علائم و دلایل کم توجهی و بیش فعالی در کودکان

  سه شنبه، 14 بهمن 1399   زمان مطالعه 4 دقیقه
علائم و دلایل کم توجهی و بیش فعالی در کودکان
بیش فعالی یک اختلال چند فاکتوری است و عوامل ژنتیکی ،عصبی و محیطی در ایجاد ان نقش دارند. عوامل ارثی در ایجاد ان نقش دارند و احتمال بروز بیماری در بستگان درجه اول بیمار بیشتر است. در این بیماری ژن های درگیر در سیستم های انتقال  عصبی درگیر هستند. 

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، اختلال کم توجهی-بیش فعالی(ADHD) یک اختلال روانپزشکی است که کودکان پیش دبستانی، کودکان، نوجوانان و بزرگسالان سراسر جهان را مبتلا کرده و مشخصه آن الگوی کاهش پایدار توجه و افزایش تکانشگری و بیش فعالی است. در حقیقت کم توجهی و بیش فعالی یک اختلال عصبی رفتاری است که با علایم زیر مشخص می شود:

  • بیش فعالی
  • بی توجهی
  • تکانشگری

که هرکدام از این علایم در زیر توضیح داده شده اند.

کودکان و نوجوانان دچار اختلال کم توجهی-بیش فعالی اغلب تخریب قابل توجهی در کارکرد تحصیلی و نیز موقعیت های بین فردی و اجتماعی نشان می دهند. اختلال کم توجهی-بیش فعالی اغلب با اختلالات دیگری همراه است از جمله اختلالات یادگیری، اختلالات اضطرابی، اختلالات خلقی و اختلالات رفتار ایذایی.

در گذشته علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی می بایست تا سن 7 سالگی بروز می کرد اما می بایست چندین علامت بی توجهی یا بیش فعالی تکانشگری تا سن 12 سالگی خود را نشان دهد. برای تأیید تشخیص اختلال کم توجهی-بیش فعالی تخریب ناشی از بی توجهی و یا بیش فعالی و تکانشگری بایستی حداقل در دو محیط بروز کند و با کارکرد تحصیلی یا اجتماعی متناسب رشدی فرد تداخل نماید.

در دهه 1960 گروه ناهمگونی از کودکان مبتلا به ناهماهنگی حرکتی، ناتوانی های یادگیری و بی ثباتی هیجانی(بدون آسیب عصبی خاص) مبتلا به حداقل آسیب مغزی توصیف شدند اما به مرور زمان مشخص شد که این اصطلاح مناسب نیست. از آن زمان به بعد فرضیه هایی برای توضیح علایم اختلال مطرح شده اند، مثلاً در یکی از این نظریات، سطح غیر طبیعی انگیختگی و توانایی ضعیف برای تعدیل هیجانات مطرح شده است.

علایم بی توجهی

عبارتند از:

1. عدم توجه دقیق به جزئیات

2. هنگامی که با او صحبت می شود بنظر می رسد که گوش نمی دهد

3. انجام ندادن تکالیف یا تمام نکردن کارها

4. دشوار بودن حفظ توجه در هنگام انجام یک کار یا بازی

5. دشواری در سازماندهی در انجام وظایف و فعالیت ها

6. بی علاقه بودن یا پرهیز از فعالیتهایی که نیازمند تلاش ذهنی مداوم است مانند تکالیف مدرسه

7. گم کردن مکرر وسایل

8. پرت شدن حواس به سادگی

9. فراموش کردن مکرر

علایم بیش فعالی

عبارتند از :

1. بیقراری یا ناارامی

2. ناتوانی در نشستن در صندلی برای مدتی طولانی

3. دویدن یا بالا رفتن بیش از حد در شرایطی که مناسب نیست

4. فعالیت بیش از حد، گویی که موتور در بدن وی کار گذاشته شده

5. صحبت کردن بیش از حد

علایم تکانشگری

عبارتند از :

1. پیش از کامل شدن سوال به ان پاسخ دهد

2. تحمل انتظار کشیدن و در نوبت ماندن را ندارد

3. صحبت دیگران را قطع می کند

تشخیص بیش فعالی تا سن 16 سالگی نیازمند 6 علامت بی توجهی و 6 علامت از علایم بیش فعالی و تکانشگری به مدت حداقل 6 ماه در حداقل دو محیط است. در افراد 17 سال یا بزرگتر وجود حداقل 5 علامت بی توجهی و 5 علامت از علایم بیش فعالی و تکانشگری ضروری است. در ضمن باید چند علامت تا پیش از سن 12 سالگی وجود داشته باشد، شواهدی از اختلال بارز در روابط اجتماعی،تحصیل یا کار ایجاد کرده باشد و سایر اختلالات کنار گذاشته شده باشد.

