ساعدنیوز
ساعدنیوز

علائم و دلایل کم توجهی و بیش فعالی در کودکان

  سه شنبه، 14 بهمن 1399   زمان مطالعه 4 دقیقه
علائم و دلایل کم توجهی و بیش فعالی در کودکان
بیش فعالی یک اختلال چند فاکتوری است و عوامل ژنتیکی ،عصبی و محیطی در ایجاد ان نقش دارند. عوامل ارثی در ایجاد ان نقش دارند و احتمال بروز بیماری در بستگان درجه اول بیمار بیشتر است. در این بیماری ژن های درگیر در سیستم های انتقال  عصبی درگیر هستند. 

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، اختلال کم توجهی-بیش فعالی(ADHD) یک اختلال روانپزشکی است که کودکان پیش دبستانی، کودکان، نوجوانان و بزرگسالان سراسر جهان را مبتلا کرده و مشخصه آن الگوی کاهش پایدار توجه و افزایش تکانشگری و بیش فعالی است. در حقیقت کم توجهی و بیش فعالی یک اختلال عصبی رفتاری است که با علایم زیر مشخص می شود:

  • بیش فعالی
  • بی توجهی
  • تکانشگری

که هرکدام از این علایم در زیر توضیح داده شده اند.

کودکان و نوجوانان دچار اختلال کم توجهی-بیش فعالی اغلب تخریب قابل توجهی در کارکرد تحصیلی و نیز موقعیت های بین فردی و اجتماعی نشان می دهند. اختلال کم توجهی-بیش فعالی اغلب با اختلالات دیگری همراه است از جمله اختلالات یادگیری، اختلالات اضطرابی، اختلالات خلقی و اختلالات رفتار ایذایی.

در گذشته علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی می بایست تا سن 7 سالگی بروز می کرد اما می بایست چندین علامت بی توجهی یا بیش فعالی تکانشگری تا سن 12 سالگی خود را نشان دهد. برای تأیید تشخیص اختلال کم توجهی-بیش فعالی تخریب ناشی از بی توجهی و یا بیش فعالی و تکانشگری بایستی حداقل در دو محیط بروز کند و با کارکرد تحصیلی یا اجتماعی متناسب رشدی فرد تداخل نماید.

در دهه 1960 گروه ناهمگونی از کودکان مبتلا به ناهماهنگی حرکتی، ناتوانی های یادگیری و بی ثباتی هیجانی(بدون آسیب عصبی خاص) مبتلا به حداقل آسیب مغزی توصیف شدند اما به مرور زمان مشخص شد که این اصطلاح مناسب نیست. از آن زمان به بعد فرضیه هایی برای توضیح علایم اختلال مطرح شده اند، مثلاً در یکی از این نظریات، سطح غیر طبیعی انگیختگی و توانایی ضعیف برای تعدیل هیجانات مطرح شده است.

علایم بی توجهی

عبارتند از:

1. عدم توجه دقیق به جزئیات

2. هنگامی که با او صحبت می شود بنظر می رسد که گوش نمی دهد

3. انجام ندادن تکالیف یا تمام نکردن کارها

4. دشوار بودن حفظ توجه در هنگام انجام یک کار یا بازی

5. دشواری در سازماندهی در انجام وظایف و فعالیت ها

6. بی علاقه بودن یا پرهیز از فعالیتهایی که نیازمند تلاش ذهنی مداوم است مانند تکالیف مدرسه

7. گم کردن مکرر وسایل

8. پرت شدن حواس به سادگی

9. فراموش کردن مکرر

علایم بیش فعالی

عبارتند از :

1. بیقراری یا ناارامی

2. ناتوانی در نشستن در صندلی برای مدتی طولانی

3. دویدن یا بالا رفتن بیش از حد در شرایطی که مناسب نیست

4. فعالیت بیش از حد، گویی که موتور در بدن وی کار گذاشته شده

5. صحبت کردن بیش از حد

علایم تکانشگری

عبارتند از :

1. پیش از کامل شدن سوال به ان پاسخ دهد

2. تحمل انتظار کشیدن و در نوبت ماندن را ندارد

3. صحبت دیگران را قطع می کند

تشخیص بیش فعالی تا سن 16 سالگی نیازمند 6 علامت بی توجهی و 6 علامت از علایم بیش فعالی و تکانشگری به مدت حداقل 6 ماه در حداقل دو محیط است. در افراد 17 سال یا بزرگتر وجود حداقل 5 علامت بی توجهی و 5 علامت از علایم بیش فعالی و تکانشگری ضروری است. در ضمن باید چند علامت تا پیش از سن 12 سالگی وجود داشته باشد، شواهدی از اختلال بارز در روابط اجتماعی،تحصیل یا کار ایجاد کرده باشد و سایر اختلالات کنار گذاشته شده باشد.

