علائم و دلایل کم توجهی و بیش فعالی در کودکان

  سه شنبه، 14 بهمن 1399   زمان مطالعه 4 دقیقه
علائم و دلایل کم توجهی و بیش فعالی در کودکان
بیش فعالی یک اختلال چند فاکتوری است و عوامل ژنتیکی ،عصبی و محیطی در ایجاد ان نقش دارند. عوامل ارثی در ایجاد ان نقش دارند و احتمال بروز بیماری در بستگان درجه اول بیمار بیشتر است. در این بیماری ژن های درگیر در سیستم های انتقال  عصبی درگیر هستند. 

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، اختلال کم توجهی-بیش فعالی(ADHD) یک اختلال روانپزشکی است که کودکان پیش دبستانی، کودکان، نوجوانان و بزرگسالان سراسر جهان را مبتلا کرده و مشخصه آن الگوی کاهش پایدار توجه و افزایش تکانشگری و بیش فعالی است. در حقیقت کم توجهی و بیش فعالی یک اختلال عصبی رفتاری است که با علایم زیر مشخص می شود:

  • بیش فعالی
  • بی توجهی
  • تکانشگری

که هرکدام از این علایم در زیر توضیح داده شده اند.

کودکان و نوجوانان دچار اختلال کم توجهی-بیش فعالی اغلب تخریب قابل توجهی در کارکرد تحصیلی و نیز موقعیت های بین فردی و اجتماعی نشان می دهند. اختلال کم توجهی-بیش فعالی اغلب با اختلالات دیگری همراه است از جمله اختلالات یادگیری، اختلالات اضطرابی، اختلالات خلقی و اختلالات رفتار ایذایی.

در گذشته علائم اختلال کم توجهی-بیش فعالی می بایست تا سن 7 سالگی بروز می کرد اما می بایست چندین علامت بی توجهی یا بیش فعالی تکانشگری تا سن 12 سالگی خود را نشان دهد. برای تأیید تشخیص اختلال کم توجهی-بیش فعالی تخریب ناشی از بی توجهی و یا بیش فعالی و تکانشگری بایستی حداقل در دو محیط بروز کند و با کارکرد تحصیلی یا اجتماعی متناسب رشدی فرد تداخل نماید.

در دهه 1960 گروه ناهمگونی از کودکان مبتلا به ناهماهنگی حرکتی، ناتوانی های یادگیری و بی ثباتی هیجانی(بدون آسیب عصبی خاص) مبتلا به حداقل آسیب مغزی توصیف شدند اما به مرور زمان مشخص شد که این اصطلاح مناسب نیست. از آن زمان به بعد فرضیه هایی برای توضیح علایم اختلال مطرح شده اند، مثلاً در یکی از این نظریات، سطح غیر طبیعی انگیختگی و توانایی ضعیف برای تعدیل هیجانات مطرح شده است.

علایم بی توجهی

عبارتند از:

1. عدم توجه دقیق به جزئیات

2. هنگامی که با او صحبت می شود بنظر می رسد که گوش نمی دهد

3. انجام ندادن تکالیف یا تمام نکردن کارها

4. دشوار بودن حفظ توجه در هنگام انجام یک کار یا بازی

5. دشواری در سازماندهی در انجام وظایف و فعالیت ها

6. بی علاقه بودن یا پرهیز از فعالیتهایی که نیازمند تلاش ذهنی مداوم است مانند تکالیف مدرسه

7. گم کردن مکرر وسایل

8. پرت شدن حواس به سادگی

9. فراموش کردن مکرر

علایم بیش فعالی

عبارتند از :

1. بیقراری یا ناارامی

2. ناتوانی در نشستن در صندلی برای مدتی طولانی

3. دویدن یا بالا رفتن بیش از حد در شرایطی که مناسب نیست

4. فعالیت بیش از حد، گویی که موتور در بدن وی کار گذاشته شده

5. صحبت کردن بیش از حد

علایم تکانشگری

عبارتند از :

1. پیش از کامل شدن سوال به ان پاسخ دهد

2. تحمل انتظار کشیدن و در نوبت ماندن را ندارد

3. صحبت دیگران را قطع می کند

تشخیص بیش فعالی تا سن 16 سالگی نیازمند 6 علامت بی توجهی و 6 علامت از علایم بیش فعالی و تکانشگری به مدت حداقل 6 ماه در حداقل دو محیط است. در افراد 17 سال یا بزرگتر وجود حداقل 5 علامت بی توجهی و 5 علامت از علایم بیش فعالی و تکانشگری ضروری است. در ضمن باید چند علامت تا پیش از سن 12 سالگی وجود داشته باشد، شواهدی از اختلال بارز در روابط اجتماعی،تحصیل یا کار ایجاد کرده باشد و سایر اختلالات کنار گذاشته شده باشد.