علت بیش فعالی

بیش فعالی یک اختلال چند فاکتوری است و عوامل ژنتیکی ،عصبی و محیطی در ایجاد ان نقش دارند. عوامل ارثی در ایجاد ان نقش دارند و احتمال بروز بیماری در بستگان درجه اول بیمار بیشتر است. در این بیماری ژن های درگیر در سیستم های انتقال عصبی درگیر هستند. مصرف سیگار و الکل در طی بارداری احتمال بروز بیش فعالی را در کودک افزایش می دهد. اسیب سیستم عصبی مرکزی به دلیل ضربه و عفونت نیز احتمال بروز بیش فعالی را افزایش می دهد و بیشتر میکند.

بیماری های همزمان:

بیش فعالی در کودکان مبتلا به بیماری های زیر بیشتر است :

  • اپنه خواب انسدادی
  • اختلالات تشنجی
  • پرکاری تیرویید
  • مسمومیت با سرب
  • نقایص حسی
  • سندرم X شکننده
  • سندرم دی جرج
  • نوروفیبرماتوز تیپ یک

علایم بالینی:

تشخیص بیش فعالی بالینی و بر اساس شرح حال است. شرح حال کودک از اعضای خانواده و مدرسه گرفته می شود. معاینه فیزیکی برای شناسایی بیماری های طبی و اختلالات تکاملی کمک کننده است. این بیماری ها ممکن است توجیه کننده علایم کودک یا زمینه ساز بروز بیش فعالی باشند. بررسی های ازمایشگاهی و تصویر برداری مانند بررسی عملکرد تیروئید، سطح خونی سرب، مطالعه ژنتیکی و تصویر برداری از مغز بر اساس یافته های شرح حال و معاینه فیزیکی درخواست می گردند. در کودکان مبتلا به بیش فعالی سایر بیماری های روانپزشکی مانند اختلال سلوک، اختلال اضطرابی، افسردگی و تیک شایعتر است.

درمان بیش فعالی کودکان

داروهای محرک داروهای خط اول جهت درمان بیش فعالی هستند که برخی از انها عبارتند از :

  • متیل فنیدات
  • امفتامین

داروهای غیر محرک موثر در درمان عیارتند از :

  • کلونیدین
  • اتوموکستین

در موارد زیر درمان با داروهای غیرمحرک توصیه می شود:

1. عدم پاسخ به داروهای محرک

2. ابتلای همرمان به تیک یا اختلال خواب

3 ترجیح خانواده

4. نگرانی در مورد سو مصرف دارو

داروهای محرک موجب کاهش اشتها می شوند.

عوارض بیش فعالی

  • گاهی بیش فعالی همراه با افت تحصیلی ، مشکلاتی در روابط بین فردی و پایین بودن اعتماد به نفس است.
  • رفتارهای پرخطر مانند مصرف مواد مخدر ، فعالیت جنسی زودهنگام و حوادث رانندگی در نوجوانان دچار بیش فعالی شایعتر است.