علت بیش فعالی

بیش فعالی یک اختلال چند فاکتوری است و عوامل ژنتیکی ،عصبی و محیطی در ایجاد ان نقش دارند. عوامل ارثی در ایجاد ان نقش دارند و احتمال بروز بیماری در بستگان درجه اول بیمار بیشتر است. در این بیماری ژن های درگیر در سیستم های انتقال عصبی درگیر هستند. مصرف سیگار و الکل در طی بارداری احتمال بروز بیش فعالی را در کودک افزایش می دهد. اسیب سیستم عصبی مرکزی به دلیل ضربه و عفونت نیز احتمال بروز بیش فعالی را افزایش می دهد و بیشتر میکند.

بیماری های همزمان:

بیش فعالی در کودکان مبتلا به بیماری های زیر بیشتر است :

  • اپنه خواب انسدادی
  • اختلالات تشنجی
  • پرکاری تیرویید
  • مسمومیت با سرب
  • نقایص حسی
  • سندرم X شکننده
  • سندرم دی جرج
  • نوروفیبرماتوز تیپ یک

علایم بالینی:

تشخیص بیش فعالی بالینی و بر اساس شرح حال است. شرح حال کودک از اعضای خانواده و مدرسه گرفته می شود. معاینه فیزیکی برای شناسایی بیماری های طبی و اختلالات تکاملی کمک کننده است. این بیماری ها ممکن است توجیه کننده علایم کودک یا زمینه ساز بروز بیش فعالی باشند. بررسی های ازمایشگاهی و تصویر برداری مانند بررسی عملکرد تیروئید، سطح خونی سرب، مطالعه ژنتیکی و تصویر برداری از مغز بر اساس یافته های شرح حال و معاینه فیزیکی درخواست می گردند. در کودکان مبتلا به بیش فعالی سایر بیماری های روانپزشکی مانند اختلال سلوک، اختلال اضطرابی، افسردگی و تیک شایعتر است.

درمان بیش فعالی کودکان

داروهای محرک داروهای خط اول جهت درمان بیش فعالی هستند که برخی از انها عبارتند از :

  • متیل فنیدات
  • امفتامین

داروهای غیر محرک موثر در درمان عیارتند از :

  • کلونیدین
  • اتوموکستین

در موارد زیر درمان با داروهای غیرمحرک توصیه می شود:

1. عدم پاسخ به داروهای محرک

2. ابتلای همرمان به تیک یا اختلال خواب

3 ترجیح خانواده

4. نگرانی در مورد سو مصرف دارو

داروهای محرک موجب کاهش اشتها می شوند.

عوارض بیش فعالی

  • گاهی بیش فعالی همراه با افت تحصیلی ، مشکلاتی در روابط بین فردی و پایین بودن اعتماد به نفس است.
  • رفتارهای پرخطر مانند مصرف مواد مخدر ، فعالیت جنسی زودهنگام و حوادث رانندگی در نوجوانان دچار بیش فعالی شایعتر است.

