به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، کمبود هر ویتامینی در دوران رشد یک کودک می تواند با عوارض خطرناکی همراه باشد. یکی از مهمترین ویتامین های مورد نیاز بدن کودکان ویتامین ب و خانواده بزرگش است. ویتامینی که باید از طریق مواد غذایی به بدن برسد. اما کمبود ویتامین ب باعث بروز چه مشکلاتی در کودکان می شود؟ آیا با یک رژیم غذایی مناسب می توان همه ویتامین مورد نیاز بدن را جذب کرد؟
خانواده بزرگ ویتامین ب
ویتامین ب،مجموعه ای از ویتامین ها با استفاده های مختلف و علائم متفاوت است که مهمترین آنها شامل این ۸ ویتامین می شود: ویتامین ب۱ یا تیامین ، ویتامین ب۲ یا ریبوفلاوین، ویتامین ب۳ یا نیاسین، ویتامین ب۵ یا پانتوتنیک اسید، ویتامین ب۶ یا پیریودوکسین و پیریودوگزامین، ویتامین ب۷ یا بیوتین، ویتامین ب ۹ یا فولات، ویتامین ب ۱۲ یا کوبالامین.هرکدام از از این ویتامین ها وظایف جداگانه و مستقلی دارند که کمبودهر کدام می تواند با عوارض خطرناکی برای سلامتی کودکان همراه باشد. کمبود ویتامین B باعث نقص عملکرد سیستم عصبی در بچه ها می شود. کمبود ویتامین ب بر توانایی آن ها در یادگیری تأثير می گذارد، باعث کاهش حافظه می شود و تغييرات خلق و خو و گیجی از علایم کمبود آن است. پوست بسیار خشک یا بسیار چرب و اکنه هم می تواند از علایم کمبود ویتامین ب باشد. ویتامین های گروه ب نقش مهمی در رشد مغزی بچه ها دارند چون کمبود این گروه از ویتامین ها می تواند باعث اختلال در یادگیری، تمرکز و حافظه شود.
اهمیت ویتامین ب برای کودکان
وجود ویتامین ب در کودکان بسیار مهم است. این ویتامین باعث سوخت و ساز بهتر بدن می شود و در تولید انرژی نقش بسیار زیادی دارد. برای تقویت و رشد هوش و حافظه کودک هم بسیار مهم و ضروری است. انواع مختلف این ویتامین عملکردهای متفاوتی از بدن را بهبود می بخشد.
ویتامین b1
ویتامین b1 یا تیامین مسئول تبدیل کربوهیدرات و قندها به انرژِی در بدن کودک هستند. این ویتامین می تواند از سیستم عصبی او در برابر هر آسیب و مشکلی محافظت کند. این ویتامین در کودکان برای انتقال پیام ها از مغز به سایر اندام ها بسیار لازم است. در هر کودک لازم است این ویتامین در حدود 500 تا 900 میلی گرم در روز به بدنش برسد.
ویتامین b6
ویتامین b6 یا پیریدوکسین برای عملکردهای مختلف قسمت داخلی بدن کودک لازم است. این ویتامین نقش بسیار ضروری در کارکرد درست قلب و عروق دارد. تاثیر این ویتامین در سیستم عصبی کودک را نمی توان نادیده گرفت. این ویتامین می تواند هضم غذا را در کودک بهبود ببخشد و همینطور سیستم ایمنی بدن او را به شدت تقویت کند. این ویتامین برای کارکرد مغز هم تاثیرات بسیاری دارد و می تواند باعث خلق و خوی متناسب در کودک بشود و استرسش را تا حدودی از بین ببرد. هرکودک در طول روز باید 5 تا 10 میلی گرم از این ویتامین را در روز دریافت کند.
ویتامین b7
ویتامین b7 یا بیوتین ویتامینی محلول در آب است و در خانواده ویتامین ب کمپلکس قرار می گیرد و برای عملکرد های متابولیک بدن کودک بسیار ضروری است. این ویتامین به سوخت و ساز کربوهیدرات و چربی ها کمک بسیار زیادی می کند. ویتامین b7 برای بهداشت روانی کودک، کم شدن استرس و حفظ سلامت سیستم عصبی کودک نقش مهمی دارد. این ویتامین برای کودکانی که دیابت نوع دو دارند، بسیار مفید است و می تواند میزان انسولین را در آن ها ثابت نگه دارد و سطح آن را کنترل می کند. وجود این ویتامین برای رشد و حفظ مو و ناخن های سالم در کودک بسیار مهم است. لازم است کودکان در روز بین 12 تا 40 میلی گرم از این ویتامین استفاده کنند.