علت بیش فعالی

بیش فعالی یک اختلال چند فاکتوری است و عوامل ژنتیکی ،عصبی و محیطی در ایجاد ان نقش دارند. عوامل ارثی در ایجاد ان نقش دارند و احتمال بروز بیماری در بستگان درجه اول بیمار بیشتر است. در این بیماری ژن های درگیر در سیستم های انتقال عصبی درگیر هستند. مصرف سیگار و الکل در طی بارداری احتمال بروز بیش فعالی را در کودک افزایش می دهد. اسیب سیستم عصبی مرکزی به دلیل ضربه و عفونت نیز احتمال بروز بیش فعالی را افزایش می دهد و بیشتر میکند.

بیماری های همزمان:

بیش فعالی در کودکان مبتلا به بیماری های زیر بیشتر است :

  • اپنه خواب انسدادی
  • اختلالات تشنجی
  • پرکاری تیرویید
  • مسمومیت با سرب
  • نقایص حسی
  • سندرم X شکننده
  • سندرم دی جرج
  • نوروفیبرماتوز تیپ یک

علایم بالینی:

تشخیص بیش فعالی بالینی و بر اساس شرح حال است. شرح حال کودک از اعضای خانواده و مدرسه گرفته می شود. معاینه فیزیکی برای شناسایی بیماری های طبی و اختلالات تکاملی کمک کننده است. این بیماری ها ممکن است توجیه کننده علایم کودک یا زمینه ساز بروز بیش فعالی باشند. بررسی های ازمایشگاهی و تصویر برداری مانند بررسی عملکرد تیروئید، سطح خونی سرب، مطالعه ژنتیکی و تصویر برداری از مغز بر اساس یافته های شرح حال و معاینه فیزیکی درخواست می گردند. در کودکان مبتلا به بیش فعالی سایر بیماری های روانپزشکی مانند اختلال سلوک، اختلال اضطرابی، افسردگی و تیک شایعتر است.

درمان بیش فعالی کودکان

داروهای محرک داروهای خط اول جهت درمان بیش فعالی هستند که برخی از انها عبارتند از :

  • متیل فنیدات
  • امفتامین

داروهای غیر محرک موثر در درمان عیارتند از :

  • کلونیدین
  • اتوموکستین

در موارد زیر درمان با داروهای غیرمحرک توصیه می شود:

1. عدم پاسخ به داروهای محرک

2. ابتلای همرمان به تیک یا اختلال خواب

3 ترجیح خانواده

4. نگرانی در مورد سو مصرف دارو

داروهای محرک موجب کاهش اشتها می شوند.

عوارض بیش فعالی

  • گاهی بیش فعالی همراه با افت تحصیلی ، مشکلاتی در روابط بین فردی و پایین بودن اعتماد به نفس است.
  • رفتارهای پرخطر مانند مصرف مواد مخدر ، فعالیت جنسی زودهنگام و حوادث رانندگی در نوجوانان دچار بیش فعالی شایعتر است.