درمان بیش فعالی

با داروهای محرک این رفتارها از جمله احتمال سو مصرف مواد را کاهش می دهد.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) مهران غفوریان: نمی‌دانم چه کسی این سرمربی را به تیم ما انداخت؟! / استقلالی بودم، وقتی دیدم پرسپولیس همیشه استقلال را می برد، پرسپولیسی شدم! (11 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / مار، قورباغه، رتیل سیاه، هزار پا (10 نظر) فریبا نادری: کسایی که پول دارند همه چیز دارند / پولدارها رو آدما بیشتر قبول دارند+فیلم (8 نظر) مازیار لرستانی: هورمون تراپی نکردم چون اجاره نشینم/بازیگران زن مثل خواهرم هستند، حرمت و حریمشون مشخصه+ویدئو (7 نظر) ساعد سهیلی: دعوای من و گلوریا اینطوری نیست، مثلا یه حرفی من میزنم متوجه نمیشه یه جواب دیگه میده، خندمون میگیره دعوا تموم میشه+ویدئو (4 نظر) همسر رهبر معظم انقلاب با دیدن ظروف چینی خارجی در منزلشان: غذاهایی که ما می‌خوریم، با این ظرف‌ها جور درنمی‌آید، این‌ها را رد کنید (3 نظر) (ویدئو) مهران مدیری: شب یلدا برای پدری که دست خالی میره خونه، بلندترین شب ساله، برای مادری که شبکه‌های تلوزیون رو عوض میکنه تا بچه‌هاش اون چیزایی رو که ندارن، نببینن، بلندترین شب ساله (2 نظر) علی دایی تغییر چهره داد ؛ قیافه آقای اسطوره بانمک شد (2 نظر) ایده‌های یلدایی/ 15 چیدمان متفاوت و خاص میوه‌ در شب یلدا / میوه اسلایسی یا درسته؟ یلدای امسال شیک و با کلاس میزتو بچین👌 (2 نظر) قاب تاریخ امروز/ عکس یلدایی ملکه ژست‌های عکاسی حرمسرای قاجار با انار/ زیباترین دختر ناصرالدین شاه قاجار در شب یلدا+ ترانه شب یلدای حرمسرای قاجار (2 نظر) پرستو بازی ابطحی در لبنان و عکس با مایو در ساحل! / هر چه گشتم در لبنان پرستو پیدا نکردم! (2 نظر) بغض خداداد عزیزی هنگام صحبت درباره علی انصاریان و مهرداد میناوند/خداداد عزیزی: طبیعتا حق داره مادر علی که بیهوش بشه و غش کنه از گریه و ناراحتی (2 نظر) اگر یک بار تنگه هرمز را ببندیم تا شریعتمداری دلش خوش بشود و حکومتی هم به جلیلی بدهیم، دیگر همه چیز تمام و مشکلات حل می‌شود (2 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال ابجد روزانه جمعه 7 دی 1403 / خرداد ماهی ها خطر در کمین است پشیمان میشوی
فال انبیاء روزانه جمعه 7 دی 1403 / مهر ماهی مراقب باشید ممکن است سختی در پیش داشته باشید
نیروهای سپاه پاسداران در فرودگاه‌ها؛ چرا این تصمیم گرفته شد؟
فال قهوه با نشان روز جمعه 7 دی ماه 1403/ اردیبهشتیا بیشتر مراقب آدمهای دور و بر باشن
فال شمع روزانه جمعه 7 دی ماه 1403/ فروردینی‌ها نگران پول از دست رفته نباشن
فال روزانه امروز جمعه 7 دی ماه 1403/ بهمن ماهی‌های عزیز هرچه زودتر به خودتون بیاین!
فال حافظ با تفسیر روز جمعه 7 دی 1403+فیلم / دی ماهی ها هوشیار باشید و به دیگران تکیه نکنید
اسم زیبای بارانا انتخاب همسر لُری علیرضا بیرانوند برای تک دخترشان/ ستاره تیم ملی هیچ دخالتی نکرد!
پشت پرده افشا شده به بیراهه کشاندن گاریدو / بادامکی شهامت داشته باشد و شفاف‌سازی کند!
گام دوم رفع فیلترینگ رسانه ای شد: این دو شبکه اجتماعی معروف آزاد می شود
داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر
این 10 ترفند علمی می‌تواند عمر تلویزیون و مانیتور شما را چند برابر کند!
رئیس دولت اصلاحات هشدار داد: فقط با این کار می توانیم از این وضعیت ناگوار عبور کنیم!
همسر مدل کریم بنزما: در ماه رمضان قرآن می‌خوانم و گریه می‌کنم این دین بسیار زیباست
مایلی کهن: من عادل را دوست دارم اما اسمش را گذاشتم کی روشی پور/ میخواهید خیابانی هم ما را ببرد زندان؟
منتخب روز   
نوستالژی روز/ تیتراژ جذاب کارتون خاطره‌انگیز بچه‌های دهه60 و 70؛ «کاراگاه گجت»/ آخرشم نفهمیدیم کی پشت اون صندلی نشسته 🤣 داستان های هزار و یک شب / شب سی‌ و یکم؛ مرد گوش بریده و خیال ازدواج با دختر کم سال وزیر (ویدئو) مستند حیات وحش/مادر تو هر شکلی مادره/ فداکاری‌های عاشقانه گورِخر شجاع برای نجات کُره‌اش از چنگال شیر بی‌رحم! قاب ایران قدیم/ از بابانوئل در دبیرستان دخترانه سال 78 تا استایل دانشجویان دانشکده هنر سال 70 این املت خوردن داره/ راز خوشمزگی املت قهوه‌خانه‌ای استقبال ویژه و منحصربفرد از مسعود پزشکیان با رقص محلی و جمله آذری که به مذاق رئیس‌جمهور خوش آمد+ویدیو 7 کتاب موفق و پرفروش که قبل از ازدواج حتما باید بخوانید جنجال برانگیزترین درخت کریسمس در آلمان / 5 میلیون دلار فقط برای درخت؟! + تصاویر 10 غذای سنتی کریسمس در کشورهای مختلف جهان پیشخوان روزنامه‌ها؛ مهم‌ترین عناوین ورزشی پنجشنبه 6 دی 1403 در یک نگاه! /خاطرات علی دایی با آهنگ های عباس قادری پاسخ جالب رهبر معظم انقلاب به سوال چالشی: حکم شرعی شبیه‌سازی صدای مردگان با استفاده از هوش مصنوعی؟ (ویدئو) صحبت‌های جنجالی داریوش کاردان : مهران مدیری رفتارهای خاصی با من داشت/ در مقابل خیلی از حرف‌ها سکوت کردم!