یکی از تکالیفی که به لحاظ شرعی و قانونی بر عهده مرد قرار گرفته است، پرداخت نفقه به همسر می باشد . این نفقه همچون دینی است که به عهده مرد قرار می گیرد. به همین دلیل، بعد از فوت مرد نیز در شرایطی زن می تواند نفقه خود را مطالبه نماید. به همین دلیل، در این مقاله قصد داریم به بررسی موضوع نفقه زن بیوه پرداخته و تکلیف پرداخت نفقه زن بعد از فوت شوهر را مطرح نماییم. بنابراین، ابتدا به بررسی نفقه زن پرداخته و سپس شرایط پرداخت نفقه به زن و نفقه زن بعد از فوت شوهر را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
نفقه زن چیست؟
بر اساس ماده 1106 قانون مدنی، در عقد دائم نفقه زن بر عهده شوهر است، بنابراین، هنگامی که عقد دائم زن و مرد را به زوجیت یکدیگر درآورد، مرد ملزم به پرداخت نفقه به همسر خود می شود. پرداخت نفقه زن به اندازه ای مهم است که قانونگذار دو دسته ضمانت اجرا برای عدم پرداخت نفقه تعیین کرده است. نخست اینکه زن می تواند دادخواست حقوقی مطالبه نفقه دهد و دوم آنکه در صورت عدم پرداخت نفقه، می تواند به جرم ترک انفاق از شوهر شکایت کند.
شرایط پرداخت نفقه به زن
همانگونه که اشاره شد ، شرط پرداخت نفقه به زن آن است که :
- اولا ، زن و مرد به عقد دائم یکدیگر درآمده باشند. به همین دلیل است که اصولا در عقد موقت مرد الزامی به پرداخت نفقه به همسر خود ندارد.
- ثانیا ، یکی دیگر از شرایط پرداخت نفقه به زن آن است که زن از همسر خود تمکین کند . بنابراین ، در صورتی که زن مرتکب عدم تمکین یا نشوز بشود، استحقاق دریافت نفقه را نخواهد داشت.
نفقه زن بعد از فوت همسر
حال سوالی که ممکن است مطرح بشود آن است که با فوت شوهر هم به زن نفقه تعلق می گیرد؟ در واقع، از آن جهت که در صورت زندگی مشترک زن و مرد ( تمکین ) به زن تعلق می گیرد، در صورت فوت شوهر باز هم زن استحقاق دریافت نفقه دارد؟ در دو مورد پرداخت نفقه زنی که همسرش فوت کرده است امکانپذیر است :
- اولا ؛ از آن جهت که زن بعد از فوت شوهر موظف به نگه داشتن عده وفات شوهر است، مستحق نفقه نیز خواهد بود. مدت عده وفات شوهر چهار ماه و ده روز است که در این زمان، زن می تواند دادخواست مطالبه نفقه بعد از فوت شوهر بدهد.
- دوما ؛ زن می تواند نفقه گذشته خود را هم مطالبه کند. بنابراین، در صورتی که زن از همسر خود تمکین کرده باشد ولی نفقه ای نگرفته باشد، می تواندبابت نفقه گذشته خود نیز اقدام کند که این نفقه از اموال شوهر قابل پرداخت خواهد بود.