عقد نکاح سبب به وجود آمدن آثاری در روابط میان زوجین می شود، یکی از این تکالیف لزوم پرداخت نفقه به زن است. انجام این تکلیف از سوی مرد به اندازه ای مهم است که در قانون ضمانت اجرای عدم پرداخت نفقه مشخص شده و در صورت ترک انفاق از سوی مرد ممکن است به مجازات حبسمحکوم شود. اما سوال مهمی که در رابطه با پرداخت نفقه به زن وجود دارد این است که آیا به زن شاغل هم نفقه تعلق می گیرد؟ میزان نفقه زن شاغل چقدر است؟ برای پاسخ به این سوالات در این مقاله به بررسی نفقه زن، نفقه زن شاغل و میزان نفقه زن شاغل می پردازیم.
” بر اساس شرع و قانون وظیفه تامین نفقه زن بر عهده مرد قرار گرفته است “
نفقه زن چیست؟
بر اساس قانون مدنی ، نفقه زن در عقد دائم بر عهده شوهر است . به این معنا که زمانی که زن و مرد به عقد دائم یکدیگر درآمدند ، مرد مکلف می شود که به همسر خود نفقه بپردازد . همانگونه که از این ماده مشخص است ، تکلیف پرداخت نفقه زن بر عهده مرد است و زن در این خصوص هیچگونه وظیفه ای نخواهد داشت و حتی در صورتی که شاغل باشد هم موظف نیست برای زندگی مشترک هزینه ای بپردازد ؛ چرا که بر اساس شرع و قانون وظیفه تامین نفقه زن بر عهده همسر وی قرار گرفته است.
پرداخت نفقه زن شاغل
یکی از مزایای نفقه زن آن است که پرداخت نفقه به وی مشروط به فقر زن نیست. بنابراین حتی اگر زن دارای اموالی بوده و قادر به تامین نیازهای خود بوده و همچنین در صورتی که زن شاغل باشد ، باز هم پرداخت نفقه زن بر عهده شوهر است. لذا در پرداخت نفقه به زن تفاوتی میان زنان شاغل و زنان غیر شاغل نیز وجود ندارد.
اما پرداخت نفقه به فرزند اینگونه نیست؛ چرا که شرط پرداخت نفقه به فرزندان این است که فرزند صاحب مال کافی نباشند و نتوانند به واسطه اشتغال به کاری نفقه خود را تأمین نمایند. بنابراین، اگر فرزندان خودشان صاحب دارایی باشند و یا بتوانند کار کنند و صاحب درآمد باشند، پرداخت نفقه ایشان بر پدر ضروری نیست.
” در پرداخت نفقه به زن تفاوتی میان زنان شاغل و زنان غیر شاغل وجود ندارد “
میزان نفقه زن شاغل چقدر است؟
بر اساس ماده 1107 قانون مدنی ، نفقه زن عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن . بنابراین ، پرداخت نفقه زن شاغل به نوعی که نیازهای وی تامین شود ، بر عهده شوهر است . بر اساس قانون مدنی ، مرد موظف به تأمین نیازهای همسر خود از قبیل مسکن ، البسه ، نان ، اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج می باشد . بنابراین ، میزان نفقه زن عبارت است از نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن. میزان نفقه زن شاغل نیز همینگونه است و مرد موظف به تامین آن است .