و سلاطین صفوی است که مردم اردبیل در آن جا به عبادت می پردازند. معمولا افراد گردشگری که به شهر خوش آب و هوای اردبیل سفر می کنند، سری هم به آرامگاه شیخ صفی الدین می زنند تا از نزدیک شاهد این همه قدمت و زیبایی باشند.

شیخ صفی الدین اردبیلی که بود؟

صفی الدین ابوالفتح اسحاق اردبیلی، پایه گذار خانقاه صفوی در اردبیل بود که به مرور زمان پیروان بسیاری به دست آورد. وی در سال ۶۵۰ هجری قمری (۶۳۱ هجری شمسی) در کلخوران اردبیل به دنیا آمد و تمایل به زهد و ریاضت، روزه داری و شب زنده داری داشت. شیخ صفی گاهی اوقات شاهد رویاها و مکاشفات صوفیانه بود و حتی به کوه سبلان می رفت تا با مردان خدا ملاقات کند.

صفی الدین در سفرش به شیراز، آوازه شیخ زاهد گیلانی را می شنود و برای دیدار او راهی گیلان می شود. او تا ۲۵ سال بعد، مرید و مقیم خانقاه زاهد بود. در نهایت زاهد گیلانی، صفی الدین را به عنوان جانشین خود انتخاب می کند و پس از درگذشت زاهد، وی رهبری طریقت زاهدیه را برعهده می گیرد.

چندی بعد او به زادگاه خود برمی گردد. شیخ صفی در ابتدا فقط مزرعه ای کوچک داشت که از پدرش به ارث برده بود؛ اما با افزایش شمار پیروانش، املاک متعددی وقف خانقاه می شود و وی درآمد سرشار خود را صرف فقرا، صوفیان، پیروان و گسترش طریقت صوفیه می کند. او سرانجام در روز دوازهم محرم سال ۷۳۵ هجری قمری (۷۱۳ هجری شمسی) در سن ۸۵ سالگی دیده از جهان فرومی بندد.بیشتر مورخان، اجداد وی را از بنی هاشم مهاجر از حجاز به کردستان ایران می دانند. عبدالحسین زرین کوب در کتاب «جستجو در تصوف ایران» شیخ را سنی مذهب دانسته است و می نویسد:

مذهب خود او (صفی الدین) تسنن و شافعی مذهب بود و با آنکه بعضی اقوال و اشعار منقول از او، از اتکا بر محبت و مهر علی حاکی است، این محبت علی با تسنن وی که در تاریخ ها از جمله حتی در «احسن التواریخ» بدان اشارت هست، مغایرت ندارد. در مکتوبی هم که عبیدالله خان ازبک به شاه تهماسب صفوی (سال ۹۳۶ هجری) می نویسد، گفته می شود که پدر کلان شما، جناب مرحوم صفی مردی عزیز اهل سنت و جماعت بوده است.

تاریخچه مجموعه شیخ صفی الدین اردبیلی

مجموعه شیخ صفی الدین اردبیلی در دوره شیخ صفی بنیان نهاده شد و فرزندانش نقش مهمی در توسعه آن داشتند. این مجموعه در ابتدا منزل و خانقاه شیخ بود و بنابر وصیتش، پیکر وی پس از مرگ در اتاق مجاور حوض خانه به خاک سپرده و بنایی برای محل تدفین او ساخته شد. این طور به نظر می رسد که ساخت این بقعه توسط صدرالدین موسی، فرزند شیخ، در سال ۷۳۵ هجری قمری انجام گرفت.

در دوره صفویه، این محل مورد ارادت شاهان صفوی بود و به عنوان یکی از مکان های مهم ملی و سیاسی محسوب می شد، تا جایی که پیکر شاه اسماعیل در همین مکان دفن شد. این موضوع اهمیت خانقاه را دوچندان کرد. در زمان شاه تهماسب اول، توسعه ساختمان بقعه در دستور کار قرار گرفت و نمادهای تصوف و عرفان زینت بخش این بنا شد.