ویتامین b12
ضرورت وجود ویتامین B12 یا کوبالامین در کودکان و بزرگسالان به یک اندازه است. این ویتامین لازمه تغذیه DNA است و بر رشد کودک تاثیرات بسیاری دارد. می تواند کودک را از ابتلا به آسم محافظت کند و تا حدودی می تواند بدن کودک را برای مقابله با ویروس ایدز تقویت کند. همچنین به افزایش گلبول قرمز کمک می کند و به حفظ سیستم عصبی می پردازد. بهتر است این ویتامین در حدود 2 الی 5 میلی گرم در روز به بدن کودک برسد.
نشانه های کمبود ویتامین ب در کودکان
ضعف بدنی
احساس خستگی در طول روز، بی انرژی بودن، احساس درد در اعضای مختلف بدن، تحریک پذیری شدید، احساس سوزن سوزن شدن در بدن، ضعف، کم خونی، سرگیجه، تحلیل رفتن عضلات و کاهش یکباره وزن و تنگی نفس می تواند ناشی از کمبود ویتامین ب باشد.
مشکلات پوستی
بروز زخم در گوشه های دهان، به وجود آمدن خال در قسمت های مختلف بدن، بروز لکه های گوشتی روی پوست و قرمز شدن ناگهانی پوست بدن ممکن است به علت عدم وجود ویتامین ب در بدن کودک باشد.
عدم وجود بهداشت روانی
نداشتن کنترل بر روی اعصاب و روان، بروز اختلالات، برهم خوردن حافظه و فراموشی و داشتن افسردگی می تواند نشانه کمبود ویتامین ب باشد.
مضرات زیاد بودن ویتامین ب برای کودکان
ویتامین ها لازمه رشد و حفظ سلامت بدن هستند اما وجود بیش از حد آن ها در بدن می تواند منجر به بروز مشکلاتی شود. اگر این ویتامین مخصوصا نوع b1 به مقدار زیادی از راه تزریق وارد بدن شود می تواند مشکلاتی مانند تشنج، سردرد، ضعف عضلات، بی نظمی در ضربان قلب را ایجاد کند. اما استفاده از موادغذایی حاوی این ویتامین باعث بروز مشکلات نمی شود.
اگر این ویتامین به مقدار زیادی وارد بدن شود به خصوص نوع b3 می تواند باعث بروز آلرژی مانند گرگرفتگی بشود، عوارض آسم را شدت ببخشد، اثرات سمی را در کبد به جا بگذارد که در نهایت اختلالات کبدی زیادی را ایجاد می کند. در یک نوع دیگر عوارض زیاد بودن این ویتامین مخصوصا ویتامین b6 می تواند فرد را در راه رفتن و خوابیدن دچار اختلال کند و بر سیستم عصبی او تاثیر بگذارد.
مضرات کمبود ویتامین ب برای کودکان
کمبود ویتامین ب می تواند بر سیستم عصبی کودک تاثیر منفی بگذارد و او را دچار اختلال کند. ایجاد اختلال در یادگیری و تمرکز یکی دیگر از عوارض کمبود این ویتامین است. همچنین می تواند باعث کاهش حافظه کودک بشود و تغییرات منفی را در خلق و خوی او ایجاد کند. ناهشیاری و گیجی هم می تواند یکی از مضرات کمبود ویتامین ب در کودکان باشد. ممکن است کودکتان پوستی تیره و بسیار خشک یا بسیار چرب با آکنه داشته باشد که نتیجه کمبود این ویتامین است. خوب نشدن زخم در کودک هم یکی دیگری مضرات کمبود این ویتامین می باشد.
راه های افزایش ویتامین ب برای کودکان
دارو
ممکن است این ویتامین در بدن کودک شما به قدری پایین باشد که با تشخیص متخصص مجبور به استفاده از داروهای حاوی ویتامین ب باشید. در بعضی موارد هم پرشک تشخیص می دهد که از راه تزریق این کار صورت بگیرد.
موادغذایی
مواد غذایی مثل شیر، آجیل، گوشت، تخم مرغ، ماهی، حبوبات، غلات و نان ذرت حاوی این ویتامین هستند که حتما باید در برنامه غذایی کودک قرار بگیرند.
سردرگمی کودکان در چنین مساله مهمی خطرناک است.