درمان بیش فعالی

با داروهای محرک این رفتارها از جمله احتمال سو مصرف مواد را کاهش می دهد.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
توئیت داریوش ارجمند خطاب به رهبر معظم انقلاب با دیالوگی از نقش مالک اشتر: ای کاش قادر بودم، علی را به روزگاری ببرم که مردمش قدر همچون او را می دانستند+عکس (337 نظر) ساغر عزیزی بازیگر نقش فرح پهلوی: فحش‌هایی در اینستاگرام به من می‌دهند که برای آنها خیلی گریه کردم من فرح دیبا نیستم با سیاست هم کاری ندارم (286 نظر) رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی رقص زنان در برابر مردان در مجالس عروسی روستایی (275 نظر) امیر نوری و حاشیه‌های پستش راجع به مهاجرتش به اسرائیل: من از رژیم‌صهیونیستی پیشنهاد دریافت کردم اطلاعات زیادی دارم؛ ما رفتیم بای بای+عکس (217 نظر) دانش‌آموزی که رهبر شد؛ نگاهی به چهره مهربان رهبر معظم انقلاب در کلاس ششم ابتدایی+عکس (140 نظر) نگاهی به میز صبحانه مفصل و رنگارنگ خانه رضا گلزار با هنر چیدمان آیسان خانوم / تزئین زیبای بشقاب با انار وحشی و آووکادو+عکس (122 نظر) نصرالله رادش: سیگار می‌کشم تا زشتی‌هایم دیده شود! دوست دارم همه بدانند علاوه بر قیافه ام من این زشتی ها را دارم! +فیلم (90 نظر) محمدرضا گلزار: می‌دانم خواننده خوبی نیستم؛ به فرض که صدایم خوب نیست چرا اینقدر دغدغه فکریتان شده است؟! (79 نظر) خلاقیت خنده دار عروس دست پا چُلفتی برای تزئین سالاد حماسه آفرید/ هنر نزد ایرانیان است و بس🤣+عکس (63 نظر) نفیسه روشن: 4 سال هست از هم جدا شدیم از طرف همه کسانی که در موردت بد حرف زدن ازت عذر میخوام تو با شعورترین مرد دنیا بودی، جز تو مردی ندیدم خوشبختیت آرزومه (46 نظر) جشن تولد مجلل الهام حمیدی توسط همسرش +عکس/تزئین زیبای کیک با مروارید طلایی رنگ 👌 (46 نظر) خلاقیت هوشمندانه مادر باهوش برای زودتر خشک شدن فرش خیس حماسه آفرید/ وقتی عزرائیل خیلی هواتو داره+عکس🤣 (44 نظر) امین زندگانی؛ شب خواستگاری از الیکا هیچکس منتظرم نبود، 4 روز بود قهر بودیم، بدون گل و شیرینی و بدون اطلاع رفتم خواستگاری (43 نظر) (فیلم) مولوی عبدالحمید در جلسه معارفه استاندار جدید سیستان و بلوچستان: ما همه یکی هستیم و با هم هستیم / این فیلم رو به اینترنشنالی‌ها نشون بدید (41 نظر) پست عاشقانه و هالوینی سپیده بزمی پور،همسر شاهرخ استخری، به مناسبت سالگرد ازدواجشون/من عاشق این عاشقی ام، من عاشق توام💞 (37 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
فال شمع روزانه امروز چهارشنبه 16 آبان 1403
فال روزانه امروز چهارشنبه 16 آبان ماه 1403
15 بیماری که فقط با کمبود این ویتامین ها به سراغتان می آید
فال قهوه با نشان روز چهارشنبه 16 آبان ماه 1403
فال ابجد روزانه چهارشنبه 16 آبان 1403
8 خوراکی چاق کننده مفید، خوشمزه و کم هزینه / برنامه رژیم چاقی رایگان خانگی؛ صبح‌ها ناشتا 10 عدد بادام‌زمینی یا درختی میل کنید
توقیف پراید با راننده 11ساله در اصفهان
ماجرای تذکر جدی رهبر معظم انقلاب به عکاسان خبری در کرمانشاه/ با کفش وارد نشوید+عکس
12 خاصیت کم نظیر کاکائو برای سلامتی و بدن / کاکائو بخور تا آرامش بیشتری داشته باشی
رنگ آبی رو با چی ست کنم؟ 8 ترکیب رنگ شیک با آبی / چه رنگی به لباس آبی میاد؟ ست کردن لباس آبی با سبز ترکیب آرامش بخش و شیک
خوشتیپ شو؛ معرفی کامل انواع شلوار جین مناسب هر تیپ و استایلی / 10 مدل شلوار جین که برای استایل شیک باید بشناسید؛ مام استایل برای کدوم اندام خوبه؟
رهبر معظم انقلاب پاسخ می‌دهند؛ حکم شرعی رقص محلی مرد برای مرد و زن برای زن و یا مرد در بین زنان و زن در بین مردان چیست؟
حواشی خنده دار و زیبای کنسرت خوانندگان پرطرفدار ایرانی/ از سجده شکر حامیم تا عرفان طهماسبی و ماکان بند+فیلم
3 مورد از مضرات مصرف پاستیل که نمی‌دانستید / پاستیل خوراکی با ارزش غذایی صفر؛ دلیلی برای پوسیدگی دندان
سرطان پستان در مردان/علت و روش های درمانی
منتخب روز   
توقیف پراید با راننده 11ساله در اصفهان رقابت مضحک بازیکنان استقلال برای گرفتن پیراهن نیمار / از ناصر خان حجازی و پرویز خان پورحیدری رسیدیم به این آبروریزی! خودکشی بخاطر بد شدن کاشت ریش! افشای محل زندگی شهید سیدحسن نصرالله برای اولین بار در تلویزیون از زبان عراقچی+ویدیو/ ساختمانی مسکونی در داخل شهر پسر نوجوان 16 ساله به قصد انتقام از خاله‌اش، دختر او را مورد حمله شدید با چاقو قرار داد / جزئیات پرونده جنایت فامیلی؛ داداش چرا مرا می‌زنی؟ حرفت را گوش می‌کنم و دیگر کار بدی انجام نمی‌دهم... دوران کودکی چهره‌های سیاسی کشور در این خانه‌های ساده اما باصفا گذشته؛ از رهبر معظم انقلاب و شهید رئیسی تا حسن روحانی و سردار حاج قاسم سلیمانی+عکس محاکمه دوباره مردی که متهم به تجاوز به 9 زن شد زندانی اعدامی پس از آزادی از زندان در خواب سکته کرد... / پدر و مادر شایان برای رضایت همه زندگی‌شان را فروخته بودند! بازی در نقش پلیس برای گروگانگیری و سرقت های سریالی / خاطره گویی تبهکار سابقه دار در مراسم جشن تولد ‌راز باند مخوف را فاش کرد! دستگیری عامل جنایت در چیتگر پسر 17ساله بدون گواهینامه، جان خود و 4 دوست نوجوانش را در تصادف گرفت صحنه های آخرالزمانی سیل مرگبار در والنسیای اسپانیا با 205 کشته در حال حرکت به سوی کاتالونیا + ویدئو / عکس