درمان بیش فعالی

با داروهای محرک این رفتارها از جمله احتمال سو مصرف مواد را کاهش می دهد.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
علی دایی: دکترها گفته بودند شاید زیر عمل زنده نمانم+عکس/ همه درآمدم را در ایران سرمایه‌گذاری کردم و یک وجب از خاک وطنم را با هیچ چیز عوض نمی کنم (164 نظر) مهران مدیری: بعد از مراسم خاکسپاری خسرو شکیبایی دیگه توی هیچ مراسمی شرکت نکرده و نخواهم کرد؛ مردم با گاز پیک‌نیکی و مایه کتلت آمده بودن انگار تفریح بود+ویدیو (92 نظر) نگرانی همسر رهبر معظم انقلاب از نداشتن شام برای پذیرایی کردن از مهمان آقا/ وقتی آن شب، در سفره غذا چیزی جز سینی نان و پنیر نبود... (83 نظر) الهام چرخنده: من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (83 نظر) نگاهی به مدل مانتو های اعیانی نسرین مقانلو در عین با حجاب بودن/ میشه هم خوشتیپ بود هم با حجاب+عکس (73 نظر) چهره غمزده و کمر خمیده آریا عظیمی نژاد، داور پرانرژی برنامه عصرجدید در مراسم تشییع مادرش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (62 نظر) نگاهی به ماشین هیوندای هوش پران جعفر غفارنژاد، رقیب مازندرانی هادی چوپان که همه آرزوشو دارن/غول بابلسری سوار بر هواپیمای رویاهایش😍 (54 نظر) عاشقانه های زیبا و دلنشین الهام چرخنده و همسر روحانی‌اش در شهر و حرم امام رضا(ع)/ ایشالا خوشبخت باشین+عکس (48 نظر) خلاقیت زیبا و جالب همسر جوان سید احمد خمینی برای تبریک تولد با یک شعر عاشقانه سنگین و رنگین/ در نگاه من بهارانی هنوز...+عکس (47 نظر) نگاهی به حیاط دلباز و شاهانه ویلای میلیاردی علی پروین در منطقه خوش آب و هوای تهران +تصاویر/ برای خودش یک باغه (41 نظر) مازیار لرستانی: دلم برای شهره لرستانی تنگ شده+ویدئو (39 نظر) نگاهی به گل آفساید گولسیانی به مس رفسنجان از زاویه ای متفاوت +فیلم/ قهرمانی پرسپولیس با اشتباه محرز داوری مسجل شد (39 نظر) نگاهی به ماشین بِنزِ هوش پران حمید لولایی که همه آرزوشو دارن/آقای کمدین سوار بر هواپیمای رویاهایش😍 (38 نظر) خلاقیت خنده دار قصاب شیرازی برای کشاندن مشتری به مغازه حماسه آفرید!/ هنر نزد ایرانیان است و بس +عکس😆 (35 نظر) پنجمین سالگرد ازدواج سوگل طهماسبی با صدای بهنام بانی و این چنین برگزار شد+ویدیو/ خوشبخت بشین و عشقتون مانا😍 (31 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
منتخب روز   
تئاتر دیدن آقای روحانی با تی شرت آبی و بدون عبا و عمامه به همراه دختر و نوه‌اش+عکس واکنش معنادار و عجیب پسر مسعود پزشکیان به استعفای ظریف + عکس یکی از غمگین ترین سکانس های شهرزاد/ مرگ جمشید خان پلاکاردی از محمدرضا شاه در دستان مردم به شکل دراکولا با شاخ های شیطانی+عکس/ نوشتن لقب هایی در شان چهره منفور پهلوی نگاهی به قاب دو نفره چهره‌های سیاسی با مادرشان؛ از حسن روحانی و خاتمی تا هاشمی رفسنجانی و جهانگیری+عکس/ جای خالی تصویر رئیس جمهور شهید با مادرشان با این قاب پر شد! شباهت معنادار و پُرمفهوم درب ورودی خانه رهبر معظم انقلاب و امام خمینی(ره)+عکس/ دری آهنی و کوچک با ساده ترین و بدون تجملات ترین حالت ممکن چهره غمزده و عرض تسلیت صمیمی جمشید هاشم پور به شهاب حسینی در مراسم تشییع پدر جوانش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (فیلم) فیلمبرداری بی‌شرمانه رضا پهلوی از معاشقه دخترش لب دریا! 😳😳😳 / حاشا به غیرتت! احساسی ترین سکانس سریال عاشقانه جیران /ناصر الدین شاه: حکیم ازت میخوام ثمره این عشق رو نجات بدی قشنگترین سکانس سریال شهرزاد / فرهاد: عشق هر ناممکنی رو ممکن میکنه سکانسی فراموش نشدنی از سریال عاشقانه شهرزاد / وقتی شهرزاد و قباد برای اولین بار باهم تفاهم دارن (عکس) تصویری معنادار از تکیه رهبر انقلاب بر اسلحه هنگام سخنرانی / علی به وقت حماسه عصا به دست نمی‌گیرد ...