جالب اینکه مسیر دسترسی به بقعه، به نشانه هفت مرحله عرفان، در هفت بخش احداث شد و با توجه به هشت نگرش صوفیگری، این بخش ها از طریق هشت دروازه از یکدیگر جدا شدند. شاه عباس اول نیز اهمیت بسیاری برای این محل قائل بود و اقدامات درخورتوجهی برای توسعه آن انجام داد.

اهمیت و قداست بقعه شیخ صفی به مرور زمان به حدی افزایش یافت که تعدادی از بزرگان خاندان صفوی و کشته شدگان جنگ های شیروان و چالدران نیز در این مجموعه دفن شدند. همچنین این محل به عنوان پناهگاه به حساب می آمد و افراد متحصن در آن، جانشان در امان بود؛ حتی اگر از جانب شاه محکوم به اعدام بودند. نمونه این امر را می توان در زمان سلطان حسین خان شاملو دید که برای حفظ جانش از دست اسماعیل قلی بیگ شاملو به این آرامگاه پناه می آورد.

 آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

معماری آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی از سال ۷۳۵ تا ۱۰۳۸ هجری قمری همواره شاهد تغییرات و افزوده شدن بخش های مختلف و متعدد بوده و به همین سبب ارزش معماری بسیار خاص و بالایی دارد. دو لنگه چوبی در سردر ورودی آرامگاه وجود دارند که رو به حیاط باز می شوند. سردر اصلی آرامگاه که عالی قاپو نام دارد، دقیقا مقابل همین جا است.
این سردر در دوران شاه عباس دوم ساخته شده و در حال حاضر به دلیل نگهداری شدن در انبار بقعه قابل بازدید نیست. یک حیاط بزرگ مستطیلی شکل در غرب آرامگاه وجود دارد و دو حوض سنگی مربوط به دوره صفویان را در خود جای داده است. دیوارهای آجری حیاط با طاقچه ها و طاق نماها بسیار جذاب و دیدنی هستند.از نظر برخی کارشناسان قدیمی ترین قسمت مجموعه آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی به چله خانه جدید (قربانگاه) مربوط است. بنای این بخش از آرامگاه بیشتر از سایر بخش ها آسیب دیده است اما حجره های آجری با طاق قوسی در قسمت غربی آن به چشم می خورند. از بقایای راه پله ای این بخش می توان حدس زد که در بالای چله خانه احتمالا طبقه دیگری وجود داشته است. کارشناسان معتقدند معماری این بنا نشان دهنده آن است که خانقاه شیخ صفی الدین همینجا بوده است. یکی دیگر از بخش های مجموعه آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی سردر عباسی است. این سردر در عرض شرقی راهرو میانی قرار دارد. در این سردر کتیبه ای وجود دارد که نام شاه عباس با تاریخ ۱۰۳۶ رویش نوشته شده است.
علاوه بر این، یکی دیگر از بخش های مجموعه آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی قندیل خانه یا صحن اصلی است. قندیل خانه به یک محوطه مستطیلی شکل گفته می شود که زمینش سنگ فرش باشد و یک حوض سنگی کم عمق میانش قرار بگیرد. در این بخش از مجموعه یک چاهی وجود داشته که از آن برای تأمین آب استفاده می شده که امروز رویش را پوشانده اند و قابل مشاهده نیست.

گنبد الله الله در آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

هسته مرکزی مجموعه آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی گنبد الله الله است. این گنبد توسط صدر الدین موسی ساخته شده بود. به دلیل این که کلمه زیبای "الله" روی گنبد به صورت تکرار شونده کار شده، نام گنبد را الله الله نهاده اند. این گنبد از نمای بیرون شبیه یک برج آجری استوانه ای است. کاشی های فیروزه ای رنگ روی بدنه و گنبد آجری جذابیت و جلوه خاصی به گنبد بخشیده اند. علاوه بر این، در محل اتصال برج و بدنه گنبد آیاتیاز قرآن با خط ثلث روی کتیبه ای درج شده اند.

چینی خانه در آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

چینی خانه در مجموعه آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی جزو زیباترین تزئینات معماری است و خیلی ها معتقدند قدیمی ترین بنای مجموعه نیز مربوط به همین بخش است. تا قبل از دوران شاه عباس از این بخش برای اجتماع استفاده می شده و بعدها با اعمال شدن برخی تغییرات در این بخش، کتاب های نفیس و چینی های سلطنتی در این بخش نگهداری می شدند. ظروف چینی که در این بخش نگهداری می شدند، همه به دستور شاه عباس اول ساخته شده بودند.
تمامی این ظروف مهر سلطنتی داشتند و در جایگاه هایی که در دور تا دور این محل وجود دارند، قرار داده می شدند. یک چهارطاق زیبا با ایوان های نیم گنبدی در این بخش وجود دارند که بسیار جذاب هستند. از تزئینات منبت کاری و خاتم کاری این ایوان ها نمی توان چشم برداشت.
سقف چینی خانه از گچ و چوب ساخته شده و جزو زیباترین عناصر این مکان به حساب می آید. همچنین، در سقف چینی خانه محفظه هایی وجود دارند که از ارتفاع سه متری دیوار ساخته شده اند و تا بالای دیوار ادامه یافته اند. این محفظه ها با نقش و نگارهایی از گل و برگ تزئین شده اند و در گذشته برای نگهداری از اشیاء قیمتی و ظروف چینی مورد استفاده قرار می گرفتند.

معرفی بخش های مختلف آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

همان طور که در ابتدا نیز گفته شد؛ در این مکان به غیر از آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی، مقبره های برخی از مشایخ و صاحب منصبان دوره صفوی، نخستین پادشاه صفویه شاه اسماعیل اول، مادر شاه اسماعیل و همچنین شهیدان ایرانی جنگ چالدران نیز وجود دارد. این آرامگاه بزرگ، بخش های دیگری مانند جنت سرا، کتابخانه، چینی خانه، مسجد، خانقاه، شهید گاه، چله خانه و چراغ خانه هم دارد که در ادامه، اطلاعات بیشتری درباره آن ها در اختیارتان قرار می دهیم.

مقبره ها

طبق وصیّت نامه شیخ صفی الدین، جنازه اش را در اتاقی کنار باغچه، خلوت خانه و حوضخانه دفن کردند و بر روی قبر او بنایی ساده اما زیبا ساختند تا آرامگاه های دیگر افراد را هم به آن جا ببرند. برخی دیگر از مقبره ها در محل شهیدگاه قرار داده اند و آن قسمت نیز به طور ماهرانه بنا شده است و می توانید به راحتی برای زیارت کردن به آن جا بروید.

آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

مسجد جنت سرا

پس از این که به سرای ورودی بروید، در سمت چپ مسجد جنت سرا مشاهده خواهید کرد که محراب ندارد اما به صورت فضای ۸ ضلعی طراحی شده است و همه را جذب شکوه خود می کند. این مکان در زمان های گذشته، بیشتر برای انجام دادن مراسم صوفیانه و مجالس سماع عارفانه استفاده می شده است و بیشتر قسمت های آن هنوز هم سالم هستند. البته این مسجد در گذشته های خیلی دور دارای سقف گنبدی شکلی بوده است که بعد از فروریختن در دوره قاجاریه، سقفی چوبی و صاف روی آن درست کردند. این سقف بر روی ۱۶ ستون مقاوم سر پا مانده است و از نمای بیرونی رو به صحن داخلی سرسرا است. در مقابل آن پنجره های زیبای مشبک گره چینی نصب شده اند و ۲ نیم قوس که در ورودی اتاق دیده می شوند، جذابیت آن را بیشتر می کند.

پناهگاه

شاید جالب باشد اما مقبره شیخ صفی الدین اردبیلی در دوران عهد صفوی، به عنوان مکانی برای پناهگاه کاربرد داشت و کسانی که در آن جا پناه می گرفتند، حتی اگر به دستور شاه محکوم به اعدام بودند، جان شان در امان بود و کسی نمی توانست به آن ها آسیب برساند.

قندیل خانه

قندیل خانه فوق العاده جذاب این مجموعه، رو به روی سرسرا ورودی در دو طبقه جای گرفته و جزء مهم ترین قسمت این بنا است. همچنین قندیل خانه در هر طبقه دارای پنج پنجره چوبی است که نمای بی نظیری به آن جا بخشیده اند.

آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

چینی خانه

در قسمت رواق اصلی، چینی خانه با دو ورودی باریک خودنمایی می کند که به دارالحفاظ راه دارد. این بخش دارای چهار شاه نشین و تاق نماهایی زیبا است که با استفاده از نقاشی، گچ بری و طلاکاری، آن ها را تزئین کرده اند. در اصل چینی خانه، مکانی برای نگهداری ظروف سفارشی شاه عباس اول از کشور چین، زرینه و سیمینه بوده است و در آن جا آثار مهمی را جای داده اند.

کتابخانه

در این مجموعه کتابخانه ای بزرگ نیز وجود داشت که در آن کتاب های بسیار با ارزشی نگهداری می شد. اما در سال ۱۲۰۶ خورشیدی با توجه به عهدنامه ترکمانچای، ایران قبول کرد که تمام نسخ خطی های کتابخانه شیخ صفی الدین اردبیلی که در آرامگاه قرار داشتند، به عنوان قسمتی از غرامت های روسیه، به آن کشور منتقل شوند. همچنین طی جریان جنگ های گذشته روسیه و ایران، نسخ خطی کتابخانه شیخ صفی الدین اردبیلی توسط افراد روسی به غارت رفت و آن را به موزه سن پترزبورگ در روسیه بردند.

حیاط

پس از این که از در چوبی بزرگ وارد حیاط با صفای مستطیل شکل آرامگاه شیخ صفی الدین شوید، یک حوض مستطیل شکل بسیار جذاب را مشاهده خواهید کرد که بسیار دیدنی است. سال ها پیش، وسط این حوض یک چاه آب وجود داشت که با استفاده از طناب و سطل از آن آب می کشیدند و برای وضو گرفتن استفاده می کردند. ناگفته نماند که این چاه را چندین سال است که مسدود کرده اند و دیگر از آن استفاده ای نمی شود. صحن اصلی این مجموعه همین حیاط زیبا است که با تخته سنگ های صاف کف آن را پوشانده اند. دور تا دور حیاط نیز با دیوارهای آجری پوشیده شده است و درختانی سرسبز در باغچه، آن جا را به یک مکان دلنشین تبدیل کرده اند.

آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی

سردر اصلی

سردر اصلی این آرامگاه که با استفاده از کاشی کاری های بی نظیر، تزئین شده بود تا سال ۱۳۲۱ سالم مانده بود اما در همان سال به دستور اداره کل باستان شناسی، آن را برداشتند و به انبار بقعه بردند. قابل ذکر است که این سردر قدیمی تقریبا در زمان شاه عباس دوم، به دست اسماعیل نقاش اردبیلی برای بقعه ساخته شد.

بقعه شیخ صفی کجاست؟

آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی در میدان عالی قاپو اردبیل قرار دارد. برای بازدید از بقعه می توانید با تاکسی دربستی راهی آرامگاه شوید یا با استفاده از ماشین شخصی به سمت محله عالی قاپو حرکت کنید. قبل از رسیدن به مقصد به فکر جای پارک باشید؛ زیرا به دلیل استقبال زیاد گردشگران از آن، اغلب جای پارکی در خیابان های نزدیک به آن پیدا نمی شود.

آدرس: اردبیل، خیابان شیخ صفی، میدان عالی قاپو، آرامگاه شیخ صفی

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (506 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (203 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (68 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (51 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